Cum trebuie dus bebe cu caruciorul?
Buna
de cateva zile i-am luat bebelusului meu un carucior sport in care sta cu fata spre directia de mers, adica cu spatele la mine.
El are 6 luni si pana acum a mers cu fata la mine - am avut alt model 3 in 1 la care am renuntat pentru ca era f greu.
De cand am schimbat "vehiculul' se tot trezeste noaptea plangand, de 2-3 ori. Credeti ca e legat de noul carucior? Sau e o intamplare?
De cand ar trebui ei sa mearga cu fata la directia de mers, cand sunt pregatiti?
Raspunsuri
nadaflorilor spune:
poate ii ies dintisori, sau daca ai inceput sa-i dai legume, fructe, o avea crampe la burtica, gaze...din astea, o fi cald si i-o fi sete..ar mai fi motive
megbeng spune:
fata mea are 3 luni si deja am pus-o cu fata "spre public" pentru ca asa pare sa ii placa mai mult, sta mai linistita; pe matei l-am dus asa de pe la vreo 5 luni, ca el dormea oricum pe afara.
la tine cred ca mai degraba e coincidenta sau unul din motivele pe care le mentiona nadaflorilor..
meg,dematei(9.02.2007) si Ana (7.03.2012)
"Mami, te iubesc dintotdeauna!" (Matei)
Marioara1980 spune:
M-am gandit si eu ca sunt dintii sau altceva, dar el de fapt plange in somn, nu deschide ochii si dupa ce il iau in brate se linisteste si doarme la loc...
Raza de soare spune:
Eu am mutat-o cu fata spre trecatori, cand a putut sta cat de cat in fundulet, ma rog, mai mult rezemata pe diagonala. Era incantata si curioasa, rotea ochisorii peste tot si radea tot timpul. Desi vorbeam mereu cu ea, despre cate-n luna si in stele (de se uita lumea chioras la mine ), cand si cand ma intindeam peste copertina, sa ma vada. Niciodata nu am avut probleme, asa ca si eu inclin sa cred ca nu caruciorul este de vina.
Tala spune:
din cate retin anxietatea de separare si teama fata de straini apare abia la 8-9 luni. Deci nu cred ca asta e cauza. Cu siguranta ii oferi mai multe de vazut/descoperit in postura asta.
dana vio spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Marioara1980 Buna de cateva zile i-am luat bebelusului meu un carucior sport in care sta cu fata spre directia de mers, adica cu spatele la mine. El are 6 luni si pana acum a mers cu fata la mine - am avut alt model 3 in 1 la care am renuntat pentru ca era f greu. De cand am schimbat "vehiculul' se tot trezeste noaptea plangand, de 2-3 ori. Credeti ca e legat de noul carucior? Sau e o intamplare? De cand ar trebui ei sa mearga cu fata la directia de mers, cand sunt pregatiti? |
Cand am cumparat caruciorul ptr Alex am cautat special sa aiba manar schimbabil si o plimbam si cu fata la mine si invers. Cand mi se parea ca nu-i place o intorceam. Cu timpul s-a invatat, dar imi amintesc ca ii era usor teama seara, cand era mai spre intuneric si atunci o tineam cu fata la mine si era bine.
Poate ca e totusi cam mic.
Alexandra Maria
14.12.2007
nadaflorilor spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Marioara1980 M-am gandit si eu ca sunt dintii sau altceva, dar el de fapt plange in somn, nu deschide ochii si dupa ce il iau in brate se linisteste si doarme la loc... |
e o faza de dezvoltare probabil si copila mea face la fel ce ceva timp, dar nu am schimbat nimic in rutina ei, eu leg asta de faptul ca de cca 2 saptamani face exercitii pentru mersul deabusilea, nu reuseste sa se deplaseze dar zi dupa zi face progrese in privinta stransului genunchilor sub burtica, ridicat in manute si se bataie inainte si inapoi cand se simte ea stabila...asa o apuca si noaptea in somn si atunci scanceste, cred ca nu stie sa se intoarca la somnul ei, plus ca ea suge suzi si a inceput sa aibe pretentia sa si-o gaseasca si recupereze singura...
nadaflorilor spune:
Puseul de crestere din saptamana 26 (25-27)
In jurul saptamanii 26 observam la bebelus o noua abilitate. El incearca sa faca o multime de lucruri noi.
In jurul saptamanii 23 (posibil chiar intre saptamanile 22 – 26) bebelusul va simti deja acest puseu. Ca in timpul oricarui alt puseu va simti cum lumea lui se schimba iar. Observa ca aude, miroase, vede, degusta si simte lucruri sau situatii noi! Bineinteles are loc intoarcerea catre ce cunoste el cel mai bine : mama.
Caracteristici:
-Multe mamici isi descriu copiii astfel in aceasta perioada: mofturosi, galagiosi, nemultumiti sau maraiti. Copiii foarte energici din fire pot deveni un adevarat “stres” pentru mama, nu mai au deloc rabdare,m mai ales daca sunt lasati singuri. Vor ori in brate ori mereu atentie.
- Acum copiii dorm mai putin, nu vor in pat, adorm mai greu decat de obicei sau se trezesc mai devreme. Unii nu dorm ziua deloc altii nu vor noaptea si exista si copii care cu greu dorm fie ca e zi sau noapte.
- Cand dorm sunt foarte nelinistiti, mama avand impresia ca ei au cosmaruri.
- Nu vor sa fie priviti sau atinsi de persoane straine, si in nici un caz in bratele lor. Acum este faza cand invata cel mai bine diferenta intre cunoscut si strain. Mama trebuie sa ramana mereu in vizorul lor.
- Unii copii nu sunt nici in brate multumiti pentru ca simt nevoia de miscare, nevoia sa vada si sa faca ceva, sa se miste.
- Copiii mananca doar foarte rar sau chiar deloc acum. Refuza atat laptele cat si alte mese solide si daca mananca mananca foarte greu, pentru ca de fapt nu sunt deloc interesati de mancare.
- Multi copii plang foarte tare cand sunt schimbati de scutec sau cand sunt imbracati. Nu vor sa fie ceva schimbat la imbracamintea si tinuta lor.
- Majoritatea copiilor cauta acum sa atinga lucruri moi gen paturica, scutec, animal de plus etc. Le ating de fata si in acelasi timp poate isi sug si degetelul. Acesta e un mod de ase calma si a se linisti pentru ei.
Cum reactioneaza mama:
Mamele copiilor care cer foarte multa atentie se declar epuizate, se plang de diverse dureri (spate, stomac, cap) si de oboseala. Daca inainte ele puneau starile copiilor pe seama colicilor, acum o pun pe seama iesirii dintilor. Intr-adevar multor copii le ies dintisorii in aceasta perioada, dar starea de nervozitate din cauza dintilor sic ea din cauza unui puseu sunt doua lucruri diferite. Dintii pot iesi sin in timpul unui puseu si in afara lui. Bineineteles daca cele doua se intampla concomitent copilul va fi si mai dificil…
In timpul meselor se poate ajunge la diverse conflicte. Mamele se ingrozesc la gandul ca bebelusii nu vor sa mananace, incearca intruna sa ii hraneasca, prin jocuri sau siretlicuri, cateodata chiar fortat. Orice ar face nu au aproape niciodata success. Nu fortati copilul, renuntati sa “luptati” in timpul mesei,caci nici un copil nu poate fi obligat sa manance plus ca in timpul puseului mancarea este pentru ei pe ultimul loc. Aceasta este insa o faza care trece. Cu cat incercati sa-I fortati mai mult, cu atat va avea o repulsie mai mare fata de masa, chiar si atunci cand trece puseul.
Ce invata bebelusul:
Copilul dobandeste acum abiliatatea de a intelege context si situatii care au legatura unele cu celelalte. Ceva ce ei vad poate avea legatura cu altceva ce au vazut, DAR si cu ceva ce aud sau miros sau simt.
El constientizeaza ca un obiect se afla pe, dedesubt, in afara , inauntru sau intre…Si se joaca acum stiind cum sa faca sa ajunga la acel obiect! Sau mai intelege ca o situatie poate cauza o alta, asa cum un buton apasat cauzeaza inceperea muzicii. Copiilor le place acum televizorul, radioul , pianul…Intelege ca un anumit sunet apartine de o anumita situatie (de exemplu cheia se audein usa > tata vine acasa) sau doua lucruri se conditioneaza (deschid frigiderul> pregatesc ceva de mancare). Intelege de eexmplu ca pisica are propria mancare si propriile jucarii. El percepe acum si situatiile “anormale” (mama scapa ceva pe jos, catelul cade de pa canapé). Aceste situatii ii pot provoca ras sau frica/sperietura, curiozitate sau o stare foarte grava serioasa.
Copiii incep sa se miste cu precizie, incearca sa se aseze, sa mearga de-a busilea, sa se ridice. Se pot insa speria de noile lor incercari, pt ca onserva singuri ca nu se pot tinme singuri, inca nu au echilibru si stabilitate.
Ei trebuie sustinuti cu rabdarem, inteleger si dragoste in toate incercarile lor de a descoperi lumea din jurul lor.
maria0408 spune:
Marioara la varsta aceasta copii pot fi nelinistiti de cantitatea imensa de informati cu care este bombardat creierul lor. Un alt regim alimentar, statul in fundulet sau mersul de-a busilea, descoperirea unui nou univers afara din casa s.a. Incearca sa nu il duci inainte de culcare in locuri aglomerate, gen mall, supermarket sau pe strazi cu multe masini, tramvaie, zgomote puternice etc. Hiperstimularea creierului seara poate duce la un somn agitat. La somnul de pranz, dupa plimbarea cu caruciorul are ac. simptome?
J.D. spune:
Finn a stat cu fata la mine in carucior pana pe la 1 an. Asa ma vedea cand ii aratam diverse si ii explicam, ii povesteam, ii cantam, etc.