megacolon - interventie chirurgicala

megacolon - interventie chirurgicala | Autor: luiza@rianna

Link direct la acest mesaj

Avem un nepotel de 4 anisori care a fost investigat la Grigore Alexandrescu pt constipatie cronica. in urma irigografiei s-a depistat ca ar avea megacolon. copilasul are probleme cu constipatia de cand era bebelus. i s-a dat tratament cu laxative si regim alimentar de la varsta de 2 ani( atunci au spus ca ar avea dolicocolon0. marti urmeaza sa intervina chirurgical - (sfincterrectomiotomie extramucoasa Duhamell).
va fi operat de dr. Patrancus Toli de la Chirurgie.
Poate a mai trecut cineva prin aceeasi situatie cu copilasul. Cum decurge operatia? Cum va fi dupa operatie?
Asteptam cu nerabdare orice detaliu pt ca nu stim daca e bine sa il operam sau nu.
Multumim!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns zmotocel spune:

operatia este una dificila, cu destul de multe complicatii.
exista si posibilitatea ca sa nu rezolve constipatia, sau din contra sa apara incontinenta.
ideea este.... reusiti sa va descurcati fara operatie? este starea lui atat de grava incat operatia e singura solutie?
foarte multi copii cu megacolon forma usoara sau moderata se mentin doar cu regim alimentar si clisme (facute de parinti in mod regulat cat sunt mici, iar cand mai cresc si le fac singuri).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anitta_O spune:

Aoleu!...
Parintii sunt 100% hotarati sa faca operatia? Intreb si eu daca nu se poate absolut deloc fara. Cred ca si noi, daca mergeam cu baiatul nostru la investigatii suplimentare, ne-ar fi indicat acelasi lucru. A fost constipat inca de la nastere. Cand a mai crescut facea uneori kk cu sange, atat de greu ii era, mititelul. De multe ori plangea. O lunga, foarte lunga perioada de timp se abtinea zile in sir, numai sa nu treaca prin durerile alea. Am ajuns sa il obligam in fiecare zi sa faca macar putin, pentru a nu se acumula in colon, pentru ca dupa 5 zile, cand facea (cu dureri mari), efectiv se infunda wc-ul, asa de gros si mare era. Era de neimaginat cum poate incapea asa ceva intr-un colon de copilas mititel, slabut. Am inceput sa-i dam cate o lingurita de miere dimineata, amestecata cu propolis si laptisor de matca. L-a ajutat mult, plus educarea deprinderii de a face in fiecare zi, indiferent cat de putin. Acum are 8 ani, e incomparabil mai bine, mai are perioade de constipatie, insa nu e nici pe departe atat de grav ca inainte, nu mai iese cu sange si nici atat de gros.
Ti-am scris experienta noastra in ideea ca poate se mai poate incerca fara manevre invazive si greu de suportat de copil.

Anitta, mama lui M - 8 ani si pustoaica de 37+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns luiza@rianna spune:

deja este dependent de laxative pe langa regimul alimentar. deci zi de zi ia forlax timp de 3 luni, apoi dulcopic 1 luna, dupa care se revine iar la forlax...
si de multe ori se constipa si cu laxative si atunci parintii apeleaza la microclisme.
are deja 2 ani si ceva de cand ia laxative zi de zi cu toate ca megacolonul nu e in forma grava. ziceau ca formeaza o mica bucla la sigmoid ceva de genul asta ii scrie in biletul de iesire din spital.
pana sa fie diagnosticat si sa treaca pe laxative era un chin. facuse fisuri anale si nu facea nici cu supozitoare cu toate ca manca prune uscate inmuiate in apa si apoi amestecate in blender cu lapte, sucuri din portocale si pere,supe, ciorbe, activia de baut, activia iaurt,tarate,au luat de la plafar fel si fel de siropuri si nimic.
pana nu i se da un laxativ nu face.
li s-a explicat de catre dr. chirurg care il va opera ca nu se taie din intestin si se va umbla la musculatura intestinului sa-l mai largeasca putin acolo unde se termina.
i-a asigurat ca nu vor fi probleme pe viitor pt ca e o operatie usoara si nu se ating nervii.
ar fi fost probleme daca ar fi scurtat din intertin. asta a fost explicatia medicului
poate ne dau cateva detalii parintii care si-au operat copilasii de megacolon sau dolicocolon.
asteptam cu nerabdare vesti

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns softurela spune:

Citat:
citat din mesajul lui luiza@rianna

deja este dependent de laxative pe langa regimul alimentar. deci zi de zi ia forlax timp de 3 luni, apoi dulcopic 1 luna, dupa care se revine iar la forlax...
si de multe ori se constipa si cu laxative si atunci parintii apeleaza la microclisme.
are deja 2 ani si ceva de cand ia laxative zi de zi cu toate ca megacolonul nu e in forma grava. ziceau ca formeaza o mica bucla la sigmoid ceva de genul asta ii scrie in biletul de iesire din spital.
pana sa fie diagnosticat si sa treaca pe laxative era un chin. facuse fisuri anale si nu facea nici cu supozitoare cu toate ca manca prune uscate inmuiate in apa si apoi amestecate in blender cu lapte, sucuri din portocale si pere,supe, ciorbe, activia de baut, activia iaurt,tarate,au luat de la plafar fel si fel de siropuri si nimic.
eliza

Eu sincer, nu as intra cu copilul intr-o astfel de interventie chirurgicala decat daca am eliminat toate posibilitatile si nu se poate astfel.
Spuneai ca copilul mananca multe alimente cu caracter laxativ. Ok.
Dar restul alimentelor care sunt ?
Mananca o salata-doua in fiecare zi ? Ati scos carnea, laptele, cascavalul, orezul si toate alimentele care constipa ?
Si eu am avut cu mica, probleme cu constipatia dar am rezolvat-o reducand carnea la minimum (o data pe luna), lapte de vaca nu a mancat niciodata doar iaurt si branza...Tarate pun pana si in mamaliga....

Mami de fetite: Diana (15.dec.2007) si Bianca (15.iun.2010)

Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adita spune:

Eu te-as sfatui sa mai intrebati si alti medici inainte sa luati o hotarare. De exemplu eu am scris aici http://www.cincinnatichildrens.org/service/c/colorectal/conditions-treated/default/ si mi-au raspuns repede, mi-au dat o gramada de detalii despre o problema la care nu gaseam informatii in romaneste. E o clinica specializata pe probleme colo-rectale, am impresia ca cea mai buna din lume. Le trimiteti rezultatele analizelor, irigografia si va dau si ei o parere, ca sa va ajute sa luati cea mai buna decizie. Noi in functie de raspunsul primit de la ei am ales un medic pe aceeasi lungime de unda (pt ca nu stiam pe cine sa alegem, diferiti doctori dadeau solutii contradictorii pt aceeasi boala) si a fost totul foarte bine

Mergi la inceput

multumim pt raspunsuri. am cautat si pe google cazuri asemanatoare , mai exact un forum cu parinti care au operat copiii de megacolon cazuri mult mai dificile ca al nostru si majoritatea erau multumiti si operatia a fost o reusita. intradevar pana se reface tranzitul intestinal o sa dureze cateva luni apoi totul va fi ok.
copilul a mai fost consultat la varsta de 2 ani de alti medici si atunci s-a propus sa urmeze regim si taratament cu laxative. daca nu au efect au zis ca mai devreme sau mai tarziu tot aici se ajunge. si au avut dreptate.
cat despre regim nu bea lapte dulce, nu mananca cascaval, banane, orez, fainoase...si alte alimente care constipa
din contra i se da tot ce are efect laxativ si degeaba.
si oricum nu poti toata viata sa tii un regim drastic si sa tot faci microclisme si clise.
asa ca parinti au optat pt operatie care va avea loc maine. dumnezeu e mare si stim ca totul va fi bine si baietelul va scapa de boala asta care pare una banala.
va tinem la curet.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

asa cantari extrem de bine.
sis trumf are dolicomegacolon.
as cerea parerea dr Bratu si a dr Trancioveanu d ela Budimex, in calitate de chirurgi, a prof Ulmeanu si a dr Cristina Becheanu,ca gastroenterologi.

noi am ales stimulance si un regim alimentar exclusiv natural, cu fibre cat se poate.
da,folosesc microclisme de 1-3 ori/saptamana.
depinde si de alimentatie.
insa, am doua cazuri in familie care au trait bine merci pana pe la vro 80 de ani cu asa ceva.

dr Trancioveanu mi-a explicat ca-i f naspa cu operatia, pt imunitate si pt digestie.

i-a facut cineva o dieta?
s-a tinut de ea sau a papat cam ce a vrut?

eu nu l-as opera si gandeste-te ca are si malbasorbtie,adica are 3-4 scaune pe zi care s eintepenesc in colon,insa sunt f atenta la mancare, f atenta la fructe,ii dau stimulance, colostrum cu probiotice si infacol si e ok.

Mergi la inceput

Venim cu vesti bune. Baietelul a fost operat marti. Operatia a reusit a durat cam 25-30 min.
De cand l-au luat din salon si pana l-au adus in salon langa mamica lui a durat totul 50 min.
Dupa a fost ok. a dormit, nu a vomat, nu a avut dureri.
A doua zi papa deja supa,iaurt, bea ceai, actimel si laptic.
De joi a avut voie piure si carnita fiarta si putina paine. Si tot joi a iesit in curtea spitalului.
Vineri alerga peste tot si a avut voie sa pape mai orice. Si tot atunci a avut si primul scaun.Intradevar este pe magneziu si lactoza(pana o sa-i scoata firele de la fundulet) sa-i inmoaie scaunul dar face zilnic si e constient si spune mami fac caca fara sa se scape pe el.
Sambata adica ieri a fost externat. Trebuie sa revina peste 8 zile la control, i-au dat o solutie cu care sa-l tamponeze in fiecare seara la fundulet si regim complet (adica are voie sa pape orice).
Nu s-a plans nici macar o secunda ca il doare ceva.
Am inteles ca operatia a fost una usoara pt ca are diagnosticul de megacolon forma cea mai usoara.
Inainte de a se stabili operatia a fost investigat la Gastro (Gr. Alexandrescu) de doamna Dr. Lesanu - o persoana deosebita si un medic foarte bun. Apoi dupa tuseu rectal facut de Dr. Patrancus Toli , plus rezultatl la irigografie au decis impreuna ca operatia trebuie facuta si ne-au garantat ca nu vor fi probleme pe viitor.
O sa mai scriem sa va povestim ce va fi pe viitor. Poate mai sunt parinti care trec cu copilasii prin asa ceva.
Trebuie sa avem credinta si sa fim optimisti ca totul va fi ok.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anitta_O spune:

Felicitari pentru reusita! Doamne-ajuta sa fie bine in continuare, din ce in ce mai bine si sa dispara definitiv aceasta problema din viata lor!

Mergi la inceput

Multumim Anitta. Multa sanatate!

Mergi la inceput