Admiterea la liceu - primul prag - emotii

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Da, mai e putin. Eu sunt ceva mai relaxat, am mai trecut o data prin asta. Si traim cu totii
La insistentele mele, Teodora a mers si a luat testul de engleza. Am insistat pentru ca am vrut sa-i stiu (oarecum) nivelul, ea nu face meditatii, am vrut sa aiba un mini-examen in "portofoliu" inainte de cele care conteaza cu adevarat. Si am vrut sa stiu ca va avea toate optiunile deschise cand isi va alege liceul.
Din experienta mea cu Ioana, pot spune ca clasele cu profil bilingv nu sunt mare sfaraiala. Sincer, ori faci liceu cu profil, ori iti vezi de treaba. Liceele care au cate o clasa-doua pe an nu sustin specificul bilingv, asta inseamna doar ore in plus de limba respectiva fata de restul lumii, care se tin sau nu, fara materiale, fara sprijin semnificativ. Ok, nu-i zero, sunt ceva programe inter tari, "bilingvii" ar avea prioritate, dar nu-i chiar asa.
E bine ca viitorul licean sa urmeze profilul care i se potriveste cel mai bine. Spun asta pentru ca multi colegi ai Ioanei au mers la licee si profile dupa cum mergeau cei din gasca sau dupa cum li s-a parut ca suna mai bine (uman=fraierii, real=cei mai buni). Acum multi din ei regreta, se taraie pe la mate-info prin corijente si ii asteapta un BAC de groaza.
Cu Teodora am avut o mica ezitare. Este clar de real, functioneaza exact, precis si meticulos. Dar zice ca nu prea ii place. Umanul nu i se potriveste, dar face fata, ca-i desteapta. Evident, nici asta nu o atrage. Si atunci, bazat pe tot ceea ce am invatat pana acum, am convins-o sa aleaga un liceu economic. In final, probabil va fi Madgearu.
De ce economic? Pentru ca i se potriveste, adica nu-i uman, dar nici strict real; pentru ca ii ofera o specializare (mie mi-ar placea sa fie turism) odata cu absolvirea; pentru ca se apropie cat de cat de sistemul de invatamant occidental, pe care eu il gasesc mai util; pentru ca, dupa informatiile mele este ceva mai strict in ceea ce priveste disciplina (comportament, frecventa, etc); pentru ca se deosebeste de liceul Ioanei (Iulia Hasdeu), mult laudat, dar care nu m-a dat pe spate.
Dar pot fi si schimbari. Mi-ar placea sa faca medicina. Protesteaza, dar rade manzeste...e clar ca o gadila la orgoliu. Si atunci ar fi bun un profil stiinte...
Trebuie sa asteptam media finala. Nu ma bazez pe nimic pana atunci. Eu nici n-am auzit de simulari...or fi doar la unele scoli?
E o etapa importanta, dar nici pe departe decisiva. Asa ca nu suntem chiar asa de stresati.

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diuna spune:

Bine punctat, Rufus. Asta cu uman-fraierii vs. real-desteptii functioneaza la ei. Chiar daca nu reflecta realitatea.
Ceea ce spui tu despre profilul bilingv stiam ca ar fi caracteristic celui intensiv. Asta stiu eu: la bilingv se fac ore in plus de studiu al limbii, literaturii, geografiei si istoriei tarii respective. La intensiv, doar studiul limbii in mai multe ore pe saptamana decat ceilalti. La colegiul pe care il vrea fii-mea se poate da bacalaureat in limba franceza la absolvire, echivalat in orice tara francofona. Asta daca o fi sa studieze in facultate prin una din ele i-o fi de folos...

"Viata nu inseamna sa astepti ca furtunile sa treaca. Ci sa inveti sa dansezi in ploaie."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Da, diuna, ai dreptate cu bilingvul. Ioana face bilingv engleza, adica geografie, istorie, literatura...tot ore in plus, nesemnificative asa cum sunt abordate. Si la Hasdeu am impresia ca se poate da BAC-ul in alta limba...din pacate doar in spaniola. Asta daca tin eu bine minte.
Eu stiu ce inseamna bilingvul la Cosbuc (vorbind de engleza, desigur). E cu totul altceva, desi programa e aceeasi.
Sper din tot sufletul ca alte licee trateaza bilingvul asa cum trebuie. Cum e corect.

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Rufus mai da-mi ceva detalii despre Iulia HAsdeu.
Profii ei de romana si mate au indrumat-o catre el.

Insa ei ii e teama ca acolo nu o sa fie cu niciun coleg 5-8. De aia se indreapta catre Iorga unde merg mai multi.

Ea care este atat de curajoasa in alte chestiuni m-a intrebat:
"Ce sa fac eu intr-o clasa unde nu am sa cunosc pe nimeni?"





--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxana c. spune:

Bine v-am gasit, de vreo 2 saptamani voiam sa deschid un subiect cu aceiasi tema dar m-am gandit ca-s eu stresata prea rau si m-am abtinut

Pana anul trecut fii-mea se hotarase ptr profilul pe care vrea sa-l urmeze: stiinte ale naturii, nu se hotarase ce liceu ar vrea dar stia ce liceu nu vrea (dar mie mi-ar place, ca-i liceul unde am fost si eu). Stia si ce vrea sa faca mai departe: medicina , si anume chirurgie.....dar....de vreo 2 luni a inceput sa se gandeasca si la mate-info bilingv, matematica e una din materiile iubite de ea, insa dupa informatica nu se prea omoara, engleza e alta materie care-i place....deci....a dat saptamana trecuta verificarile acelea, la engleza - ca a vrut ea- si la germana- ca am insistat eu, am si negociat...ma rog...- le-a luat pe ambele....acum sa trecem peste examene si vedem atunci....ptr bilingv mate info cu engleza se intra cu medii mari, peste 9,50, dupa media din V-VIII se incadreaza, dar depinde si de notele de la capacitate ( literatura aia n-o prea suporta si acolo avem emotii).

In rest...ce sa spun...am emotii mai mari ca ea...stiti si voi cum este, ea deocamdata nu prea are....bine ar fi sa nu i le transmit eu

Acum este la banchet, toata dimineata am alergat , trece si asta (prea iute la cata bataie de cap am avut) , mai avem putin si intram in focuri....ufff....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxana c. spune:

Revin ca am uitat sa scriu ca de 2 luni de cand se gandeste si la mate- info (cred ca s-a intamplat ceva acum 2 luni in atmosfera ca vad ca nu-i singura) a inceput sa se gandeasca pe langa medicina si la farmacie si la medicina veterinara ptr care cred ca i s-ar potrivi stiintele naturii cum voia initial, dar si la relatii econ internationale...asta cred ca-i in cadrul ASE-ului, sau asa era pe vremea mea.
Deocamdata i-am zis sa se gandeasca bine cam pe ce ar vrea sa mearga mai departe, sa treaca si banchetul ca se gandeste la el de cand a inceput clasa a VIII-a , sa vedem notele de la capacitate si apoi vom vedea ce si unde .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Vivi, am sa-ti spun parerea mea, cu precizarea ca poate fi ceva real sau exagerat.
Iulia Hasdeu este un liceu modern; in momentul asta este in reamenajari, plus constructia unui nou corp de cladire (fonduri europene, plus o relatie buna cu Ontanu). Dotari grozave n-am vazut. Ma refer la cabinete, laboratoare, etc. Profil real-uman, cu clase de bilingv. De la inceput a aparut o problema cu limbile straine, problema ramasa nerezolvata: a doua limba a fost stabilita franceza, pentru ca erau cei mai multi si nu-si permiteau profesori de alte limbi cu restul clasei. Asa ca Ioana mea, cu germana venita de la Cosbuc, s-a apucat de franceza, numai ca ceilalti erau avansati (din clasele 5-8), iar ea stia ceva franceza din clasa a 3-a si a 4-a. Nu ca ar fi stiut mai multa germana...dar a fost ciudat. Oricum, se pare ca si "francezii" erau tufa rau, asa ca nivelul e pe la glezna broastei, ceea ce inseamna ca Ioana e de 10 la franceza. Ca nota, nu ca si cunostiinte...
Engleza de bilingv e slaba rau, aveau si ei o profa (si diriginta) buna, au pus-o aia directoare adjuncta...s-a dus si ea. In total ar trebui sa fie vreo trei, cu materii diferite (la engleza), de fapt sunt doua, ba chiar una...mai vine careva, mai pleaca...mie nu-mi place. Ar mai fi actuala diriginta, tot profa de engleza, si ea e ok...dar nu face fata. Pot fi subiectiv, dupa cum am spus stiu ce-i la Cosbuc, de unde a plecat Ioana. Nu exista nici un termen de comparatie...profesori buni, native speakers, biblioteca super, evenimente, concursuri...In clasa a 8-a la Cosbuc Ioana a luat 100 puncte la olimpiada pe Bucuresti la engleza; aici n-a trecut niciodata de sector.
Despre profesori...greu de spus. Unii laudati (nu musai cei toleranti, de exemplu cel de istorie, care-i altoieste la note rau de tot, dar are clasa plina, cica stau toti cu ochii cat cepele), altii blamati. Una peste alta, la materiile importante (cu exceptia limbilor), Ioana e multumita. La celelalte materii, nu se omoara nimeni-nici copiii, nici profesorii.
Copiii-de toate categoriile. De la exceptionali, pana la pitipoance si pitiponci. Se chiuleste masiv. Cu ziua, caci cu ora nu merge...daca ai intrat in scoala, nu mai iesi peste o ora, nu te lasa portarul. Se pare ca este multa toleranta, nimeni n-a suferit ceva de la absente.
Cum necum, procentul la BAC e mare (de reusita), ceea ce inseamna ca nu prea conteaza ce cred parintii, ci ce stiu elevii. Ioana nu se omoara cu invatatul, insa anul asta are medie de peste 9,70. Istoria a tras-o in jos...in rest, e pe val. Timpul petrecut pentru invatat este...habar n-am cat este, nici macar unde este. Pe mine asta ma sperie si, probabil, de aia sunt critic.
Nu-mi place nici conducerea. Am fost la cateva sedinte pe liceu, nu mi-a placut directoarea, cei din conducere...nimic din ce-a promis nu s-a intamplat, a venit cu lozinci, sloganuri...ca ea nu tolereaza absente (aiurea!), comportament nepotrivit (aiurea!), ca nu se mai fumeaza in scoala (m-am ridicat si m-am oferit sa ii spun exact unde se fumeaza, daca ea nu stie). Imagine si atat. Evenimente, primarul prezent mereu, multumim partidului iubit.
Ceva imi place insa la liceul asta (in sfarsit!). Are tot felul de schimburi de experienta, de proiecte europene (PEEP)...Ioana a fost plecata in Finlanda cu un astfel de proiect si, daca ar fi fost mai "cooperanta", avea ocazia sa mai plece. Multi din liceu sunt angrenati in actiuni de acest tip, nu-i vorba ca vad alte tari, sunt putini cei care n-au trecut granita, dar experientele sunt unice.
Desigur, plecatul asta inseamna si Ucraina, si Polonia...iar pe fata mea n-o intereseaza. Fara cuvinte.
In concluzie, este un liceu de top, cu promovabilitate exceptionala. Se intra cu medie mare, este inghesuiala.
Atata doar ca eu nu inteleg de ce.

Daca ai intrebari punctuale, iti raspund cu placere.

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Ahhh. Iulia Hasdeu, liceul copilariei mele, nu stiam ca e asa de fancy acum ... nu, nu am fost acolo pentru ca eu am avut mereu minte de uman, dar acolo m-a sarutat primul baiat, acolo jucam baschet, acolo se strangea gashca dintre blocuri ... mda, ati ghicit, am locuit in cartier, vis-a-vis era o poshta unde plateam telefonul si imi ridicam revistele PIF (mai este ?).

Unde naiba mai construiesc un corp de cladire ca nu era loc sa mai arunci un ac.

Scuzati off-topicul dar nu m-am putut abtine ... habar n-am unde este liceul asta Iorga, nici Coshbuc nu imi pune mare lucru (e unul pe langa Calea Moshilor ?) dar Iulia Hasdeu il simt ca si cum as fi inapoi acasa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Mersi Rufus pentru detalii
O sa vedem ce o sa mai fie.
Pe mine, la inceput, m-au stresat mediile de intrare de anul trecut. Au fost cu cel putin 30-40 de sutimi mai mari decat in 2010. La toate liceele si nu inteleg.

Acuma nu mai sunt stresata, mi-a trecut.
Cumva, mi-e indiferent la ce liceu se duce, insa emotii tot am.

Pana acuma ce am aflat despre anumite licee. Tot asa de pe la radio sant.
Jean Monnet - se zice ca e liceu de fitze pentru ca sunt si copii de parlamentari si bogatani ce se dau jos din masini fitoase. Urasc cuvantul fitzos. Insa habar nu am cu ce il pot inlocui.
Insa catedra de limba romana e foarte buna. Are profi de exceptie

Scoala Centrala - fosta Zoia. Are si clase intensiv engleza. Elevii sunt nemultumiti si spun ca acolo profii sunt nashpa pentru ca ii pun sa invete si nu ii lasa sa chiuleasca.

Creanga (da' asta e cam departe de noi) e si el bun. Dupa admitere, daca in generala cupchilu' a avut medii de 9-10 la engleza si franca poate opta pentru clasa intensiv japoneza. Si chiar dupa 4 ani iese cu ceva in cap.

Caragiale - oau! Are multe clase. E un liceu mare, impozant.
La filologie are o specializare cese cheama Filologie- UNESCO, insa habar nu am ce inseamna.
Parintii cu copii acolo spun ca este un liceu "periculos", dintr-un anume punct de vedere, datorita asezarii - Dorobanti.

Rosetti - s-a mai ridicat in ultimii ani. E foarte bun pe partea de stiintele naturii. Au si o clasa de filo. Si acolo catedra de uman este foarte buna.

Liceul George Calinescu - stiti ceva despre? e in Piata Amzei. Functioneaza ca liceu teoretic din 2009. Pe vremuri era liceul industrial Metaloglobus. Se intra cu medii peste 8. Au parteneriat cu Uniunea Scriitorilor pentru prezentarea cate unui scriitor la orele de limba romana.





Buflea, Iorga e la intersectia 1 Mai cu Miciurin. Pe vremea noastra a fost nu stiu ce scoala. Arata ca o scoala. Insa dupa ce l-au transformat in liceu, in ultimii ani a urcat in top 10 pe Bucuresti.
Nu stiu de ce. Unii spun ca e supraevaluat.
Profesorul de civica al fetei de la scoala preda si acolo. Si le-a spus ca profii sunt tare afurisiti. Mai ales catedra de istorie.
Acolo a dat fata miniexamenul bilingv engleza si profa de romana le-a spus ca este recunoscut ca a avut la corectura/oral cei mai afurisiti profi.
Nu stiu ce note au fost in celelalte centre de examinare, insa aici cea mai mare a fost 9,50.
Si mai stiu ca juma din clasa fetei a luat intre 6 si 6,50.
Mai curand cred ca au fost prost pregatiti in scoala.




--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Vivi, eu sunt de parere ca distanta pana la liceu (scoala) este foarte importanta. Chiar nu merita sa faci zilnic naveta prin Bucurestiul asta. Este obositor si pierdere de timp. Deci, daca e sa fie la maxim 10 minute de mers pe jos, e perfect. Pana la urma e cum zici: (cu unele exceptii) nu prea conteaza care, liceu sa fie.
Pe vremea Ioanei, colegii ei au optat sa ramana in Cosbuc (majoritatea, adica care au putut), restul au ales Lazar, Sincai, Spiru, Cantemir (mai ales baieti, au echipa buna de baschet), Viteazu si Hasdeu; o singura fata a mers la Caragiale, pentru ca se intra cu medie mica

buflea, cladirea de vis a vis de Iulia Hasdeu s-a transformat in spital privat. Intr-un colt, la parter, exista un mic spatiu pentru Romtelecom, dar Posta nu mai este, o mutasera mai demult in lateralul cladirii, acum nu mai e deloc.
De construit se construieste pe latura dinspre Ferdinand (fost Dimitrov), spre poarta de acces laterala, unde au demolat niste magazii inalte cat gardul; vor face un corp lipit de cladirea existenta, vad ca au sapat subsol, se mareste capacitatea.

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput