Grecii românii si ortodoxismul!

Grecii românii si ortodoxismul! | Autor: Deceneus

Link direct la acest mesaj

Tema diferentei culturale si efectele provocate in planul dezvoltarii economice m-au preocupat de mult timp, de cand activez in blogosfera. Scriam la subiectul despre demnitatea romanilor, despre incompatibilitatea intre culturi diametral opuse, cu referire la tigani.

Am scris pe blog de nenumarate ori despre cultura politica de la noi si din occident, respectiv ca sunt diferite, lupta versus competitie.
Democratiile abordeaza politica, din perspectiva competitiei cu programe in interesul societatii, noi o privim ca o lupta meschina pentru putere si pentru avantaje, si aceasta lupta pentru putere ne tine in inferioritate si ineficienta in raport cu tarile democrate.
Occidentalii sunt interesati de masuri si voteaza programe, noi votam sentimental persoane, sedusi de carisma candidatilor.

Vad ca filozoful grec Stelios Ramfos sustine opinia diferentei culturale intre tarile din UE, intre cele cu religie ortodoxa si cele cu religie catolica, dar si intre mentalitatea din sudul si nordul Europei. Performantele diferite intre vest si est, sau nord si sud, sunt explicate de culturile diferite.
Articolul din Cotidianul www.cotidianul.ro/de-ce-romania-poate-urma-scenariul-dramei-din-grecia-186055" target="_blank">De ce România poate urma scenariul dramei din Grecia este un articol foarte interesant, cu un interviul lui Stelios Ramfos preluat din blogul cotidianului Liberation.

Cateva exemple sunt sugetive, dar merita citit tot materialul.

Citat:
Exista o „Europa” ortodoxa din Cipru pâna la Vladivostok, care nu a cunoscut Renasterea, unde totul se întâmpla prin prisma raporturilor personale, unde elitele sunt o caricatura care tin partea statului care nu le impoziteaza, unde a construi ceva cu “celalalt”, cu cetateanul necunoscut, nu are sens. Clientelismul statului grec si al partidelor are un fundament cultural. Europenii au pariat ca euro va transforma Grecia. Dar s-a produs contrariul. Mentalitatile s-au jucat cu finantele
..
Dar grecii ramân niste sentimentali. Pentru ei perceptia este mai importanta decât cifrele.
..

Trebuie sa întelegeti cu ce tara aveti de a face. Modernizarea noastra ramâne prizoniera fondului nostru cultural medieval, care respinge noul si organizarea, care se presupune ca asigura un viitor mai bun. Raportarea la timp este esentiala. Grecii nu traiesc în aceeasi temporalitate cu germanii, care, spre deosebire de noi, separa trecutul de prezent si de viitor. Aici conteaza doar prezentul. Or, fara perspectiva totul devine alb si negru. Totul se polarizeaza. Reformele europene nu sunt acceptabile daca nu le proiectezi în viitor. Grecii gândesc, fara sa-si dea seama sau fara sa recunoasca, in maniera secolului XVIII. Gândesc înca în termenii luptei de clasa. În termeni de bine si rau. O uniune nationala în sprijinul unui proiect de viitor este dificila din aceasta cauza. Grecul nu are încredere nici în vecin, nici în stat. El crede în familia sa, în partidul sau, cu care are, prin nastere sau prin viata sociala, o legatura de paternitate. Este sursa catastrofei aici.

UE confunda geografia cu cultura. Extinderea nu înseamna ca vom semana cu totii de acum înainte. Problematica greaca, intim legata de religia ortodoxa, este cea a unei bune parti din Europa de Est si a imensei Rusii. Trasaturile de caracter pe care le-am evocat se întâlnesc din Cipru si pâna la Vladivostok! Crestinimul nostrul este unui al Evului Mediu. Facem parte din civilizatia europeana, fara însa a împartasi valorile culturale ale Europei moderne. Stiu ca o sa sochez, dar valorile moderne nu au penetrat înca societatea noastra. 30 de ani de apartenenta la UE înseamna foarte putin. Am facut Grecia compatibila cu UE, dar nu am transformat-o.

..
Aceasta criza nu este economica. Ea este culturala . Trebuie sa vorbim despre educatie. Trebuie sa ne punem întrebari existentiale si sa raspundem. Trebuie sa depasim nihilismul cu care flirteaza o parte tot mai mare a populatiei grecesti. Aceasta criza ar trebui sa fie o psihoterapie. În Grecia, troica trebui sa-si schimbe interlocutorii, sa-i întâlneasca pe cei care scriu, care fac sa vibreze sufletul grecului. Trebuie sa stimulam dragostea noastra pentru UE. Sa încetam sa întindem covorul rosu în fata unor politicieni mediocri. Ei nu reprezinta decât o parte a solutiei. Ei gândesc în termeni partinici. Acum trebuie recreate formele, reinventata o dinamica. Indiferenta functionarilor ucide Europa. Grecia traditiilor populare alimenteaza cliseele, dar ea este Grecia reala.

UE trebuie sa reformeze mentalitatea, ca sa realizeze omogenizarea culturala, dar omogenizarea sa se faca modernizand mentalitatea cetatenilro din tarile ortodoxe, transformand-o in mentalitate nordica si nu invers.

PS Subiectul l-am plasat la generale, pentru ca l-am considerat sociologic, dar poate fi privit si economic sau politic.
Eu sunt interesat de efectele politice pentru ca efectele economice sunt consecinta politicilor. Puteti dezvolta care ramura va intereseaza. Daca moderatorii il considera politic poate fi mutat in sectiunea respectiva.

PS-2 Maine nu sunt prezent.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns karula spune:

Eu doar am citit, nu pot sa comentez pentru ca inca ma simt inabusita de lectura sau pentru ca la nivelul "intereselor" mele nu mai e nimic de despicat.
Interviul cu Ramfos este delicios, dar cumplit de trist. Ca o doina. Merita cu siguranta citit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Eu am admirat intotdeauna stilul lipsit de griji al grecilor....

Nu prea vad sincer ce legatura are faptul ca-s ortodocsi de rit vechi(daca nu am scris corect,sorry)cu faptul ca daca nu le convine ceva sau le este amenintat stilul de viata, isi aduc brusc aminte ca ei au inventat democratia.

Mi se par totusi hotarati...nu ca poporul nostru care tace si rabda.

Si pare ca nu prea le pasa de nimic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vega_78 spune:

Mentalitatile se schimba in timp, cu multa rabdare, cu entuziasm (stiu ca asta-i cumva propriu americanilor, iar eu sunt orice, numai americanofila nu), educatie si iar educatie. Un om poate sa educe azi cateva generatii de oameni, cateva sute de oameni sau mii de oameni. Aceste mii de oameni cate alte zeci sau sute de mii de oameni vor putea educa/influenta?
Asa ca ganditi-va cati profesori/educatori/invatatori ne educa si mai ales cum ne educa copiii.
Subiectul e tare delicat, greu de discutat, greu de digerat.
Sunt mama, profesoara si inca ceva pe langa.
Am vrut sa fiu profesoara. O fac sperand ca am energie si pentru asta. O fac din placere si fiindca stiu ca sunt oameni care au nevoie de mine. Orice s-ar spune si s-ar citi din perspectiva intelectuala este prea putin fata de medievala Romanie reala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmaw spune:

Scriu si eu aici despre ce am vazut aseara undeva aiurea in GR_ (LA 48 DE ORE INAINTE DE ALEGERI)...unde au inceput sarbatorile verii ..;deci sindrofii toata noaptea la taverne !
La mine noaptea fu f scurta...aici se celebreaza de ieri faptul ca se vor duce cu capul in zid...deci peste tot orchestre, zdrangalii, multa bautura si mincare:((((((((((((
Dans in cerc si toate alea!
Ca o provocare ,sfidare.... toti erau prezenti si pe la ora 1 noaptea cind am fost sa vad ce miscare era...am constatat ca aruncau la toti turistii privire veninoase,asasine!
Noroc ca stiu ca nu s nemtoaica ca mi luau gitul!
Ce criza?Ce facut economii??
Se dansa la greu ,mincare multa ,bautura girla ,toti veselii si f zgomotosii...de... se sarbatoreste faptul ca altii le platesc sindrofiile.........dar sa vedem cit va tine.
La ora 6 dimineata s a terminat vacarmul, eu am iesit cu furtunul de pompieri sa spal strada(in dreptul meu) de ...vomitaturii:(((
Astept reactia localnicilor miine cind sper sa cistige extrema stinga care vrea afara din EU ca sa revina la drahme(asta in cond in care se traieste doar din import productia neexistind...sa ma dumireasca si pe mine cineva ce tara va dorii sa exporte contra drahme:::))))
Ma doare capul de' logica lor'.
Deja ca....pt a se platii salariile sa pompat puternic in banii de sanatate,farmacistii nefiind platiti nu mai dau med decit daca platesti integral:(
Ieri s au scos 800 milioane de E din banci...daca nu se primesc iar bani de afara nu se mai platesc pensiile si toate alea.
Ce va urma???
Nu stiu.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Scuze pt ca nu prea sunt in subiect dar nu am vrut sa mai incep topic nou

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Sincera sa fiu,cand citesc titlul subiectului,ma gandesc la"Petrolul,aurul si ardelenii"....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cortexia spune:


Este un cliseu deja aceasta impartire a popoarelor in functie de religia dominanta. Pentru a se stabili anumite categorii de popoare, ar trebui sa se ia in calcul de fapt mostenirea culturala si mentalitatea care se schimba foarte greu (sau nu se schimba deloc) de-a lungul secolelor.

Suntem noi, romanii, asa cum suntem datorita religiei (pe care foarte putini o practica, desi aproape toti se declara ortodocsi) sau datorita altor conditii?

Mai cred ca oamenii isi aleg religia, nu religia ii alege pe ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmaw spune:

Cu scuzele de rigoare o sa mut ce am scris pe topicul:Grecia incotro
multam

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui cortexia


Este un cliseu deja aceasta impartire a popoarelor in functie de religia dominanta. Pentru a se stabili anumite categorii de popoare, ar trebui sa se ia in calcul de fapt mostenirea culturala si mentalitatea care se schimba foarte greu (sau nu se schimba deloc) de-a lungul secolelor.

Suntem noi, romanii, asa cum suntem datorita religiei (pe care foarte putini o practica, desi aproape toti se declara ortodocsi) sau datorita altor conditii?

Mai cred ca oamenii isi aleg religia, nu religia ii alege pe ei.

Religia este parte a culturii si ea s-a transmis pentru ca s-a cultivat prin intermediul bisericilor.
Bisericile crestine ortodoxa, catolica sau protestanta au avut viziuni diferite asupra implicarii lor sociale dar si in relatie cu creatia. Bisericile occidentale au considerat evolutia ca un fenomen care merita analizat pe cand biserica ortodoxa a considerat natura ceva dat, care nu poate fi schimbat, si atunci nu are sens sa-l studiezi.
Pe langa manastirile occidentale s-au dezvoltat: cercetarea stintiifica, educatia prin scoli patronate de biserici, medicina, asistenta medicala practicata de asistente/maici in razboaie.
Biserica ortodoxa a cultivat arta si stiinta/scrierea doar in interiorul ei, nu a incercat sa transmita cultura ca un fenomen de masa, pe cand bisericile occidentale, s-au implicat mai mult in cultivarea societati si asta a facut ca societatile sa evoluze diferit.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Ei nu zau...eu nu am auzit sa se tortureze in numele ortodoxiei dar in numele catolicismului da.
Am auzit o stire...expozitie de obiecte de tortura....horror Dumnezeule..si in gravuri erau si preoti...care asistau la torturi...ingrozitor....oribil...mi s-a facut rau...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Nu poti desparti mosteniea culturala de religie.

Mi mi-ar placea ca biserica ortodoxa sa fie mult mai impliata social decat este azi - daca este. La modul concret si nu sporadic.


Eumada, hai sa nu o luam pe panta asta. Nu cred ca asta se vrea in discutie.



--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput