Victime colaterale
Traiesc cu impresia ca victimele colaterale ale bataliei politice actuala suntem noi, restul lumii. Exista un grup restrans de politicieni si apropiati ai acestora pentru care cine castiga batalia este foarte important. De asta depind dosare penale, condamnari, posturi, salarii sau comisioane imense, includerea sau nu in cartea de istorie.
In afara de acest grup restul intra la categoria victime colaterale.
Am incercat sa caut stiri normale, care sa arate ce se mai intampla in afara arenei de box politice si am aflat ca:
- s-a scumpit gazul si energia electrica
- Euro evolueaza aiuritor (in acest moment, in interbancar se apropie de 4,48)
- bancherii isi revizuiesc mereu rapoartele despre Romania si perspectivele investitionale
- ratingul de tara e posibil sa fie reanalizat
- politicienii europeni exprima ingrijorare la adresa ultimelor evolutii politice de la noi (sper sa ramana numai verbale aceste ingrijorari)
Subiectul meu a pornit de la urmatorul articol:
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-12696725-bancherii-sunt-ingrijorati-scandalurile-politice-deocamdata-nu-modificam-estimarile-curs-dar-lucrurile-pot-lua-intorsatura-urata.htm
Raspunsuri
Ramonika spune:
mda, suntem victime colaterale... asta e blestemul minoritatilor, ca asta suntem, o minoritate in marea de antipatizanti ai lui Basescu.
ce putem face? iesit in strada (desi nu cred ca se rezolva ceva), sau votul. insa daca majoritatea voteaza USL, ramanem victime colaterale.
Lali spune:
Din seria "circul acum painea mai tarziu":
http://www.ziare.com/social/salariu/guvernul-majoreaza-salariile-bugetarilor-cu-8-la-suta-din-august-1176840
Guvernul va acorda acei 8% bugetarilor din august.
Pana acum cateva zile era altfel. Ba adoptasera si o ordonanta aprobata de parlament cum ca prima marire e din iunie:
http://www.realitatea.net/senatul-a-adoptat-majorarea-salariilor-bugetarilor-in-doua-etape_956102.html
nadaflorilor spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Lali Din seria "circul acum painea mai tarziu": http://www.ziare.com/social/salariu/guvernul-majoreaza-salariile-bugetarilor-cu-8-la-suta-din-august-1176840 Guvernul va acorda acei 8% bugetarilor din august. Pana acum cateva zile era altfel. Ba adoptasera si o ordonanta aprobata de parlament cum ca prima marire e din iunie: http://www.realitatea.net/senatul-a-adoptat-majorarea-salariilor-bugetarilor-in-doua-etape_956102.html |
si cum salariile pe august se platesc in septembrie, iar se amana, urmand a se amana din nou din lipsa de norme de aplicare, care norme vor apare in octombrie.. dar cum se vor nimeri in plina fervoare electorala se vor amana din nou pentru duap alegeri... dupa alegeri insa se va constata lipsa fondurilor necesare acoperiri cheltielii neprevazute cu salariile bugetarilor si pe langa ca se se va abroga prezenta decizie vor fi anuntati ca e musai sa-i reduca cu 20% (ca si numar de angajati..nu fiecare persoana in parte)...
asa ca ramane cum s-a stabilit cota de 25%...
apropos nimeni nu se intreaba unde sunt cei 25%, la ce au fost sau urmeaza a fi folositi, normal si logic ar fi sa se "dea socoteala" donatorilor..
Lali spune:
Euro a trecut de 4,5 si nu are perspective de scadere. Din pacate asta li se poate imputa direct scandalagiilor din prim-planul televizoarelor. Tot ce e import se scumpeste, ca sa nu mai vorbim de credite .....
olympia spune:
Eu am citit un interviu dat de Ilie Serbanescu in care sugera ca oricum BNR urma sa slabeasca un pic presiunea pe curs ca o parghie care ne ajuta... cumva . Nu radeti, nu-mi arde de glume da-s straina de subiect. Eu nu pricep mecanismele economice financiare, poate ma lumineaza cineva daca asta poate fi o solutie macro. Adica de imprumutat deja ne-am imprumutat si asta ar fi ultimul mecanism ce mai putea fi folosit. Interviul era in kamikatze, cursul pomenit era aprox 4.6
Lali spune:
Da, e o teorie economica care spune ca exportatorii castiga mai multi lei cand creste cursul. Problema este ca efectele pozitive sunt pe termen mediu, daca sunt (adica daca importatorii respectivi reintroduc profitul suplimentar in circuit) pe cand cele negative pe termen scurt sunt clare si implacabile: scumpirea importurilor, cresterea ratelor creditelor in euro si punerea pe fuga a eventualilor investitori.
danielag spune:
Exact, Lali, exportatorii sunt avantajati, intr-adevar, de cresterea cursului. Dar cresterea cursului e benefica intr-o tara preponderent exportatoare. Daca importi mai mult decat exporti nu vad cum te avantajeaza pe termen lung cresterea cursului.
Si nici inflatia ca parghie pentru cresterea economica (teoria keynsista de care amintea Ilie Serbanescu in interviul Kamikaze) nu o vad aplicabila. Mai degraba poate duce la ceea ce denumit stagflation: inflatie mare si crestere economica mica pe termen lung. De altfel am vazut si in Romania in perioada '90 cam cum e cu stagflatia asta.
marius spune:
Daca aceasta crestere are ci si motivatie preponderenta instabilitatea politica probabil in perioada urmatoare se va inregistra o scadere a ritmului sau chiar o apreciere a cursului.
Pe de alta parte trebuie luata o evolutie medie a cursului pe o perioada mai mare reprezentativa nu una pe 1-15 zile.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
eumada spune:
Au mai fost cresteri spectaculoase de curs dar pentru scurt timp.Asa imi aduc eu aminte.