Despre Japonia, pe amestecatelea(2)
Raspunsuri - Pagina 2
Alice12 spune:
Mai bine va duceti in Cancun, mancati la un restaurant din asta si stati si o saptamana la plaja cu acesti bani. Am vrut sa pun o poza cu restaurantul respectiv dar nu stiu cum se ataseaza o fotografie la un mesaj pe acest forum.
hannen spune:
Haha Nati,am experimentat.Chiar ceea ce ai descris tu aveam in minte cind am postat,panorama din virful unui restaurant la ceas tirziu in noapte.
Nelia,io is la munte si la maredar scriu mai incolo,acum plec la plimbare.
Whatever happens don`t let go of my hand!
nelia spune:
Acum s-a terminat anul scolar, dar in toamna incepe altul (pentru mine, aici)... tot spuneti de bentou (modul in care le fac mamele japoneze, cele care le fac, e ceva care ma fascineaza...). Cind aveti timp si daca doriti, ar fi minunat daca am deschide la bucatarie un subiect despre pachetele acestea scolare, cu idei si meniuri din colturile lumii, le mai schimbam monotonia pachetelor piticilor nostri (cele care mai au pitici, sigur... dar si pentru noi ar fi interesant, cele care ne luam pachet pe unde ne ducem).
Cornelia
Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
Nati spune:
Julie, ati patit-o si voi, e bine ca nu am fost singura.
Dar chestia e ça eu nu stiam cat e de scump in locale de genul asta, dar sotul stia si lui i se parea normal pretul final, cica vrei calitate si amuzament sa-l vezi pe bucatar arucand prin aer ce iti gateste, atunci platesti.
nelia, experienta mea de aproape 12 ani de locuit in Japonia e foarte simpla si neinteresanta.
Nu vorbesc japoneza si de aici rezulta ca sunt lasata in pace, nu mi se pun intrebari despre viata mea, a noastra ca familie , sotul e responsabil cu raspunsurile.
Si crede-ma ca e satul (sotul) de intrebari si raspunsuri cand se afla cine este si cine a fost tasu. Suntem cam retrasi, cu foarte putini prieteni apropiati, deci contactul meu cu japonezii e foarte limitat.
De fapt eu am o regula : nu deranjez, nu vreau sa fiu deranjata......... si vad ca e ok.
In schimb viata in Japonia e usoara (pentru unii), calma si in siguranta din momentul in care am iesit din casa, mai putin traficul la orele varf , dar unde nu este trafic greu.
Eu una ii vad pe japonezi in relatiile cu altii putin reci, defapt nu reci dar parca sunt cu garda mereu ridicata, nu vb prea mult despre viata lor personala, dar le placeeeeee sa te descoase pe tine sau altii, ma refer la straini.
Asa cum a zis si Julie, sunt straturi, substraturi, sfere peste sfere, depinde unde esti situat si cum te descurci onorabil in favoarea ta.
Ce imi place si apreciez la societatea japoneza este ca, muncesc mult (poate prea mult) ,apreciaza ce au cladit, si au grija sa mentina.
Respectul intre oameni e vizibil, chiar daca in sinea lor gandesc altceva, dar asta e regula, respectul trebui sa fie afisat.
Ca exemplu, eram in masina , ne oprim, sotul nervos intreaba de ce s-a oprit cel din fata noastra, vedem doi baieti de vreo 8-10 ani care vroiau sa treaca strada, dar nu era semafor, asa ca sunt la mana soferilor daca ii lasa sa treaca.
Trec cei doi baietei, ajung in partea cealalta pe trotuar, se intorc spre soferul care a oprit si amandoi in acelasi timp fac o mare plecaciune in semn de multumire.
Ma uit la sot, mai sa planga, atat de impresionat era de gestul copiilor, sot care a fost nascut si crescut in America.
Dar in mare nu am nici o doleanta impotriva societatii japoneze, stai ca de fapt am, ma scoate din toate rabdarile cand merg in supermarket si se opresc precum oile in drum unii din ei, orietarea in spatiu pt unii dintre ei e un mister .
Ca si orice societate indiferent de tara, au parti bune si parti mai putin bune, acum depinde de fiecare cum reationeaza la o anumita situatie.
Dar merita vizitata Japonia, daca aveti posibilitatea timpului si a banului, de ce nu, e o experienta aparte.
mackaroo spune:
Citat: |
citat din mesajul lui nelia ... dar aici se vorbea despre Japonia in general, asa ca da, a-i reprosa lui Julie ca sotul ii e fizician si de aceea descrie asa frumos Japonia, mi s-a parut insultant. Cornelia Ce n'est pas en regardant la lumière qu'on devient lumineux, mais en plongeant dans son obscurité. Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung) |
Wow,Nelia,daca asta ai inteles tu din tot ce am scris pana acum,ma las pagubasa..
Daca vrei neaparat si te intereseaza sa citesti pareri (mai avizate decat a mea ) despre Japonia,uite,ti-l recomand pe Stephen Murphy Shigematsu
http://www.murphyshigematsu.com/about/
Ai aici si o postare foarte interesanta,la zi cu ce se discuta pe aici,pe topic
http://www.murphyshigematsu.com/2012/02/19/my-transnational-hapa-identity-in-question/
nelia spune:
E alegerea ta! Insa multumesc pentru link-uri, am inceput sa citesc din primul, imi place cum scrie... Si poate te razgindesti.
Insa vezi, ca nici asta nu e obiectiv chiar suta la suta, caci e platit numai de guvernele americane si japoneze.
Scuze, ce inseamna Hapa? Am citit, nu stiu ce inseamna... insa, vreau sa spun ca aceasta realiate de identitati multiple este greu inteleasa peste tot, desi prin unele locuri mai bine ascunsa aceasta neintelegere sau refuz de intelegere, nu numai in Japonia.
Cornelia
nelia spune:
Nati, .
Cornelia
maru spune:
canadiencele, pina ajungeti prin Japonia poate va invitati sotii de father's day pe aici:
http://www.benihanamontreal.com/
http://www.fairmont.com/royalyork/GuestServices/Restaurants/BenihanaJapaneseSteakhouse.htm
merita experimentat
nelia spune:
Maru, stai ca te-am prins, ca si tu esti cu sushi-ul! Ar fi o idee, n-am fost niciodata, dar oare la ce preturi?
Cornelia
maru spune:
Nelia em au fost la prinz si a fost rezonabil (sub 50$) dar n-am mincat sushi ci altceva.
uite au meniul:
http://www.benihanamontreal.com/dinnerfr.html