Grecii românii si ortodoxismul!

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Vivi,nu se vrea in discutie dar e o realitate istorica.Din fericire e vorba despre ortodocsi si ortodoxie iar religia asta e blanda....blanda si lasa la latitudinea oamenilor ce sa faca,fara sa incerce sa se impuna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Sta doar în puterea noastra sa facem tara statornica, prospera si admirata în lume. Nu vad România de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu împrumut de la copiii nostri.”, fraza cu care MS Regele Mihai a incheiat discursul din Parlament, este plina de semnificatii si de subsanta. Sugereaza ca toate actiunile generatiei actuale trebuie sa aiba in vedere mostenirea pe care o lasam generatilor urmatoare. Privirea trebuie atintita spre viitorul indepartat, nu spre interesele actuale.
Aceasta idee este predominanta in gandirea nordicilor si actiunea lor este subordonata acestei mentalitati.
La polul opus este mentalitatea sa traim clipa. Noi ne gandim la copii "sa-i vedem mari si cu o profesie" care sa le asigure un nivel de trai decent. Nu gandim in temeni de a realiza o afacere pe care sa o duca mai departe din generatie in generatie, si pentru ca polarizarea era prea mare si saracia prea "lucie" sa ai asemenea aspiratii ridicate sau irealizabile.

Mergi la inceput

Frumos in teorie...da` practica ne omoara.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui eumada

Ei nu zau...eu nu am auzit sa se tortureze in numele ortodoxiei dar in numele catolicismului da.
Am auzit o stire...expozitie de obiecte de tortura....horror Dumnezeule..si in gravuri erau si preoti...care asistau la torturi...ingrozitor....oribil...mi s-a facut rau...
Madalina

Copiii gasesc de toate în nimic. Adultii, nimic în toate."

Sigur ca in numele religiei s-au comis si atrocitati, si ale bisericii catolice au avut dimensiuni mai mari, tocmai pentru ca a antrenat societatea.
Nu exista institutie pura. Intentia nu era sa facem o comparatie a bisericilor, ci sa facem o comparatie a influentei lor in ce priveste prosperitatea societatii.
Biserica ortodoxa a fost "blanda", supusa si fata de stat, dar nu poti sti cati preoti au turnat la securitate si cati oameni care s-au spovedit, au fost victimele turnatoriei lor, pentru ca nu vor sa faca publice dosarele preotilor. Asa ca asta cu "blandetea" posibil sa fie doar o aparenta.
In plus biserica Poloneza s-a opus puterii comuniste din Polonia, pe cand bisericile ortodoxe au sprijinit puterile comuniste din tarile ortodoxe. In Romania de ce a fost desfintata biserica greco-catolica? Pentru ca nu a acceptat tutela statului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Sa nu uitam ca prosperitatea multor tari din Vest se bazezea pe exploatarea coloniilor si a oamenilor din colonii, care au trait si murit in conditii crunte. V-ati dori sa aveti asa o istorie in spate?

Iar sa dam vina pe ordoxism....hmmm.... TInind cont ca ortodoxismul s-a chinuit sa supravietuiasca sub turci si sub comunism, nu e de comparat cu catolicismul. Apoi catolicismul nu il vad prea avansat si modern in comparatie cu ortodoxismul (doar in ce priveste postul). Mai mult as da "vina" pe mentalitatea ost-europeana a destinului " ce ti-e scris in frunte ti-e pus", care a invitat adesea la pasivitate si la acceptarea nivelului. Si asta nu e numai noua sau grecilor proprie, mentalitatea asta o au si turcii, de exemplu.

Si nu mi-i se pare ca vesticii au lesinat de soarta urmasilor ci mai mult i-a interesat prosperitatea proprie.

Max Weber, de exemplu, incearca sa argumenteze ca religia protestanta a fost motorul principal la inceputurile capitalismului. Inca nu am citit toata cartea lui (care e imensa si greoaie la nivelul meu de germana) ca sa imi spun parerea despre teoria asta.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus

Citat:

Ei nu zau...eu nu am auzit sa se tortureze in numele ortodoxiei dar in numele catolicismului da.
Am auzit o stire...expozitie de obiecte de tortura....horror Dumnezeule..si in gravuri erau si preoti...care asistau la torturi...ingrozitor....oribil...mi s-a facut rau...

Sigur ca in numele religiei s-au comis si atrocitati, si ale bisericii catolice au avut dimensiuni mai mari, tocmai pentru ca a antrenat societatea.
Nu exista institutie pura. Intentia nu era sa facem o comparatie a bisericilor, ci sa facem o comparatie a influentei lor in ce priveste prosperitatea societatii.

Biserica ortodoxa a fost "blanda", supusa si fata de stat, dar nu poti sti cati preoti au turnat la securitate si cati oameni care s-au spovedit, au fost victimele turnatoriei lor, pentru ca nu vor sa faca publice dosarele preotilor. Asa ca asta cu "blandetea" posibil sa fie doar o aparenta.
In plus biserica Poloneza s-a opus puterii comuniste din Polonia, pe cand bisericile ortodoxe au sprijinit puterile comuniste din tarile ortodoxe. In Romania de ce a fost desfintata biserica greco-catolica? Pentru ca nu a acceptat tutela statului.

Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )

Deceneus,nu stiu cati ani ai dar tatal meu a fost membru CC.M-a botezat pe ascuns,acasa,preotul s-a imbracat in odajdii abia in casa.
Nu cred ca cei care erau impotriva comunismului, atunci cand era interzis sa vb de Dumnezeu,de Craciun de nasterea Domnului,cand erai parat ca te duceai la biserica(doar la inmormantari era voie)se duceau sa se spovedeasca unui preot turnator..or fi fost,dar putini,incomparabil mai putini decat cei ucisi in chinuri de catolici si protestanti.

Mergi la inceput

Mada cunosc situatia bine. Nasul meu este fiu de preot deportat in Baragan.
Activistii comunisti nu se duceau la spovedit, dar cetatenii simplii aveau incredere in preoti si in biserica. Si acum au cea mai mare incredere in biserica, desi biserica nu a facut pentru ei decat sa se roage si nimic altceva.
Pe de alta parte pentru securitate spovedania putea fi o sursa de informatii foarte pretioasa, pe care cu siguranta nu au ignorat-o.

Dar revenind la tema. Putem vedea ca si acum biserica ortodoxa se limiteata la rugaciune, pe cand bisericle protestanta si catolica se implica in colectarea de ajutoare si la redistribuirea lor catre cei saraci.
Ce actiuni de binefacere cunosti, sustinute de biserica ortodoxa?
Sunt si preoti ortodocsi care au adus haine si incaltaminte second-hand dupa '89, pe care le-au comercializat partial in folosul bisericii, partial in beneficiul lor.
In general preotii ortodocsi fac apel la sponsorizari sa contruiasca biserici. Pana si la parlamentari apeleaza sa le repartizeze sume de la buget pentru constructia de biserici, si asta in plina criza.
Se darama monumente instorice valoroase din lipsa de fonduri, dar noi construm biserici noi in sate care crediciosii sunt in scadere, fie din cauza emigrarii, fie din cauza disparitiei din cauza varstei inaintate.

Rolul social si educativ al bisericii ortodoxe in societatea romaneasca sau in tarile ortodoxe, este mult mai mic decat rolul bisericilor catolica sau protestanta.
Acesta sustine filozoful grec, si consider ca-i o observatie corecta.

Mergi la inceput

Deceneus ,
1.vreau sa vad vreun document despre popi turnatori.
2.eu am opinia mea despre biserici in loc de spitle...bisericile=surse de venit frumusel...
Spital=cheltuaiala
Problema e ca nimeni nu baga mana in buzunar la nimeni..omul da daca vrea daca nu,nu.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui aschiutza

Sa nu uitam ca prosperitatea multor tari din Vest se bazezea pe exploatarea coloniilor si a oamenilor din colonii, care au trait si murit in conditii crunte. V-ati dori sa aveti asa o istorie in spate?
Ce colonii a avut Germania, Suedia sau Norvegia?
Spania care a avut colonii este o tara mai prospera decat Elvetia care nu avea colonii?
Tocmai asta dovedeste ca bogatia cea mai de pret este cultura economisirii si a investitilor in progres, ca nu colecarea de bogatii din alte tari ajuta natiunile pe termen lung.

Citat:
citat din mesajul lui aschiutza Iar sa dam vina pe ordoxism....hmmm.... Tinind cont ca ortodoxismul s-a chinuit sa supravietuiasca sub turci si sub comunism, nu e de comparat cu catolicismul. Apoi catolicismul nu il vad prea avansat si modern in comparatie cu ortodoxismul (doar in ce priveste postul).
..
Si nu mi-i se pare ca vesticii au lesinat de soarta urmasilor ci mai mult i-a interesat prosperitatea proprie.

Max Weber, de exemplu, incearca sa argumenteze ca religia protestanta a fost motorul principal la inceputurile capitalismului. Inca nu am citit toata cartea lui (care e imensa si greoaie la nivelul meu de germana) ca sa imi spun parerea despre teoria asta.

------------------
Still looking for pieces of heaven...

Polonezii au trait in comunism si Grecii nu, si totusi Grecii trec prin criza iar Polonezii nu.
O sa spui ca si Spanoilii sau Italienii sunt catolici.
De acord. Exista un decalaj si intre tarile mediteraneene si cele nord Europene. Nu se poate pune tot decalajul pe seama religiei.
Dar decalajul est-vest poate fi perceput ca datorat culturii religioase, la fel ca decalajul Europa-Asia.

Mergi la inceput

Citat:

Deceneus ,
1.vreau sa vad vreun document despre popi turnatori.
2.eu am opinia mea despre biserici in loc de spitle...bisericile=surse de venit frumusel...
Spital=cheltuaiala
Problema e ca nimeni nu baga mana in buzunar la nimeni..omul da daca vrea daca nu,nu.

Madalina

Copiii gasesc de toate în nimic. Adultii, nimic în toate."

1. Nu ai cum sa-l vezi daca documentele sunt clasificate.
2. De acord daca traiesc si se construiesc din donatii, dar finantarea de la buget o suportam noi prin taxe si impozite, deci ne baga mana-n buzunar.

Mergi la inceput