Despre Japonia, pe amestecatelea(2)
Raspunsuri - Pagina 3
nelia spune:
Am vazut meniul, ... dar n-au pretul. Lasa, ca il scot in doi, cindva... Si dupa ce il hranesc, ii aduc aminte, asa, gales, ca mi-a promis ca ma duce in Japonia!
Cornelia
Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
maru spune:
vezi ca mesele-s de grup, ca omul gateste acolo si sunt 6-8 scaune in jurul lui. e fun cu prietenii
ML spune:
Da, asa-i, aruncau cu ciupercute si orez, la sfarsit venea un chelner si aspira rateurile .
Ha, zilele trecute imi povestea o prietena despre o cunostinta unguroaica casatorita cu un japonez. Doamna asta spunea ca limba ungara a ajutat-o sa invete japoneza. Chiar sunt inrudite?
Si sa va mai intreb ceva, pentru mai tarziu, cand aveti timp, apropo de bento boxes (caci fata ar vrea sa-i cumpar si sa-si puna ea una, alta). Exista si din lemn si daca da, cum le spala? Ma gandeam ca la urma urmei ii pot improviza (cele din plastic nu ma atrag).
Si cum nu se constipa ei cu atata orez caci pare alb, decorticat, nu brun? Il asociaza de fiecare data cu altceva?
P.S. Uitati aici un iepuras adorabil confectionat de o patiserie japoneza din Paris (pentru anul iepurelui):
http://www.griottes.fr/wp-content/uploads/2012/01/griottes3.jpg
Este umplut cu "pandispan" cu ciocolata.
Cipcipcip si eu te rog sa povestesti cate in luna si in stele despre Portugalia (separat, bineinteles, cand poti tu).
Nati spune:
Ca sa vedeti si voi ca nu comunicare prin cuvinte e absolut necesara, am iesit in gradina si ma uitam ca am prea mult marar, de mancat nu reusim sa-l mancam pe tot, asa ca am rupt o mana zdravana si cum s-a nimerit vecina pe afara, i-am infipt in mana mararul.
Zicea ea ceva in japoneza si tot inainta in gradina mea, probabil sa vada cultura de marar mai de aproape, a zarit leusteanul.
Si cum i-am dat inainte si probabil ia placut, aratand spre leustean i-am taiat si din asta o mana zdravana, si a plecat vecina fericita, in timpul asta probabil isi schimba meniul de cina in drum spre casa .
Nu stiu daca va puteti imagina conversatia dintre noi doua, da parca arata ca un dialog dintre un orb si un mut , si cu toate astea ne ajutam, ne oferim unelte gradinaresti daca nu avem unii din noi, si vecinii astia sunt in varsta, la vreo 70 de ani.
nelia, noi stam la munte sa zic asa, stam la poalele muntelui Asama, un oras mic, dar foarte aglomerat pe timp de vara, fiind considerat zona de resort. Pot doar sa-ti spun ca vara nu merg prin centru, cumparaturile le facem in orasele vecine, atat de aglomerat este.
Plus ça sotul se enerveaza teribil din cauza aglomeratiei, dar mai ales ca el considera ca : atunci cand japonezii pleaca in vacanta, isi lasa creierul acasa!
Plus ça probabil a fost intr-o mini vacanta familia regala, saptamana trecuta si isi au casa de vacanta aproape de noi, si la fiecare intersectie era postat cate un politai, si soferi opreau sa-i intrebe pe politai daca Imparatul e aici, trafic blocat din cauza la cura casca.
Vad ca si Bill Gates isi construieste casa aici, devine cam aglomerat .
Asa ca daca vreti sa va enervati si sa stati in trafic veniti pe timp de vara in Karuizawa
Julie spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Nati ...si cu toate astea ne ajutam, ne oferim unelte gradinaresti daca nu avem unii din noi, si vecinii astia sunt in varsta, la vreo 70 de ani. |
Si aici e la fel, toti cu gradini din jurul nostru sunt pensionari, au niste straturi frumoaaaaseeee, de zici ca-s trase cu linia... Si niste legume frumoaaaaseeee... (desi multi folosesc fosfati... "ami", daca stii...). Ale noastre sunt mai strambe - brazdele - si legumele mai uratele decat ale lor, dar noi ne-am propus sa nu folosim alt ingrasamant in afara de balegar.
Mey si tragem cateodata niste discutii despre patlagele si bostanei, un deliciu, care se lasa, bineinteles, cu schimb de produse - na bostanei, poftim gouya (castravetele amar de Okinawa) - si schimb de retete, normal...
Mararul mi l-au mirosit si au zis nu, multumesc, dar sfecla rosie au primit... La schimb cu bob (sora mame)...
Si-am si invatat o gramada de la ei - despre cum va fi iarna urmatoare daca legumele se fac nu stiu cum ori larvele unor insecte se gasesc la nu stiu ce nivel... si au intotdeauna dreptate. O placere gradinaritul, in concluzie, ca e si socializare, nu numai munca in aer curat (noi stam la munte, dar marea e la 5 km departare de noi).
Vad ca si Bill Gates isi construieste casa aici, devine cam aglomerat . |
Aaaaaaaa, deci e adevarat... ca vazui la tv de curand...
Asa ca daca vreti sa va enervati si sa stati in trafic veniti pe timp de vara in Karuizawa |
Hai mey, ca am fost acum doi ani in Karuizawa, e foarte frumos, am vizitat si muntele Asama, ma rog, parcul care ii e dedicat, am venit cu o gramada de pietre vulcanice de acolo, drept amintire (dar si de la Shirane-san) si cu o gramada de papusi daruma in forma de oni... Nu mi s-a parut traficul chiar asa de incarcat - desi era in august... Ah, dar noi am stat cateva zile in Kusatsu, de acolo ne-am plimbat inainte si inapoi prin zona... E foarte frumoasa, te poti considera norocoasa ca locuiesti acolo
J.
cipcipcip spune:
Mackaroo, eu te rog mult sa mai scrii, mie mi-a placut mult ce ai scris si cum ai scris . Eu consider ca nu exista un "adevar" despre o tara, ci toti avem impresiile noastre, filtrul nostru personal, nu toti vedem lucrurile in acelasi fel. Ceea ce e super pentru o persoana poate fi foarte rau pentru altcineva. De aceea mie imi place sa citesc aici pe forum (plus bloguri). Daca vreau o parere standard despre o tara imi cumpar un ghid si gata.
Eu insami am avut pareri diametral opuse despre un anumit lucru, la timpuri diferite. Deci eu te rog sa mai scrii, despre Japonia "ta", asa cum Julie scrie despre "a ei".
Pentru fetele care m-au rugat sa scriu despre Portugalia, poate o voi face cindva cind sint mai inspirata, acum abia scriu in romana, nu stiu de ce, poate imi lipseste exercitiul.
Toata admiratia pentru Julie, care dupa 15 ani de Japonia si limba japoneza brrr, stie diferenta dintre a "defula" si a "refula". Eu dupa 21 de ani de umblat prin lume, abia mai scriu citeva propozitii pe romana, si alea chinuite
Nati spune:
Abia anul trecut am reusit sa mergem in parcul de pe muntele Asama ca au venit ai mei in vizita, ne-am plimbat noi pe acolo, la care sotul ne spune : poate vreti sa vedeti ceva plante, flori,dar trebui sa mergem vreo 700m. Mama zice da, tata stramba din nas la cei 700m de mers, sotul zice mergem dar numai daca ma cara in carca tata socru.
Era asa de cald, ca ne-am lasat pagubasi sa mai vedem niste flori.
In anii trecuti nu era chiar asa de aglomera din iulie si pana in septembrie, dar anul trecut a fost crima si pedeapsa, probabil din cauza economiei care nu e tocmai ok, multi japonezi au ales sa-si faca concediile in tara decat peste hotare.
Multe restaurante se inchid aici, sezonul e scurt, preturile sunt astronomice, iar localnicii nu cheltuie in restaurante.
Pai acu doua saptamani un amic ne spusese ca isi construieste Bill Gates o casa, casa care e la 5 minute cu masina de unde locuim noi.
Si cum zvonistica mere si aici, il intreaba amicul asta pe sot: auzi, tu ce crezi despre faptul ca Bill Gates isi construieste casa cu doar 2 dormitoare si 8 bai. La care sotul ii raspunde : because Gates is full of sh............, puncte puncte
Cine stie ce si cum isi face omu casa, ca e securitate din strada pana pe munte unde si-a luat omu minuscula parcela
Oricum pentru cine iubeste golful, Karuizawa e raiul pe pamant,o multime de golf courses, padure cat cuprinde, vara racorica, iarna cam ciupeste gerul, dar e mai bine ca in Hokkaido , localnicii linistiti, bani sa ai ca Mall Karuizawa are de toate.
Costco in Maebashi la o ora cu masina pe autostrada, deci pot spune ca sunt norocoasa, Tokyo la 2 ore cu masina, tsunami nu ajunge pana aici, doar fumagatul asta de Asama sa nu aiba idei crete sa erupa ca am pus-o .
Julie, arunca si in directia gradinii mele niste balegar , cumperi de la magazin, ori ai ceva ferme prin apropiere?
hannen spune:
Eu am fost in Karuizawa acum zece mii de ani si ce m-as mai duce o data,macar o data.Asa ca tine-te bine Nati,cred ca iau in serios invitatia de anul trecut.Acum avem si unde trage(glumesc,da?)
Noua ne cultiva un fermier cele necesare(marar,coriandru ,molokheya...) si daca noi nu prea avem timp sa mergem sa le recoltam el mai scoate la vinzare,in special marar.cica se vinde ca painea calda.Astora le place mararul vad.La inceput toti ziceau ca parca sunt frunze de morcov.Acum rumega de zor la el.
Julie,si eu folosesc expresia "na".Si n-am stiut pina nu mi-a atras atentia cineva(de curind).Si mi-a zis ca e foarte draguta si prietenoasa,nu stie de unde am scos-o dar ca-i place mult si sa o folosesc.Acum cind ma vede incepe de la distanta "na!?"-cam asa cum termin eu cite o vorba unde as vrea sa zic "nu-i asa?"
cred ca am fost pe la tine prin zona si n-am stiut pina azi,daca zici ca asa se foloseste acolo.
Whatever happens don`t let go of my hand!
Julie spune:
citat din mesajul lui Nati Julie, arunca si in directia gradinii mele niste balegar , cumperi de la magazin, ori ai ceva ferme prin apropiere? |
Sunt niste ferme prin partea locului, dintr-alea de zburda vacile pe dealuri si alearga gainile prin balarii, dar noi cumparam balegarul de la home-center (sau magazine pt. agricultori); nu stiu care i-o fi provenienta, dar e cu mult mai ieftin decat fosfatii. O fi din zona? posibil...
Am incercat si gainatul de pasare ca ingrasamant - ala e cel mai ieftin de fapt - dar miroase asa de urat, ca ne-am lasat pagubasi Dar sunt unii prin zona care il folosesc, ii detectez dupa aroma.
J.
Julie spune:
Da, Hannen, ai dreptate, "na"-ul ala e mai degraba prietenos/familiar decat... dialect, si e des folosit. Doar ca aici la noi il auzi mai mult pe "na" decat pe "ne", de aceea m-am gandit, de fapt m-am grabit sa scriu - chiauna si eu azi dimineata - ca o fi o particularitate locala.
Apropo de chiauneala si panarama de dimineata, eu, acum ca tot s-a facut cald si bento-ul trebuie sa fie rece, am inceput sa-l gandesc din perspectiva de "masa rece" si il fac - si chiar il pun in cutie - de cu seara, pun cutia la frigider, dimineata doar invelesc/imbrobodesc cutia (ca ma mai apuca sa fac si furoshiki uneori) si gata... Ma scot si asa... ca recunosc ca-s lenesa...
ML, japoneza si maghiara nu sunt inrudite asa cum sunt inrudite, de exemplu, limbile de origine latina. Dar din ce am citit si eu, exista unii lingvisti care le plaseaza intr-o origine comuna, asiatica. Alti lingvisti sunt categorici: maghiara nu are nici un fel de ruda, dupa cum nici japoneza n-are. Altii, inca, afirma ca totusi japoneza are niste legaturi cu limba coreeana... Nu stiu care e curentul oficial, totusi...
Daca vrei, am s-o intreb pe maica-mea, ca e filoloaga, sa-mi zica ce a invatat ea la scoala si ce a mai citit dansa
Cat despre constipatie, judecand dupa abundenta de reclame la laxative si "detoxifiante" - si nu ma refer la alea pt. iaurt bio, cu bifidus si nu mai stiu eu ce alti lactobacili, se poate deduce ca exista o problema...
In cutiile de bento, totusi, mamele au grija, in general, sa puna, pe langa orez, si suficiente fructe si legume, si diverse alge si seminte (de exemplu, susan) pe orez - adica fibre - ca sa stimuleze peristalsisul... Iar meniul de la scoala - pentru cei care mananca ce le da scoala - este la fel gandit si conceput.
Cutii pentru bento... mmmm.... de ce nu incerci sa vezi daca nu sunt la magazinele asiatice, daca ai asa ceva prin zona?
Cip, multam, ce se invata cu placere o data, se uita greu, si in cazul asta ma refer la mine, ca mi-a placut romana
J.