japoneza de la experti la incepatori
As vrea sa invatz japoneza, am mai tras cu ochiul pe niste subiecte tot legate de japoneza,dar nu sunt foarte recente, cei interesati sa invete japoneza, si cei interesati sa impartaseasca cateva idei despre aceasta limba sunt invitati sa discute pe ceasta tema.Va anunt ca ma incadrez in clasa incepatorilor,deci nu stiu decat lucrurile de baza.
Bine... sa incepem cu inceputul: o sa incerc sa ma prezint in japoneza:
Hajimemashite, Biank desu.Watashi wa hobo 14-sai desu.
(ma bucur sa va cunosc, sunt biank.eu am aproape 14 ani.)
Cam ata,mai intai sa ne cunoastem, avand in vedere ca sunt noua pe aici. si apoi ne punem la punct cu japoneza.
Raspunsuri
biancapisica spune:
deci o sa incerc sa predau o lectie din cartea de pe care invat eu japoneza:,,limba japoneza-simplu si eficint" de Neculai Amalinei editia a VI-a de la editura POLIROM.
lECTIA 1. KONNICHI WA
nu stiu cum se face liniuta aia deasupra vocalei asa ca voi dubla vocala care pana la urma acesta este rolul acelei liniute
Ohayoo gozaimasu -buna dimineatza
Konnichi wa -buna ziua
Konban wa -buna seara
Oyasumi nasai-noapte buna
Arigatoo -multumesc
Arigatoo gozaimasu- va multumesc(un multumesc mai respectos)
Sumimasen -scuzati-ma
itadakimasu- multumesc pentru masa (se spune inainte de masa)
gochisoosama (deshita) -multumesc pentru masa (se spune dupa masa, gen ,,sarut mana pentru masa" pe la noi)
sayoonara- la revedere sau adio
COMENTARII
1. Ohayoo gozaimasu este o expresie care se foloseste in primele ore ale diminetii, deoarece provine din ,,hayai", care inseamna ,,devreme"
Gozaimasu este forma veche a verbului ,,a fi" si inseamna ,,sunteti".
Ohayoo gozaimasu inseamna deci ,,sunteti devreme" si este o expresie de salut folosita pentru ,,buna dimineata".
Intre prieteni se poate folosi forma prescurtata ,,ohayoo". Cand ne adresam profesorilor sau altor persoane caror le aratam deferenta, folosim obligatoriu forma Ohayoo gozaimasu.
2. Expresia Konnichi wa se foloseste in timpul zilei de obicei intre orele 10a.m. si 5 p.m. , deoarece se trauce prin ,,buna ziua". De asemenea , konnichi wa se foloseste ca expresie de salut , dar nu in loc de ,,la revedere".
3. Arigatoo inseamna si ,,amabil, bun ; a fi recunoscator". In forma veche arigatoo gozaimasu inseamna ,,sunteti amabil".
Aceasta expresie este folosita pentru ,,va multumesc".
Atunci cand dorim sa fim deosebit de politicosi, se foloseste expresia ,,doomo arigatoo gozaimasu"- ,, va multumesc foarte mult".