Prieteni dragi(2)
Raspunsuri - Pagina 8
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Aqai Nu stiu de ce am impresia ca totusi copiii lui Fomalhauti au ce manca, nu le lipsesc lucrurile de care au nevoie si nici nu dorm sub pat ca sa doarma cainii in pat. Sa alegi îndoiala ca filozofie a vietii e ca si cum ai alege nemiscarea ca mijloc de transport. (YM) |
Si eu cred asta. Cu toate ca F spunea la un moment dat ca sunt perioade de economie la sange, cand mancarea e putina, insuficienta sau...spaghete cu pasta de rosii(adica ceva acolo de umplut stomacul).
A repetat de mai multe ori ca important pentru familie este sa vada multe locuri frumoase, si nu au o problema in a economisi la mancare, pantofi, haine, etc.
Cu toaate astea, cred ca F s-a exprimat cam intr-o dunga pentru a sublinia faptul ca ea e ´´atlfel´´ (ii place sa spuna asta). Insa repet, cred ca nu se pune intr-adevar problema ca virgula copiii nu au ce manca. Exprimarea in scris nu e cel mai la indemana mod de comunicare.
AdiS spune:
Mie nu mi se pare mare filozofie ca Fomalhauti nu are chef acum de musafiri, prieteni dragi si nici de restaurant. Inteleg ca este concentrata pe alte lucruri care ii sunt prioritare si mai placute. Ba poate ca este intr-o pasa nashpa in care nu dorea sa o vada si altcineva. "Io" ii dau voie .
Cand am avut intalnirea de 20 de ani de la sfarsitul liceului, una din prietenele bune si dragi cu care am pastrat relatiile si pe timpul facultatii si un pic dupa aceea nu a venit. Mi-a spus ca nu are bani si nici nu vede de ce sa faca un efort financiar ca sa revada colegii. Si-a luat masina pe credit, a intervenit criza si micsorarea salariului si nu are bani nici pentru benzina la masina mult dorita. Nu a dorit nici sa o vizitam, eu cu o alta prietena comuna si tot colega de liceu: pentru ca se simtea stanjenita/prost fata de noi, de situatia in care era si nu dorea sa ne vada si sa ii punem in fata oglinda cu ceea ce ar fi putut fi chiar daca de fapt ea singura si in deplina cunostinta de cauza si-a ales respectivul drum. (nu ca alde noi (ceilalti) am fi cine stie ce.) Faptul ca mie imi venea suficient de bine sa o pot vizita, sa imi faca placere doar sa o revad pe ea, nu inseamna ca nu trebuie sa nu ma intereseze si ceea ce isi dorea si ea. Asa ca poate altadata. Vorbim acum mai des dupa ce am reinnodat emailurile si numerele de telefon.
Bine, poate e bine sa definim ce inseamna prietena draga. E clar ca pentru fiecare o prietena draga are atribute diferite. In cazul de mai sus o prietena draga este de fapt o amintire draga care si-a urmat drumul propriu si e posibil ca ceilalti, din vremurile trecute, sa nu mai faca parte din peisajul ei.
saskia spune:
Bineinteles ca nimeni nu-si inchipuie ca mor copiii de foame, dar pana si faptul ca a tot subliniat ca atunci cand ar veni cineva in vizita nu i-ar putea opri sa nu sara si sa termine "gustarile" mie una mi s-a parut trist. Adica intr-adevar undeva e o problema, pe care eu ca mama nu cred ca vreau sa mi-o inchipui.
Evident si de la sine inteles ca avem cu totii alt set de valori. Si cui nu i-ar place sa plece intr-o excursie exotica, dar unii se gandesc si la altele inainte. Nu ma refer la pantofi, rochite, restaurante de lux si "prietene dragi care vin si ele in vizita" ci la o chestie asa comuna si de bun-simt. Si nu ma refer nici la numaratul inghetatelor pe care personal le consider nocive in numar mare ca au zahar si lapte si chimicale la greu (alea in ambalaj deja), mai bine fructe, dar costa intr-adevar.
giulia71 spune:
Cred ca se ajunge la critica atata vreme cat nu poti privi problema detasat.
Detasati-va si veti putea intelege,pentru ca fiecare priveste secvente din viata lui F si le compara cu experientele personale. Ceea ce este un mare fals!
De ce?
Pentru ca suntem diferiti, niciodata F nu va fi fericita traind ca mine sau eu alegand sa fiu in locul ei.
Si nu e vorba aici de calitatea vietii.
E vorba de alegeri. Atat.
Eu asa vad lucrurile.
Inca o data revin si o rog si pe ea sa ma corecteze daca gresesc, "prietenii dragi" cred ca au fost candva, acum e vorba de amintirea prietenilor dragi, ceea ce este cu totul altceva.
uneori gandesc prea mult....
ramiris spune:
citat din mesajul lui saskia Bineinteles ca nimeni nu-si inchipuie ca mor copiii de foame, dar pana si faptul ca a tot subliniat ca atunci cand ar veni cineva in vizita nu i-ar putea opri sa nu sara si sa termine "gustarile" mie una mi s-a parut trist. Adica intr-adevar undeva e o problema, pe care eu ca mama nu cred ca vreau sa mi-o inchipui. |
Eu am inteles ca afirmatia cu "saritul" pe gustari a fost facuta in contextul in care se spunea ca nu poate costa cine stie cat o "tratatie" pentru 2-3 musafire iar Formalhauti a prezentat lucrurile din perspectiva ei: cand ai o familie de 9 oameni si 3 musafiri, cheltuielile cu "tratatia" trebuie sa-i includa pe toti. Iar de la 3 la 12 e cam de 4 ori mai mult.
Deci copii ar "sari" sa termine gustarile invitatelor nu pentru ca sunt hamesiti ci pentru ca stiu ca la ei in casa nu exista mancare "pentru invitati" la care trebuie doar sa se uite si mancare pentru "ai casei", singura de care au dreptul sa se atinga.
Mie asta nu mi se pare deloc trist, dimpotriva.
Donia spune:
citat din mesajul lui ladyJ Doina, cu tot respectul, exagerezi si dai asa o nota dramatica care e cam la ani lumina de ce s-a discutat aici. Nu stiu cat are de suferit relatia lui F cu sotul, nu s-a discutat despre asta, nu e asta subiectul. Asadar, ce vrei sa zici? |
Citat: | ||
citat din mesajul lui Marina Si noi cu ce suntem de vina ca nu ii putem intelege punctul de vedere? Rochia si restaurantul intelegea oricine dar partea cu ce tragedie e sa vina prietenele dragi la mine ne-a cam lasat cu gura cascata. Ca sa nu mai discut de motivele invocate. Se prea poate sa nu fim intelegatoare, oameni suntem si noi, ne consideram si noi prietenul drag al cuiva.
Marina |
marina si ladyJ, o sa va raspund impreuna.
Marina, lipsa de intelegere pot sa o inteleg. Subiectul ar fi putut sa fie despre asta, te inteleg sau nu te inteleg, pentru mine prietenia inseamna ceva, pentru tine inseamna altceva.
Ce vreau sa spun, ladyJ, e ca subiectul asta s-a transformat intr-o judecata de valoare. Eu sunt bun/buna pentru ca imi iubesc prietenii mai mult decat tine, tu nu esti buna pentru ca nu iti iubesti prietenii la fel de mult, nu esti buna pentru ca nu iti dra.mu.iesti bine banii, dar de ce nu ai avut grija de unica pereche de pantofi, nu esti o mama buna pentru ca nu iti iei toti copiii in concediu, pentru ca nu le oferi activitati in schimbul vacantelor, esti o egoista pentru ca nu vrei sa iti cauti servici, nu ti-e mila de sotul tau care e singurul care munceste si duce in carca o familie numeroasa, pune mana si slabeste ca sa incapi in hainele vechi, dar de fapt de ce mananci asa de mult, ce probleme ascunzi tu de fapt?
Ma izbeste lipsa de delicatete cu care i se critica alegerile de viata, cu care e acuzata de lipsa de sinceritate.
LadyJ, stii poate mai bine decat mine cat de mult conteaza felul in care se spun anumite lucruri. Nu ma astept ca toata lumea sa fie culmea empatiei, dar pentru unii subiectul asta s-a transformat intr-un freak show (7 copii si 7 animale!), intr-un reality show interactiv, sau in cel mai bun caz intr-un loc in care lumea isi descarca frustrarile pentru lipsurile din copilarie sau pentru relatiile defectuase din viata reala.
Si toate astea F trebuie sa le duca in carca. Uitam ca ea e o persoana reala, o mama care dupa ce mai ia o palma virtuala la subiectul care urma sa ii ofere un oarecare sprijin, trebuie sa se intoarca la copiii ei si sa le zambeasca.
Nu, nu cred ca dramatizez. Citesc un subiect si reactionez. Pana apuc sa raspund on topic apar noi si noi replici care sunt complet off topic, si pana la urma cad si eu in pacatul asta.
Scuze daca off topicul meu va strica joaca de-a disectia vietii lui Fomalhauti.
AdiS spune:
Dar ce ar insemna sa se opreasca si nu fie asa trist? Sa fie super saturati cu gustari in acelea -- nu e bine si sanatos sau sa fie suficient de bine dresati sa nu se atinga de farfurii -- ceea ce iar e nasol si dubios.
Eu am inteles altceva: ca ei sunt multi si si daca ar lua fiecare doar 2 cornulete tot pustiu ar ramane, sau numai cate 1. Inseamna tot mult, respectiv pustiu, pentru cineva neobisnuit cu asa multimi de suflete in casa/ograda.
saskia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ramiris
Eu am inteles ca afirmatia cu "saritul" pe gustari a fost facuta in contextul in care se spunea ca nu poate costa cine stie cat o "tratatie" pentru 2-3 musafire iar Formalhauti a prezentat lucrurile din perspectiva ei: cand ai o familie de 9 oameni si 3 musafiri, cheltuielile cu "tratatia" trebuie sa-i includa pe toti. Iar de la 3 la 12 e cam de 4 ori mai mult. Deci copii ar "sari" sa termine gustarile invitatelor nu pentru ca sunt hamesiti ci pentru ca stiu ca la ei in casa nu exista mancare "pentru invitati" la care trebuie doar sa se uite si mancare pentru "ai casei", singura de care au dreptul sa se atinga. Mie asta nu mi se pare deloc trist, dimpotriva. |
Intr-adevar nu pentru ca sunt "hamesiti" ci pentru ca in mod normal nu au parte de asemenea "tratatii" si li se par mai bune decat mancarea de zi cu zi. Eu la asta m-am gandit.
Ca atunci cand noi nu aveam banane zi de zi, ni se parea wow cand le aveam, ceva de genul asta.
saskia spune:
citat din mesajul lui AdiS Dar ce ar insemna sa se opreasca si nu fie asa trist? Sa fie super saturati cu gustari in acelea -- nu e bine si sanatos sau sa fie suficient de bine dresati sa nu se atinga de farfurii -- ceea ce iar e nasol si dubios. Eu am inteles altceva: ca ei sunt multi si si daca ar lua fiecare doar 2 cornulete tot pustiu ar ramane, sau numai cate 1. Inseamna tot mult, respectiv pustiu, pentru cineva neobisnuit cu asa multimi de suflete in casa/ograda. |
Stiu si eu...ai mei cand e vreun barbecue, desi oamenii mari mananca chipsuri si beau cola, ei nu se ating de ele, desi au 11 si respectiv 13 nu pentru ca sunt dresati ci pentru ca stiu ca sunt chestii nesanatoase si asta e. Oamenii mari daca vor sa-si distruga stomacul e treaba lor si responsabilitatea lor.
Pot intelege ca logistic trebuie sa fie foarte greu cu asa familie numeroasa, asta e altceva, dar tot trist mi se pare. Poate da intr-adevar nu avem cum sa ne detasam si sa ni se para cool sa fii sarac.
AdiS spune:
citat din mesajul lui nikol24 Eu inteleg sacrificiul,mami ne ducea o data pe an la mare si mancam rosii cu paine ca nu aveam bani dar ne ducea pe amandoi ,daca doar 3 dintre ei merg inseamna ca numai o parte se aleg cu dictractia si ceilalti doar cu numaratul inghetatelor(repet nu o spun cu jignire) |
Dar e spusa si spusa ramane, chiar daca jigneste pe cineva. Asa si prietenele. Nici eu nu o spun ca o jignire.