Cu motorhome-ul prin Europa

Cu motorhome-ul prin Europa | Autor: bird70

Link direct la acest mesaj

M-am hotarat sa va povestesc aventura noastra europeana cu motorhome-ul, poate ajuta pe cineva care isi doreste sa calatoreasca in felul asta.

Ne-am propus de multa vreme sa calatorim prin Europa, dar cu pitica pe spectrul autist nu am putut sa ne imaginam ca va fi capabila sa schimbe hoteluri aproape zilnic, sa doarma intr-un pat diferit in fiecare noapte. Plus ca ideea de a ma plimba cu bagaje dintr-un hotel in altul nu mi-a placut. Sotul meu vine cu ideea sa inchiriem un motorhome, in felul asta vom avea un 'acasa' pe perioada excursiei, nu vom impacheta/despacheta bagaje toata ziua si vom fi mult mai flexibili pentru ca nu vom depinde de niste hoteluri inchiriate din timp.

Am stabilit ca zburam in Germania de unde vom inchiria masina, vom calatori prin Germania, Austria, Italia, Elvetia si inapoi in Germania unde vom lasa masina si vom zbura inapoi spre casa. Masina am inchiriat-o pe internet. Am avut de ales intre cateva variante si am cerut o masina cu pat dublu plus 2 paturi simple suprapuse. Majoritatea masinilor aveau 2 paturi duble din care unul se strangea in timpul zilei si era mai mult loc in masina. Am zis ca mai bine sa aibe copiii patul propriu sa nu fie scandal, ele nefiind obisnuite sa doarma cu cineva.

Am ajuns in Germania si de la aeroport am mers direct spre garajul unde urma sa luam masina. Trebuia sa fim acolo la ora 3 dupa-masa. Cand am ajuns, ne-au pus sa ne uitam la un DVD despre motorhome care a durat o ora, apoi ne-a dus la masina, ne-a aratat cum functioneaza frigiderul, aragazul (pe gaz), cum golim WC-ul si bazinul de apa, cum umplem bazinul de apa, ne-au dat cheile si ne-au urat drum bun. Totul intr-o englezo-germana de care omul era foarte mandru. Am primit o carte de dimensiunea unui dictionar cu toate campurile din Europa, in germana fireste .

La vremea respectiva eram plecati de 9 ani si nu am mai condus pe dreapta de tot atata timp. Ca sa nu mai spun ca in Australia am avut numai masini automate si asta era manuala. Nici unul din noi nu a mai vazut un motorhome in interior . Am stat si ne-am uitat unul la altul cu groaza, masina era enorma iar strazile europene nu sunt atat de largi ca cele de acasa.

Am botezat-o Elefanta, era asa mare si cu niste oglinzi mari de tot pe lateral, ca niste urechi de elefant. Dupa ce ne-am imbiat respectuos unul pe altul sa urcam la volan , sotul si-a facut curaj si a decis sa va conduce el primul.

Primul drum a fost o aventura. Am iesit din curte si am luat-o in jos pe strada. Nu aveam absolut nici un plan si era ora 4 jumate dupa-masa. Nu avem nici macar un colt de paine sau o bucata de hartie igienica, venisem direct de la aeroport si copiii incepusera sa ceara de mancare.

Garajul era intr-o zona destul de populata. Trebuie sa fi fost un adevarat spectacol, sotul conducea incet, masina parea ca se desface toata, vasele zornaiau prin dulapuri, eu repetam: trage mai pe mijlocul drumului, trage pe mijlocul drumului...el trecea cu elefanta la cativa cm de masinile parcate. Si la fiecare intersectie ne intrebam: acum unde o luam? si sfarseam a o lua drept pentru ca nu eram siguri cum sa manevram elefanta la curbe. La un moment dat vad un supermarket cu o parcare aproape goala, ii spun sotului si el reuseste sa manevreze elefanta in parcare si o pune pe 4 locuri . Am aflat mai tarziu, dupa ce am studiat 'dictionarul' ca nu aveam voie cu elefanta in parcarea de la supermarket.

Facem cumparaturile, umplem frigiderul, avem in sfarsit hartie igienica si copiii testeaza wc-ul. In timp ce mancam si incercam sa ne linistim dupa aventura, ne apucam sa studiem 'dictionarul'. Am reusim sa intelegem clasificarea campurilor care sunt evaluate cu un numar de corturi (ca si stele), de la 1 la 5, cele cu 5 corturi fiind de lux. Am priceput si cum se plateste, o taxa de motorhome plus o taxa pe individ.

Unele campuri cer si o taxa de curent dar este foarte modica. Masina trebuie sa stea in priza peste noapte, asta daca vrei sa iti functioneze frigiderul si sa-ti mearga becurile si prizele inauntru.

Prima noastra destinatie este un orasel in care locuieste matusa mea, la 300 km de unde eram. Am adus din Australia un GPS performant cu ultimele harti europene. Ne hotaram sa incercam sa facem jumate din distanta pana la matusa in prima seara, si gasim in 'dictionar' un camp cam la jumatatea distantei. Am pus GPS-ul si sotul, acum cu burta plina se urca vitejeste din nou la volan. Din fericire ne-a scos aproape imediat pe o autostrada pe care am calatorit majoritatea distantei de 150km in spatele unui camion, cu 80 km/ora . Am ajuns la camp cand deja se intuneca. Acolo era o terasa, muzica nemteasca, oamenii mancau cina, o atmosfera super. De la receptie ne da o harta si ne arata care e parcela noastra. Am parcat masina, am bagat-o in priza si am rasuflat usurati pentru prima data.

Despre campuri, sunt foarte diferite unele de altele, dar vestea buna e ca toate informatiile sunt in 'dictionar'. De la facilitati, inclusiv numarul de wc-uri si dusuri, pana la marimea parcelei, daca au piscina, restaurant, etc. Pentru spalat rufe trebuie sa platesti. In Germania majoritar cu fise, 50 centi un spalat si 50 centi uscatul la uscator. Cam trebuie sa usuci rufele, pentru ca nu e permis sa-ti intinzi chilotii pe masina la uscat. Noi, fiind 4 persoane, 2 adulti si copii de 16 si 9 ani a cam trebuit sa spalam zilnic o tura. In alte tari trebuie sa iti aduci aminte cand mergi la receptie sa ceri fise de spalatorie, costa tot cam 50 centi dar au fise diferite.

Masina noastra avea in dotare un set de 4 pahare, cani, farfuri de mai multe marimi, furculite, cutite (diverse marimi), linguri, etc. Mai aveam 2 tigai, una mare si una mica si cateva oale, 2 ligheane de plastic, unul pentru vase si unul pentru rufe murdare. In masina am avut cate un dulapior pentru fiecare, foarte util, plus un dulap mai mare si cateva rafturi. Mai aveam un spatiu mare de tot in spatele masinii unde tineam valizele, dar trebuia sa iesi din masina sa-l accesezi. In bucataria masinii erau sertare si un dulap deasupra capului. Bucataria avea aragaz, chiuveta si frigider. Mai aveam o masa cu 2 bancute. Bancutele aveau centuri si copiii puteau sa stea fie impreuna pe o bancuta sau fiecare pe o bancuta cu masa intre ele si se puteau juca sau desena, etc. Majoritatea campurilor au internet wireless (informatia este in 'dictionar'), in unele locuri a trebuit sa platim 1-2 euro pentru internet, altele iti dadeau parola si aveai acces gratuit. Majoritatea aveau acoperire pe toata suprafata campului si puteai sa stai in masina, in unele locuri trebuia sa mergi pe terasa langa receptie cu laptopul pentru internet.

Prima noapte a fost interesanta. Am rasuflat usurati pentru ca locul arata foarte bine, baile foarte curate si lumea buna si foarte prietenoasa. Cand am inchiriat masina nu am cerut paturi,asternuturi si perne pentru ca matusa mea a zis ca ne da ea pentru ca are foarte multe si avea de gand sa le doneze. Am preferat sa le luam de la ea decat sa luam asternuturi in care au dormit altii. Am uitat sa spun ca perne ne-am cumparat de la supermaket cand ne-m facut plinul.

Masina are incalzire pe gaz si sotul cu cartea tehnica in brate (carte care din fericire este in mai multe limbi) a invatat cum sa porneasca incalzirea si cum functioneaza utilitatile. Eu am intrat pe internet sa anunt lumea ca am supravietuit la primul drum si sa caut traduceri din germana la o gramada de cuvinte din 'dictionar' pe care nu le-am inteles.

Prima noapte a fost neobisnuit de rece, era sfarsitul lui august, a plouat marunt de toamna si eram la munte. Am inceput sa ne facem griji, cum o sa rezistam pana la sfarsitul lui septembrie?

Dimineata am iesit din masina...WOW..nici nu ne-am dat seama unde suntem. Cand am ajuns era seara si nu se vedea mare lucru. Peisajul era superb, brazi europeni, mirosea 'european' nu a jungla ca la noi, in zare se vedeau muntii, mirosea curat a munte . Am luat fetele si am facut un dus fierbinte. Dusurile sunt gratis in unele campuri, in altele trebuie sa platesti. In Germania in general pe 50 centi faceam dus toate 3. Apa merge putin, vreo 10 secunde si apoi se opreste. Nu stiu cat curge in total, vreo 3 minute pe o fisa, dar daca la o pornire te uzi, apoi te sapunesti pe uscat si iti mai trebuie vreo 2-3 porniri sa te clatesti. In total curge apa sub un minut pentru un dus. E aiurea la inceput dar te obisnuiesti. Nu faceam toate 3 dus pe aceasi fisa din economie ci pur si simplu nu iti trebuia mai mult daca nu puteai sa stai sa curga apa in voie pe tine.

Majoritatea campurilor au aragaze electrice comune si astea in unele locuri merg cu fise, dar eu nu am reusit sa consum mai mult de 50 centi la o sedinta de gatit. Nici nu am gatit nimic complicat. Au si facilitati de spalat vase unde apa rece e gratis, la unele campuri bagi fisa pentru apa calda. Poate pare mult dar nu e chiar asa, spalat/uscat rufe 1 euro, dus 1 euro (pentru 2 fise la fete si baieti), aragaj 50 centi. Cum am spus nu peste tot e pe bani si in unele locuri ai aragaz si dus gratis dar platesti spalatul, la altele platesti dusul si spalatul dar nu aragazul sau internetul, etc. In general la campurile de 3 corturi platesti mai multe, la cele de 4 corturi ai mai multe gratis, la 5 corturi (in afara de Italia) totul a fost gratis.

Atat pentru azi, daca va intereseaza va mai scriu...

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns adi2003 spune:

Astept cu interes continuarea.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Astept si eu continuarea!

De mancare
Dulciuri
Din gradina mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

Citat:
citat din mesajul lui bird70


Atat pentru azi, daca va intereseaza va mai scriu...



da, ne intereseaza. din descriere banuiesc ca erai prin apropiere de unde locuim noi, sau macar de muntii "nostri" superbi. Astept sa ajungi la partea cu Franta, ati fost si acolo, nu? Pot sa intreb de la ce firma ati luat masina?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela68 spune:

Excelent! si eu visez la o asemenea aventura...poate la pensie ca acum n-am nici timp si nici bani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxandra_sb spune:


da, ne intereseaza.
si mai vrem!



Denn die Ferne ist niemals dort, wo man sich befindet. (Janosch)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui tinatache
Pot sa intreb de la ce firma ati luat masina?

Masina am luat-o de la McRent si masina noastra a fost Group Family Plus.
http://www.mcrent.eu/motorhome-rv/family-plus#1000401

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cris_stef spune:

Bird70, si eu astept continuarea. Multumim pentru detalii. Sunt foarte importante pentru a avea o idee despre cum este.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lavi02 spune:

Excelenta povestea, am citit-o pe nerasuflate si abia astept continuarea. Poti sa ne zici pe unde a fost prima cazare? Mi-ai facutun dor de munte.... Si de brazi...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Partea a 2-a...

Vreau sa fac o precizare foarte importanta, noua Europa ni s-a parut foarte ieftina. Motivul a fost dolarul australian foarte puternic, mai mare decat cel american si doar ceva mai mic decat euro. Ca sa va dati seama de diferente, eu aici la Aldi imi cumpar iaurtul meu preferat cu 2,5 dolari, acelasi iaurt la Aldi in Germania era 39 eurocenti, adica vreo 50-55 centi australieni. Doar cu cativa ani in urma, cand dolarul australian era mult mai mic, excursia in Europa ne-ar fi costat enorm de mult si totul parea foarte scump acolo. Excursia asta era planificata pentru acum 2-3 ani dar din motive de sanatate nu am putut sa plecam decat anul trecut. Financiar a facut o diferenta enorma.

Masina am luat-o din Frankfurd si in prima zi am condus pana in Wurtzburg. Campurile nu sunt in zonele foarte aglomerate sau in centru oraselor. Pentru noi asta a fost un lucru foarte pozitiv pentru ca am fost interesati mai mult de partea rurala a Europei decat de orasele mari. Pentru a 2-a zi ne-am propus sa ajungem pe langa Nuremberg unde locuiesc cateva rude de-a le mele. Matusa mea a gasit un camp la 5 minute de condus de unde locuieste ea si astepta cu nerabdare sa ajungem. Nu a vazut pitica decat in poze, iar pe cea mare a vazut-o doar cu vreo 9 ani in urma cand era micuta. Am hotarat sa petrecem cateva zile acolo ca sa vizitam familia si imprejurimile.

Inapoi la prima dimineata in camp, am prajit niste oua la aragazul campului, era prea la indemana si am preferat sa il folosesc. In general am folosit facilitatile din campuri. In masina aveam baia cu wc, chiuveta si dus, dar apa avea presiune foarte mica si nu am incercat sa folosim dusul. Wc-ul si chiuveta au fost insa foarte utile. In Germania la toate campurile am putut cumpara dimineata niste chifle foarte bune si calde si produse de patiserie proaspete. Asa ca am mancat chifle calde cu oua prajite, o colectie de branzeturi (dupa care eu sunt nebuna) si cateva feluri de mezeluri.

Eu sunt un sofer foarte pasionat si am foarte multa experienta. Am decis sa conduc eu a 2-a zi. Pe la ora 9,30 eram gata de plecare. In campuri ziua incepe la 12 si se termina la 10. Dimineata majoritatea 'vecinilor' dispar in jur de ora 8.

Elefanta a fost mai usor de condus decat m-am asteptat. Mi-am amintit cum sa conduc pe dreapta si sa schimb vitezele. De fapt elefanta mergea lejer cu 100km/ora, chiar cu 120 la depasiri. Condusul in Europa este ceva mai dificil decat in Australia. Strazile sunt mai inguste, mai intortocheate iar intrarile si iesirile pe autostrada sunt foarte scurte. In Australia intrarea pe autstrada este lunga, ca sa poti accelera si apoi ai o banda care merge o bucata paralel cu ultima banda din autostrada ca sa poti sa intri in viteza sa nu deranjezi traficul. Pe langa asta cei care sunt pe ultima banda pe autostrada TE LASA sa intri. Faptul ca ai viteza ajuta foarte mult la fluiditatea traficului. In Europa am observat ca intrarea e scurta si nu are banda paralela cu autostrada. Nu poti accelera inainte de intrare pentru ca cei de pe autostrada nu te lasa sa intri si nu poti risca sa ajungi in imposibilitatea sa franezi.

Campul la care ne-am oprit a 2-a zi, cel care era la 5 minute de matusa mea, avea un singur mare defect, nu avea internet. In rest l-am gasit ireprosabil. Situat intr-o padure, cu apa si trasee de bicicleta sau plimbare, cu un Aldi la cateva minute de mers pe jos si cateva restaurante dragute. Facilitatile foarte curate, parcela era mare, am putut sa punem copertina care e pe o parte a masinii, lumea foarte draguta. Lipsa internetului nu a fost asa un dezastru pentru ca am petrecut mult timp la matusa mea de unde mi-am scris emailurile. Am stat acolo 3 nopti si zilele le-am petrecut vizitand rudele si oraselele din jur. Eu sunt fascinata de Europa rurala. Casutele germane cu floricele la geamuri, cu gradini impecabile, cu magazine micute de familie, restaurante/gradini superbe. Mi-am facut plinul cu articole de Craciun si am mancat cantitati substantiale de produse de patiserie si specialitati de ciocolata.

In sfarsit a venit vremea sa ne luam ramas bun de la rude si sa ne indreptam spre Austria. Ne-am indreptat spre Salzburg, cu oprire in Munchen unde am vizitat orasul si imprejurimile. Campul a fost placut, dar fiind in oras nu avea peisaj iar parcela era micuta. In rest, facilitatile foarte bune si avantajul de a ajunge rapid la magazine si cu o statie de autobuz la intrarea in camp.

Am trecut in Austria, nu inainte de-a cumpara un voucher pentru autostrazi. Din fericire poti sa alegi sa cumperi pe anumite perioade de timp, spre deosebire de Elvetia unde ne-a pocnit cu 40 euro pe un an cand noua ne trebuiau doar cateva zile.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lavi02 spune:

Imi place mult si felul in care scrii, si experienta interesanta cu motorhome si faptul ca sunt impresiile unor australieni in Europa :)
Imi aminteste de cartea Eu si Charlie descoperim America.

Am sa ma uit pe harta sa vad pe unde ati fost, numai sa adorm bebelusa :)

Mergi la inceput