Despre Japonia, pe amestecatelea
Raspunsuri - Pagina 3
miriama spune:
apreciez ca ai adus lamuriri la intrebarile mele; acum perspectiva e ceva mai luminoasa....
Julie spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ML De vreo 6 luni incercam fara succes sa dam de vreo adresa de scoala interesata in corespondenta in engleza cu copii din alte tari (respectiv SUA). Cunosti, din intamplare? |
Am sa incerc sa iau legatura cu scoala (primara) la care a mers baiatul meu...
Problema mare este insa ca studiul limbii engleze nu devine obligatoriu, in invatamantul de stat, decat abia din gimnaziu - respectiv clasa a VII-a. Se fac de cativa ani experimente pt. introducerea englezei si la ciclul primar (eu insami am facut parte din acestea, timp de sapte ani, ca ALT. In invatamantul de stat.) dar e destul de greu si.... eh, asta e o problema - engleza, predatul/invatatul ei aici - cu care din pacate ma confrunt zilnic si mi-a scos peri albi!!
Cum scoli particulare (elementare) nu cunosc - nici nu exista, din cate stiu, in judetul nostru - asadar nu stiu daca si din ce clasa ar fi copiii capabili sa corespondeze in engleza, nu stiu ce sa-ti spun. M-as putea interesa, trebuie sa ma gandesc...
Dar asemenea scoli exista sigur in Tokyo (sau Nagoya sau Osaka), da o cautare pe "international elementary schools in Japan" (scolile internationale sunt private) de pilda, vezi ce gasesti acolo si incearca sa vezi daca nu poti lua legatura direct.
Chiar sa-mi zici daca ai vreun rezultat asa...
Katya si toti cei interesati de familia imperiala japoneza, puteti pleca de aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Imperial_Household_of_Japan
si de acolo aveti link-uri in continuare.
Despre printesa Masako cititi aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Crown_Princess_Masako
Iata si un gen de articol mai "tabloid" - cu preluari din presa tabloida de aici:
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/1577716/Princess-Masakos-high-life-shocks-Japan.html
Cat despre Imperial Household Agency si relatia sa cu familia imperiala, plecati de aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Imperial_Household_Agency#Criticism
Si doua adrese la indexuri cu articole legate de Masako-sama din NY Times si Japan Times:
http://topics.nytimes.com/topics/reference/timestopics/people/m/masako/index.html
http://www.japantimes.co.jp/gsearch/?q=princess%20masako
Am citit toate articolele pe care vi le recomad aici, mi se par clare si napartinitoare. Trebuie sa precizez ca nu prea citesc tabloide (aproape deloc!), NU citesc bloguri (niciodata! pt. ca, din punctul meu de vedere, nu prea au, in general, valoare jurnalistica in adevaratul sens al cuvantului) si, deformatie profesionala, verific bine sursele inainte de a baga un citat sau o stire la inaintare.
...Ina, e posibil ca IHA sa se fi luat iar de printesa, ca n-ar fi prima data, dar de unde mi-ai scos citatul acela si de cand dateaza, ca eu nu l-am gasit absolut nicaieri, nici macar in japoneza...
J.
ina.click spune:
Julie, am scos citatul de printr-un articol gasit pe google, dar nici eu nu mai gasesc sursa acum.
Despre japonia ce sa zic, ma fascineaza ca o girafa; e minunata, e deosebita, e stranie dar nu mi-as dori una prin sufragerie.
gasisem cateva documentare scurte facute de journeyman pictures, nu stiu cat de veridice sunt. Unele te umplu de admiratie, cum ar fi cele despre conservarea traditiilor si despre educatia din scoli. Recomand Children Full of Life:
http://www.youtube.com/watch?v=armP8TfS9Is
Altele ma lasa intr-o stare de confuzie si dezgust, cum ar fi Rape Club
http://www.youtube.com/watch?v=BTxZXKsJdGU
de fapt intreaga sexualitate moderna japoneza sau sud-coreeana din media, modelele care pozeaza in scolarite de 11 ani cu chiloteii in vine, ghemuite intr-un colt si ochii cascati inocent in camera imi dau un sentiment neplacut. N-am absolut nimic cu gameplayul erotic, cu roleplayul chiar, dar e ceva ciudat in idealul feminin asociat cu ceea ce noi, europenii, sau ma rog, EU, am considera abia o scolarita prepubera.
Mi-as dori mult sa vizitez si poate vreodata voi reusi, insa recunosc ca nu ma vad acolo. Nu stiu daca suntem mai buni sau mai rai, nu stiu daca e meritul lor sau defectul nostru, stiu doar ca nimic din ei nu se regaseste in mine.
Nu ma vad murind de epuizare la munca, nu ma vad descaltandu-ma de 40j de ori pe zi, nu ma vad reusind sa ma desprind de instinctul de individ pentru binele colectiv, social.
Nu ma vad ocolind cuvantul "nu" si evitand atingerile fizice; am observat ca printre regulile de conduita elementara se numara si respectarea intimitatii fizice; distanta dintre doi indivizi care poarta o conversatie e mult mai mare decat la noi, ca sa nu mai zic de americani care vorbesc nas in nas aproape.
Legat de faza asta am studiat un filmulet al unei intrevederi oficiale intre americani si japonezi, cand faceam un curs de soft skills, metalimbaj. Era aproape comic; reprezentantul american, simtind instinctiv distanta prea mare dintre ei, facea un pas inainte; Japonezul, tot reflex, se retragea un pas si tot asa, au valsat maruntel prin toata camera.
ii consider clar superiori ca medie a inteligentei, nu stiu daca e un factor nativ sau o urmare a educatiei, probabil un mix din amandoua.
Probabil sunt superiori si prin capacitatea de a se detasa de egoismul individualitatii.
insa da, sunt probabil printre cele mai fascinante civilizatii umane :)
ralucami spune:
Julie din 2011 limba engleza a devenit obligatorie pentru clasele a-5-a si a 6-a (ultimii 2 ani din scoala elementara). Pana in martie anul acesta am lucrat si eu ca ALT in cateva scoli elementare dar din aprilie am schimbat carma" spre alte directii (scoala internationala).
coracora spune:
Am avut mai mereu colegi japonezi si trebuie sa-ti ascuti bine urechile atunci cand vorbesc in ..."engleza". Pronuntia "rastita" (nu cunosc termenul stiintific) specifica japonezei contamineaza si vorbirea lor in engleza, asa ca e de-a dreptul un chin sa pricepi ce spun. Unde nu mai punem la socoteala faptul ca si ei se jeneaza / rusineaza atunci cand isi dau seama ca (mai) nimeni nu-i intelege asa ca.... treaba-i complicata.
Dealtfel sunt oameni prietenosi, saritori si, cu precadere, muncitori; pui baza pe cuvantul lor.
Ca natie (si mai ales in perspectiva istorica) eu ii consider extrem de cruzi si violenti.
Le admir tenacitatea in toate pana la un punct, pentru ca nu rezonez cu anularea intereselor individului in favoarea interesului de grup.
Nu-mi place dispretul fatis care transpare din spatele unui anunt de genul: "Accesul interzis strainilor" afisat pe usile unor stabilimente (in marea lor majoritate restaurante) din Tokyo (poate si in alte orase, eu doar de-acolo stiu).
Ca si ina.click ii consider interesanti in sensul de studiu de caz, pentru evidentierea chimiei specifice a natiei (asadar nu la mine in sufragerie).
Julie spune:
citat din mesajul lui ralucami Julie din 2011 limba engleza a devenit obligatorie pentru clasele a-5-a si a 6-a (ultimii 2 ani din scoala elementara). Pana in martie anul acesta am lucrat si eu ca ALT in cateva scoli elementare dar din aprilie am schimbat carma" spre alte directii (scoala internationala). |
Raluca, da, cu numele, o ora pe saptamana (dar cum spuneam, e inca in stadiu experimental). Unele scoli reusesc sa faca si trei ore. Situatia difera de la judet la judet.
In unele, ca de pilda in al nostru, da, se face de vreo cativa ani, dar chiar si acum tot la nivel de experiment. Adica au un soi de manuale, dar nu stiu daca se fac testari, evaluari, se dau note si engleza e trecuta in fisa de evaluare a elevului (eu am abandonat experimentul ALT in martie 2011 pentru ca nu mi-a placut deloc ce numea comisia de invatamant "studiu al limbii engleze").
Si ceea ce se face in scoala primara e absolut insuficient pentru ca un copil de a 5-a, a 6-a (de la noi din judet, de exemplu), sa fie in stare sa corespondeze cu un alt copil, de aceeasi varsta, american. Cei care studiaza in particular - si sunt numerosi - poate da... dar din cate cunosc, in majoriate, nu (si iar, ma refer la cei din invatamantul de stat, nu de la cei care invata la scoli internationale).
J.
Pt. cei interesati, un articol despre cam care e situatia limbii engleze in invatamantul public:
http://saveourforeignlanguages.wordpress.com/2011/02/27/japan-to-introduce-compulsory-english-for-5th6th-grade-students/
saskia spune:
Tocmai ne-am intors de la o expozitie de arta grafica moderna si sunt socata, sexualitatea aia (care aici ar fi considerata pedofilie clara) gen: chiloteii fetelor de scoala ca obiecte sexuale (am inteles de la unii ca virgula se vand pe bani grei, cei folositi evident), desene pline de o cruzime greu de inteles pentru europeni, ceva ciudat (era un tablou cu o fata pe care o miroseau niste hiene, si asta cica e arta), un fel de tristete care apare pana si in desenele manga.
Altfel Japonia aia veche, istoria si asa mai departe sigur e fascinanta, mult diferita de a noastra. Dar ciudata rau, sau ma rog, ne e greu probabil sa o intelegem cu backgroundul nostru european.
Victoria_mami spune:
citat din mesajul lui coracora Am avut mai mereu colegi japonezi si trebuie sa-ti ascuti bine urechile atunci cand vorbesc in ..."engleza". Pronuntia "rastita" (nu cunosc termenul stiintific) specifica japonezei contamineaza si vorbirea lor in engleza, asa ca e de-a dreptul un chin sa pricepi ce spun. Unde nu mai punem la socoteala faptul ca si ei se jeneaza / rusineaza atunci cand isi dau seama ca (mai) nimeni nu-i intelege asa ca.... treaba-i complicata. Dealtfel sunt oameni prietenosi, saritori si, cu precadere, muncitori; pui baza pe cuvantul lor. Ca natie (si mai ales in perspectiva istorica) eu ii consider extrem de cruzi si violenti. Le admir tenacitatea in toate pana la un punct, pentru ca nu rezonez cu anularea intereselor individului in favoarea interesului de grup. Nu-mi place dispretul fatis care transpare din spatele unui anunt de genul: "Accesul interzis strainilor" afisat pe usile unor stabilimente (in marea lor majoritate restaurante) din Tokyo (poate si in alte orase, eu doar de-acolo stiu). Ca si ina.click ii consider interesanti in sensul de studiu de caz, pentru evidentierea chimiei specifice a natiei (asadar nu la mine in sufragerie). |
Eu am locuit un an in Japonia si nu am gasit restaurante in care sa-mi fie limitat accesul. Nu spun ca nu exista, doar ca nu le-am 'nimerit' eu. In schimb, in curtea fabricii numai japonezii aveau voie sa intre cu masina, gaijinii numai cu bicicleta sau pe jos.
_
Mami Nadia si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008
VICTORIA
www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia
ina.click spune:
citat din mesajul lui saskia (am inteles de la unii ca virgula se vand pe bani grei, cei folositi evident), |
eu am inteles ca e un mic mit urban sau ma rog, ca in nici un caz nu e o regula.
daca e s-o luam asa, cand cautam ceva in forma de vacuta pt un prieten pasionat de respectivul animal - la modul platonic evident - am gasit pe neaosul okazii.ro o ....vaca gonflabila, care mugea in momentul de climax.
asta nu inseamna ca romanii is o natie de iubitori trupesti de Joiane, asa cum nici japonezii nu cred ca pot fi definiti ca panty sniffers in urma unor bizarerii izolate.
raman totusi la ideea mea, sexualitatea moderna vehivulata in mass media care vine dintr-acolo e ciudatica rau
nadaflorilor spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Victoria_mami
Eu am locuit un an in Japonia si nu am gasit restaurante in care sa-mi fie limitat accesul. Nu spun ca nu exista, doar ca nu le-am 'nimerit' eu. In schimb, in curtea fabricii numai japonezii aveau voie sa intre cu masina, gaijinii numai cu bicicleta sau pe jos. _ Mami Nadia si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008 VICTORIA www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia |
dar asta se intampla si pe la firme americane, imi spunea un prieten ca deabea asteapta sa se ridice pe nu stiu ce nivel in firma pentru a putea parca masina in curtea firmei..altfel trebuia sa mearga cu bicicleta (si cica dadea nasol ca era rost de barfa), taxi sau ssa-l duca nevasta pana la poarta si ee sa intre pedestru