Topic ingrijirea copilului - CIC(11)

Raspunsuri - Pagina 21

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns aly_k spune:

Buna.Eu sunt in CIC si iau indemizatia pt fetita mea din cauza ca am fost la facultate. Am aflat ca sunt insarcinata din nou,ar trebui sa nasc in octombrie,iar fetita mea face 2 ani in decembrie.Am inteles ca beneficiez in continuare de indemnizatie.rugamintea mea este sa imi spuneti ce acte imi trebuie pt dosar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Acelasi set de acte plus cele legate de primul copil Adreseaza-te Directie de prestatii sociale si primesti o foaie cu tote documentele necesare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nanica spune:

Rog raspuns pentru problema prezentata.
Multumesc anticipat,


"Buna ziua,

Am o prietena care pe 9 martie 2013 ar trebui sa se intoarca la serviciu dupa cei 2 ani de concediu crestere copil. Acum s-a descoperit probleme grave la copil iar dr specialisti au spus ca este nevoie de un concediu medical de aprox 1 an.
Angajatorul spune ca din punctul lui de vedere, contractul de munca este incheiat si ca nu mai are legatura cu ea.
Au voie sa faca asta? Sa nu recunoasca un concediu medical si sa ii incheie contractul de munca? "

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Da

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lalu_79 spune:

Buna ziua,

Vin cu o intrebare referitoare la acea luna de Cic pe care tatal si-o poate lua...daca s-a mai raspuns in paginile anterioare, scuze, desi zic eu ca le-am rasfoit cu destula atentie si nu sunt lamurita.

Cazul nostru : am optat pt Cic 1 an si tatal a lucrat in cele 12 luni anterioare nasterii copilului. Am inteles ca eu voi lua doar 11 luni indemnizatia, nu cred ca sotul isi va lua acea luna pentru ca lucreaza in privat, angajatorul nu ar privi cu ochi buni situatia ...ce vreau sa stiu este daca pot sa raman acasa in acea a 12-a luna, fara indemnizatie dar in acelasi timp sa nu pierd dreptul la stimulent.

Am sunat la AJPIS pentru un raspuns, m-am gandit ca deja s-a implinit anul pentru copiii nascuti in martie si sunt lamuriti dar am primit niste raspunsuri atat de evazive incat nu stiu ce sa cred.

Multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu. Stimulentul se primeste doar daca mergi la serviciu. Poate fi incasat si de tatal copilului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lalu_79 spune:

Multumesc Marius.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lavi02 spune:

Fetita mea are 11 luni. Intentionez sa stau in CIC pana la 1 an ( asa am facut si cererea) si apoi sa trec in acel concediu fara plata timp de 6 luni. Mai e valabil articolul de lege privind acel concediu fara plata ( ca firma nu are dreptul sa mi-l refuze si are obligatia sa-mi pasteze postul)?

Ce mai trebuie sa fac in afara de o cerere catre firma? V-as ruga mult sa-mi dati un link la lege ca sa o recitesc si eu si sa fac trimitere la articol in cererea mea.

Nu avem de gand sa intre sotul in CIC, nu l-ar avantaja nici profesional si nici financiar. Mai bine stau eu inca o luna fara bani si el la servici. Trebuie sa facem ceva ca sa nu fie el trimis in CIC? Sau altfel spus ce trebuie sa facem?

Mai trebuie sa mergem la directie sa cerem sau anuntam ceva?

Multumesc anticipat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

1. Nu a fost niciodata prevazut de lege ca fiind obligatorie acordarea concediului fara plata.
Firma nu are obligatia sa mentina postul respectiv.
2. Nici sa mai tai nu inteleg ideea - vreau sa revin la serviciu dar nu vreau sa merg la serviciu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lavi02 spune:

Marius, multumesc pt raspuns.

Nu m-am exprimat eu clar.
1. Problema concediului fara plata
Imi amintesc ca am citit legea, dar nu mai stiu unde sa o caut. Poate o gasesc pe aici pe undeva. In lege scria asa: pot alege intre CIC cu plata 2 ani sau CIC cu plata 1 an pe care pot sa il prelungesc fara plata pana la 2 ani si angajatorul nu are dreptul sa ma refuze si trebuie sa-mi pastreze postul. Dar nu stiu daca nu s-a schimbat intre timp.

Edit: am gasit ordonanta aici:
http://www.dreptonline.ro/legislatie/oug_111_2010_concediul_indemnizatia_lunara_cresterea_copiilor_ordonanta_urgenta_111_2010.php

Este vorba de concediul fara salariu prevazut la articolul 6.
La articolul 25 din acceasi ordonanta scrie ca angajatorul are obligatia sa mi-l aprobe.

In HG 52/2011 scrie despre asta la articolele 10 si 11 si mai scrie la articolul 34 ca trebuie sa anunt agentia teritoriala a CASS de acest fapt.

Intrebarea e: mai sunt valabile aceste articole? S-a modificat ceva?

2. CIC sot
Ideea e ca nu vrem sa-si ia sotul o luna de CIC ci vrem ca el sa mearga in continuare la serviciu. Probabil asta inseamna ca eu nu voi primi indemnizatia decat pana la 11 luni, nu?

Ceea ce intreb este: trebuie sa merg la directie si sa anuntam ca vrem asta, trebuie sa cerem, sau ce trebuie sa facem?

Mergi la inceput