Prieteni dragi- (4)
Raspunsuri - Pagina 2
AgnesLuca spune:
" Cat despre nickul lui Fomalhauti, mie una mi se pare firesc sa fie scris gresit de atat de multa lume; e un nick ciudat care nu seamana cu nimic din limba romana. La fel mi se pare si nickul mamei Giuliei, e impronuntabil, iar de scris, in cazul meu, doar cu copy-paste."
AB_AC asta e citatul care a declansat valul de revolta la adresa incultilor ? Intreb pentru ca citind ce scrii cred din ce in ce mai putin ca la asta te referi.
In rest, cred ca suntem aceeasi generatie, pe mine revolutia m-a prins in clasa a 11-a, eu m-am ales numai cu un an de filozofie ca vai de ea, chiar m-am mirat cind tu ai facut referinta la psihologia de liceu.
Despre psihanaliza si autism mi-am scris parerea la topicul respectiv.
Stelele chiar nu ma intereseaza mai departe de aspectul romantic, chiar m-am declarat de buna voie "in beci" la replica respectiva (desi nu mi se adresa direct, se intimpla sa fiu pe net la ora aia tirzie )
AB_AC spune:
Agnes e singurul mesaj ramas. Restul "s-au sters" si la fel si al meu. Dar chiar si cel ramas face afirmatii de genul " e ciudat" " nu seamana cu nimic din romana" . Wow asta presupune ca deh tu chiar "stii" ca nu seamana, ca sigur nu-i din romana. Chiar si o cautare in DEX nu-i suficienta pentru o asemenea afirmatie sigura cum ca "nu ezista". Asta e incultura.... habar n-ai ce e sau nu in e in romana, dar dai nainte. Si habar n-am cine a scris-o si nici nu ma intereseaza. Da am fost rautacioasa.
rrox3 citeste si partea " daca nu ar uita". Am spus clar unde-i diferenta dintre nestiinta si incultura.... Da, am cautat cu google cand a aparut nick-ul pe forum. Mi-a placut cum suna nick-ul, iar persoana mi s-a parut "autentica" desi complet opusa mie. Fiecare dintre copii are in nume ceva legat de o stea si de aceea mi-a dat prin minte. Chestia era ca daca nu gaseam poate intrebam sau poate taceam, dar nu-mi construiam teorii savante cum ca sigur e ceva "out of this world".
Acum iti sunt ca scama si tii sa-mi dovesti ca gresesc chiar si cand fac afirmatii cu "smiley"-uri adica la gradul doi. Daca ce vrei sa arati e ca-s cumva nula cu psihanaliza, psihologia... si alte psi..., apai chiar sunt sigur si fara dubiu.
E o carte scrisa de Freud Civilization and Its Discontents in care Freud explica prin vina interactiile dintre grupurile sociale si standardele auto-impuse sa zicem de "politically corectness" in termeni moderni. Sunt incapabila sa spun in ce masura alte ramuri inrudite se ocupa de complexul "vinii", dar Freud s-a dedicat analizei acceptarii unor standarde familiale si ale societatii prin "vina". Poate or fi si altii dar psihanalistii sigur utilizeaza asocierile de cuvinte si obiecte pentru a depista si localiza traumele mentale datorate au ba eductiei. Cel putin la copii. E interesant, dar nu neaparat corect. La asta am facut aluzie. Si oricum am pus un smiley exact pentru a rade si a pune un bemol spuselor mele.
Acum insa astept sa ma lamuresti in ce am gresit
cristoiu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AB_AC Agnes e singurul mesaj ramas. Restul "s-au sters" si la fel si al meu. Dar chiar si cel ramas face afirmatii de genul " e ciudat" " nu seamana cu nimic din romana" . Wow asta presupune ca deh tu chiar "stii" ca nu seamana, ca sigur nu-i din romana. Chiar si o cautare in DEX nu-i suficienta pentru o asemenea afirmatie sigura cum ca "nu ezista". Asta e incultura.... habar n-ai ce e sau nu in e in romana, dar dai nainte. Si habar n-am cine a scris-o si nici nu ma intereseaza. Da am fost rautacioasa. |
Ai fost rautacioasa gratuit, nu seamana a romana si nu rasare fiindca nu este de origine romana
The name Fom al-Haut comes from scientific Arabic "the mouth of the [Southern] Fish"
Din wiki.
ladyJ spune:
citat din mesajul lui AB_AC Multam LadyJ pt lamuriri. Legat de off-topic ... si eu zic ca merita o discutie off-topic. Probabil ca DEX-ul e mai "arogant" decat propria mea intuitie a limbii. Notiunile elementare cerute devin din ce in ce mai putine. "Cultura" e scumpa si e un lux pe care si-l permit putini. Probabil ca tendinta e sa cataloghezi nestiinta, incultura cand e dublata de pretentii nejustificate. |
Cu placere, AB.
Eu nu as putea da acum exemplu de incultura, pentru ca mi se pare o notiune destul de abstracta. Ma uit cu interes la ´´vrei sa fii milionar´´ , si observ ca multi candidati nu stiu un raspuns,sau mai multe, dar analizeaza variantele, se folosesc de logica si prin eliminare ghicesc raspunsul corect. Deci nu il stiu, nu-s siguri, il ghicesc.
Adica se stiu ajuta, si asta e mai important decat sa stii pur si simplu. Tu ce parere ai?
Cred ca se confunda de multe ori incultura cu prostia. Desi dexul le da sinonime la un moment dat.
A fi incult inseamna a nu sti lucruri elementare.
A fi prost inseamna a nu putea sti cu judecata ta. Adica a nu pricepe, a nu putea judeca informatia, chiar daca ´´o stii´´, o stii in forma bruta.
Sunt multi care stiu dar nu inteleg. Acestia sunt prostii educati, oameni periculosi si inconfortabili, dupa cum bine zicea un profesor. Un prost invatat este mai periculos decat un prost ne-invatat. Sunt cei care au la o problema o singura solutie,aia invatata si memorata,cu care se identifica, incapabili de a cauta planul B sau variante.
Chiar aseara discutam cu niste prieteni despre desteptaciune vs inteligenta. Pana la urma am cazut de acord ca e mai cool sa fii inteligent decat destept.
Inteligent fiind poti deveni destept, dar destept fiind nu poti deveni inteligent, poti doar aduna caruri de informatie fara a o putea folosi la adevaratul potential.
AB_AC spune:
citat din mesajul lui cristoiu Ai fost rautacioasa gratuit, nu seamana a romana si nu rasare fiindca nu este de origine romana The name Fom al-Haut comes from scientific Arabic "the mouth of the [Southern] Fish" Din wiki. |
Iezact ca originea il face "neroman". Exista notiunea de cuvinte de origine "romana" in romana??? LOOOL.
Limba e vie..... vie... musca, alina si se imprumuta mai rau ca bancile. Printre imprumuturile arabe sa mentionam algoritm de exemplu:)) Noroc ca l-am imprumutat toti si uite asa avem azi DC-ul E la fel de integrat in romana ca numele de Orion, Venus, Marte, Terra ... ba chiar i-ul ala la capat e o declinare latina daca n-am uitat eu precum Alfa/Alpha Centauri
Haidi mey... zauu toate neologismele au o origine si depinde de importanta lor daca intra au ba in vocabularul de baza. Are o sonoritate putin obisnuita, e un termen tehnic, specific astronomiei, nu-i tradus in romana precum Sagetator sau Steaua Sudului deci e luat ca atare in limba ... cum vreti voi, dar please nu veniti cu "originea romana in limba romana" ca riscati sa va expuneti in mod sfidator nestiinta.
saskia spune:
Pai in virtutea celor scrise de tine si Kim Kardashian e cuvant romanesc, nu? E neologism si el?
Nu o fi de stea de pe cer dar e de stea de televiziune, se pune?.
Eu te inteleg ca esti atasata sentimental de lupta pe care o duci precum cruciatii impotriva celor infideli culturii, as spune , dar...Folmahauti in cazul de fata e nume (sau substantiv)propriu nu? Asa zic eu, ca si numele noastre, de tari, de orase, etc. Nu? Si am scris din memorie, nu cu google sau wikipedia (asta e disclaimer daca mi se ia la puricat comentariul).
Asa ca nu vad de unde pana unde obsesia asta cu suna romaneste, e clar ca e strain si nu se foloseste uzual. E un nume (substantiv) propriu si gata. Ca Brigitte, si ala o fi neaos romanesc, nu?
ocebine spune:
Pina la urma s-a ridicat nesinceritatea la rang de sofisticare si cultura...mda, sa ramin "la subiect": "fereste-ma Doamne de prieteni ca de dusmani ma feresc singur".
Mi-a lasat un gust extrem de amar acest topic.
viviana spune:
Nu mai bine fac eu un split la Stiinta si dezbateti acolo nickuri de stele si constelatii?
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
ladyJ spune:
citat din mesajul lui viviana Nu mai bine fac eu un split la Stiinta si dezbateti acolo nickuri de stele si constelatii? -------------------------------------------------------------------------------------------------- Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
Nu, ca aici nu e vorba de constelatii, draga Viv. E vorba de a fi cult sau incult .
saskia spune:
citat din mesajul lui viviana Nu mai bine fac eu un split la Stiinta si dezbateti acolo nickuri de stele si constelatii? -------------------------------------------------------------------------------------------------- Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
Nu e o idee taman rea dar sincer credeam ca stelele si constelatiile au deja nume date de altii, deci nu stiu ce am putea dezbate? Originea lor? Sau daca sunt neaose romanesti?