Educatia si respectul la scoala

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns corap spune:

da, si pe mine m-a distrat ca o ora de sport in soare (in mai si iunie) e naspa rau, da' zile fara numar la cules cartofi in soare si defilari de 23 august cu nenumarate repetitii la miezul zilei au fost nu numai acceptabile, ci si amintiri placute.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:

Sa-ti cum e prin alte parti : la inceput de an invatoarul le spune ca sunt activitatile la care se pot vorbi in soapte, normal sau deloc. Si un panou pe perete cu ce si cind e voie.

In pauze, copiii ies in curte si sunt invatatori de serviciu care supravegheaza curtea. fiecare face ce-i place, striga, sare, tipa, joaca fotbal daca e rindul clasei lor, cind erau mici se dadeau cu trotinetele prin curte.
Ce se maninca la scoala e fix parerea si responsabilitatea parintilor, invatatorul nu poate decit sa le sugereze sa puna fruct, sa nu le dea suc, etc. etc. Pe de alta parte, aproape nimeni nu maninca la scoala cind sunt marisori pentru ca masa de prinz e la ora 11h45-12h pentru cei care maninca la cantina.

Teme : toata lumea are un caiet de tip agenda pe care sunt notate temele si un alt caiet in care ni se lispesc bieletele de la scoala si pe care putem sa scriem una-alta la invatator/director. Daca nu are teme si am eu un dubiu sun pe alta mamica si verificam sau imi dicteaza exercitiile daca a uitat cartea la scoala.

Cind se pleaca undeva pe caldura, invatatorul se plimba cu sticlele de apa dupa el si cu pahare de plastic. Copiii trebuie sa vina cu sepcute si cu crema solara. Idem, apa potabila este la robinet pentru toata lumea, daca sunt in scoala.

Acum ce impresie am au ca parinte : inainte de ore sau in pauze, duduie curtea de zgomot. normal ! in timpul orelor nu se aude nimic din afara cladirii. Inauntru pe culoare sa nu se aude nimic sau se aud soapte. (se pare ca la ora de desen au voie sa vorbeasca cu vecinu' de banca)

off topic rau : Cum, mey, sa-ti fie dor de pionieri si de careu ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Am prins aceeasi perioada. Am urat uniforma si mai presus de toate bentita. Am urat caratul hartiei si al borcanelor la scoala. Am avut parte de cules agricol, sortat ceapa stricata sau depanusat porumb incins/plouat. Am invatat in clase neincalzite si cu manusi in maini, am facut lectii la lumina lumanarii si in frig. Intr-o iarna a inghetat apa in vasul de la toaleta (in mijlocul Bucurestiului, zona centrala). Nu mi s-a parut o placere. Am fost copil premiant si comandant de detasament, dar nu pot spune ca am iubit scoala. Scoala e o necesitate.
Am avut o invatatoare mai stricta la capitolul disciplina si cand am trecut intr-a 5-a si nu ne-a mai pazit nimeni....sa vezi batalii. Si acum tin minte cum fetele alergau baietii cu matura sau cum in clasa a 7-a am avut cu totii media la purtare scazuta. Toata clasa. De ce? Dintr-o libertate prost inteleasa. Poate e mai bine sa invete de mici sa-si gestioneze libertatea (prostiile de clasa 1 sunt ceva mai inocente ca cele de gimnaziu/liceu).
Nu regret scoala de pe vremea mea/noastra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Si pentru mine scoala a fost o perioada frumoasa, dar nostalgia cred ca este mai mult dupa varsta de atunci dacat dupa conditii.
Eu sunt contra uniformei in genul celor avute de noi (chiar daca am inca cravata si snururile si tresele )... oricum in toate scolile exista si acum un regulament care spune ca nu poti veni oricum imbracat la scoala. Nu mai au uniforme dupa clasa a V-a, dar trebuie sa vina in pantaloni de culoare neagra/albastra/bleu si camasa/tricou alb/albastru, fara inscriptii tipatoare. Daca si cum se aplica regulamentul depinde de director, profesori.
Disciplina la clasa de asemenea depinde de profesori, dar ce povestesti tu de pauze (alergatul prin curtea scolii) nu stiu daca tine de disciplina. Al meu alearga toata ziua si acum, este un copil agitat de fel si prefer sa-l stiu alergand in pauze decat in banca. Daca ar sta in banca in pauze inseamna ca este foarte bolnav sau foarte trist.

Sistemul este prost, asta o stie toata lumea, solutia la momentul asta este alegerea foarte bine a scolii/clasei in care invata.
La noi in scoala / clasa toti parintii sunt interesati de ce fac copii lor, se tine legatura cu scoala foarte mult, asa ca nu sunt probleme de disciplina serioase si se invata asa cum ar trebui... eu spun ca mult mai mult decat am invatat noi. (si eu am fost mereu in frunte ). Nu se bea cola/ suc la scoala pentru ca parintii din clasa nu sunt de acord cu asta.

Si controlul temelor tine tot de invatatoare/profesor... mie pana acum (termina a V-a) nu mi s-a intamplat sa se duca copilul cu tema nefacuta sau incompleta si sa nu fiu informata in scris despre asta. De fapt si cand s-a manifestat nepotrivit la ora mi s-a scris pe caiet. Iar eu trebuie sa semnez.

Daca ai fost nemultumita de scoala ai facut foarte bine ca l-ai mutat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:
citat din mesajul lui lorellay

Am cateva intrebari-nelamuriri-off-uri..nu stiu cum sa le spun. Poate vad eu gresit lucrurile!
Codrin acum termina clasa I dar eu sunt foarte nemultumita de sistem si de scoala. Asa e peste tot? Asa sunt toate scolile? Asa se poarta acum?
1. - cand incep ora copii nu au nici un pic de respect fata de cadrul didactic..vorbesc, se joaca..pana sta profu de vb cu cate un parinte..mai trece timp. Eu cred ca atunci cand intra profu indiferent ce treaba mai are tu, copil, iti pregatesti carti caiete si stai cuminte.
2. - in pauze...e un haos. Unii ies in curte si alearga ca niste gaini bete..altii pe coridoare, prin scoala...de-a valma. Profu cica nu poate sa stea cu toti..sta ori afara ori in clasa. Eu nu inteleg de ce nu se intele si cu copiii ori toti afara ori toti in clasa. Sau nu asa ar fi normal?
3. - fiecare merge cu ce-l taie capul de baut..au sticlute cu cola, fanta..diverse sucuri. Eu nu sunt de acord, sunt eu deplasata? Au cismele cu apa potabila in toate scolile din oras. Nu exista Codrin sa mearga cu Coca cola la scoala. Sticluta cu apa.
4- sport pe teren afara..fotbal.. la ora 11 cand lumea cade pe strada din cauza caldurii - mi-a facut ieri insolatie.
5- nu si-a facut temele o saptamana intreaga, nu stiu cum a reusit sa ne pacaleasca...asta a fost prin iarna, dar pe noi nu ne-a sunat nimeni sa ne spuna, sa primim un biletel, sa ne anunte cineva cumva ca e o problema.
La voi e la fel? E totusi la inceput si mi se pare ca sunt lasati de capul lor. Sunt asa suparata...exagerez?

CODRIN *15.02.2005 si DIANA *10.11.2009

Cea mai mare bogatie din aceasta lume sunt copiii, mai mult decat toti banii din lume si toata puterea de pe pamant. Mario Puzo

Incerc sa-ti spun care e parerea mea si cum e la noi la scoala, asa, pe puncte :D
1. Faptul ca proful sta de vorba cu parinti la inceputul orei e vina profului. La noi invatatoarea nu accepta asa ceva. La 8 fix incepe ora. Exista o ora de consultatii pe saptamana, parintii vin in acea ora, daca vor.
2. Pauza este dreptul copilului si nu ii poate fi luata (zice invatatoarea noastra :D). In cls I ii tinea in clasa, nu-i lasa pe coridoare. Se duceau la baie in timpul orei. Dar incepand cu clasa a II-a au inceput sa misune pe culoare :D. Si nu prea vad cum ai putea sa-i opresti. Si nici nu mi s-ar parea normal sa-i opresti :D.
3. In clasele mici copiii vin la scoala cu ce le dau parintii. Si nu poti obliga parintii sa le de o anume marca de lichid :D. Daca parintii lor cred ca e ok sa le dea Cola sau cafea, asta e :D. Si fi-mea pleaca doar cu apa la scoala dar acum (intr-a III-a) si-a luat o Fanta la scoala, cica i-a fost pofta. Cata vreme e una pe an, pentru mine e ok.
4. - Asta mi-e greu sa comentez. Nu prea ai ce-i face. Daca nu au sala de sport (cum e la noi) si curtea e asfaltata si fara pomi (cum e la noi) unde sa-si tina si omul ala orele de sport? Aici e clar vina primariei si eu sunt suparata cu chestia asta cu sportul dar ... nici solutie n-am. Poate actualul primar ne-o face si noua o sala de sport ca scoala noastra a facut cerere de peste 5 ani .....
5. Temele sunt obligatia copilului sa le faca si a invatatorului / profesorului sa le verifice. Nu i-a scris pe caiet ceva gen "Tema neefectuata"? Oricum nu trebuie sa te anunte nimeni explicit. Este obligatia copilului. Ba chiar ii poate da o nota proasta pentru asta .... nu vad cum altfel "sa te anunte" altfel decat trecandu-i un "I" respectiv un 2 in catalog ....
La noi invatatoarea verifica temele si trece "tema neefectuata" (i s-a intamplat o data fiica-mii sa isi fi notat gresit pagina si sa fi facut ceva ce nu trebuia - deci "tema neefectuata" si 3 pagini de exercitii taiate cu rosu :D) - dar la noi nu se pun note pentru teme. La limba straiana e un carnetel cu temele dar nu stiu ce face doamna cu el, daca tine in vreun fel cont de asta.

In rest nu stiu ce sa-ti zic decat ca trebuie sa te adaptezi sistemului sau sa te duci la scoala particulara, stiind deja ce pretentii ai. Una peste alta mie nu mi se pare chiar asa groaznic. Mai sunt chestii care nu mi se par normale (sportul!!!) dar ... per total e ok.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Intre timp am citit si restul subiectului, Eu raspunsesem doar la postul initial.
Mie nu mi se pare ca scoala a trebui sa fie "ca pe vremea noastra". Chiar deloc. Nu mi se pare normal sa aiba uniforma stricta, mi se pare normal sa comenteze, sa-si sustina punctul de vedere in fata profesorilor. Profesorii sunt oameni si pot gresi, nu vad de ce un copil nu are voie sa zica ce vrea. Si sa intrebe si sa explice, etc. Mi se pare normal ca invatatoarea sa aiba laptop si imprimanta, mi se pare normal ca fi-mea sa aiba mobilul cu ea la scoala (inchis in timpul orelor), mi se pare normal sa-i dea punctele la lucrare daca fi-mea ii explica metoda ei de rezolvare desi invatatoarea nu intelesese intial metoda respectiva (s-a intamplat recent), etc.
Si eu ca si copil am fost "recalcitranta" dar .... prima din scoala la invatatura. Prin "recalcitranta" inteleg uniforma modificata, bentita cat mai rar posibil, spus profei de engleza sa-si cumpere dictionar daca nu stie engleza (), certat rau cu profa de desen care era si secretara BOB-uluand ne-am certat .
Cu secretara BOB m-au luat "la sentimenti, etc. Nu vedeam nici atunci si nu vad nici acum de ce trebuie sa tac si sa inghit idiotenii pe motiv ca sunt mai mica ca varsta. Daca am dreptate, am dreptate, indiferent ca eu am 12 ani si profu' 40.
A - si apropos, profa aia de engleza a venit ulterior la mine si mi-a zis ca am avut dreptate, si-a cumparat un dictionar si mi-a pus 3 de 10 ca sa-mi repare media pe care mi-o stricase. Cu BOB-ul si mama si diriginta mi-au explicat ca e aia nebuna dar nu e cazul sa ma cert cu ea ca si asa am un dosar varza deci a trebuit sa inghit in sec si sa n-o mai tin pe a mea, dar tot "mi-am dat demisia" ca si comandat de detasament si adjunct de unitate (aveam 12 ani ).

Una peste alta pentru fi-mea imi doresc cu totul altceva decat scoala "de pe vremea noastra". Imi doresc lectii deschise, cu participarea activa a copiilor, profesorii cu care se poate vorbi, care accepta ideile copiilor, care ii incurajeaza, nu care "le baga pumnul in gura".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ingridnen spune:

mai vreau sa scriu ceva
tot se scrie cu "notatul temelor" la clasa I-a
Asta era un mare of la toti... nici nu stiau sa scrie... plus ca le dadea teme si din carte, si din caietul special, si din culegere etc etc. Deci la romana avea teme din 3 locuri si la matematica la fel.

I-am spus la un moment dat sa-si insemneze pe carte ce are de facut, dar se intampla destul de des sa mai sara cate un exercitiu.
Am incercat cu carnetel, degeaba.
El era foarte senin, adica ce daca merge fara teme la scoala ? pai nu ti-e rusine de doamna? Nu, de ce sa-mi fie ?

In clasa a 2-a s-a schimbat mult, a devenit brusc mai responsabil.

Succese scolarilor (pe ultima suta de metri )

Ingrid si Cristi 9 ani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sdcristian spune:

pai lorellay, asa era si pe vremea noastra

- in puza alergam ca nebunii, sau stateam in clasa, sau un pic afara un pic in clasa. pauzele sunt timpul in care copilul face ce vrea, dupa 50 de minute pe scaun e si normal sa alerge, doar au energie in ei
- in principiu parintii ar trebui sa se simta si sa nu tina de vorba profesorul dupa ce incepe ora. parerea mea. atata timp cat profesorul face altceva, copiii normal ca fac galagie, speculeaza si ei orice. niciun copil sanatos nu sta drepti daca nu e obligatoriu. daca nu simte ca e obligatoriu, nu e destul sa ii zici stai ca sfantul trebuie sa si arati ca esti serios
- ce isi aduce fiecare la pachet nu are legtura cu scoala, ci cu parintii. daca s-ar interzice in vreo scoala sucul, imediat ar fi topic pe vreun forum VAI SCOALA INCHISOARE. na, daca unii isi intoxica copiii e treaba lor. tu ii explici copilului de ce nu e sanatos si speri sa inteleaga
- sportul se face cum iti vine randul in orar, nu pot toti la ora 8. si da, pe teren e mai sanatos ca inauntru. daca copilul e sensibil la soare ii dai sapca si gata
- cu temele, poate si-a pacalit si profesorii, poate nu toti verifica temele zilnic, unii verifica doar din cand in cand caietul. desi aici ar trebui mai multa seriozitate. dar si voi ca parinti puteti verifica in fiecare seara daca e facuta tema.

noi faceam in scoala niste traznai de acuma cand ma gandesc ca parinte la ele imi sta mintea in loc. da, ieseam iarna la bulgarit doar in pulover, ca nu ne putea obliga nimeni sa pierdem timpul cu imbracat haina groasa, si totusi n-am racit niciodata. galagia dupa fix pana cand se aseza proful la catedra (la unii mai blegi si dupa). c sa nu tinem ore neplacute puneam coperti de plastic in soba de stateam 2 ore afara... aduceam soareci morti si diverse lighioane... si totusi aveam multi profesori pe care ii respectam. le stiam chiar de frica. dar eram copii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

Citat:
- cand incep ora copii nu au nici un pic de respect fata de cadrul didactic..vorbesc, se joaca..pana sta profu de vb cu cate un parinte..mai trece timp. Eu cred ca atunci cand intra profu indiferent ce treaba mai are tu, copil, iti pregatesti carti caiete si stai cuminte.

e vorba de copii de 7-8 ani, cu gindul tot la joaca, enormal ca nu inteleg si nu stiu ca sa aiba scoase pe banca si sa astepte cuminti. e normal sa nu se poata controla cand mai spune unul o gluma, mai face altul o fatza haioasa...
depinde si de doamna cum ii invatza, cum le cere...daca ei nu-i pasa...copiii nu stiu altceva.
aici e un pic diferit dar nu mult. stau aliniatzi in fatza usii si intra cuminti o data cu doamna in clasa, dar incep sa-si ascuta creioanele, sa mai vobreasc nu stiu ce, sa-si umple sticlele cu apa...o vinzoleala 5-10 min.
citeodata doamna ii trece direct la lectie...dar depinde de ea sa dea startul.

-
Citat:
in pauze...e un haos. Unii ies in curte si alearga ca niste gaini bete..altii pe coridoare, prin scoala...de-a valma. Profu cica nu poate sa stea cu toti..sta ori afara ori in clasa. Eu nu inteleg de ce nu se intele si cu copiii ori toti afara ori toti in clasa. Sau nu asa ar fi normal

si aici toti copiii sunt afara si alearga. ce pot face altceva la 8 ani.doar cand ploua torentzial stau cu totii in clasa. doar cei care nu si-au facut temele stau cate 5-10 min din pauza mare sa si le faca.

Citat:
fiecare merge cu ce-l taie capul de baut..au sticlute cu cola, fanta..diverse sucuri. Eu nu sunt de acord, sunt eu deplasata? Au cismele cu apa potabila in toate scolile din oras. Nu exista Codrin sa mearga cu Coca cola la scoala. Sticluta cu apa.

responsabilitatea parintilor ori sa se dea regulament general pe scoala "doar apa". si aici e la fel multi vin zilnic cu sucuri, cola...eu ii dau apa. 1-2 ori pe luna ii mai dau cate o cutiutza de suc natural.

Citat:
sport pe teren afara..fotbal.. la ora 11 cand lumea cade pe strada din cauza caldurii - mi-a facut ieri insolatie

si aici si la 40 de grade sunt in pauza si joaca fotbal si alearga. sunt copii, nu ai cum sa-i tii in clasa cand e soare si frumos. pune-i o sepcutza,dai cu crema protectoare, invata-l sa mai stea un pic la umbra, sa ia apa cu el, daca e mai sensibil...dar nu te astepta sa nu alerge.

Citat:
nu si-a facut temele o saptamana intreaga, nu stiu cum a reusit sa ne pacaleasca...asta a fost prin iarna, dar pe noi nu ne-a sunat nimeni sa ne spuna, sa primim un biletel, sa ne anunte cineva cumva ca e o problema.

asta treb discutat la sedintza cu parintii. la noi daca nu si-a facut tema pe sapt respectiva primim telefon, biletzel sau email .
daca nu raspund parintii si corecteaza problema sunt chemati sa discute cu doamna.
plus ca e responsabilitatea mea, ca parinte sa vad ce teme are si daca le face.
aici temele se primesc direct de parinti prin email si alte pagini intr-un folder de teme.

de fapt aici sunt parinti voluntari care vin pe fiecare joie sau vinere si controleaza folderul cu teme si bifeaza cine si-a adus sau nu temele facute.

toate nemultumirile treb discutate direct de parinti cu doamna. mai ales la voi unde nu se schimba si va fi cu aceeasi atitia ani, nu poti trece cu vederea peste nemultumiri, dar in acelasi timp sa nu ai pretentii irealistice de la copii la virsta asta, sa nu alerge, sa stea zmirna...
si eu am apucat scoala pe acele timpuri, probabil suntem de o virsta, si am urit sistemul rigid de invatamant romanesc...cand copii nu erau considerati copii ci mici roboti.
e super sa le vezi spontenietatea, pofta de viatza, imaginatia...si sa nu le ingradesti creativitatea doar sa ii modelezi cu intelepciune si dragoste.

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

aici si in timpul orelor ii scoala in piciore, le pune muzica si incepe sa danseze, sa cinte cu ei, ca sa ii faca sa isi consume energia.
de fapt am citit undeva ca, creierul lucreaza mai bine, mai ales pt matematica daca fac putin exercitiu fizic inainte.

la fiecare 20 min schimba subiectul si le da cam 5 min pauza sa se relaxeze.

apropo de defilari, si eu am fost la 23 august si eram pe fiecare an printre cei care faceau acele exercitii pe teren, cu panglicutze, esarfe...ce erau...si imi amintesc cum ne tineazu la pregatiri cu o luna inainte, in pripa de soare...si fara apa.

michelle

Mergi la inceput