pregatire pentru analize
ai mei sunt deja marisori (6 si resp. 4 ani) dar inca n-am facut niciodata analize de sange. am primit acum recomandare sa facem cateva investigatii.
intrebarea e: cum ii pregatesc pentru asta?
am 2 fricosi si mari urlatori, un exudat ne termina pe toti - ultima data am indurat vreo 20 de min de circ la laborator pana sa reuseasca sa le recolteze. mi-e foarte groaza de ce ne asteapta acum.
mergem la spitalul de copii, deci asistentele sunt cu experienta maxima.
multumesc
Raspunsuri
ioana_77 spune:
Cel mai bine ar fi sa va interesati de un laborator care lucreaza foarte bine cu copiii. De obicei asistentele care se pricep sa recolteze de la micuti au un fel de-a fi care-i conving:) In plus, ar trebui sa vedeti cu cine fac scandal mai putin: cu tine sau cu tati. Partea asta am probat-o cand il duceam pe Stef la cresa si cu mine plangea de sarea camasa de pe el, iar cand il ducea tati erau super ok.
corap spune:
io nu stiu ce sa zic, pe fi-mio poa' sa-l ia cu orice chestie draguta, i se ascund venele cum vede acu'. asa ca n-am idee...
dana vio spune:
Du-i pe rand si sa nu arati ca tie ti-e frica. Le explici inainte ce si cum, trebuie sa le spui adevarul ca sa fie pregatiti. Spui ca o sa-i doara doar putin, dar trebuie facute.
Eu cand am dus-o pe Alex la analize tremuram ca frunza si asistenta a zis s-o iau in brate si cand Alex era cu spatele la mine "m-a atentionat" din privire sa ma calmez. Alex chiar s-a uitat cand i-au luat sange si apoi mi-a spus ca adurut-o cand am apasat eu pe leucoplast. N-a durut-o "chestia cu acul" . Si mi-a spus ca data viitoare sa nu mai apas leucoplastul.
Alexandra Maria
14.12.2007
maria_alexia spune:
nu prea stiu ce poveste sa le spun... sunt extrem de fricosi si la cea mai mica zgarietura . iar daca o sa incep povestea cu sangele si cum li-l ia asistenta, cred ca n-o sa reusim nici macar sa intram in spital .
scenariul cel mai prost: daca nu colaboreaza nicidecum si eu dispar din peisaj, oare se vor descurca asistentele?
geniest spune:
Ia in calcul si o recompensa, ceva ce stii ca-si doresc foarte mult.
Pe al meu il mai consola faptul ca-i spuneam ca o sa-mi ia sange si mie...partea nasoala era ca vroia sa vada el cum e la mine :-)
Oricum ar fi spune-le anticipat ce urmeaza sa faceti cu ceva timp inainte nu cu o zi, doua...
missdarcey spune:
Ia o acadea sau promite-le o inghetata mare dupa ,cred ca ajuta. Aici analizele pentru copii se recolteaza numai la spital si acolo au un bol mare cu acadele.
In nici un caz sa nu pleci si sa-i lasi cu asistentele ,nu e chiar asa traumatizant. Stiu probabil ce e o injectie daca au fost vaccinati ,le poti spune ca e la fel.
grigutza spune:
Poate va jucati cu o trusa medicala de jucarie...la noi a functionat.
Copii mei au mers sa isi viziteze strabunica la spital (au insistat ei atat de mult cand am mers eu la ea pentru ca eu nu intentionam sa ii iau cu mine). Au vazut perfuzia pe care o avea ea in mana si au fost impresionati profund. Din fericire bunica mea s-a pus pe picioare si au avut ocazia sa o viziteze acasa si au inteles ca spitalul e uneori "un rau necesar".
De atunci si-au cautat prin jucarii niste instrumente medicale de jucarie si se "consultau" reciproc, isi faceau injectii. Unul era "buni" si statea intins nemiscat , iar celalat venea cu seringa de jucarie si ii facea injectie pentru "a putea merge".
Cand a trebuit sa merg cu ei la analize au fost destul de intelegatori si au colaborat. Cel mare a comentat ca acul doamnei e mai subtire si sa le cumpar si lor la fel .
Editez pentru a-ti spune ca amandoi acolo au plans putin, iar eu eram pierduta cand am vazut cum ii inteapa, dar totul a durat putin tocmai pentru ca au stat linistiti si au acceptat sa li se ia sange.
natalia_nica spune:
Si al meu e foooarte fricos. Il anunt intotdeauna inaintea unei asemenea actiuni, chiar daca stiu ca va protesta/plange toata perioada, pana la intepatura, pentru ca stiu ca ar fi si mai rau daca l-as lua prin surprindere. In schimb eu sunt foarte stapana pe mine in acele momente, eu il tin in brate, ii vorbesc, nu am nici un fel de retinere in a vedea cum ii ia sange. Ii explic intotdeauna ca este spre binele lui, el stie ca doctorii exista pentru a descoperi boli si a insanatosi oamenii. Nu ii alunga frica nici un fel de recompensa (acadea sau alt fel de rasplata), eu sunt singurul lui sprijin in aceste situatii, se bazeaza pe mine... Nu l-am mintit niciodata, nu i-am zis ca nu doare sau ca nu-i face injectie daca stiam ca ii va face; daca nu stiam ce urmeaza i-am spus ca e posibil sa-i faca sau nu, cum considera dr.
In concluzie-parerea mea: eu zic sa-i pregatesti, sa le explici de ce vor trebui sa faca ceea ce urmeaza, chiar cu amanunte (de ex. eu ii spuneam ca le ia sangele, il duce la laborator, se uita prin microscop la el sa vada daca toate celulele din sange sunt sanatoase si isi fac treaba cum trebuie etc.). Aa, si nu am pus accent pe faptul ca "trebuie sa fii curajos, ca esti mare bla, bla, bla".
Bafta!
ilenutza spune:
Ai merg stau la dentist numai cu bona.
La tuns, bona sau tati.
Ultimele analize cu tati.
Deci sfatul meu este fie cu tati singur, dar in nici un caz
tu singura cu ei, mai ales ca nu stii ce o sa fie.iar inghetata sa o ai la tine .:)
Ile , mami de V si A ,
mihaela_s spune:
In primul rand, copilul trebuie sa stea linistit cand i se ia sange...leucocitele de ex. cresc daca copilul urla :). Un parinte calm, linistit si care ii da curaj copilului e un avantaj, un parinte nervos si suparat pe copil ca nu sta linistit, agita si enerveaza copilul. E foarte bine sa li se explice copiilor ce urmeaza sa se intample: ca i se va pune garou care il va strange putin, de ce i se pune garoul, ca apoi urmeaza intepatura, etc. Cel putin asta am invatat teoretic aici la scoala. Practic nu stiu cum e, nu am inca ccc curaj sa intep nici adulti :).
Aici exista niste filmulete dragute pentru copii, cum se duc animalele la spital si li se ia sange. La cei fricosi li se pune plasture sau sunt dati cu o crema (ii spune crema magica :)) care anesteziaza locul unde urmeaza intepatura si asta ii mai calmeaza. Ni s-a mai spus ca exista cazuri in care copilul doreste sa isi vada parintele dand exemplu, ca nu ii este frica, ca nu il doare...si atunci parintii sunt intepati si ei :).
Apoi sunt copii curiosi, care vor sa atinga seringa, acul, pun intrebari, li se raspunde cu calm...cam astea sunt recomandarile aici.
Nu stiu daca va ajuta cu ceva, sunt in suedeza, dar sunt desene animate si poate copiilor le place.
http://www.1177.se/barnavdelningen/billy/