Educatia si respectul la scoala
Raspunsuri - Pagina 4
Anka74 spune:
- cand incep ora copii nu au nici un pic de respect fata de cadrul didactic..vorbesc, se joaca..pana sta profu de vb cu cate un parinte..mai trece timp. Eu cred ca atunci cand intra profu indiferent ce treaba mai are tu, copil, iti pregatesti carti caiete si stai cuminte.
Si la noi la fel, pt copii ora incepe atunci cand Doamna incepe sa predea. Daca mai sunt parinti care vor sa stea de vorba cu Doamna, si sunt, mereu aceeasi, atunci insemna ca ora nu a inceput. Ca fapt divers, al meu copil imi povestea de o doamna, care e ajutorul Doamnei...mi-a trebuit ceva sa imi dau seama ca e vorba de o mamica pe care o uita sfintii in fiecare dimineata in clasa si mai vine si la 12, ca mai are ceva de spus!
- in pauze...e un haos. Unii ies in curte si alearga ca niste gaini bete..altii pe coridoare, prin scoala...de-a valma. Profu cica nu poate sa stea cu toti..sta ori afara ori in clasa. Eu nu inteleg de ce nu se intele si cu copiii ori toti afara ori toti in clasa. Sau nu asa ar fi normal?
La fel, mi se pare absolut normal atata timp cat nu se ajunge la vatamari corporale intre copii. Din pacate, se mai ajunge. Avem cativa copii in clasa care cred ca un cot in stomac sau un pumn in ficat e echivalent cu te rog frumos sau imi dai voie sa...
- fiecare merge cu ce-l taie capul de baut..au sticlute cu cola, fanta..diverse sucuri. Eu nu sunt de acord, sunt eu deplasata? Au cismele cu apa potabila in toate scolile din oras. Nu exista Codrin sa mearga cu Coca cola la scoala. Sticluta cu apa.
- Eu il trimit cu apa, daca se termina au dozatoare de apa in scoala...sunt copii ce vin cu suc, asta e, stie ca nu e sanatos si ca nu bem toata ziua...din cand in cand mai bea si el.
- sport pe teren afara..fotbal.. la ora 11 cand lumea cade pe strada din cauza caldurii - mi-a facut ieri insolatie.
- la fel. Astazi, dela 10 la 11, vreo 28 grade C, au dat proba de rezistenta, 15 ture de teren de handbal, cu posibilitatea de a se retrage atunci cand nu mai pot. Au terminat doi copii proba, fiimiu si o fetita, singurii copii din clasa care fac sport de performanta. terenul e plin soare. Sala au insa cand e frumos afara sportul se face afara.
- nu si-a facut temele o saptamana intreaga, nu stiu cum a reusit sa ne pacaleasca...asta a fost prin iarna, dar pe noi nu ne-a sunat nimeni sa ne spuna, sa primim un biletel, sa ne anunte cineva cumva ca e o problema.
- Aici...cred ca pe noi ne-ar fi anuntat Doamna, nu stiu ce sa zic...isi face temele, nu s-ar duce la scoala cu ele nefacute.
iulia_b spune:
Intotdeauna exista categoria de mamici care tb sa iscodeasca invatatorul/educatorul in fiecare zi, ce-a facut copilul, ce-a mancat, da de ce n-a facut etc. La noi la 8 fix incepe ora, mamicile respective au cate 2 ore pe saptamana in care sa-si spuna oful.
Al 2 aspect, n-am inteles de ce ora de sport nu poate fi vara de la 9 de ex? E o regula generala asa ca tb sa fie la ora 12 cand sunt 30 grade afara?
Anka74 spune:
Iulia, ora de sport se face cu un profesor de sport (ed. fizica) din scoala. Cand se face orarul, cred ca ultima grija a celor ce il fac este sa puna sportul la o o ra convenabila copiilor din punct de vedere meteo - de regula, profesorul, care are ore in general dupa amiaza, le pune mai aproape de pranz, cand ii incep lui orele...si apoi nici nu ar putea ca toate clasele 1-4 sa faca sportul la ora 9, oricat ne-am dori noi, mamicile. Ideal ar fi un teren de sport inconjurat de copaci...deci la umbra. Eu insa nu am vazut pana acum prin scolile pe care stiu eu.
mihaela_s spune:
Cum e la noi: copiii sunt afara in curte inainte de inceperea orelor. Cand intra in clasa, se incoloneaza doi cate doi (au invatat asta la inceput, acum stiu regula) si invatatoarea ii asteapta in usa clasei, da mana cu fiecare si ii saluta, le ureaza bun venit si o zi buna...asta in fiecare dimineata. Scoala e pe un singur nivel, copiii intra direct pe coridor. La intrare se dezbraca si descalta, pantofii raman la cuier (au fiecare nume scris la cuier) ei stau desculti in clase. Iarna nu e frig, in majoritatea scolilor e incalzire prin podea, au linoleum pe jos.
Nu au timp sa alerge in clase, pe coridoare...nici nu e voie. Ei nu stau in pauze inauntru. Indiferent de vreme, pauza se petrece afara unde au voie sa faca tot ce doresc atata vreme cat nu e periculos si nu depasesc suprafata scolii. Sunt profesori supraveghetori mereu, au niste veste speciale, verde fosforescent pentru ca sa ii vada copiii de departe... majoritatea pedagogi de la programul after school (fritids ii spune aici). Au o magazie unde au mingi, triciclete pentru cei mici, iarna au sanii (placi de plastic). Au o zona cu nisip unde sunt si leagane (roti de cauciuc transformate in leagane :)) si chestii de catarat, un tobogan. Au jucarii pentru nisip acolo, pentru cei mici. Au un teren de fotbal cu iarba imediat langa scoala, e o alee pietonala intre scoala si teren. Pe teren nu au voie singuri, doar in grup si insotiti. Il folosesc des vara, pentru diverse activitati, nu numai fotbal. Au o zona de padure pe care o ingrijesc, merg des acolo. Au obligatoriu o ora de plimbare dimineata, de doua ori pe saptamana. In care fac lectia afara: observa natura, schimbari, gaze, pasari, animale eventual (arici, iepuri). Fac asta indiferent de vreme. ;)
Exista un regulament scolar prin care e specificat ce nu au voie sa duca la scoala: dulciuri in niciun caz. Au voie sandwich, fructe, legume. Numai pentru gustarea de la ora 9, in rest primesc mancare la scoala si la pranz si la ora 14.30. Apa nu isi duc, la noi se bea de la robinet. Dar au zile in care merg in excursii si atunci ni se cere sa le punem ceva de baut. E voie apa, ceai, cacao cu lapte, atunci si sucuri.
In unele sali de clasa (de la camin stiu, acolo aveau) exista un aparat eletric sub forma de ureche cu beculete pe contur. E sensibil la zgomot si are trei culori la beculete. Cand e verde, e OK. Cand e galben, e putina galagie, inca acceptabila. Cand e rosu insa, e galagie cam mare...atunci li se atrage copiilor atentia ca urechea s-a suparat si sa vorbeasca mai incet. :) Acum la scoala deja stiu care e tonul potrivit. :) Sigur ca mai striga, mai sar, se agita...doar sunt copii. Nu e lipsa de respect fata de cadrul didactic, nimeni nu o ia asa...dar invatatoarea stie cum sa ii potoleasca. Nu prin pedepse, aici nu sunt acceptate...insa e pedagog si stie cum sa faca.
La noi pana se termina scoala nu e canicula :). Iar sportul e mereu max pana la 10. La 11 ei mananca pranzul si sportul nu e dupa pranz niciodata.
Colaborarea cu scoala e pe site-ul special sau primim pe email sau acasa in plic ce au facut in cursul lunii care a trecut. Suntem mereu la curent cu ce au facut, cu ce urmeaza sa faca. Parintii se implica mult in activitatile copiilor, in sensul ca ccc copiii au nevoie de transport in unele situatii, unde nu pot ajunge cu autobusul local. Atunci primim acasa un biletel sa transmitem daca in ziua cutare, ora cutare, putem sa transportam cu masina personala 4 copii intr-un anumit loc.
mihaela_s spune:
Am uitat sa spun ca aici scolile sunt impartite pe categorii de varsta...de la anul prescolar pana la cl.6-a. Cei mari (7-9) sunt la alte scoli. ;) Acolo e putin altfel.
iulia_b spune:
Ai mei fac sportul cu invatatoarele. La scoala primara nici n-as vrea mai mult. Astfel fac programul functie de copii.
sdcristian spune:
Citat: |
citat din mesajul lui iulia_b Intotdeauna exista categoria de mamici care tb sa iscodeasca invatatorul/educatorul in fiecare zi, ce-a facut copilul, ce-a mancat, da de ce n-a facut etc. La noi la 8 fix incepe ora, mamicile respective au cate 2 ore pe saptamana in care sa-si spuna oful. Al 2 aspect, n-am inteles de ce ora de sport nu poate fi vara de la 9 de ex? E o regula generala asa ca tb sa fie la ora 12 cand sunt 30 grade afara? |
exista probabil un singur teren, care trebuie folosit de toate clasele. nu poti in 5 zile sa ai 30 de clase sa faa sport de dimineata, la 8 sau 9, ca nu incap. asa ca in general terenul se imparte la maxim 2 clase odata.
la fel cum iarna nu pot toti imparti o sala de sport, orarul trebuie facut sa nu existe suprapuneri
Andries spune:
Slava domnului ca nu mai e scoala ca pe "vremea mea", atata spalare pe creier cu "ceausescu-romania" si "partidul - poporul" ne-au afectat pe toti ca natiune pana la punctul in care unii saracii si acum il regreta pe raposat.
In rest, totul e cat de cat in limite normale. Atat timp cat nu intra hoti in scoala si nici dealeri de droguri, eu zic ca e ok.
monicabo spune:
Sorana, ce inseamna BOB?
Mare curaj a avut ca te-ai pus cu toti profii aia si ti-ai sustinut sus si tare punctul de vedere! Vremurile erau contra acestui curent
Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)
www.andreeaioana.ro/displayimage.php?album=31&pos=37" target="_blank">Ele doua
Povestea sarcinii si a nasterii Andreei
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
arturicii spune:
Cum e la noi, intr-o scoala publica, de cartier:
Program de scoala: 7:50 - 15:00
Program de teme in scoala: 15:00 - 16:00
Dimineata toti in linie in curte; se joaca liberi cateva min pana suna apoi se aliniaza; pana la al doilea sunet de clopotel sunt toti aliniati, in liniste deplina si tot asa se intra in clase, dupa cum le zic indrumatorii din fiecare dimineata;
Au o tanti la poarta si daca e careva care ajunge dupa ce a sunat a doua oara nu mai poate intra, trebuie sa intre pe la intrarea principala, pe la secretariat, unde primeste o hartiuta ce o duce invatatoarei....
Daca vorbeste cineva in linie sau pe holurile scolii (indiferent ca e pauza sau nu) se poate ajunge pana la scaderea notei la purtare....Nimeni nu alearga, nimeni nu impinge.
(asta cu incolonarea de dimineata tot am zis ca o filmez; e impresionant pentru mine - si nu in sens pozitiv - sa vad o curte plina de elevi insa in liniste deplina)
In pauze nu vorbeste nimeni pe holuri, nu alearga nimeni - ies incolonati in curte (soare / zapada / ger / ceata) iar cand ploua/e viscol stau in clasa.
In pauze fiecare se joaca asa cum vrea insa au si reguli:
- fara batai
- fara tipete
- fara bulgareala (iarna desigur)
...
Mancarea
Sunt interzise bauturile acidulate, ciocolata, produsele cu ciocolata, chipsurile, pufuletii, etc
Pur si simplu trebuie sa le arunce la gunoi daca merg cu ele la scoala.
Temele
Baietii au terminat cls a 2-a. Nu cred ca am avut in acesti 3 ani (prescolara se face in scoala) adunate 10 zile in care sa stau langa ei la teme sau sa le zic ceva de teme.
Le explic frumos din cand in cand ca temele ii privesc. Daca le fac bine, daca nu iar bine dar nu s-a intamplat sa mearga cu temele nefacute.
In general raman de luni pana joi cate o ora dupa scoala sa isi faca temele sub supravgherea unei doamne.
Daca uita cumva sa si le faca sau nu si le-au terminat la scoala, dimineata se trezesc mai devreme si ii gasesc facand lectii.
Au avut grija invatatoarele (in fiecare an au alta invatatoare) sa ii responsabilizeze.
De ex in fiecare vineri au dictare. Pana pleaca acasa o primesc corectata si ei trebuie sa rescrie de 3 ori fiecare cuvant gresit.
Luni dimineata, cine nu are dictarea corectata nu are voie timp de o saptamana sa iasa in pauzele mici....
Parintii
Ca sa obtii o intalnire cu educatoarea trebuie sa ii trimiti notita in agenda copilului si ea iti spune ziua si ora la care e disponibila. Nu exista sa dai buzna peste ea.
O fi bine asa, o fi rau....om vedea
Ioana & Arturicii'SBiblioteca Romaneasca din Canada