Scoala "subventionata" de catre stat?
Raspunsuri - Pagina 27
Cricor spune:
Citat: |
Cred ca Elle seb a adunat TOATE cheltuielile. |
Da, asa a adunat..totul totul..pana si costumul de serbare ... nici nu vreau sa ma apuc sa adun blugi, camasi, tricoul alb de sport, adidasi, concursuri (or fi fost vreo 200 lei), da am luat si o poza..si chiar si un album cu clasa pentru ca au terminat clasa a 4a.
Eu, daca sufeream asa de mult ca am cheltuit niste bani si nu vad nici o valoare in educatia copilului..ma opream demult din cheltuit...macar pe la 2000.
adita spune:
Mie una mi se pare normal sa existe destule optionale, sa aibe lumea de unde alege. Nu ne-am simtit obligati cu nimic, am selectat ce ne-a placut, n-am cumparat toate revistele si materialele promotionale, n-am fost la toate concursurile, doar la vreo doua pe an, sa vedem si noi cum decurg, caietele speciale si culegerile n-au costat cine stie cat (aproximativ 80 de lei/an /copil), fondul scolii n-am platit, fondul clasei a fost unul simbolic, ca la unul din copii a trebuit sa-i tempereze invatatoarea pe parinti ( ca se ofereau la mai mult, si doamna tot zicea ca nu-i nevoie si parintii tot insistau ca trebuie mai mult).
Am copiii in aceeasi scoala, dar situatia in fiecare clasa e diferita, pt ca parintii o fac sa fie asa. Unii nu ofera bani dar se implica in foarte multe probleme de la clasa, altii in schimb, nu se prea implica, dar vor sa suplineasca asta cu bani ("hai sa strangem bani sa cumparam asta si asta", "vai, dar e prea putin pt cadoul doamnei"...). In ultimul caz cine n-a fost de acord si-a spus clar parerea si pana la urma s-a mers pe o suma minima, sa fie toata lumea multumita, iar cine a vrut sa dea mai mult a dat si gata.
Nu mi se pare normal sa dai bani daca nu esti de acord si pe urma sa te vaiti ca i-ai dat. Iti sustii parerea si or sa aibe si altii curaj sa respinga cheltuieli care nu sunt necesare.
Copiii nu mi-au fost marginalizati pt ca am ales sa spun si nu la diverse cheltuieli care mi s-au parut inutile, sau pt ca ei au invatat deja sa selecteze ce le este cu adevarat necesar si ce este un moft.
Traim intr-o societate care incurajeaza consumul, dar trebuie sa avem discernamant, nici nu putem sa cumparam tot ce e la oferta in supermarket, pt ca altii cumpara si nu trebuie sa fim mai prejos, dar nici nu putem sa impunem sa fie in magazin doar produsele de baza, ca sa nu se simta inconfortabil cei ce nu-si pot permite mai mult. E bine sa ai de unde alege si sa alegi in functie de ce iti trebuie, nu sa te lasi dus de curent.
In alta ordine de idei, pt ca la un moment dat se discuta despre calitatea manualelor, am gasit un link de unde se pot descarca manualele din "epoca de aur", poate va intereseaza sa faceti o comparatie http://manualul.info/
arturicii spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui bird70
Are foarte mare legatura cartierul cu scoala. Sa luam de exemplu un cartier unde majoritatea locuitorilor castiga sub medie. Probabil nu au studii superioare, au joburi necalificate sau stau pe social. Copiii lor nu vor fi foarte motivati sa invete, sa participe la concursuri academice, sa invete 2 instrumente, etc. Pur si simplu parintii nu pun pret pe genul asta de activitati. In Australia in cartierele cu statut socio-economic sub medie in scoli se pune foarte mare pret pe sport. Baietii vor sa fie fotbalisti si fetele coafeze. Asta nu inseamna ca nu ai cativa copii foarte talentati la invatatura care trebuie incurajati, dar majoritatea copiilor fac scoala la nivel de programa plus sport. Intr-un cartier in care parintii castiga peste medie, unde parintii au studii superioare, se pune mai mare pret pe educatie si pe pregatirea copiilor pentru universitate. Aici vei avea copii interesati de rezultatele academice, parinti interesati de portofolii, de activitati extrascolare, de concursuri academice, etc. Tinerii australieni tind sa locuiasca in locuinte ieftine si sa stranga bani pentru casa. Atunci cand isi cumpara o casa, ideea este sa cumperi cea mai urata/neamenajata casa din cel mai bun cartier pe care ti-l permiti. Asta pentru ca aceasta casa iti va da posibilitatea sa accesezi o scoala cat mai buna pentru (viitorii) copii. Cu cat scoala e mai buna, cu atat pretul caselor in zona scolii creste. Daca tu de exemplu ai mostenit casa aia dar ai salar minim si copilul nu are interese academice si vrea sa se faca tamplar, nu se merita sa platesti taxe mari pe casa si sa chinui copilul intr-un mediu scolar prea performant. Vinzi casa, faci un profit frumos, te muti intr-o zona mai pe sufletul tau si toata lumea e fericita. Inteleg ca in Romania nu exista aceasta miscare a populatiei si stratificare sociala. Nu este nimic jignitor in a discuta asta. Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper |
(probabil ca-s off topic insa sa ma scuzati...)
Adica vrei sa spui ca cine face sport il face asa, ca e mai putin "inzestrat" de natura sau de parinti ca sa participe la concursuri "academice"?
Dar pentru sporturile acelea parintii cheltuie bani pentru cursuri, bani pentru echipamente, pentru sporturile alea parintii stau pe banca ore si ore cat face pruncul antrenament.
Adica daca ma baga cineva in vreo statistica, faptul ca eu ii iau pe cei mici de la scoala la 16 (lasati acolo de la 8) si in loc sa ii duc la curs de pian si vioara sau sa vina acasa meditatorul la mate ii duc la inot si la hockey inseamna, conform clasamentului mondial, ca suntem mai putin inzestrati "academic"?
Apai scuzati-ma stimati "statisticieni academicieni" insa gresiti; avem si facultati, am avut si job-uri peste medie, traim in casa cu mii de carti si uite, asa am hotarat noi ca le e mai bine celor mici....
Pentru ca lor, celor mici ai mei le doresc, privit prin experientele personale, de o mie de ori mai mult ca sportul sa le faca parte din viata decat sa ii vad functionari la banca sau cu 3 MBA-uri facute, chiar daca vor fi "doar" antrenori sau salvamari sau tamplari.
Scoala le arata partea "academica", noi le aratam partea "sportiva" si astfel, pentru ca sunt suficient de destepti, vor gasi o cale in viata lor sa le imbine si se le echilibreze pe amandoua, asa cum fac eu acum cu ei la varsta mica.
arturicii spune:
Citat: |
citat din mesajul lui pisigri [quote]citat din mesajul lui saskia [quote] Are foarte mare legatura cartierul cu scoala. (...) Realitatea este ca intr-o scoala "saraca" rezultatele generale sunt slabe, profesorii buni pleaca in alte parti, unde pot face performanta (gratie interesului si sustinerii copiilor de catre parinti, si nu ma refer la interes si sustinere materiale, cit la capacitatea, posibilitatea si interesul de a-si sprijini copiii, de a-i ghida catre invatatura, de a le creea conditii, de a-i supraveghea si ajuta la teme etc). Si atunci, de unde sa rasara performanta, daca la clasa preda un suplinitor sau un cadru didactic care abia-abia a promovat examenele de titularizare, daca la scoala vin copii care mai chiulesc pe la un fotbal (ca oricum nu le zice nimeni nimic), care cind pleaca de la scoala stau in parculetele dintre blocuri pina la 9-10 seara, care cind stau in casa pierd tot timpul numai cu nasul in televizor. Si atunci cum sa poti acorda atentie sporita si sprijin unui copil interesat, cind trebuie sa muncesti cu alti 20, al caror nivel e ingrijorator? Si da, un copil bun, interesat, cu parinti grijulii, se pierde intr-un astfel de mediu, in care nu este stimulat si in care nu are concurenta. http://scrisoaredelamosul.blogspot.com/ http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) |
Parerea mea este ca un profesor Bun are rezultate in orice colt de tara, la orice scoala. Pentru ca un profesor Bun stie sa motiveze elevul, stie sa il invete ce are de invatat si daca nu au acces la internet sau 2 excursii pe luna sau termopane la geamuri si daca dupa scoala copilul acela pleaca la sapat. Pentru ca acel copil, motivat de profesori nu de parinti, va termina scoala si isi va dori mai mult, va dori sa continue sa invete intr-un liceu din "oras" si nu sa continue sa dea cu sapa dupa/daca ce termina cele 8 clase.
Din pacate profesorii migreaza catre scolile "bune" pentru ca acolo castiga mai bine peste ce au ei ca si salarii... Asa s-a ajuns ca un parinte la o scoala din Gherla de ex sa nu trebuiasca sa dea 3500 ron per an scolar precum se dau la unele scoli din Bucuresti.
Si acum, despre "scolile bune", din "cartiere bune"...
Am avut pana de curand optiunea de a reveni in Romania si unul din elementele pe care le stiam era ca nu vreau sa ii dau la o scoala "buna" ci as fi preferat scoala din comuna in care am fi stat.
Pentru ca pretentiile de la scolile bune si nu ma refer doar la 3500 ron de la care s-a pornit discutia ci la ce se intampla in extra-scolar, de la hainele "de firma" pana la "ultimul I phone", la party-urile scumpe, toate pun o presiune sociala falsa de-altfel asupra copiilor.
Si aici unde suntem ne tinem de aceeasi scoala de cartier de 3 ani de zile, desi e o scoala in care oamenii sunt simpli, sunt noi imigranti (deci salarii mici), avem in clasa de 16 elevi 14 nationalitati si sigur nu e una din scolile cotate ca si "bune".
Insa profesorii predau decent, directoarea este Om, scoala este mica si curata, cartierul este curat si cei mici cresc fara presiuni sociale.
dana vio spune:
Citat: |
citat din mesajul lui MadalinaM De pe la jumatate nu am mai citit subiectul! degeaba ne batem in idei aici daca in realitate viata isi urmeaza cursul. Caz concret, proaspat: vom merge la gradi grupa mica(3ani). Ieri am fost la sedinta:D 50 ron-fondul grupei 50 ron fondul gradinitei + alti xx ron(nu e sigura suma, inca) pt Caiete speciale 1 sapun lichid + 1 rola de hartie/luna de copil!!! +cine ma poate sa traga materiale la xerox?? (dar de ce nu se ia un xerox pe gradi din atitea fonduri cate-au fost?) si nici nu stiu daca fondurile alea le cer/an sau si in semestrul 2! Am unele nelamuriri fiindca nu am fost personalla sedinta, ci sotul, mai ingaduitor cand e vorba de copil:) Eu ce fac? ma duc si spun ca nu's de acord? si daca imi "ostracizeaza"(am folosit exagerat acest termen, dar ca sa se inteleaga teama parintelui pt odrasla lui) cupilu'? Ii spun educatoarei ca pe DC lumea nu e de acord si trebuie sa schimbam mentalitatile?? |
La gradi am dat 10RON/luna - fondul grupei si 5RON/luna fondul gradinitei. Am mai platit doar caietele de la concursuri. Nu ni s-a cerut hartie igienica, prosoape de hartie, etc, de fapt nimic. Extra am platit doar optionalul de engleza 8RON/luna.
Caietele de lucru ale copiilor nu se prea pot xeroxa ptr ca sunt/trebuie sa fie colorate, iar cu un xerox color ajungi la acelasi pret ca un caiet nou. Noua ni le-au cumparat din fondul grupei.
Am un teanc adus acum de la gradi. Da, si mancarea.
Alexandra Maria
14.12.2007
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui arturicii Adica vrei sa spui ca cine face sport il face asa, ca e mai putin "inzestrat" de natura sau de parinti ca sa participe la concursuri "academice"? |
Nu stiu de unde ai scos concluzia asta. Australienii sunt obsedati de sport. Fetele mele fac sport de 4 ori/sapt la scoala. Dar in scolile in care nu se pune un accent foarte mare pe partea academica se face mai mult sport decat in scolile academice. Asta la scoala, ce face fiecare in afara scolii e treaba lor.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
pisigri spune:
Citat: |
citat din mesajul lui MadalinaM De pe la jumatate nu am mai citit subiectul! degeaba ne batem in idei aici daca in realitate viata isi urmeaza cursul. Caz concret, proaspat: vom merge la gradi grupa mica(3ani). Ieri am fost la sedinta:D 50 ron-fondul grupei 50 ron fondul gradinitei + alti xx ron(nu e sigura suma, inca) pt Caiete speciale 1 sapun lichid + 1 rola de hartie/luna de copil!!! +cine ma poate sa traga materiale la xerox?? (dar de ce nu se ia un xerox pe gradi din atitea fonduri cate-au fost?) si nici nu stiu daca fondurile alea le cer/an sau si in semestrul 2! Am unele nelamuriri fiindca nu am fost personalla sedinta, ci sotul, mai ingaduitor cand e vorba de copil:) Eu ce fac? ma duc si spun ca nu's de acord? si daca imi "ostracizeaza"(am folosit exagerat acest termen, dar ca sa se inteleaga teama parintelui pt odrasla lui) cupilu'? Ii spun educatoarei ca pe DC lumea nu e de acord si trebuie sa schimbam mentalitatile?? |
Nu am inteles de ce ai bold-uit rola de hirtie si sapunul lichid.
Se foloseste f mult sapun, copiii se spala inainte si dupa fiecare masa si dupa ce vin de afara. Si dupa ce folosesc toaleta. O rola de hirtie mi se pare super putin.
Caietele speciale la gradi mi se par cam mult, la noi nu s-au cerut.
Bine, Ilinca e la o gradi privata deocamdata, si banuiesc ca taxa de scolarizare acopera xeroxurile si alte cele...
http://scrisoaredelamosul.blogspot.com/
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
pisigri spune:
Citat: |
citat din mesajul lui szivarvany Elle_seb, eu nu cred ca e cineva care sa fi cheltuit mai putin decat ai scris tu. Ca nu asa ne-am imaginat invatamantul gratuit, asta e altceva _ Copiii crescuti in familii monoparentale sunt la fel de iubiti, ingrijiti si educati, empatici, inteligenti, isteti, destepti, stralucitori, fantastici si bine-nteles superbi ca restul copiilor de pe Terra obtinuti natural sau prin FIV sau adoptati, nascuti natural sau prin operatie de cezariana, botezati sau nu, hraniti cu LM sau LP. |
Bine, dar nu e corect sa puna uniforma copilului si excursia si vizita la teatru si la muzeu in aceeasi oala cu manualele (desi eu si pe astea le-as trece in prima categorie, dar ma rog), laptopul si monitorul din clasa si buchetele de flori de 8 martie...
http://scrisoaredelamosul.blogspot.com/
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
pisigri spune:
Arturicii, privim lucrurile diferit . Nu-i bai.
Mesajul asta o sa fie foarte politically incorrect, dar o sa-l scriu asa cum o sa iasa. Cine o sa vrea sa inteleaga mesajul pe care vreau sa il transmit bine, vine o sa vrea sa se impiedice de remarcile "discriminatorii" n-are decit sa ma dezaprobe.
La gradinita am mers la gradinita din cartier, in ce grupa s-a nimerit. Am avut colegi de toate etniile, am venit acasa cu paduchi, cu bube, nu-i bai, ne-am spalat, tratat, despaduchit....
Am mers in ciclul primar, tot la scoala din cartier, insa la o invatatoare anume, recomandata de parinti si educatoare. Eram 40 in clasa. A venit revolutia, in clasa a 3a am inceput limba franceza cu o doamna profesoara exceptionala.
In clasa a Va am dat examen. Doua: unul de admitere la un liceu f bine cotat din Iasi (am intrat a doua ca medie pe liste) si unul de intrare in clasa de intensiv franceza din aceeasi scoala generala de cartier.
Am fost triati asadar, de la clasa I. In gimnaziu efectivul = tot de 40 de copii - a provenit preponderent din doua clase.
Din clasa noatra s-a participat si s-au luat premii si mentiuni la olimpiadele nationale. Desi era doar o scoala de cartier, dar era o scoala de cartier buna, se stia asta si o recunostea oricine, inclusiv la inspectorat.
La liceu am dat admitere si am intrat in clasa de intensiv engleza, profil real, la fel, teoretic cea mai buna din liceu. Cel putin cu numele.
Am fost primiti - eram 3 proveniti din aceeasi clasa de gimnaziu - cu strimbaturi de nas. Am dat in a dpua saptamina de scoala o testare la engleza, pt ca cei 2 profi de la clasa vroiau sa ne matraseasca pe noi, astia care sigur nu stim engleza, si nu avem ce cauta de la intnsiv franceza la intensiv engleza.
Primele cele mai mari note au fost ale noastre. Vreo 2-3 colegi din vechea clasa au luat note apropiate. Restul anglofililor abia au luat note de trecere. Mare lovitura !
In liceu nu a mai participat nimeni la olimpiade dincolo de faze judetene cu rezultate mediocre.
In cartierul in care locuiesc acum exista desigur o scoala de cartier. E un cartier mai nou si mai la periferia orasului. Ce vad? Pai vad multi copii cu ghiozdanele in spate prin parcuri pe la ora 10-11. Copii prea mari ca sa aiba 2 sau 3 ore/zi, deci evident chiulesc.
Mai vad batai la iesirea din scoala. Blonzi care isi bat colegii rromi, tiganushi care vin cu fratii si surorile mai mari ca sa ii scuipe pe ne-rromi.
Putini parinti de copii de 1-4 vin sa isi duca/aduca copiii. Restul vin si pleaca singuri. Dintre acestia putini, nu intervine nimeni niciodata sa aplaneze vreun conflict.
Tot o scoala de cartier, nu? E un cartier cumva linistit, dar de oameni cu studii medii. Ziceam eu de copiii pe care ii prinde 10-11 seara in parc si nu le zice nimeni nimic...Presiune sociala dpdv al bunurilor materiale nu exista - sau exista, exista peste tot, dar nu e la nivel de iphone, e la nivel de titirezi (sau mai stiu eu ce). Dar de ce as vrea sa imi duc eu fata intr-un astfel de colectiv/anturaj, ca sa "scap" de iphone?
Un copil stapin pe el si echilibrat si increzator in sine si in statutul sau in familie nu va fi nici subiect de batjocura pt tel sau mobil, ci va fi apreciat pt calitatile sale. Dupa cum un copil cu toate gadgeturile pamintului poate deveni "ciuca batailor".
In fond, scopul final pt care ne dam copiii la scoala este sa invete, sa evolueze dpdv academic. ASTA ma intereseaza sa AIBA SANSA sa faca in scoalain care va merge.
In plus, studiile au demonstrat ca tendinta de uniformizare a unui grup nu se manifesta niciodata in directia celui mai bun membru al grupului, ci din contra, virfurile tind sa se niveleze la o medie...mediocra. Deci ma intereseaza ca mediocrul asta sa fie superior mediei.
http://scrisoaredelamosul.blogspot.com/
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
Alizee spune:
Pisigri, in zona mea, majoritatea copiilor sunt insotiti la scoala pana in clasa a 3 a sau a IV a .
Nu conteaza atat scoala, cat invatatoarea / educatoarea.
Din clasa V a, conteaza scoala, fiindca acolo sunt profesori buni sau mai putin buni.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.