Scoala "subventionata" de catre stat?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Eu sunt de acord cu Viviana.
Mi se pare normal sa-i cumpar culegeri (caiete speciale). Eu ii cumpar si cateva culegeri in plus fata de ce se cere la scoala. Tot asa cum ii cumpar carti in plus (romane).
Mersul in excursii si teatru/circ la scoala este ... extrem de rar. Si mult mai ieftin decat atunci cand mergem noi (cred ca au bilete speciale, de grup). Si aici cotizez mult in plus, direct la caseriile teatrelor/filmelor/comcertelor, etc.
La noi este obligatorie o vesta si camasa/tricou albe. Intrucat oricum ii puneam o bluza/camasa pe ea nu vad problema sa fie de o anume culoare, iar o vesta care ne vine sigur si la anul (poate si peste 2 ani) nu mi se pare un capat de tara.
Cadouri la profesori - cata vreme nu sunt exagerari - si mie mi se pare normal sa se ia. Mi se pare aiurea sa nu iei un martisor, o floare de 8 martie si o floare de final de an. La noi s-au strans bani pentru astea dar sunt chestii "minore" gen un cos cu cozonac si vin de Craciun, mie asta nu mi se pare "spaga" si nici ca se solicita o atentie speciala pentru un copil anume, e un "multumesc" din partea clasei si cred ca e mai mult simbolic.
Concursurile din ce stiu eu nu sunt obligatorii. De la noi din clasa de 23 de copii sunt doar vreo 10 care merg la concursuri, oricum nimeni nu merge la toate concursurile, fiecare alege dupa cum il taie capul. Si fi-mea a mers la cateva concursuri, mie mi se par necesare, la fel fara exagerari, ca n-are rost sa ai saptamana si concursul ...
Una peste alta cred ca poti trece prin scoala cu cheltuieli mult mai mici decat ce cheltuiesc eu dar eu vreau sa cheltuiesc banii aia. Si ma refer la concursuri, carti, treatre, etc. Cum zicea Viviana eu consider ca e datoria mea, ca atat cartile cat si spectacolele fac parte din educatie, din ceea ce e de datoria mea sa-i ofer. Si pana la urma de fapt ne relaxam cu totii la un teatru, un cinema, un concert, citind o carte, etc.
Un cozonac de Craciun si o floare de 8 martie ii cumpar si bonei, desi o platesc lunar. Mi se pare de bun-simt.
In cazul meu daca e sa compar ce cheltuiesc la scoala cu ce cheltuiesc in timpul liber ... nu exista comparatie. In timpul liber are bona, are lectii de chitara, engleza si echitatie, in vacanta inot sau ski sau patinaj, citeste mereu (carti noi, normal, desi am o biblioteca respectabila), mergem la minim un spectacol pe saptamana, hainele de la petreceri si din parc sunt oricum mai scumpe, basca role si bicicleta si asa mai departe .... Deci mai bine ar sta mai mult la scoala ca e mai ieftin



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elle_seb spune:

Citat:
citat din mesajul lui Marina

Nu exista un Ministru al Educatiei, asta pentru corectitudinea stiintifica...


Ma rog, am adresez atunci fostului ministru...


Cred ca m-am grabit sa postez si nu am clarificat ceva.
Nu ma astept sa plateasca statul pentru caiete, excursii, coronite, cadouri la doamna, uniforme, costum de serbare, taxe la concursuri. Ci vreau sa nu fiu fortata sa scot bani din buzunar pentru mai mult decat este util copilului in scoala.
Ma astept sa platesc caietele speciale si manualele scolare LA COSTUL DE PRODUCTIE, nu la pret de piata, ca de-aia se zice ca sistemul de invatamant romanesc este gratuit. De ce trebuie sa capuseze, cum bine a zis cineva mai sus, si sistemul invatamantului si sa faca profit de pe urma lui?
Este perfect normal sa cumperi rechizitele copilului pe care le foloseste, imbracaminte, samd, insa nu e normal sa ti se impuna fondul scolii, toate renovarile ar trebui sa le faca ministerul, nu parintii. Daca un copil sare cu picioarele pe o banca si o rupe, vine parintele si o repara. Daca se uzeaza 30 de banci in clasa in 4 ani, atunci o vad ca pe o problema cu calitatea bancilor.
De ce trebuie parintii sa schimbe tabla? Sau sa cumere laptop, imprimanta, monitor cat tabla?

Vreti sa-mi spuneti ca este normal ca toti afaceristii, de la vanzatori de CD-uri, poze, concursuri private de pe urma carora fac unii bani, sa bage spagi si comisioanele in buzunarele cadrelor didactice pentru a-si vinde rahaturile prin scoli?

Am senzatia ca nu s-a inteles exact care este ideea.
Se propaga an dupa an, si se pare ca romanului i se pare normal, obiceiul asta de a cadorisi cadrele didactice la evenimente precum: inceput de an, Craciun, 1 Martie, 8 Martie, ziua de nastere, Paste, sfarsit de an. Vi se pare putin? Vi se pare NORMAL?

Copilul trebuie sa invete sa fie dragut cu o persoana, aka invatatoarea si sa-i aduca din cand in cand cate o floare, insa deja ce ii invatam noi prin aceasta atentie deformata este arta periajului. Ce invata copilul cand i se pun in fata toate nimicurile inutile care le iau ochii si costa cat nu fac? Sa consume si sa ceara mai mult si mai mult.

Ieri ni s-au cerut bani si pentru cadou pentru dna directoare, care si-a anuntat prezenta la serbare. I s-a cumparat un parfum in valoare de 300 ron. Sa inteleg ca si asta este "un gest frumos"?

Va voi spune pe sleau: e jaf la drumul mare.

Si da, am ridicat problema cu cheltuielile scolare recent, cele cateva mamici care erau in grup la momentul respectiv au acceptat ca se cer prea multe, insa atitudinea de grup a fost de bagat capul intre umeri. Nimeni nu a indraznit sa comenteze prea mult. La o sedinta cu parintii anterioara, cand s-a pus problema de cati bani se pun pentru cadoul doamnei, s-a sugerat suma de 20 lei, cu care eu si si majoritatea parintilor au fost de acord, insa evident s-au gasit vreo 2 mamici care sa spuna; Doar atat?! Dar cat? Pana cand?

Coracora, ai spus-o foarte bine: "Pentru ca primirea unui "ac" inseamna inceputul unei relatii in care ambele parti se simt obligate sa "pluseze"; invatatoarea va avea "grija" mai mare de copil iar parintele se va simti dator sa recompenseze o activitate deja remunerata." Tipic romanesc, ce sa ma spun... Nici nu ma mira sa vad ca toti care au raspuns ca "e normal dom'le", locuiesc in Romania.

Mi-e clar, n-o sa se schimbe mare lucru in urmatorii 100 de ani.





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Citat:
citat din mesajul lui Elle_seb

[Coracora, ai spus-o foarte bine: "Pentru ca primirea unui "ac" inseamna inceputul unei relatii in care ambele parti se simt obligate sa "pluseze"; invatatoarea va avea "grija" mai mare de copil iar parintele se va simti dator sa recompenseze o activitate deja remunerata." Tipic romanesc, ce sa ma spun... Nici nu ma mira sa vad ca toti care au raspuns ca "e normal dom'le", locuiesc in Romania.

Mi-e clar, n-o sa se schimbe mare lucru in urmatorii 100 de ani.





Elle_seb , ma bucur ca esti de acord cu coracora, ca noi cind ne-am intilnit la acel subiect despre spaga data medicilor, pareai acomodata cu sistemul si te-ai suparat ca am venit eu 'din afara' sa va judec pe voi ca dati. Sa stii ca e acelasi lucru si acum: asa cum pt unii 20 de lei e mult de dat pt cadou pt profi(desi flori sau altceva din partea clasei la sf de an de ex chiar nu e spaga), gindeste-te cum o fi pt vreo femeie saraca sa nasca fara bani si doctor personal.

Si da, cu siguranta nu SE va schimba nimic in urmatorii 100 de ani daca, desi nu doreati (si chiar nu vad de ce ati fi dorit), ati dat totusi bani pt parfumul directoarei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Elle sunt de acord cu tine.In conditiile in care toti au acces la calculatoare,in conditiile in care generatia noastra ,anii 1983-1984 a invatat pe caiete simple si slava domnului,stim sa citim si sa scriem si putem toti sa facem fata,mi se pare aberant sa pui la clasa I laptop si monitor.....probabil la generatia urmatoare va trebui sa aiba tablete la fiecare copil,sa uite sa citeasca si sa scrie de mana.....zic eu.
Una e sa participe la diverse activitati extra...curs de dans,cursuri de informatica alta e sa se sponsorizeze fanteziile invatatoarei.

Eva va merge la gradinita in toamna.Am optat pentru una de stat,recunosc unde nu ajunge oricine,dar ca si cheltuieli se apropie bine de 600 ron pe luna.Taxa am inteles e de 350 ron(aia care s e plateste ,dar activitati sunt garla.Ce-i trebuie motanului meu care inca e impiedicata cand merge curs de dans....curs de pictura cand nu are rabdare si alte traznai,nu stiu...citeam pe site"necesar activitate sa protejam natura:fiecare parinte sa aduca o floare in ghiveci,un bulb de...un bulb de,stropitoare,lopatica speciala,manusi gradinarit.....ma lasi?

Eu consider ca la nici trei ani e prea mica..abia stie sa se stearga singura dupa pipi...ce dans de societate?Ce pictura cand ea inca zice"cheioanele sunt colololate,ulaaaaaaaaaa" si le azvarle in sus?L avarsta lor maximul de concentrare e de 15 minute...dar de,trebuie ca cineva sa castige niste bani...plus ca mie pictura imi trezeste amintiri neplacute.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miriama spune:

nu, nu e deloc normal ce se intampla in scolile de stat in Romania!

De aceea scriam la alte subiecte ca e strict necesara o schimbare de mentalitate si de optica pentrru a opri "capuseala" invatamantului. Insa, atata vreme cat vor exista parinti care vor spune "eu dau ca am", "eu cheltui banii aceia pentru ca vreau sa-i cheltui" (vezi mesajul soranei dar si celelalte) cu siguranta in Romania nu se va schimaba nimic... din pacate...

Vorbiti aici de distrugerea bancilor din cauza calitatii lor slabe? Dar supravegherea copiilor de catre profesori unde este cat timp sunt la scoala? Cum e posibil sa fie lasati sa alerge prin scoala in pauze, sa se urce pe banci, sa sparga tabla, sa se ia la tranta, sa se smuceasca unii pe altii, chiar sa se loveasca (bulling) sau mai stiu eu ce? Profesorii unde sunt in acest timp? Sa-i scoata obligatoriu pe elevi in pauze afara in curte si sa alerge pana li se inmoaie picioarele, sa se catere pe leagane pana se plictisesc, sa dea cu piciorul intr-o bordura pana isi distruge pantofii daca are asa nervi de nu si-i poate controla, dar sa lase scoala si materialele in pace. Tine si de educatia primita de acasa pana la urma, fiindca un copil invatat sa pretuiasca munca si lucrurile din jurul lui nu face asta.

Imi pare rau insa "periajul" profesorilor de catre parinti inca e la loc de mare cinste in Romania...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Si eu sunt revoltata impotriva firmelor de "promotionale" care bantuie prin scoli. Dupa 3 obiecte promotionale, 4 sesiuni foto si 12 reviste cumparate (minim) pustiul meu a ajuns la concluzia ca sunt "prea scumpe si nu merita mami"...ma bucur ca a ajuns singur la concluzia asta. L-am pus sa adune sumele date si cand a vazut ca e juma' de bicicleta sau 3 perechi de adidasi... si-a schimbat instantaneu parerea despre "vreau si eu ca toti au".



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Eu cred ca se profita enorm de dragostea parintilor pentru copii.
Fara sa se tina cont si de alte aspecte.
Poate unii nu au,poate nu vor...mi se pare incorect moral vorbind.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Citat:
citat din mesajul lui sorana

Eu sunt de acord cu Viviana.
Mi se pare normal sa-i cumpar culegeri (caiete speciale). Eu ii cumpar si cateva culegeri in plus fata de ce se cere la scoala. Tot asa cum ii cumpar carti in plus (romane).
Mersul in excursii si teatru/circ la scoala este ... extrem de rar. Si mult mai ieftin decat atunci cand mergem noi (cred ca au bilete speciale, de grup). Si aici cotizez mult in plus, direct la caseriile teatrelor/filmelor/comcertelor, etc.
La noi este obligatorie o vesta si camasa/tricou albe. Intrucat oricum ii puneam o bluza/camasa pe ea nu vad problema sa fie de o anume culoare, iar o vesta care ne vine sigur si la anul (poate si peste 2 ani) nu mi se pare un capat de tara.
Cadouri la profesori - cata vreme nu sunt exagerari - si mie mi se pare normal sa se ia. Mi se pare aiurea sa nu iei un martisor, o floare de 8 martie si o floare de final de an. La noi s-au strans bani pentru astea dar sunt chestii "minore" gen un cos cu cozonac si vin de Craciun, mie asta nu mi se pare "spaga" si nici ca se solicita o atentie speciala pentru un copil anume, e un "multumesc" din partea clasei si cred ca e mai mult simbolic.
Concursurile din ce stiu eu nu sunt obligatorii. De la noi din clasa de 23 de copii sunt doar vreo 10 care merg la concursuri, oricum nimeni nu merge la toate concursurile, fiecare alege dupa cum il taie capul. Si fi-mea a mers la cateva concursuri, mie mi se par necesare, la fel fara exagerari, ca n-are rost sa ai saptamana si concursul ...
Una peste alta cred ca poti trece prin scoala cu cheltuieli mult mai mici decat ce cheltuiesc eu dar eu vreau sa cheltuiesc banii aia. Si ma refer la concursuri, carti, treatre, etc. Cum zicea Viviana eu consider ca e datoria mea, ca atat cartile cat si spectacolele fac parte din educatie, din ceea ce e de datoria mea sa-i ofer. Si pana la urma de fapt ne relaxam cu totii la un teatru, un cinema, un concert, citind o carte, etc.
Un cozonac de Craciun si o floare de 8 martie ii cumpar si bonei, desi o platesc lunar. Mi se pare de bun-simt.
In cazul meu daca e sa compar ce cheltuiesc la scoala cu ce cheltuiesc in timpul liber ... nu exista comparatie. In timpul liber are bona, are lectii de chitara, engleza si echitatie, in vacanta inot sau ski sau patinaj, citeste mereu (carti noi, normal, desi am o biblioteca respectabila), mergem la minim un spectacol pe saptamana, hainele de la petreceri si din parc sunt oricum mai scumpe, basca role si bicicleta si asa mai departe .... Deci mai bine ar sta mai mult la scoala ca e mai ieftin



Sorana si Monica (28.09.2002)


Cand eram un simplu salariat nu-mi dadea nimeni decat salariul...nici cadouri,nici mancare, nici nu interesa pe nimeni cum ajung la servici.Salariu si atat.De ce ar trebui ca,atunci cand remunerezi pe cineva sa-i mai dai si altele?




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana vio spune:

Eu nu am inca copil la scoala, dar nepoatele mele au terminat clasa 3, resp clasa1. Aceleasi discutii, cu precizarea ca la sedinta parintii au contracarat pe cei cu idei mai "crete" , iar invatatoarele au fost de nota 10 spunand ca ele nu recomanda nimic extra. Daca vor la lucreze extra le da ea/dau ele, dar nu trebuie cumparat nimic de catre parinti. toata lumea a mers la Cangurul, dar n-a fosr obligatoriu. Si chiar n-a mai contat cat/daca a costat in fata nerabdarii copilului sa-si vada rezultatul.
Uniforma s-a discutat asa cum spune Viviana: universal un sacou albastru+camasa alba+cravata. In jos fiecare cu ce are.
Fondul scolii/clasei - cam mult la voi. La una dintre nepoate parintii au vrut sa zugraveasca si unii parinti aveau tot felul de idei, dar au fost calmati de invatatoare. Trebuie sa fie curat, atat.

In concluzie, la anul cum vei face? Eu iti inteleg supararea, dar ai dat atiatia bani ptr ca ai avut, ca daca nu aveai puteau ei sa tot ceara.

Chestia cu "la pretul de productie" e chiar comica.

Si majoritatea au fost de acord cu tine, dar ptr vreo 2 mamici ati tacut toti malc.

N-o sa se schimbe nimic in urmatorii 100ani ptr ca tu ai ales sa taci acolo unde puteai schimba, aici pe forum nu rezolvi nimic.

Alexandra Maria
14.12.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

La noi la scoala nu exista fondul scolii. A existat o suma platita pt paza, dar anul acesta a angajat primaria paza si n-am mai platit noi. Fondul clasei a fost modest, asta pentru ca avem noroc de o invatatoare modesta. La clasa 1 a reusit sa taie elanul unor parinti de a pune parchet si alte asemenea in conditiile in care nu era sigur ca e clasa noastra 4 ani - a avut dreptate.
Totusi, pt ca invatatoarea e mai noua in scoala (fara spatele invatatoarelor vechi) si pt ca in 3 ani de scoala n-am cotizat la directoare ni s-au intamplat tot felul de schimbari...nu tocmai fericite. In clasa 1 ni s-a repartizat ca sala de clasa un fost atelier care dupamiaza funtiona ca afterschool. In clasa a doua ni s-a dat o clasa la etaj. Cand sa intram in ea ne-a cazut fata. Avea 16 m patrati (am masurat-o si am facut memoriu) adica mult sub standardele sanepidului. Erau cate 3 copii in banca, suprafata de lucru a fiecarui copil era cat un A4 si loc de ghiozdane nu exista (cel din mijloc tb sa-l tina intre picioare iar cei din margine puteau sa-l scoata pe culoarul dintre banci, dar nu mai putea trece nimeni pe acolo). Dupa scandal am reusit mutarea clasei in laboratorul de biologie. Anul acesta terminam a 3-a si zvonul pt a 4-a e ca vom fi "fericitii" castigatori ai turei de dupamiza pt ca 2-3 clase de a 4-a vor fi sacrificate sa treaca in tura de dupamiaza. Parintii se pregatesc de lupta. Lupta pe cai administrative. Noi ne-am straduit sa nu cotizam si probabil nu suntem in trend, nai ales ca e o scoala cautata (una din cele date exemplu cand cu inscrierile de anul asta).
La capitolul cani/brelocuri si alte asemenea, am discutat cu invattaoarea sa nu permita in clasa promovarea acestor bazaconii. Singurul primit este un fotograf la sfarsitul fiecarui an care sa faca o poza de grup. In rest, fiecare parinte poate sa-si pozeze copilul cat si cum vrea el.
Uniforma scolii e pantalon negru/bleumarin, camasa alba si vesta/sacou/cravata rosie. In clasa 1 am facut un sacou o vesta si o cravata. In clasa a 3-a am mai cerut o vesta si o cravata pt ca se scamosasera. In rest, fiecare si-a imbracat copilul dupa buget. Avem in clasa si copii de directori dar si copil de someri sau unul chiar parasit de parinti.
La concursuri merge cine vrea. Caietele speciale le-am luat pt ca manualele sunt proaste rau. Probabil ca s-ar fi putut lucra cu fise, dar ca sa ne apucam de printat, sa facem portofolii...era deja mai costisitor si incomod pt copii.

Ideea e ca se poate, dar nu va va fi foarte "cald". Aici tine de alegere.

Mergi la inceput