Nu vorbeste la gradinita
Baietelul meu de 3 ani si 4 luni marge la gradinita din octombrie anul trecut.De atunci nu vrea sa spuna nimic la gradi, cand si cand cate un cuvant. Acasa vorbeste corect si non stop, numai cand doarme tace.
Nu stiu cum sa procedez cu el.
Am avut si o problema cu prima educatoare ( acum l-am schimbat) care il ignora: adica el nu participa la anumite jocuri, la serbari nu primea nimic in mana sau nu era chemat in fata, iar ea insista in fiecare zi cand veneam dupa el sa il fac sa vorbeasca la gradi ( exemplu:<Cand aveti de gand sa vorbiti?>)
Ma gandesc ca si prima educatoare a avut un efect negativ.Inclusiv noaptea se trezea urland, cred ca avea cosmaruri.Acum doarme linistit.
Ce parere aveti?
Raspunsuri
anya spune:
Stiu ca e un oras mic, dar poate ar fi bine sa schimbi gradinita (de la toamna). Cauta o gradinita mica si linistita, o educatoare prietenoasa..E clar ca ceva i-a ramas din problemele avute la inceput. Ma gandesc ca peste vara, fiind in vacanta, o sa mai uite. O alta idee ar fi sa gasesti un psiholog pt copii, care sa va ajute sa va dati seama de ce face asa si ce metode sa folositi ca sa schimbati aceasta reactie.
mara_p spune:
Sunt de acord cu Anya, o schimbare de decor si personal ar putea sa fie benefica. Ideal ar fi -daca ai cum- sa-l duci in alt loc cateva zile, sa vezi cum se acomodeaza, daca se simte mai atras de noul loc, etc. noi inainte de a-l inscrie efectiv la gradinita, am profitat de oferta celor de la puiutul pufos si l-am dus 2 saptamani de proba (gratis, chiar) la gradinita, sa vedem cum ii place si-a iesit bine in final :)
In alta ordine de idei, presupun ca nu vrea sa-ti povesteasca ce se intampla la gradinita cu el, de ce simte nevoia sa se poarte astfel? Eventual incearca sa-l duci in compania unui alt copil de gradinita, caruia sa-i placa la gradi, sa vezi poate-si povestesc unul altuia experientele.
Dar din ce vb , cred ca si educatoarea greseste cu el, poate nu stie cum sa-l abordeze, poate sunt prea multi in grupa si se foloseste de asta ca scuza sa nu-si bata mintea cu cei mai “dificili”.
Sper sa gasiti curand o rezolvare placuta si in avantajul copilului:)
mobriq spune:
Crezi ca poate fi vorba de mutism selectiv ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Selective_mutism
Juniorul meu a fost suspectat de asa ceva, la el e si mai complicat din cauza bilingvismului. De cateva saptamani a incept sa vorbeasca la gradinita si toata lumea e f fericita. Daca vrei sa te ajut cu sfaturi din experinta mea, da-mi de stire. E destul de mult de povestit.
Monica, Eduard (05.04.04) si Theodor (22.08.08)