Ultimul capitol!Fluturasi si floricele Mai-Iun(61)
Raspunsuri - Pagina 16
Ellyshor spune:
Citat: |
citat din mesajul lui addya_21 si in plus e fff agitat,de ex nu doarme de la 3 azi-noapte,ar suge in continuu,dar cand il pun la san ba apuca cu nervi ,ba ii da drumul si incepe si plange andreea mami fericita de DARIUS GABRIEL |
Cred ca e un puseu de crestere. Fetele care alapteaza exclusiv iti pot confirma.
Pune puiul la san cu rabdare, incearca sa-l linistesti, mangaie-l, si linisteste-te si tu.
Asta cu agitatia la san si pofta continua de tzitzi stiu ca au patit-o multe fete(Tigruta si Deea sunt cele de care imi amintesc eu). E considerata un puseu de crestere.
O sa treaca in cateva zile, ai rabdare.
asparagus spune:
Da Addya, si eu zic la fel, e un puseu de crestere. Rabdare trebuie, si eu am avut vreo 2 pana acum cu Bianca. Scaunele asa cum le descrii tu sunt perfect normale, Bianca a facut din astea de cate 10 ori pe zi pana acum vreo saptamana, de vreo cateva zile vad ca s-au mai redus la vreo 3-4 pe zi.
Noi ne-am imbolnavit. Lucas al meu a facut febra de alataieri, fara alte simptome. Aseara a avut 39,5. I-am dat alternativ de alaltaieri Paracetamol si Nurofen, la 4 ore, ultimul Nurofen a fost ieri seara la 11. Acum pe la 9 avea 37,5. Il mai observ caci doctorita cu care am vorbit la telefon a zis sa mergem la cabinet la ea in Titan, si nu as vrea sa-l trambalez prin caldurile astea prin oras.
O zi buna tuturor!
Shoshonik spune:
Addya, si Edy are 2 zile de cand e mofturos. Vrea tzitzi, se enerveaza, tipa cu ea in gurita, o scuipa, iar o vrea...eu il ridic sa mai ragaie, il mai plimb si cand e linistit il alaptez iar( altfel se ineaca). Scaunul e asa cum spui si tu, moale. Tocmai citisem la grupul de alaptare de pe facebook ca diaree e considerata dupa ce face muuulte scaune pe zi( am uitat numarul dar mai citesc o data). Consistenta si culoarea mai difera si e normal.
Ai rabdare, va trece si perioada asta...la noi e a doua deja.
La 6 dimineata am iesit afara cu el, nu mai aveam ce sa ii fac, incercasem tot-tot. Si dupa 3 nopti aproape nedormite....am incercat si plimbarea de dimineata si a functionat: S-a linistit, a dormit bine iar eu si CEzar ne-am facut de cap prin piata.
Ai rabdare si nu te panica.
Shoshonik spune:
De la 8-9 scaune e considerata diaree impreuna cu semne de deshidratare.
Va multumesc pentru aprecieri, sunt tare mandra de cele doua comori.
Shoshonik spune:
#61439;
Puseul din saptamana 5-6
Acest puseu poate incepe chiar in saptamanile 4-5. Aceasta perioada poate dura intre o zi si o saptamana.
Caracteristici:
- Simturile bebelusului se dezvolta intr-un ritm foarte rapid. Bebelusul simte primele schimbari in lumea sa.
- Este inca prea mic sa se exprime si singurele modalitati in care o face sunt sa planga foarte tare sau sa fie foarte nelinistit. “Innebuneste” casa cu plansul sau, insa doar asa o poate atentiona pe mama. –
- Bebelusul cauta contactul cu corpul, poate chiar ii place sa doarma sau sa stea pe burta mamei, ceea ce unor bebelusi inainte nu le placea. Cand stau astfel au sentimentul ca sunt protejati.
- Comportamentul nervos al copilului ingrijoreaza pe mama, care cauta sa il schimbe des, poate se simte murdar sau ud, sa ii dea lapte, poate ii e prea foame. Mamele isi dau seama ca nimic nu-I linisteste. Ei au nevoie doar de prezenta ei, de mirosul, vocea si caldura ei.
- Majoritatea bebelusilor vor sa suga mai des la san si acesta este momentul cand multe femei cred ca nu mai au destul lapte, ca bebelusii nu se satura. Copilasii vor acum mai multa atentie si acesta este modul lor de a o pastra pe mama aproape mereu. Cand pare de nelinistit copilul trebuie tinut mult in brate, plimbat, leganat. Cantati-i un cantec in surdina, alintati-l pe capusor si bateti usor peste fundulet. Cel mai bine e sa stea cu capusorul pe umar, asa este mai aproape de bataile inimii mamei. Ei adorm acum aproape mereu numai la san.
Schimbari:
-Bebelusii trec acum nu numai prin schimbari psihice ci si fizice. Sistemul lor digestiv se schimba, colicile incep usor la unii copii sa dispara.
- Pentru prima data pot aparea si lacrimile in ochisori.
- Metabolismul lor se schimba, raman mai mult timp trezi, devin mai interesati de lumea ce ii inconjoara, pt ca pot vedea si mai bine. Dupa nastere puteau sa vada numai lucrurile la o distanta de maxim 20 de cm, acum pot vedea mai mult si mai bine.
- Si capul creste acum in circumferinta, valorile glucozei in organism se schimba.
Ce poate face mama:
- In primul rand mama trebuie sa-si pastreze calmul, sa incerce sa-si inteleaga copilul sis a-l ajute sa depaseasca aceste moment dificile.
-Mama poate incerca diferite lucruri care sa il faca pe bebelus sa zambeasca. Asa descopera si el si ea ce ii face placere sau ce il amuza. Culorile clare ii atrag atentia foarte mult acum, liniile, unghiurile si in mod deosebit fata mamei. Si sunetele de orice fel il incanta acum si in mod special vocea de femeie.
La sfarsitul acestui puseu mama isi intelege si isi cunoaste copilul mai bine, ii intelege mimica, stie de ce anume are nevoie, stie mai bine ce ii place.
Puseul saptamanile 8-10:
Lumea bebelusului este data peste cap. Acum pot vedea, auzi, mirosi, gusta saii simti lucruri care sunt cu totul noi pentru el. Lumea lui se schimba!Bebelusul este mirat, dezorientat si incearca sa prelucreze in felul sau toate nouataile pe care le experimenteaza. Vrea din nou la mama sa. Acest puseu dureaza cateva zile pana la 2 saptamani.
- Toti beblusi plang acum mai mult. Astfel se fac auziti si dau unsemnal ca au nevoie de mai multa atentie. Bebelusi care plang mult vor plange acum si mai mult!Cauta mai multa atentie si caldura, chiar daca o primesc toata ziua. Cel mai bine se simt cand simt contactul cu corpul mamei.
- Bebelusii vor mai mult in brate, sau daca nu, in patutul lor, dar mama trebuie sa fie langa ei, sa ii simta prezenta.
- Unii bebelusi se manifesta prin plans sau "marait" cum spunem noi, atunci cand alte persoane se apropie de ei, mai ales persoanele care nu sunt toata ziua langa ei.
- Bebelusilor le-ar placea sa stea toata ziua la san/sau in bratele mamei, chiar daca atunci cand ii punem nu beau mai deloc, numai pt a fi in apropierea corpului mamei. Multe mame se tem ca ar fi o problema cu alaptatul sau cu mesele copilului. In aceasta perioada multi isi sug pumnuletii.
- Cand simt ca sunt lasati din barte se agata cu manutele sau picioarele de mame.
- Bebelusii dorm mai raui decat de obicei. Unii plang numai cand simt ca sunt pregatiti pentru culcare, ca urmeaza sa fie asezati in patutul lor. de aceea multe mame cred ca le e teama de patut. Oricum ar fi ei dorm mai puitin. Eventual adorm si se trezesc foarte des, de aceea au si mai multe ocazii sa planga mai mult.
- Copilasii se intind mai mult, incearca sa se intoarca, se strang, sunt nelinistiti.
- Mamele se intreb daca ceva e in nergeula cu bebelusul lor, daca e bolnav, daca ii e prea foame, daca e prea "alintat", multe ajun la concluzia ca bebelusul are colici; altele plang cu bebelusii in brate, nestiind cum sa-i mai linisteasca. Ele se supara cateodata pe bebelusi, unele rectioneaza mai brutal, altele cauta ajutor la vecini sau familie.
-Aceasta faza e ceva foarte normal. Este un semn ca bebelusul creste si face progrese. Este doar deranjat de faptul ca lumea lui a devenit deodata altfel, adevenit straina, de aceea cauta persoana cea mai apropiata luio:mama, care sa-l ajute sa depaseasca aceasta faza.
-La sfarsitul acestui puseu se observa o noua capacitate la bebelus: lumea sa nu mai e un intreg, ci sunt multe particele dintr-un intreg.
- Unii beblusi isi descopera acum manutele, nu apartin doar corpului, ci le pot folosi pt a face noi lucruri.
- Bebelusul este constient de corpul sau, face grimase pt ca acum isi poate controla muschii fetei, poate vedea mai bine, isi poate controla si vocea mai bine (de aici primele semne de gangurit adevarat). Isi controleaza constient unele parti ale corpului. Nu mai cauta sanul la intamplare, ci stie exact unde este. Nu mai face toate miscarile doar ca pe niste reflexe, ci constient. Bineninteles ca nu putem astepta sa se miste ca un copil mare.
- Unor bebelusi le place sa gangureasca mai mult, altii sa priveasca, sa descopere, altii asculta cu interes.
Putem ajuta bebelusii sa descopere lumea:
- orice incercare noua a bebelususlui trebuie laudata si incurajata, el trebuie sa recunoasca pe chipul nostru incantarea
- incerrcati mai multe, urmariti ce ii place
- dfaca da semne de plctis sau oboseala, lasati-l in pace.
- copiilor le plac acum lucrurile colorate, aratati-le cate putin, miscati-le usor atata timp cat ei se arata interesati
-bebelususl are nevoie de diversitate, lasati-l sa experimenteze mai multe imagini, lucruri noi, pt ca se plictiseste repede de acealeasi.
- ajutati-l sa-si descopere manutele si picioarele
-incercati sa-i puneti in manuta o jucarie, cat sa incerce sa o prinda, sa o stranga
-lasati-l sa creada ca vocea lui e importanta, daca scoate diferite sunete laudati-l, aratati incantare si bucxurie!raspundeti-ii copilului, va fi incantat la randul lui!
- bebelusiolr le place acum sa schimbe pozitia, pe burta, pe partea dreapta/stanga, unii incearca sa se intoarca singuri
- incercati sa "vorbiti"cat de des cu beblusul
-pt ca picioarele sau mainile sa fie mai interesante puteti agata ceva micut de ele, ceva care sa coata sunete, dar ramaneti mereu langa el!
- cea mai interesanta "jucraie" abebelusului este mama!
Dupa acest puseu incepe iar o faza mai usoara. Bbelusul devine mai sigur pe el, observa ca acum cunoaste mai multe lucruri, nu mai asteapta sa fie mereu luat in brate. Majoritatea bebelusilor sunt mai "necomplicati", mai usor de multumit. Mamicile se simt mai energice si mai fericite, au sentimentul ca bebelusii lor au crescut.
Nu uitati ca fiecare beblus se dezvolta in ritmul sau!Lumea aceasta "noua" li se deschide tuturor bebelusilor si felul in care ei reactioneaza si o percep poate fi diferit!
Puseu saptamanile 11-12
In saptamanile 11-12 incepe acest puseu. Acest puseu poate dura intre o zi si o saptamana. Ca in timpul oricarui alt puseu, bebelusul isi doreste cel mai mult sa fie cu mama sa.
Caracteristici:
- In aceasta perioada e foarte plangacios, foarte mofturos sau foarte nelinistit.
-Pare ca nu poate fi linistit si calmat cu nimic.
-Unii copii sunt dificili in timpul noptii, altii poate doar ziua. Ei se multumesc cateoidata doar daca sunt luati in brate si plimbati prin toata casa.
-Nu isi mai ocupa timpul singuri deloc, pare ca au “uitat” ce au invatat in saptamanile anterioare. Trebuie sa aiba mereu pe mama langa ei.
- Unul din 3 copii are probleme cu strainii sau cu membrii familiei pe care ii vede mai rar. Cand sunt la mama in brate isi ascund fata sau plang cand sunt priviti sau li se vorbeste de catre altcineva.
- Ca si cum le-ar fi teama sa-si piarda mama, se tin de ea cu degetele adanc infipte sau chiar pisca. Este doar teama de a o pierde.
- Beau mai putin decat de obicei, se joaca la san sau cu biberonul si la fel in timp ce mananca pun manuta pe sticla, san, ca si cum I le-ar lua cineva. Chiar daca nu mananca bine, vor sa le aiba aproape.
-Se trezesc iarasi mai des decat de obicei, ziua stau mai mult trezi sau dorm in reprize foarte scurte si “programul” lor, daca a fost unul pana atunci, se da peste cap.
- Isi sug pumnuletii sau degetele foarte des.
- Nu mai ganguresc foarte mult sau chiar deloc. Stau cateodata nemiscati si neobisnuit de tacuti.
Reactia mamei:
Mama e ingrijorata ca de obicei. Se intreaba ce s-a intamplat cu copilul ei, daca ceva e in neregula, daca e “normal”, de ce se intoarce la comportamentul de bebelus, in loc sa faca progrese? Unele mame merg la doctor. Timpul liber e foarte putin, planurile sunt date mereu peste cap din cauza starii bebelusului. Tot ce trebuie este ca ea sa arate multa intelegere si rabdare.
Ce dobandeste copilul:
Acum copilul incepe sa inteleaga diferenta intre anumite lucruri. De ex. : mai tare/ mai incet, in brate/pe pat. Devine foarte constient de propriul sau corp, de mainile sale, de picioare, de sentimentul pe care il are cand se intinde, cand se strange. Are miscarile si gesturile din ce in ca mai constiente si coordinate. Poate sa miste capul dintr-o parte in alta, cu rapiditate, rectionand in directia de unde vine un sunet sau o voce. Are reactii rapide. Poate sa scoata sunete mai galagioase sau mai incete, in functie de starea pe care o are. Realizeaza diferenta intre tare si incet, repede sau lent. Poate sa vada mai bine, sa urmareasca miscarea unui obiect chiar doar din ochi, fara sa miste capul. Poate sa vada camera intreaga. Intre sapt 10 si 11 chiar si circumferinta capului se mareste foarte mult. La sfarsitul puseului copilul devine mai activ, mai vesel, a mai invatat ceva si se concentreaza, in functie de preferinte, asupra acelei abilitati care ii place mai mult. din saptamana 12
Puseul din saptamana 19 (18-20)
Acest puseu si schimbarile pe care la aduce cu el sunt simtite de catre bebelusi deja din saptamana 15 (14-17), cand incepe iar o faza grea pentru parinti. Lumea copilului se schimba iar si inca nu stie cum sa i se adapteze. Descopera iar noi lucruri si schimbari, pe care trebuie sa le prelucreze in liniste.
Incepand cu aceasta varsta un puseu dureaza mai mult ca cele anterioare. Acesta poate dura intre 5 si 6 saptamani. Copiii vor iar mai mult timp cu mama.
Caracteristici:
- Copilul doarme haotic. Doarme mai putin, seara sunt mai mult timp trezi, unii copii si noaptea. Cei care s-au dezobisnuit sa manance noaptea, isi reiau obiceiul si pot sa ceara nu numai o masa ci chiar mai multe. Se trezesc mai devreme si dimineata.
- Multi copii nu vor sa stea la in bratele altor persoane. Unora nu le place cand o alta persoana decat mama se uita la ei sau le vorbeste. Cateodata reactioneaza astfel si fata de tata. Copiii recationeaza astfel la persoane care nu au din punct de vedere fizic nimic asemanator mamei.
- Unii copii plang doar cand vad ca mama se indeparteaza de ei, altii nu mai au rabdare deloc sa se joace singuri asa cum o faceau pana acum.
- Capusorul si spatele trebuie sustinute mai bine, pt ca unii copii incep sa se lase purtati, la fel ca un nou-nascut.
- Unii au o problema cu patutul lor, nu vor sa fie asezati sub nici o forma. Totusi atata timp cat isi vad mama sau atata timp cat mama ii ating in vreun fel, accepta sa fie lasati jos, dar nu pt mult timp.
- Indiferent daca sunt hraniti la san sau cu sticla, incep sa manance mai putin. Imediat cum aud un sunet sau vad ceva/cineva isi pierd interesul pt mancare. Unii doar se joaca la san sau cu biberonul. Unii copii accepta deja legume si refuza laptele.
- Starile lor se schimba de la un minut la altul. Intr-o zi sunt foarte veseli, urmatoarea zi au o stare foarte proasta. Acum rad in hohote, in momentul imediat izbucnesc in plans.
- Sunt copii care inceteaza sa mai gangureasca. Altii stau si se uita in gol sau se joaca la urechiuse. Ei dau impresia ca sunt absenti sau lipsiti de putere. Mama se sperie de obicei, dar aceasta este doar linistea dinaintea furtunii.
Reactia mamei:
Ca de obicei in timpul unui puseu, mama se simte obosita si epuizata mai ales din cauza lipsei somnului sau a „sportului“ facut cu bebelusul in brate, sau din cauza ca „vrea atentie mereu“.
Unele mama isi lasa copiii sa planga mai mult decat de obicei, gandinmdu-se ca sunt doar rasfatati si incercand astfel sa-i „educe“. Aceasta insa nu emereu metoda optimal de a coopera cu aceasta situatie.
Acest puseu dureaza mai mult decat de obicei, de aceea mamele vor observa mai bine decat de obicei ca ceva se intampla in lumea lor.
Bebelusul va face progrese mai putine in prima instant. Unele lucruri pe care le facea cu placer inainte, acum il enerveaza.
Ce invata bebelusul:
Acum bebelusul poate face o anumita miscare de mai mule ori , de ex cand vrea sa apuce o jucarie incearca de mai multe ori pana reuseste, constient fiind ca trebuie sa repete miscarea pt a-si atinge telul. Poate misca o jucarie de la stanga la dreapza, de jos in sus. Prin aceste miscari ajunge sa faca alte progrese. Incepe sa bage tot ce gaseste in gura, sa analizeze tot ce prinde. Isi poate coordona corpul, mainile si picioarele in directia in care vede o jucarie, intinde mana spre ea.
Se poate intoarce pe parti, gangureste in asa-zise “propozitii” (mai multe silabe una dupa alta). Imita limba care se viorbeste in jurul lor. Poate deosebi tonul vocii unei persoane,intre prietenos sau sever, suparat.
Copiii sunt fascinate acum de anumite jocuri, de exemplu o minge care sare, deschisul si inchisul usii, taiatul painii, pieptanatul si tot ceea ce tine de cotidian. Pentru ei sunt toate acestea lucruri fascinante.
S-a observant ca ei sesiszeaza de exmplu cand o melodie e intrerupta brusc, cand nu e lasata pana la capat, dupa cum reactioneaza, asteptand parca s a mai urmeze ceva. Reactioneaza asa chiar si la melodii pe care nu le-au auzit inca niciodata.
Sunt bebelusi care se concentreaza mai mult asupra motoricii, altii asupra observatiei, altii asupra simtului tactil. Fiecare isi allege din aceasta lume ceea ce il intereseaza sui fascineaza mai mmult, de aceea fiecare se dez6volta intr-un alt ritm. Copiii trebuie ajutati sa descopere lumea: prin joc, prin contact al corpului, prin multa atentie si dragoste!
Lasati copiii sa experimenteze, dati-le timp si aveti rabdare cu ei, chiar adca uneori va enerveaza sau fac lucruri iritante din punctul nostru de vedere! Ei au nevoie de ajutor in descoperirea lumii din jurul lor! Incepand cu saptamana 20 vine o faza fericita, linistita, copilul a mai “crescut”, se joaca singur, e preocupat de totul in jurul lui si lasa mamei mai multa “libertate” si relaxare!
Puseul din saptamana 26 (25-27)
In jurul saptamanii 26 observam la beblus o noua abilitate. El incearca sa faca o multime de lucruri noi.
In jurul saptamanii 23 (posibil chiar intre saptamanile 22 – 26) bebelusul va simti deja acest puseu. Ca in timpul oricarui alt puseu va simti cum lumea lui se schimba iar. Observa ca aude, miroase, vede, degusta si simte lucruri sau situatii noi! Bineinteles are loc intoarcerea catre ce cunoste el cel mai bine : mama.
Caracteristici:
-Multe mamici isi descriu copiii astfel in aceasta perioada: mofturosi, galagiosi, nemultumiti sau maraiti. Copiii foarte energici din fire pot deveni un adevarat “stres” pentru mama, nu mai au deloc rabdare,m mai ales daca sunt lasati singuri. Vor ori in brate ori mereu atentie.
- Acum copiii dorm mai putin, nu vor in pat, adorm mai greu decat de obicei sau se trezesc mai devreme. Unii nu dorm ziua deloc altii nu vor noaptea si exista si copii care cu greu dorm fie ca e zi sau noapte.
- Cand dorm sunt foarte nelinistiti, mama avand impresia ca ei au cosmaruri.
- Nu vor sa fie priviti sau atinsi de persoane straine, si in nici un caz in bratele lor. Acum este faza cand invata cel mai bine diferenta intre cunoscut si strain. Mama trebuie sa ramana mereu in vizorul lor.
- Unii copii nu sunt nici in brate multumiti pentru ca simt nevoia de miscare, nevoia sa vada si sa faca ceva, sa se miste.
- Copiii mananca doar foarte rar sau chiar deloc acum. Refuza atat laptele cat si alte mese solide si daca mananca mananca foarte greu, pentru ca de fapt nu sunt deloc interesati de mancare.
- Multi copii plang foarte tare cand sunt schimbati de scutec sau cand sunt imbracati. Nu vor sa fie ceva schimbat la imbracamintea si tinuta lor.
- Majoritatea copiilor cauta acum sa atinga lucruri moi gen paturica, scutec, animal de plus etc. Le ating de fata si in acelasi timp poate isi sug si degetelul. Acesta e un mod de ase calma si a se linisti pentru ei.
Cum reactioneaza mama:
Mamele copiilor care cer foarte multa atentie se declar epuizate, se plang de diverse dureri (spate, stomac, cap) si de oboseala. Daca inainte ele puneau starile copiilor pe seama colicilor, acum o pun pe seama iesirii dintilor. Intr-adevar multor copii le ies dintisorii in aceasta perioada, dar starea de nervozitate din cauza dintilor sic ea din cauza unui puseu sunt doua lucruri diferite. Dintii pot iesi sin in timpul unui puseu si in afara lui. Bineineteles daca cele doua se intampla concomitent copilul va fi si mai dificil…
In timpul meselor se poate ajunge la diverse conflicte. Mamele se ingrozesc la gandul ca bebelusii nu vor sa mananace, incearca intruna sa ii hraneasca, prin jocuri sau siretlicuri, cateodata chiar fortat. Orice ar face nu au aproape niciodata success. Nu fortati copilul, renuntati sa “luptati” in timpul mesei,caci nici un copil nu poate fi obligat sa manance plus ca in timpul puseului mancarea este pentru ei pe ultimul loc. Aceasta este insa o faza care trece. Cu cat incercati sa-I fortati mai mult, cu atat va avea o repulsie mai mare fata de masa, chiar si atunci cand trece puseul.
Ce invata bebelusul:
Copilul dobandeste acum abiliatatea de a intelege context si situatii care au legatura unele cu celelalte. Ceva ce ei vad poate avea legatura cu altceva ce au vazut, DAR si cu ceva ce aud sau miros sau simt.
El constientizeaza ca un obiect se afla pe, dedesubt, in afara , inauntru sau intre…Si se joaca acum stiind cum sa faca sa ajunga la acel obiect! Sau mai intelege ca o situatie poate cauza o alta, asa cum un buton apasat cauzeaza inceperea muzicii. Copiilor le place acum televizorul, radioul , pianul…Intelege ca un anumit sunet apartine de o anumita situatie (de exemplu cheia se audein usa > tata vine acasa) sau doua lucruri se conditioneaza (deschid frigiderul> pregatesc ceva de mancare). Intelege de eexmplu ca pisica are propria mancare si propriile jucarii. El percepe acum si situatiile “anormale” (mama scapa ceva pe jos, catelul cade de pa canapé). Aceste situatii ii pot provoca ras sau frica/sperietura, curiozitate sau o stare foarte grava serioasa.
Copiii incep sa se miste cu precizie, incearca sa se aseze, sa mearga de-a busilea, sa se ridice. Se pot insa speria de noile lor incercari, pt ca onserva singuri ca nu se pot tinme singuri, inca nu au echilibru si stabilitate.
Ei trebuie sustinuti cu rabdarem, inteleger si dragoste in toate incercarile lor de a descoperi lumea din jurul lor.
Puseul din saptamana 37 (36-40) - corespunde varstei 8-9 luni
In jurul saptamanii 37 (36-40) bebelusul dobandeste o noua abilitate! Bebelusul incepe sa simta puseul inca de prin saptamana 35 (32-37, in functei de bebelus). El devine inca de prin saptaman 35 mai dificil pentru ca observa ca invata si experimenteaza (miroase, gusta, simte, aude) lucruri noi. Acest puseu dureaza de regula 4 saptamani dar la unii bebelusi se intinde intre 3 si 6 saptamani!
Caracteristici:
- Copiii devin ca la orice puseu mai nervosi, mai nerabdatori, plangaciosi, mofturosi, „certareti“, nelinistiti…Este de inteles! Deja de la ultimul puseu ei inteleg ca mama se poate indeparta, poate pleca. La imceput multi bebelusi au avut o problema cu acest lucru, dar cu trecerea saptamanilor s-au obisnuit si au invatat in felul lor propriu sa se obisnuiasca cu asta! Si tocmai cand parea ca lucrzurile au devenit mai usoare, apare noul puseu. Bbelusul vrea iar numai la mama! Acum insa ii e clar si e constient de faptul ca ea poate pleca, dac avrea. Asta ii da si mai multa nesiguranta copilului si amplifica tensiunea in care se afla momentan. Deci este neobisnuit , aproape „enervant“ de nervos si nelinistit.
- Bebelusii care inca nu se pot deplasa de-a busilea si care se tem cand mama se indeparteaza nu pot face altceva decat sa planga! Pentru unii din ei orice pas facut de ea e combinat cu panica! Copiii care merg de-a busilea se pot impune singuri in „lupta“ de a ramane langa mama. Cateodata se agata asa de tare de ea ca nu pot face nici un pas fara ei.
- Dorinta de a fi langa mama se amplifica atunci cand sunt si alte persoane de fata. Cateodata chiar si atunci cand e vorba de tata sau fratiori. Uneori doar mama are voie sa-l priveasca, sa-l atinga sau sa-i vorbeasca bebelusului.
- Copiii se tin strans cand sunt tinuti in brate, altii au adevarate accese de furie cand sunt lasati jos!
- Majoritatea asteapta mai multa atentie din partea mamei! Asteapta sa se joace cu ei, sa-i bage mereu in seama si cand mama isi indreapta atentia si in alt aparte pot deveni galagiosi, s-ar putea spune chiar gelosi.
- Mai toti copiii dorm acum mai putin! Nu vor in pat, adorm foarte greu, s etrezesc mai devreme decat de obicei. Unii nu vor sa doarma ziua deloc, altii noaptea. Unii stau trezi si ziua si noaptea mai mult decat de obicei.
- Bebelusii dorm foarte nelinistiti. Uneori s ecomporta in somn intr-un asa fel incat mama crede ca bebelusul are cosmaruri.
- La aceasta varsta se poate constatat pentru prima data ca bebelusii incearca o alta tactica in a-si tine mam aaproape. In loc sa maraie sau sa planga schimba foaia si devin excesiv de iubitori si alintati. Cand vor atentie alterneaza intre cele doua stari.
- Ca in timpul oricarui puseu, beblusul poate avea momente cand se uita in gol, se opresc din jucat si devin mai inactivi.
- Majoritatea striga, se intorc, se impotrivesc atunci cand sunt imbracati, dezbracati sau schimbati de scutece.
- Manacarea devine neinteresanta. Unii sar chiar peste mese, ca si cum nu le-ar fi foame, altii vor sa manance acum doar ceea ce sis pot baga simguri in gurita. Cand mancarea e pe masa nu o vor, daca este luat incep sa planga. Acum pot interveni toate variantele: zile cu pofta mare de mancare si zile cand sar peste o masa sau mai multe.
Cum observati ca bebelusul trece prin puseu:
- Plange mai des, este mofturos
- Acum e fericit, in urmatorul moment plangacios.
- Vrea mai multa atentie.
- Sta „agatat“ de dumneavoastra.
- Este excesiv de iubitor.
- Are accese de furie dese.
- Se teme de persoane noi.
- Prostesteaza cand nu mai e in contact direct cu corpul dvs.
- Doarme rau.
- Are des „cosmaruri“.
- Mananca rau.
- Se misca mai putin.
- Cateodata sta intr-un loc si „viseaza“ cu ochii deschisi.
- Nu vrea sa fie schimbat de haine/scutece.
- Isi suge manuta/degetele iar mai des si cateodata se leaga de un animal/o jucarie preferate.
- Se comporta ca un bebelus mic iar.
Mamicile se agata in aceasta perioada de motivul „dinti“ pentru a explica starea copiilor lor. Pt ele este foarte stresant si obositor comportamentul haotic al copilului, nevoia lui de a sta in continuu cu ea, mesele sarite.
Ce invata bebelusul:
In jurulsaptamanii 37 observati ca bebelusul devine mai linistit, ca in acelasi timp incearca si lucruri noi, ca se comporta aötfel cu jucariile lui. Isi gaseste alte preocupari interesante si se poate juca mai bine si concentra mai mult asupra ceea ce face.
Ei invata sa distinga acum categoriile! Dupa puseul trecut copilul a invatat ca este si el o fiinta la fel ca mama lui, ca poate face alte miscari si ca o poate imita, ca exista lucruri care se pot misca si ele numai ca intr-un alt mod. A invatat ca exista lucruri care nu se pot misca singure, ci trebuie ghidate spre miscare.
Dupa ce invata sa distinga categoriile realizeaza ca potlumea lor e impartita in grupe. Observa ca sunt lucruri care fac la fel, scot aceleasi sunete, miros sau se simt la palpare la fel, ca se aseamana unele cu celelalte.
De ex. Ce este un „cal“? bebelusul observa acum ca face parte din aceeasi categorie de animale, chiar daca e alb, maro sau negru. Observa ca nu conteaza unde se afla calul, ca in natura sau intr-o fotografie, o carte cu poze sau un tablou; ca se misca sau e static. Este si ramane un cal.
Pentru a invata acest lucru bebelusul trebuie sa cunoasca diferenta intre oamnei, lucruri si animale, trebuie sa intelega ca un anumit lucru indeplineste niste conditii pt a fi inscris intr-o categorie anume. Pt aceasta are nevoie de timp, exercitiu si experienta. Cand invata si intelege acest lucru, incepe sa experimenteze cu ele, incepe sa studieze oamenii, obiectele si animalele intr-un alt fel. Le sorteaza, le studiaza si le compara. Le simte. Le gusta si le incearca pana le defineste in cateogrii. Cand va incepe sa vorbeasca vom realiza ca el deja a descoperit de mult aceste diferente si ca le-a dat chiar nume, pe care noi le vom intelege mai tarziu.
Cand a invatat aceste diferente incepe sa le testeze: de ex ce si cum face un cal, un catel, ce este mare, mic, usor, greu, moale sau lipicios. Si intelege cum este cineva sau ceva cnd e trist, bucuros, iubitor…
Cercetarile facute cu bebelusi au demonstrat ca de la aceasta varsta copiii incep sa reactioneze altfel. S-a ajuns la concluzia ca „inteligenta“ se naste la aceasta varsta. Asta nu inseamna ca beblusul pana acum nu a gandit, dar o facea itr-un mod pe care noi adultii nu il intelegeam. Acum o va face in mod asemanator noua, de aceea vom incepe sa-l intelegem. Pentru noi toate aceste lucruri sunt cat se poate de normale, pt beblusi sunt ceva nou, neobisnuit. Vor incepe sa numeasca lucruri si sa reactioneze la stimuli in asa fel incat ii vom intelege mai bine.
Stiintific vorbind si din punct de vedere biologic,capul bebelusului se dezvolta simtitor. La aceasta varsta se schimba si nivelul/prelucrarea glucosei in creier.
Lumea categoriilor:
Domeniul recunoasterii animalelor si obiectelor:
- Se poate observa ca recunoaste in poze sau carti de ex maisna, avion, rata, caine, cal etc.
- Poate sa arate ca deosebeste formele rotunde de altele, prin a sorta obiectele rotunde deoparte.
- Arata cand i se pare ceva dezgustator.
- Arata cand ceva i se pare frumos sau bun, prin scoaterea unui anume sunet sau printr-o miscare anume.
- Intelege numele de animale si lucruri. De ex „catelul“…Cand intreb „unde e catelul?2 pune mana pe el si il ia.
- Incearca sa imite silabe/cuvinte.
Domeniul recunoasterii oamenilor:
- Incepe sa se adreseze cu vocalize, silabe sau semne clare altora.
- Imita ce fac altii.
- Vrea sa se joace cu altii si nu singur.
- Striga membrii familiei. Fiecare din ei e numit intr-un alt mod! 8prin silabe sua chiar cuvinte)
Domeniul recunoasterii oamenilor in situatii diferite:
- Recunoaste persoane cand le intelneste in cu totul alte situatii decat cele de ultima data.
- Recunoaste persoane in oglinda, cauta imaginea lor in oglinda cand sunt prin camera.
- Lasa sa se vada ca se recunoaste singur intr-o fotografie sau in oglinda. Rade, face grimase sau scoate limba cand se vede.
Domeniul recunoasterii sentimentelor:
- Pentru prima data e gelos, cand un alt copil primeste atentie. Nu e insa gelos atunci cand mama e suparata sau cearta alt copil.
- Isi alina jucaria/maimutoiul preferat cand cade dar si atunci cand il arunca el cu intentie pe jos.
- Este dragastos cand vrea ceva.
- Isi arata starea intr-o forma exagerata. Joaca „teatru“ ca sa se faca auzit.
- Este mai sensibil visavi de starile altora, de ex plange cand plange si alt copil.
Domeniul „Preluarea rolului mamei“
- Poate sa inverseze rolurile si sa inceapa el jocul.
- Joaca „cucu-bau“ /ascunselea cu un bebelus mai mic.
- Ii da sticla de lapte mamei.
- Da tonul la cantec, de ex bate din palme pt a da de inteles ce vrea.
- Da tonul la „ascunsa“ prin faptul ca se ascunde sub ceva, isi trage patura pe fata si sta pitit.
Nu uitati ca in jurul saptamanii 37 copilul incepe sa descopere toate aceste lucruri! De aceea nu trebuie sa asteptati sa poata deja cele enumerate mai sus. El abia primeste acces la aceasta noua lume! Fiecare copilul are ritmul sau unic!
Respectati alegerile copilului dvs.! Fiecare copil merge pe un drum, alege ceva ce ii place sau i s epotriveste mai bine, dezvolta mai mult o latura a personalitatii sale!
Puteti ajuta copilul sa invete prin mult joc, atentie si rabdare:
- Cand se poarta 2urat2 cu un lucru explicati-i ca nu e frumos, alintati acel lucru pt a intelege ca a gresit
- Dati-i un teanc de ziare si lasati-l sa le ia unu dupa altul si observati daca o face intr-o ordine, daca le aseaza iar unul peste altul.
- Observati daca incearca s acombine doua jucarii cand se joaca.
- Jucati „da-mi jucaria“/“ia jucaria“ pt a-l invata sa dea lucrurile din mana si sa le ia inapoi.
- Lasati-l sa se joace cu diferite forme (triunghiuri, ptrate…exista jocuri de acest fel!).
- Lasati-l s adescopere detaliile unui obiect 8de ex usa de la camera…cheia, clanta, materialul usii-tare/moale etc)
- Lasati-l sa testeze diverse texturi…moale, tare, grunjos, lipicios sau temperaturi (calorifreul cald , zapada rece de ex.)
- Lasati-l s afaca diferenta intre greu si usor greutatea jucariilor de ex sau a altor obiecte).
- Lasati copilul sa descopere casa, daca poate, faceti-i cat mai mult loc pt a se misca in siguranta si in voie!
- Aratati intelegere fata de anumite temeri (de ex teama de inaltime, atunci cand e ridicat in sus, aproape de tavan si se sperie).
De la aceasta varsta copilul este capabil sa „manipuleze“, incercati sa deosebiti situatia cand joaca „teatru“ sau chiar are nevoie de dvs. . Acum se poate incez oncet diferentia.
Aratati-i carti, poze, denumiti obiecte si animale, vorbiti in oglinda, cantati cantecele, spuneti poezii, incepeti sa il invatati comenzi scurte gen „adu-mi“, „da-mi“ „unde e…“, „vino“, „cauta“!
Jucarii si obiecte interesante pt majoritatea copiilor cu varsta cuprinsa intre 36 si 42 saptamani:
- Usi, tot ec se inchide si se deschide
- Tigaie/oala cu capac
- Foen
- Ceas
- Carlige de rufe
- Ziare si reviste
- vesela
- lucrurile mai mari decat bebelusul
- perne si paturi
- cutii, doze, sticle, mai ales cele rotunde
- lucruri in miscare
- mingi
- carti cu poze
- masinute.
asparagus spune:
Intreba cineva de zburat cu avionul. Eu nu am avut interdictie pana acum. Stiu ca e important sa suga ori la san ori din suzeta la decolare si aterizare. Lucas a zburat pana acum de vreo 20 de ori, fara nici o problema. Iar Bianca a fost perfect linistita.Am pus-o la san la decolare si i-am dat suzeta la aterizare si nu s-a resimtit in nici un fel. Singura recomanadare ar fi sa aiba bebele in jur de 2 luni, ca sa aiba sistemul imunitar un pic stabilizat, dar daca trebuie sa zbori mai devreme, tot nu este nici o problema. Uite, Diana a mers cu inimosul de 2 ori la varsta foarte mica, catre Portugalia si apoi cred ca spre Romania, si cel mic e perfect. Daca ar fi fost ceva ii spuneau doctorii cred, mai ales ca el era la inceput cu inimioara sub observatie.
elena_gd spune:
Addya bb meu face moale cu seminte albe cam de cate ori papa , 7 adica, cateodata mai mult cantitativ sau mai putin, fie galben , mustar, galben-portocaliu. Eu #537;tiam ca daca e apos, des si verzui atunci e diaree. Ce spui tu pare a puseu de crestere, la mine bb a avut unul weekend-ul trecut. Oricum urmareste-l.
Pup
mi_bebelina spune:
Salutare mamici dragi!
Eu n-am timp deloc-deloc sa mai intru, in primul rand din lipsa de timp si apoi din prezenta de soacra. Si chiar daca gasesc cateva minutele sa va citesc, oricum nu reusesc in totalitate ca face ea soacra in asa fel incat sa ma alunge. Nu am laptop, n-am wireless pentru ca nu suntem impatimiti in ale modernei tehnologii si cum PC-ul e in camera unde sta soacra.....m-a teminat in fericireNu doresc nimanui sa aiba parte de asa momente tensionate in propria casa
In fine, eu intrasem de fapt pentru ca am vazut ca e ultimul capitol de odisee, voiam sa va mai spun de printesa mea mica. Adela e bine, creste, pe 21 avem si noi botezul, apoi o mica petrecere cu cei apropiati la o terasa. Cred ca tocmai trecem prin puseul de 5-6 saptamani pentru ca noaptea ma dispera cu statul la san in conditile in care ea dormea dusa pe la 1 pana la 7 dimineata......he-he, s-au dus vremurile alea taica
Pe 30 avem programare pt ecografie de sold, dr pediatra ne-a spus ca se recomanda acum ca toti nou-nascutii sa faca a aceasta eco ca asa au fost sfatuiti de dr Burnei.....in fine, o facem si pe asta. Apoi cand m-oi duce la vacinul de 2 luni imi va spune daca e sau nu necesara eco cardiaca...de la nstere mandra mea are suflu sistolic, cica ar fi o gaurica pe la inimioara care ar trebui sa se astupe de la sine...in caz ca nu, va trebui operatie.Nu vreti sa stiti cum imi e inima ca un purice si stau toata ziua si pentru micuta mea si se mai adauga si alti factori externi care usor-usor duc cred la depresie. Am momente cand imi tot vine sa ma duuuucc.....dar unde?
Cea mare ma termina cu nemancatul si zau ca n-as avea nicio treaba cu ea daca n-ar fi problema cu constipatia.....sa va zic ca acum va scriu si din cand in cand ma ridic sa-i mai infig o lingura de ciorba? In rest se poarta ireprosabil cu sor-sa, o iubeste si o pupa, e ajutorul meu cand am de intins rife sau stiu eu ce treaba de asta care nu necesita foarte mult timp.
Fetelor, sa dea DD sa ne citim mai departe sanatoase si fericite!
Va pup pe toate, fara exceptie!
Anitta_O spune:
Virgi, sigur sunt microbuze incoace, cam din ora in ora, dar poate o rezolv loco, o sa iau legatura cu tine daca nu gasesc pe aici, oricum pt botez m-am resemnat, o sa fie buboasa. Aseara am sters-o cu apa in care am pus putin bicarbonat, am citit ca si asta e oarecum eficient, au mai palit bubele. A fost ieri al meu sot sa caute amidon, s-a fatait intr-o multime de magazine naturiste si n-a gasit. Ah, dar azi mi-a zis ca el a cautat tarate de orez, nu amidon de orez si nici tarate de grau. Sa-l strang de gat, nu alta, om de nadejde, ce mai.
Cryssa, bb trebuie sa goleasca sanii pe rand, stii tu cum e cu laptele hranitor care-i mai la fundul galetii.
Addya, kk piticei mele e foarte moale spre apos si are granule in el. E absolut normal. Am inteles ca odata cu diversificarea isi va schimba consistenta si mai ales mirosul. Cat despre supt permanent, pitica mea cred ca e tot intr-un puseu de crestere de o gramada de timp.
Ioana, sanatate multa lui Lucas!
Shosho, e bestial avatarul tau! Si tu esti in grupul de alaptare? Si eu. In grupul de EC nu esti? M-as fi gandit ca da, de vreme ce nu prea folosesti scutece de unica folosinta.
Mi_bebelina, foarte multi copii au suflu sistolic care nu are nici o semnificatie. Va doresc sa fie asa si in cazul vostru! Sanatate multa!
Noi avem mesterii in casa,monteaza AC-ul in timp ce afara ploua cu gheata! Si noi ne gandisem sa-l cumparam din Dedeman, tot de 12000 BTU, insa pana la urma am apelat la o firma specialzata in AC, cu experienta in domeniu, in caz de service sa ne vina mai usor.
Shoshonik spune:
Anitta, sunt doar la grupul de alaptare initiat de Ionela. Celalalt grup ce sustine? Faza cu scutecele era programata de cand Edy era doar o "dorinta"- mama m-a convins