Disperarea lui Ponta
Raspunsuri - Pagina 2
Marina spune:
Cu singura mentiune ca nu e o problema tehnica de finante ci o decizie mult mai ampla cu implicatii sociale de unde implicarea factorului decisional, adica presedintele oricate interpretari o sa dati legii si constitutiei.
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Marina Cu singura mentiune ca nu e o problema tehnica de finante ci o decizie mult mai ampla cu implicatii sociale de unde implicarea factorului decisional, adica presedintele oricate interpretari o sa dati legii si constitutiei. Marina |
Cu mentiunea la mentiune , ca deficitul este o problema politica si politicile sunt de competenta Parlamentului.
Presedintele nu este o forta politica si nu are voie sa faca politica.
Presedintele asigura respectarea Constitutiei.
De ce i se pretinde prin Constitutie sa nu fie membru al nici unui partid politic? Pentru ca numai asa poate fi arbitru impartial, dar s-a dovedit ca nici asa nu este impartial.
Rufus spune:
Hai, mai, Dece, fir-ar sa fie de Constitutie, ca o invarti si tu cum iti suna tie bine, dar asa o invart si altii si suna la fel; nu ca ma mira, doar asa a fost facuta, ca sa o calareasca fiecare cum vrea.
Deci articolul 80 e clar, presedintele reprezinta Romania si basta, nu o reprezinta doar in anumite situatii, sau cand ii permite Ponta sau altul care nu-l are la inima.
Articolul 102? Pai acolo spune "pune in practica" si asta e cu totul altceva decat "reprezinta"...nu crezi?
Si ce facem cu atributiile date presedintelui de constitutie asupra guvernului in problema politicii externe? Cum care? Alea dupa care, in probleme de politica externa, presedintele participa la sedintele de guvern...si le mai si prezideaza.
Hai sa fim seriosi...
Ce sa decida Parlamentul? Ca merge sa reprezinte tara ala sau alalalt? Pai spune clar Constitutia.
Ce sa caute Ponta la Consiliul European? Se discuta ceva legi pe-acolo? Nici vorba! Se discuta prioritatile Uniunii Europene. Ce sa caute ministrii acolo? Nu cumva Ponta confunda cu Consiliul de ministri? Sau consiliul UE?
La UE treaba merge intr-un singur sens (si asta se poate citi , nu e un lucru ascuns): Consiliul European stabileste directiile, Comisia face propunerile legislative, Consiliul UE le voteaza. Asta e.
Deci: ce sa caute Ponta la Consiliul European?
Adica: hai sa privim ansamblul, nu litere de articole care le dau dreptate tuturor.
PS: Daca Ponta insista cu Parlamentul (si are si succes, ca de aia are majoritate), hotararea va fi atacata la CC; daca curtea asta va da dreptate presedintelui, conform constitutiei? ce imagine ofera extern, dar si intern, un premier depasit de evenimente? De cate ori a plecat premierul sa reprezinte Romania cat a fost Iliescu presedinte?
Rufus, Tora si iadele
glimmer spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Rufus PS: Daca Ponta insista cu Parlamentul (si are si succes, ca de aia are majoritate), hotararea va fi atacata la CC; daca curtea asta va da dreptate presedintelui, conform constitutiei? ce imagine ofera extern, dar si intern, un premier depasit de evenimente? De cate ori a plecat premierul sa reprezinte Romania cat a fost Iliescu presedinte? |
Din cate inteleg eu, e in discutie reprezentarea la UE, nu si in alte imprejurari. Mai inteleg ca ceea ce se stabileste acolo priveste in mod direct Guvernul. Iar cand era Iliescu presedinte, Romania nu era membru UE. In fine, incurcate sunt la noi caile Constitutiei.
As vrea sa stiu insa altceva, suspecteaza cineva ca vreunul din oamenii politici care ocupa o pozitie importanta in stat e preocupat de tarisoara?
Marina spune:
pe pariu ca atunci cand curtea constitutionala o sa-i dea dreptate presedintelui , ponta o sa invoce faptul ca CC s-a autopronuntat prin presedintele ei care deja a declarat prin toata presa ca basescu are dreptate :)
capcaunul spune:
Cand Iliescu era presedinte Constitutia a fost clocita pentru Nastase. Doar nu va-nchipuiti ca Nastase ar fi cedat vreodata locul altcuiva in avionul de Bruxelles!
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Rufus Hai, mai, Dece, fir-ar sa fie de Constitutie, .. Deci articolul 80 e clar, presedintele reprezinta Romania si basta, nu o reprezinta doar in anumite situatii, .. Articolul 102? Pai acolo spune "pune in practica" si asta e cu totul altceva decat "reprezinta"...nu crezi? Si ce facem cu atributiile date presedintelui de constitutie asupra guvernului in problema politicii externe? Cum care? Alea dupa care, in probleme de politica externa, presedintele participa la sedintele de guvern...si le mai si prezideaza. Hai sa fim seriosi... .. Adica: hai sa privim ansamblul, nu litere de articole care le dau dreptate tuturor. Rufus, Tora si iadele "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
Hai ca esti simpatic. Vrei sa privim Constitutia in ansamblu, dar invoci doar ar 80 care spune ca presedintele reprezinta Romania, si totata sustinerea ta se sprijina pe acel articol.
Eu exact asta am facut, am dat mai multe articole din care rezulta cine face politica externa a Romaniei, ca sa privim Consititia ca un intreg.
Romania o reprezinti cu mandat nu o reprezinti fara sa fi mandatat.
Presedintele poate reprezenta Romania in limita mandatului primit.
Regina Spaniei si-a anulat vizita la Londra la recomadarea Guvernului Spaniol.
A ajuns Presedintele Romaniei sa fie mai tare ca un rege, sa faca guvernul ce-i spune Presedintele.
Democratia nu inseamna dreptul unui individ de a decide soarta tarii.
Participarea la sedintele de guvern este una onorifica. Nu are drept de vot, asa cum nici la sedintele CSM nu are dreptul de a vota.
Daca paticipa la sedintele CSM inseamna ca este seful CSM-ului?
Rufus spune:
Dece, parerea mea este ca esti intr-o confuzie pronuntata la subiectul asta.
Nu insist, promit, insa vreau sa-ti spun ceva: presedintele este (in subiectul de care vorbim) "mandatat" de Constitutie. Nu exista vreo lege sau vreo prevedere constitutionala prin care presedintele sa "primeasca mandat". Stiu ca Ponta a spus ca Basescu este Mandatat de CSAT si Guvern pentru reprezentarea la summitul NATO, dar asta nu inseamna ca asa si este, ca Basescu avea nevoie de un mandat.
Te rog, incearca sa recitesti ce am scris mai sus vis a vis de procedurile in cadrul UE si apoi spune-mi de ce e mai bun Ponta acolo, de vreme ce nu se discuta legi sau alte probleme economice.
Rufus, Tora si iadele
Rufus spune:
Si voiam sa te mai rog ceva: cred ca, pentru un dialog constructiv, trebuie sa fii corect fata de interlocutori.
De ce spun asta?
Afirmatii de genul asta:
"A ajuns Presedintele Romaniei sa fie mai tare ca un rege, sa faca guvernul ce-i spune Presedintele.
Democratia nu inseamna dreptul unui individ de a decide soarta tarii."
nu ar trebui sa-si gaseasca loc; e clar ca, din ce am spus eu, nu poate sa reiasa ca guvernul se subordoneaza presedintelui; si, de asemenea, chestia cu democratia, cu soarta care atarna de un singur om...este demagogie (te rog mult sa nu te superi) pentru ca tu stii prea bine ca Basescu nu se duce la Bruxelles ca sa hotarasca soarta tarii; acolo, atunci, se decid niste strategii pe termen lung pentru statele UE si astea nu se decid de un premier care azi e, maine nu mai e; pe baza acelor strategii comune (ca de aia suntem in UE) urmeaza partea tehnica dezbatuta de ministrii, ratificata (sau nu) de parlament, atunci se hotaraste soarta tarii...intelegi ce spun, sau nu?
Rufus, Tora si iadele
ego71 spune:
mai intai de toate,trebe sa faceti distinctia clara dintre consiliul european si consiliul europei. multi cred ca e unul si acelasi lucru.