Hai Diana,Biribu !Piersicute de iul-aug2012 (44)
Raspunsuri - Pagina 5
balanta_tm spune:
diana, multa, multa bafta!!!
fetele care aveti carduri la medlife / medsana / sanador / etc - carduri de la job: voua vi se for suspenda cardurile pe perioada CIC? mie cica da.
r_ocsy spune:
Neata !
Carmen_80 : eu te-am botezat, sunt buna de dat mielul .
Daca tot am primit liber la majorete :
Dianami
Biribu
R_ocsy , mami de Ana Sofia ( 19.05.2010 ) si Maria Natalia ( 26.06.2012, AMR 11 zile )
"Copilul trebuie primit cu respect, crescut cu iubire si apoi lasat in libertate deplina."
maria0408 spune:
Muraturica eu nu am facut la nicio sarcina antitetanosul. De ce ti- a recomandat ca, ai valorile mici?
R_ocsy multumim de modificari.Ce putin mai ai si tu. Mai
ergi la munca?
Ali te-ai hotarat tu la cezariana sau te-a convins dr.? Ce voinic ai tu acolo, Rafi tot asa mare a fost?
Danette te asteptam mai des cu vesti despre voi.
Ada - La Multe Lunite pt. curajosul nostru.
r_ocsy spune:
Citat: |
citat din mesajul lui maria0408 R_ocsy multumim de modificari.Ce putin mai ai si tu. Mai ergi la munca? |
Astazi mai merg sigur (mai am de finalizat una alta ) , de saptamana viitoare ma potolesc , ar fi cazul .... ca nici bagajul de spital nu l-am facut !
R_ocsy , mami de Ana Sofia ( 19.05.2010 ) si Maria Natalia ( 26.06.2012, AMR 11 zile )
"Copilul trebuie primit cu respect, crescut cu iubire si apoi lasat in libertate deplina."
Pusi spune:
Balanta,
si eu am card de la job, la una din clinici. Cei de la HR nu mi-au spus nimic. Dar chiar o sa ma interesez.
33+
"E bine ca timpul care se scurge sa nu ne macine si sa ne piarda, ci sa ne implineasca". A.de S. Exupery
maria0408 spune:
Danett ai intrebat daca perioada concediului medical, inclusiv postanata se ia in calculul concediului de odhina . Fata de ce ti-au spus fetele poate te ajuta si urm. ca se le arati celor de la HR.
Este adevarat ca potrivit Codului munciii, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Aceasta dispozitie legala trebuie reanalizata, dupa ce Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, a declarat urmatoarele:
1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr o perioada de concediu medical.
2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca dreptul la concediul anual platit se stinge la expirarea perioadei de referinta si/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul national chiar si in cazul in care lucratorul s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si incapacitatea sa de munca a continuat pana la incetarea raportului sau de munca, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit.
3) Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca, la incetarea raportului de munca, nu se acorda nicio indemnizatie pentru concediul anual platit neefectuat lucratorului care s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si/sau in toata perioada de report sau intr o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit. Pentru calculul indemnizatiei mentionate, remuneratia obisnuita a lucratorului, care este cea care trebuie mentinuta in perioada de repaus ce corespunde concediului anual platit, este de asemenea determinanta.
De ce este obligatorie hotararea a Curtii Europene de Justitie?
In baza art. 148 alin. (2) din Constitutia Romaniei, se aplica prevederile directivei.
Curtea Europeana de Justitie este o jurisdictie careia ii incumba misiunea de a asigura respectul dreptului comunitar in interpretarea si aplicarea tratatelor.
Potrivit art. 234 (fost 177) din Tratatul instituind Comunitatea Europeana, daca in fata unei instante dintr-un stat membru se ridica o chestiune legata de interpretarea dreptului comunitar, acea instanta poate (iar daca este vorba de o instanta suprema, a carei hotarare nu mai poate fi atacata potrivit procedurii nationale, este obligata) sa ceara Curtii Europene de Justitie sa se pronunte printr-o hotarare de interpretare asupra normei comunitare.
CEJ, printr-o alta hotarare devenita celebra (Costa vs. Enel din 15.7.1964) a consacrat principiul suprematiei dreptului comunitar asupra dreptului intern al statelor membre. S-a decis astfel ca, decurgand din natura proprie a Comunitatii, suprematia dreptului comunitar asupra celui national este o conditie sine qua non a integrarii. De aceea, NORMELE COMUNITARE PRIMEAZA ASUPRA TUTUROR NORMELOR NATIONALE, CHIAR ULTERIOARE SI - ASPECT DEOSEBIT DE IMPORTANT #65533; , INDIFERENT DE NATURA SAU RANGUL TEXTULUI NATIONAL IN CAUZA (CONSTITUTIE, LEGE, DECRET, HOTARARE) ORI ALE TEXTULUI COMUNITAR (TRATAT, REGULAMENT, DIRECTIVA, DECIZIE).
Astfel, Curtea Europeana de Justitie, preocupata de a asigura aplicarea imediata si superioritatea dreptului comunitar, nu lasa deloc alegere sistemelor juridice nationale.
Potrivit jurisprudentei Curtii, aplicarea regulii comunitare cu efect direct nu este conditionata de abrogarea formala a regulii nationale contrare.
Prin urmare, desi art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat nu a fost modificat, durata concediului de odihna nu mai este afectata de concediul medical.
Astfel, hotararea Curtii Europene de Justitie este obligatorie si pentru instantele din Romania, fapt pentru care, dispozitiile art. 145 alin. (2) din Codul muncii potrivit carora concediul de odihna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat nu mai sunt aplicabile pentru situatiile in care salariatii au fost in concediu medical.
Carmen_80 spune:
Balanta in mod normal nu ar trebui sa se suspende, insa este mai mult o chestiune tehnica. Presupun ca pentru abonamentul respectiv ti se retin niste bani si sunt 2 variante:
- retinere direct din salariu, pe care nu au cum sa o mai efectueze pe perioada cic - ai putea vorbi cu ei sa le platesti inainte.
- tratarea abonamentului respectiv ca beneficiu in natura si iar avem 2 variante. Daca compania suporta contravaloarea taxelor, atunci se poate mentine in continuare abonamentul, restul tau de plata fiind 0. In cazul in care tu iti suporti contravaloarea taxelor din salariu, ne mai realizand niciun venit, restul tau de plata ar fi negativ, ceea ce nu este corect.
R_ocsy tocmai tu?? :))) o sa-mi revendic mielul de pastele urmator...
Ioana, n-am apucat aseara sa-ti termin povestea cursului. Daca vrei, zi-mi si iti dau pm cj toate detaliile.
Treaba e ca incep sa realizez cat de putin mai e si ma cam apuca spaima. Azi merg la un ultim control sa verificam lichidul si sa vdm daca ramane data pe 28...
37 sapt + Patrick Andrei
AMR 13 zile
balanta_tm spune:
merci, fetelor.
carmen, nu mi s-a retinut niciodata din salariu pt cardul medlife. noi avem destule beneficii: dentist gratis (bine, pe mine nu ma interesa, ca am o super stomatoloaga), abonament medlife, abonament sport, etc. am inteles ca toate astea se suspenda pe CIC. asta cu cardul medlife ma cam doare si ma gandisem, asa cum ai zis si tu, sa le propun sa imi platesc eu abonamentul. stiu sigur ca nu e scump.
eram curioasa daca la voi, cele care aveti carduri d-astea, se suspenda.
Carmen_80 spune:
Maria, la respectiva directiva faceam si eu referire, insa lucrurile sunt destul de sensibile. Depinde ce firma de avocatura intrebi. Crede-ma ca parerile sunt impartite :). De aceea ziceam ca in eventualitatea unui proces ar avea castig de cauza.
Ideea e ca angajatorul decide cum interpreteaza legea si evident isi asuma. Daca vrea sa nu-si asume niciun risc, atunci the safest approach este sa acorde si pe perioada medicalelor. Daca da, va aplica intocmai prevederile codului muncii.
Stiu ca sunt datoare cu poze... Macar ma puteti vedea in pozele de la intalnirea de ieri, ca sa va faceti o idee cu cine stati de vorba.
37 sapt + Patrick Andrei
AMR 13 zile
balanta_tm spune:
eu am fost la lucru anu asta o singura zi si apoi am intrat in risc maternal si apoi in medical. pe toata perioada asta, mi s-au acordat zile de concediu de odihna, ca si cum as fi fost la lucru.