Politicienii se joaca cu trenulete si indieni
Cand eram mic ma jucam deseori singur. Aveam o serie de jocuri de care nu ma plictiseam niciodata.
Ma jucam cu indienii. Imi faceam dintr-o cutie de carton un fel de cetate, taiam geamuri, usi, legam sfori pe care indienii coborau direct pe cal. Ii omoram ca mai apoi sai urc din nou pe cal sa reintre in lupta. Ii puneam unde doream fara ca ei sa protesteze. Nu protestau nici atunci cand, ca sa maresc dramatismul luptei, le rupeam cate o mana sau un picior.
Ma jucam cu trenulete si masinute. Imi faceam un oras cu strazi aliniand carti pe care le luam din biblioteca. In oras nu se respecta prioritatea de dreapta, trenurile veneau si plecau dupa bunul meu plac. Eu eram si sef de gara, si conductor, si pasager, si politist, si sofer, si pieton. In oras era haos dar nu se supara nimeni. Sau poate era o pace totala?
In lumea creeata de mine nimeni nu ma acuza de inclementa, iar cand ma plictiseam sau ma chema mama la masa, aruncam totul intr-o cutie curmand subit visul de plastic al indianului meu preferat.
Nu am crezut niciodata ca te poti juca la fel ca adult, dar nu cu indieni de plastic ci cu oameni, nu cu orase facute din carti ci cu o tara adevarata. Asta este senzatia pe care o am dupa 22 de ani de democratie romaneasca.
Vreti exemple? Va redau mai jos o serie de file din jurnalul meu de copil. Orice asemanare cu realitatea cruda pe care o traim este pur intamplatoare....
20 Februarie 1983: Astazi am dat colectia mea de vapoare unui prieten pe 20 de gume de mestecat cu surprize. O guma este 5 lei la tigani asa ca eu cred ca am facut o afacere buna... Sper ca mama sa nu isi dea seama ca imi lipseste flota.
25 Februarie 1983. Fratele meu m-a intrebat unde este flota. Am dat din umeri.I-am dat 5 gume sa nu ma spuna. Sper sa nu-mi mai ceara nimic si sa ma lase in pace...
1 Martie 1983. Azi i-am luat mamei un martisor frumos. Este luat din banii mei!!! Cand a venit mama acasa la ora 16.00 i-am luat si 10 lei din portofel ca are mult marunt si nu se prinde. Si daca ma prinde nu recunosc si dau vina pe fratemiu' Acum am bani sa-i iau flori din banii mei de 8 Martie.
10 Martie 1983. Azi am discutat la telefon cu Victor, colegul meu de banca, un posibil schimb: ii dau 2 masinute (la una se deschid si usile) si mi-a promis la schimb un ceas cu calculator.
11 Martie 1983. Schimbul "masinutele contra ceas" a cazut! Victor are telefonul la cuplaj cu o vecina de bloc care ne-a ascultat ce am vorbit si asa a aflat mama lui... Pacat, era un schimb bun!
20 Aprilie 1983. La telejurnal am auzit ca tovarasa Elena Ceausescu a devenit doctor in stiinte. Tata a injurat si a spus ca este o analfabeta si ca i-au scris altii lucrarea. Nu am inteles prea bine nici dupa ce mi-a tinut o teorie de 30 de minute sa nu discut despre asta la scoala! Nici macar cu Victor si in nici un caz la telefon ca cica se asculta telefoanele. "Mie imi spui!" am vrut sa raspund dar am lasat-o balta ca el habar nu are de "afacerile" mele.
26 Aprilie 1983. Azi la scoala a venit politia! Scoala 56 este singura scoala cu bazin din Bucuresti. Au arestat-o pe profesoara de sport (tanti Rizzi cum ii spunem noi). Cica a furat banii care erau pentru acoperisul bazinului. Mie imi place asa neacoperit... te poti bronza vara la soare.
29 Aprilie 1983. Azi la scoala, tovarasea directoare Roberta ne-a intrebat unde vrem sa mergem in excursie. Am avut de ales intre Predeal si Parcul Copilului din Bucuresti. Tovarasa invatatoare ne-a pus sa ridicam mainile ca sa votam. S-a ales Parcul Copilului desi am numarat si eu si au fost mult mai multe voturi pentru Predeal.
1 Mai 1983. Astazi avem liber ca este ziua muncii. Varul lu' tata, nenea Nemes, a venit la noi cu o punga de carnati. Dupa ce a plecat, mama a aruncat carnatii. A zis ca i-a primit spaga (Nemes este doctor) si cine stie ce carne stricata au bagat in ei aia care i-au facut.
5 Mai 1983. Azi sunt de serviciu la scoala. Este super pentru ca nu merg la ore. Stau la usa scolii, ajut profesorii din cancelarie si sun soneria. Colegii mereu ma roaga sa sun "ilegal" mai repede dar nu o fac! In cancelarie am auzit-o pe doamna directoare ca muta avizierul la subsol. "Nu putem sa mutam acest monitor oficial la subsol cand vrem noi. Il citesc parintii!", a protestat profesoara de geografie. "Ba putem!" a raspuns directoarea. "Sau tu esti aia care publica pe sest mesaje la adresa mea?". Nu stiu la ce s-a referit dar a ramas ca muta avizierul...
11 Mai 1983. La scoala a venit mama lui Felix. Felix nu invata bine dar are note mari ca mama lui lucreaza la un shop si este plina de cafea si kent. I-a dat o punguta lu tovarasa invatatoare si i-a facut din nota 3 un 9 in catalog. Am vazut cu ochii mei ca stergeam tabla! Nu o sa spun nimic ca Felix este prieten cu Mihai, Ciuvi si Mircea care sunt cu gura cea mai mare in clasa... Imi este frica ca o sa ma si bata.
29 Iunie 1984. Maine luam vacanta! Trebuia sa merg in tabara la Sovata dar tovarasa invatatoare a zis ca merge Victor in locul meu. Mama s-a plans la scoala da cica nu mai sunt locuri. Mama a intrebat de ce l-au ales pe Victor ca pe mine m-a inscris primu'. I-au zis ca nu este dupa cum crede ea, ca este tabara sportiva si Victor este mai bun la sport. Mama a zis ca se plange la doamna directoare dar tovarasa invatatoare a zis ca nu ascuta ea de doamna directoare. Ca face ce vrea ea! Si sa nu mai insiste ca o sa avem probleme... ca o sa vina acasa sa ne intrebe de unde a avut tata bani de Lada 1200.
Va las pe voi sa continuati acest blog, blogul unui copil de 10 ani!
Inchiei cu un citat:
"Tell me, and I will forget. Show me, and I may remember. Involve me, and I will understand". (Confucius, 450 B.C)
Cred ca pe multi politica ii scarbeste pentru ca au obosit sa asiste la un circ fara sfarsit. In Romania politica este una de cartier dupa modelul "ba pe-a mati", o politica bazata pe acuze si nu pe solutii, o politica care ne-a dezbinat, ne-a inrait. Dar nu putem sa ramanem indiferenti!
A da din gura nu este suficient... trebuie sa fim mai implicati, mai conectati, schimbarea trebuie sa vina de la noi toti pentru ca daca asteptam, nu numai ca vom fi uitati de istorie, dar vom ramane doar niste indieni tristi si muti, plimbati cu trenuletul dupa bunul plac al politicienilor epocii post decembriste. Niste indieni, cu visele lor de plastic.
Raspunsuri
Mickyyy spune:
Citat: |
Politicienii se joaca cu trenulete si indieni |
Din pacate se joaca in primul rand cu viitorul acestei tari, al nostru, al copiilor nostri.
Cat despre mesajul tau - una din cele mai frumoase perspective asupra a ceea ce se intampla astazi in Romania .
glimmer spune:
5 Ianuarie 1983 - Azi, doamna a adus la scoala un joc cu casute din piese lego. Tare mult ne-a placut sa ne jucam cu el! A zis doamna ca cine nu are acasa joc din asta, poate sa ia de tot una din casutele alea si mi-a zis mie sa fac lista cu cine isi doreste. Eu aveam, dar imi placeau si cele de la scoala. Asa ca am dat-o pe a mea Ionelei, si m-am trecut pe lista.
6 Ianuarie 1983 - Niste colegi m-au parat doamnei si ea m-a intrebat de ce am luat din jucarii, daca aveam si eu. Eu nu am raspuns nimic si nici ea nu mi-a cerut jucaria inapoi.
10 Ianuarie 1983– Azi am inceput un concurs cu baietii de pe strada vecina. Cine culege mai multe fructe din livada de la marginea satului, e stapan pa toata livada, iar ceilalti vor trebui sa ceara voie ca sa mai culeaga ceva de pe acolo. Noi am avut cu un mar mai mult, ca am adunat si cotoarele gasite pe jos. Apoi niste baieti de pe strada vecina ne-au dat noua merele lor si acum avem chiar mai multe. Deci, livada e a noastra! De cosul cu mere are grija Nuti, o fata blonda de pe strada noastra.
Deceneus spune:
citat din mesajul lui ADMIN Nu am crezut niciodata ca te poti juca la fel ca adult, dar nu cu indieni de plastic ci cu oameni, nu cu orase facute din carti ci cu o tara adevarata. Asta este senzatia pe care o am dupa 22 de ani de democratie romaneasca. [/b] .... Inchiei cu un citat: "Tell me, and I will forget. Show me, and I may remember. Involve me, and I will understand". (Confucius, 450 B.C) Cred ca pe multi politica ii scarbeste pentru ca au obosit sa asiste la un circ fara sfarsit. In Romania politica este una de cartier dupa modelul "ba pe-a mati", o politica bazata pe acuze si nu pe solutii, o politica care ne-a dezbinat, ne-a inrait. Dar nu putem sa ramanem indiferenti! A da din gura nu este suficient... trebuie sa fim mai implicati, mai conectati, schimbarea trebuie sa vina de la noi toti pentru ca daca asteptam, nu numai ca vom fi uitati de istorie, dar vom ramane doar niste indieni tristi si muti, plimbati cu trenuletul dupa bunul plac al politicienilor epocii post decembriste. Niste indieni, cu visele lor de plastic. |
Cand lumea este individualista si debusolata, obisnuita sa decida altii pentru ei si fara dreptul de a decide soarta comunitatii, sigur ca, cei care ne conduc pot face orice.
Problema este ca sunt inconstienti, pentru ca daca nu construiesti un viitor stabil si prosper, vine un moment in care trebuie sa dai socotela, si cu cat s-au jucat mai tare cu atat mai dureroase vor fi consecintele, si pentru victime si pentru profitori.
"A da din gura nu este suficient... trebuie sa fim mai implicati", intai in construirea unei strategii si apoi in realizarea ei.
"Nu exista vant favorabil decat pentru cel care stie in ce directie se indreapta", spunea Seneca
Romanii inca nu au descoperit "luminita de la capatul tunelului", inca orbecaie prin labirint.
Cand am intrat pe DC era o "liniste de mormant" pe sectiunea politica.
Am deschis mai multe subiecte generale si in 24 de ore au avut 30 de accesari din care probabil 10 erau ale mele.
Acum este o efervescenta nefireasca, pentru ca nu se intmapla nimic important.
Se "ciomagesc" oamenii lui Basescu cu oameni lui Iliescu, pentru ca ultimii vor sa-i alunge pe primii de la putere si sa le preia avantajele, iar Basescu ne vrea.
Mickyyy spune:
Cand ai intrat era liniste pentru ca oricate magarii a facut guvernul boc, NICIODATA nu si-a permis sa incalce decizii Cc, sa dea Ord de Urgenta doar sa poata sa favorizeze infractori, niciodata anarhia nu a fost mai evidenta.
Deceneus spune:
citat din mesajul lui Mickyyy Cand ai intrat era liniste pentru ca oricate magarii a facut guvernul boc, NICIODATA nu si-a permis sa incalce decizii Cc, sa dea Ord de Urgenta doar sa poata sa favorizeze infractori, niciodata anarhia nu a fost mai evidenta. |
Boc a avut nenumarate ordonante neconstitutionale. De plagiat a fost acuzat si Miclea, cel care acum judeca pe altii, dar nu a fost atata agitatie si atata virulenta pe net pentru ca USL-ul nu are multi sustinatori online.
Acum atacurile s-au mutat la varf. Pana erau acuzati cei din lina medaina, fostii sefi de la ANAF, nu era periclitata "gasca".
Acum cand e in pericol sa basculeze puterea, "cutremurul" afecteaza toate nivelele.
Lali spune:
citat din mesajul lui Deceneus Boc a avut nenumarate ordonante neconstitutionale. Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt ) |
Da, dar spre deosebire de Ponta a respectat deciziile curtii si le-a rescris frumos, pana cand au fost in acord cu legea fundamentala. Sau a renuntat la ele.
Sa nu ma intelegi gresit. Nu am agreat Boc&co foarte mult. Dar erau parfum fata de japca de acum. Am crezut ca, dupa atatia ani in opozitie vor veni la putere mai voalat, facand si cate ceva din ceea ceea ce au criticat la PDL si eventual furand cu perdea ( ca hamesiti nu ma indoiam ca sunt). In loc de asta am primit o batjocura la adresa oricarei institurii care nu li s-a subordonat total din start si o dorinta apriga de a acapara toate puterile si prerogativele indiferent de lege si Constitutie. Asta m-a scarbit.
glimmer spune:
Sa vedem acum "joaca" la cei care s-au grabit sa treaca in "barca" USL. Se primesc si "barcute" in joc?
Lali spune:
Nu stiu cat se asorteaza cu indienii, dar avand marinar la carma, barcutele sunt implicite !