Demnitatea de roman!
Raspunsuri - Pagina 8
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/glimmer/glimmer.jpg)
glimmer spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui coracora
Inteleg bine sau tu spui ca francezii sunt oarecum obligati moral sa-i tina pe tigani la ei in tara pentru ca in Romania nu e loc de procopseala? Wow! ![]() Si daca nu-i expulzeaza si nu se ofera voluntar sa fie victime ale jecmanelilor "etnicilor", care e a 3 a optiune? Sa-i educe? Da, mult succes. Contribuabilul francez e si-asa crizat ca i se duc banii din taxe / impozite pe cele mai aiuristice garle ale Sambetei, daramite sa mai si consimta sa sponsorizeze educatia unui grup etnic needucabil (exact pe principiul batranicii care nu vrea sa traverseze strada, insa tu o obligi). |
Tiganii au devenit si ei cetateni europeni odata cu intrarea in UE a tarilor ai caror cetateni sunt. Deci problema nu se pune cum vor francezii sau alte natii, ci din punct de vedere al legislatiei europene, care prevede, deocamdata, printre altele, libera circulatie si egalitatea de sanse.
Am o cunostinta care traieste si lucreaza de multi ani in Franta, inca dinainte ca Romania sa intre in UE. In Franta se publicau articole despre tiganii din Romania, cum sunt ei marginalizati si lipsiti de sanse egale. Cunostinta mea avea colegi de serviciu care au intrebat-o cum e cu tiganii de la noi. Ea a incercat sa le spuna chestiuni de genul ca multi dintre ei nu vor sa munceasca si traiesc din infractiuni. Colegii ei s-au uitat la ea indignati si i-au spus ca statul e cumva primitiv ca nu le ofera sanse egale. A tacut, saraca, i-a parut rau ca a deschis gura.
Peste ani se intampla ca francezii nu mai pot cu tiganii de la noi. I-ar marginaliza ei si i-ar discrimina si mai rau ca sa scape de ei, dar nu ii lasa legile europene. Pai acum, zicem noi cu ceva rautate, sa ne arate cum rezolva ei situatia cu egalitatea de sanse, sa invatam si noi, nu? Ca ei sunt mai vechi in ale democratiei si ale "europeniei".
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/viviana/viviana.jpg)
viviana spune:
Deceneus, m-am convins: vorbim de chestiuni diferite.
Schimbarea aceea, profunda, de mentalitate, de atititudine, de etica, de civism, de comportament moral care iti confera adevarata demnitate vine de la cetatean pentru cetatean. Prin educatie si cultura. Nu prin amenzi.
De la parlament nu vin decat reglementari (prin diferite mijloace punitive) a unor comportamente imorale si abuzive ce incalca legile. Reglementarile astea izvorasc din atitudinea nemultumitoare a cetatenilor ce doresc schimbarea si nu o pot obtine singuri.
La atata trebuie sa se rezume Parlamentul - la crearea unui cadru in care cetatenii sa se simta in siguranta, sa se miste liberi si sa provoace propriile schimbari.
Exemplu cu cersetoria este un fals exemplu de schimbare cu forta venita de "sus"
Este un exemplu de atitudine luata de cetatenii suedezi deranjati de astfel practici asupra careia parlamentul s-a aplecat.
Si fals este sa spui ca in Romania nu exista spirit civic. Ca nu este la fel de dezvoltat ca la alte popoare (am inceput sa urasc termenul de occident - e folosit mult prea des) e alta poveste.
=======
Eu sunt mai liberala din fire. Parlamentul ala e pus acolo de mine. Si mie nu imi place cand scoate anumite legi care imi ingradesc drepturile numai pentru ca exista posibilitatea ca cineva sa le incalce din start si sa abuzeze de ele.
Deci el nu ar trebui sa scoata legi, unilateral, fara a se consulta cu mine, cetateanul, si ar trebui sa aiba in vedere drepturile mele.
Eu vreau sa beneficiez de prezumtia de nevinovatie in toate conditiile si in toate situatiile.
Una peste alta ar trebui sa invatam sa spunem mai des NU si STOP.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
Deceneus spune:
Pe undeva lucrurile se suprapun, sau mai bine spus interactioneaza.
1. Asa cum prezinti lucrurile, o natiune civilizata pretinde politicienilor sa ia masuri si ei se supun dorintei electoratului.
Este cazul cand spiritul civic este motorul, situatia in care clasa politica nu detine controlul societatii, pentru ca functioneaza democratia.
2. O clasa politica bine intentionata poate sa fie motorul natiunii si poate ridica nivelul civic al cetatenilor fara sa fie "impinsa de la spate".
3. Mai exista cazul cand democratia nu functioneaza, clasa politica detine controlul, dar nu are interesul sa emancipeze societatea, si care-i situatia din Romania.
4. Cazul al patrulea cand clasa politica nici nu poate si nici nu vrea sa realizeze o civilizare a cetatenilor, nu are sens sa-l discutam.
Eu am considerat ca in fiecare caz se adopta strategii diferite.
Pentru situatia cand functioneaza democratia, este suficient ca puterea sa consulte cetatenii.
Pentru cazul cand cetatenii nu au cultura implicarii, ei trebuie motivati sa participe la viata comunitatii.
Deci nu putem aplica metode din tari democrate in tari nedemocrate.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui glimmer Tiganii au devenit si ei cetateni europeni odata cu intrarea in UE a tarilor ai caror cetateni sunt. Deci problema nu se pune cum vor francezii sau alte natii, ci din punct de vedere al legislatiei europene, care prevede, deocamdata, printre altele, libera circulatie si egalitatea de sanse. |
Europenii nu ne mai arata cu degetul dupa ce au constatat ca integrarea nu-i o floare la ureche.
Aici este vorba de o incompatibilitate culturala. Romanii am fost acuzati ca suntem rasisti, dar de ce nu au existat conflicte interetnice intre romani si sarbi, intre romani si ucraineni, bulgari, sau intre romani si maghiari ( execptie cele provocate de servicile secrete).
Tiganii au avut conflicte: cu romanii, cu maghiarii, cu italienii si cu francezii si au speriat si alte natiuni.
Opinia mea este ca incompatibilitatea intre civilizatii duce la conflicte.
Din pacate noi romanii am preluat dupa '89 multe din civilizatia tiganeasca in loc sa preluam valori occidentale.
Pentru cine-i interesat, subiectul l-am dezvoltat la Tigani au fost, tigani sunt inca!
Subiectul are legatura cu cel de fata, cultura civica si valorile diferite, la diferite natiuni.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/viviana/viviana.jpg)
viviana spune:
Deceneus, am cateva amendamente la ceea ce zici ti.
Si noi suntem o natiune civilizata. Avem si scapari, mai avem multe de adaugat si multe de inlaturat, insa una peste alta nu pot pune eticheta de necivilizat.
La punctul 3: In Romania exista anumite limitari ale democratiei cu incalcare unor legi, insa democratia functioneaza.
Citat: |
citat din Deceneus: clasa politica detine controlul, dar nu are interesul sa emancipeze societatea, si care-i situatia din Romania. |
Emanciparea vine de jos in sus din cadrul societatii si ea se produce pe zi ce trece. Emanciparea in Romania este in crestere.
Romania este o tara cu granitele deschise. In Romania patrund zilnic noutati din toate domeniile. Carti, ziare, posturi Tv, posturi radio, retele WIFI, retele de telefonie mobila, samd.
Romanii sunt conectati bine de tot in exterior.
Romania dispune de toate instrumentele de care un popor are nevoie pentru a se emancipa.
Daca politicienii ar fi avut intentia sa na lase "neemancipati" ar fi interzis toate astea.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
b.nica spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui glimmer
Tiganii au devenit si ei cetateni europeni odata cu intrarea in UE a tarilor ai caror cetateni sunt. Deci problema nu se pune cum vor francezii sau alte natii, ci din punct de vedere al legislatiei europene, care prevede, deocamdata, printre altele, libera circulatie si egalitatea de sanse. Am o cunostinta care traieste si lucreaza de multi ani in Franta, inca dinainte ca Romania sa intre in UE. In Franta se publicau articole despre tiganii din Romania, cum sunt ei marginalizati si lipsiti de sanse egale. Cunostinta mea avea colegi de serviciu care au intrebat-o cum e cu tiganii de la noi. Ea a incercat sa le spuna chestiuni de genul ca multi dintre ei nu vor sa munceasca si traiesc din infractiuni. Colegii ei s-au uitat la ea indignati si i-au spus ca statul e cumva primitiv ca nu le ofera sanse egale. A tacut, saraca, i-a parut rau ca a deschis gura. Peste ani se intampla ca francezii nu mai pot cu tiganii de la noi. I-ar marginaliza ei si i-ar discrimina si mai rau ca sa scape de ei, dar nu ii lasa legile europene. Pai acum, zicem noi cu ceva rautate, sa ne arate cum rezolva ei situatia cu egalitatea de sanse, sa invatam si noi, nu? Ca ei sunt mai vechi in ale democratiei si ale "europeniei". |
Ma bucur glimmer ca ai inteles unde bat.
Pt. ceilalti useri am si eu o intrebare: ce vrea UE sa facem noi cu connationalii nostrii si ei nu pot sa faca?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/eumada/eumada.jpg)
eumada spune:
Dar sa se vorbeasca din experiente directe,sau in cunostinta de cauza ..eu o sa stau sa urmaresc ca e punct firbinte rau....si poate ar fi mai bine sa mutam un pic discutia de la o anume etnie si sa discutam de alte aspecte.Asta cu etniile si comportamentul lor e destul de veche.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
en_kvinna spune:
Glimmer nu sunt de acord cu rationamentul rau. si iti spun si de ce.
Libertatea de miscare si egalitatea de sanse sunt conditionate in mod legal. Poti stau 3 luni intr-un alt stat al UE, dar daca intentionezi sa stai mai mult trebuie sa ai un motiv si rezidenta. E adevart ca sunt state care nu conditioneaza acest drept, dar UK, Germania, Danemarca, Olanda, Austria, Suedia conditioneaza. Cel putin asa stiu eu. Apoi, egalitatea de sanse e si ea conditionata. Adica in Uk de exemplu, un cetatean maghiar nu are nevoie de nu stiu ce drept de munca, in timp ce un cetatean roman(chiar maghiar fiind ca nationalitate) are nevoie. Cel putin asa era acum 2 ani. Olanda este un stat care inca conditioneaza dreptul de munca si egalitatea sanselor. Dar e adevart ca nu stiu nimic despre Franta in ceea ce priveste dreptul la circulatie si egalitatea sanselor. Poate conditioneaza si Franta.
Apoi, tiganii romani sunt cetateni romani. Ori, un stat are drept prioritate protejarea si alocarea de resurse financiare propiilor cetateni. In cazul asta, Franta nu are nicio raspundere vis-a-vis de integrarea si educarea tiganilor romani cu cetatenie romana.Daca o face, o face ca vrea, ca se aloca fonduri europe etc. Dar nu poate fi Franta obligata sa educe tiganii cetateni romani si nici sa-i suporte daca ei nu au vreun temei legal de a sta acolo.
A3-a chestiune. Tigani sunt si in alte tari. De exemplu tiganii suedezi. Sunt ai lor, nu imigranti. Ei, aici capul rautatilor, culmea, nu sunt tiganii lor. Nici macar nu am vazut tigani de-ai lor cersind, in timp ce am vazut suedezi. Nu zic ca tiganii suedezi is super educati si mai stiu eu ce, zic doar ca se alineaza la un standard mediu, si cu bune si cu rele.Dar de ce? Oare alte tari nu au tigani? De tiganii unguri/polonezi/ etc nu se aude atat de mult. De ce? De ce tiganii romani(adica au cetatenia romana majoritatea) sunt atat de vizibili?
De-asta eu cred ca da, e datoria statului roman sa-si educe si integreze cetatenii indiferent de nationalitatea /etnia lor. Nu a Frantei, Germaniei etc.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/glimmer/glimmer.jpg)
glimmer spune:
En_kwina, in mod paradoxal, nici eu nu sunt cu totul adepta unui astfel de rationament.
Citat: |
Apoi, tiganii romani sunt cetateni romani. Ori, un stat are drept prioritate protejarea si alocarea de resurse financiare propiilor cetateni. |
Intr-adevar, statul are niste obligatii fata de cetateni, insa stim cu totii ca statul nostru nu isi respecta mare parte din ele. Pe de alta parte, problema acestei etnii a ajuns sa fie recunoscuta la nivel european. Si dupa parerea mea nu este o exagerare, nu sunt rasista, dar am avut ocazia sa aflu cum isi gandesc rolul in societate atat marea parte a tiganilor, cat si a populatiei sarace.
Citat: |
A3-a chestiune. Tigani sunt si in alte tari. De exemplu tiganii suedezi. Sunt ai lor, nu imigranti. Ei, aici capul rautatilor, culmea, nu sunt tiganii lor. Nici macar nu am vazut tigani de-ai lor cersind, in timp ce am vazut suedezi. Nu zic ca tiganii suedezi is super educati si mai stiu eu ce, zic doar ca se alineaza la un standard mediu, si cu bune si cu rele.Dar de ce? Oare alte tari nu au tigani? De tiganii unguri/polonezi/ etc nu se aude atat de mult. De ce? De ce tiganii romani(adica au cetatenia romana majoritatea) sunt atat de vizibili? |
In ceea ce priveste etnia in cauza, exista peste tot in Europa si statisticile arata ca peste tot mare parte din ei nu au un loc de munca, iar copiii, in majoritate, nu absolva scoala primara. (Pentru ca ai dat exemplu Suediei, acolo cica 80% dintre ei nu au loc de munca). Deci prea multa educatie nu se face nici in alte tari. Diferenta cred ca vine din politicile sociale si din legi care se aplica cu strictete. Tocmai mi-am exprimat si imi mentin parerea ca fara legi si fara aplicarea lor cu strictete, nu poate exista civilizatie. La fel, nu cred ca este intamplator faptul ca tarile in care protectia sociala este peste media europeana, infractionalitatea este mult mai scazuta decat in celelalte. Nu vreau sa minimizez rolul educatiei, dar nu as situa-o inaintea starii materiale.
Cat despre regulile de sedere, intr-adevar, sunt asa cum spui, dar Directiva europeana privind libera circulatie nu prevede impunerea interdictiei decat in caz de infractiuni grave. De aceea francezii au preferat sa-i "mituiasca" cu cate 300 de euro ca sa plece, tiganii au plecat si dupa 1 luna s-au intors inapoi. Pentru ca legea le permite.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
Deceneus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui viviana Deceneus, am cateva amendamente la ceea ce zici ti. Si noi suntem o natiune civilizata. Avem si scapari, mai avem multe de adaugat si multe de inlaturat, insa una peste alta nu pot pune eticheta de necivilizat. La punctul 3: In Romania exista anumite limitari ale democratiei cu incalcare unor legi, insa democratia functioneaza.
Emanciparea vine de jos in sus din cadrul societatii si ea se produce pe zi ce trece. Emanciparea in Romania este in crestere. Romania este o tara cu granitele deschise. In Romania patrund zilnic noutati din toate domeniile. Carti, ziare, posturi Tv, posturi radio, retele WIFI, retele de telefonie mobila, samd. Romanii sunt conectati bine de tot in exterior. Romania dispune de toate instrumentele de care un popor are nevoie pentru a se emancipa. Daca politicienii ar fi avut intentia sa na lase "neemancipati" ar fi interzis toate astea. -------------------------------------------------------------------------------------------------- Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
Democratia a facut regrese fata de anii '90.
In anii '90 exista presa libera, iar acum media este dominata de cativa magnati si finantata de clasa politica.
In anii '90 exista opozite politica autentica, acum este una simulata.
In anii '90 diverse categorii de romani avau reprezentare in parlament, acum multi nu mai au pe cine alege si din acest motiv nici nu se mai prezinta la vot.
In anii '90 liderii de partid aveau un dialog cu membrii partidelor si exista activitate in partide, acum nu mai exista viata politica in interiorul partidelor.
Sigur sub aspect tehnic exista posibilitati, dar sub aspectul comunicatilor media nu exista posibilitatea sa se exprime opinii deranjate pentru calsa politica.
Acesta fractura intre societate si clasa politica se observa prin cresterea tensiunii sociale, un fenomen care indica faptul ca democratia are probleme de exprimare si de functionare.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)