lica nu stia sa zica lau latusca lamulica

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Citat:
citat din mesajul lui ch_dana

Da' trebuie musai dezvatat de un R graseiat ?

Intreb si eu...pe vremea mea, cand mama a vrut sa ma duca la logoped, a trimis-o pediatrul la plimbare, cica "lasati doamna, o sa-i foloseasca la franceza"...mi-a folosit in scoala cat am invatat-o, ca acum nu o mai vorbesc dar nu am avut niciodata probleme sa ma fac inteleasa. Si da, sunt graseiata ca naiba, noroc ca nu se vede in scris

Dana & Amelia (21.06.2011)

cineva care zice r normal poate graseia pt franceza, etc. Insa nu si invers. Eu pot masca r'ul in md reflex si nu se observa decat la cuvinte "grele" ex Rares...nume superb, dar deh, l-am sarit cand am aflat ca voi avea baiat. Cum sa-l strig? "Hhhhrahhhes! Hhh...hh..asta micu, vino aici!"

Deci eu mi-as fi dorit, in consecinta, ca raraita matura, sa pot zice toate consanele in mod corect. in 98% din cazuri sunt ok insa uneori mai intervine cate o situatie in care ma chinui sa scot sunetul ala si mai provoc si hohote generale de ras. ex "ce pacat ca n-am prins si eu bilete la concertul Hammstein" "La cine, ma?" "Hamm..mramm..da-i incolo, incerc la Placebo."

Cat despre franceza, ce folos de r'ul meu parizian daca am uitat blestematul de si conditionel si majoritatea regulilor gramaticale :))) "noooooo...rrrien au rrrrieeeennnn"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela.d spune:

Ina, lasa-ma sa sper, te rog, desi si logopeda ne-a zis ca nu crede ca il va mai spune corect!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simplyana_m spune:

Pt oameni mari: http://search.wn.com/?results_type=videos&language_id=1&search_type=expression&search_string=rhotic+consonant&sort_type=-pub-datetime&template=cheetah-search-adv%2Findex.txt&action=search&corpus=current

Material se mai gaseste, la cautare dupa "spanish rr".

Pt copii nu stiu...

http://www.lucamic.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitza2005 spune:

Pana la cinci ani si jumatate ne-am chinuit cu RRRRRR-ul si nimic , deja ne faceam griji.... pana a fost copilul la Oradea si ne-am trezit ca repeta nonstop ORRRRRadea cu un R ce suna mai bine decat toate RRRR-urile auzite vreodata de mine.

Apoi a urmat o perioada in care punea R in loc de orice L : fruture, rariu,...

Speranta nu trebuie sa dispara si poate faceti o vizita prin Oradea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anka74 spune:

Sfaturi nu obisnuiesc sa dau, in afara de recomandarea de a merge la cineva in masura, specializat, sa te invete ce si cum. Pot insa sa iti povestesc experienta mea, mai bine zis a copilului meu: pana la aprox. 5 ani ori era l ori nu era nimic....pur si simplu nu se auzea r-ul dar nici nu era inlocuit de alt sunet, intre 5 si 6 ani...parca era mereu l iar cuvintele in care il sarea se rarisera...dupa 7 ani, a inceput sa se auda si r-ul, mai bine zis chiar cand a ajuns la scoala la r (pe care l-au facut inaninte de l)Cum insa multa vreme r fusese l nu mai stia copilul ce si cum sa scrie/pronunte asa ca incerca cuvantul si in varianta cu r si cu l.
Mentionez ca la gradi a avut in grupa multi copii cu probleme de vorbire asa ca logopedul era mai mereu printre ei, nu mi s-a semnalat nicodata ca ar fi vreo problema, asa cum au fost atentionati alti parinti...stiu ca lui ii placeau exercitiile pe carele facea logopedul cu ceilalti si ar fi vrut sa mearga si el...ca i se parea distractiv. (acum avem alte probleme, incurcam la scris pe d cu t si j cu sh...insa sper ca prin exercitiu sa depasimmomentul)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Fii-mea l-a spus tarziu pe r, dupa 5 ani, si il graseiaza. La inceput puternic acum mai putin, insa nu poate sa spuna "rrrrrrrrrr".
Cand era mica nu il inlocuia cu nimic pur si simplu sarea litera si imi era greau sa inteleg daca vroia atza sau ratza.

Nu am facut nimic in acest sens. Acuma cica o deranjeaza.
Am vorbit cu un logoped si da, "raraiala" se poate rezolva si la ani mai mari (chiar peste 20) insa trebuie mult exercitiu.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Asa, ca sa nu uit: logopedul cu care am vorbit mi-a spus ca l-a avut ca profesor pe cel care a rezolvat "r"-ul lui Florian Pittis.

Si intru ajutorul spuselor mele:
"Motu a urmat cursurile Liceului "Gheorghe Lazar" din Bucuresti... Apoi isi incearca norocul la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC). Prima oara este declarat respins, datorita unui "R" prea puternic. De aceea, timp de un an a luat lectii de dictie."

www.florianpittis.ro/pages/printeaza/4" target="_blank">http://www.florianpittis.ro/pages/printeaza/4

Deci se poate rezolva si la varste mai mari.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LauraNicole spune:

Aqai, fiica-mea nu l-a putut pronunta pe R pana poe la 7-8 ani, a mers la logoped si mi-a spus ca limbuta ei era prea scurta si de aceea nu putea pronunta. Au facut multe exercitii si in cateva luni s-a corectat. Pe deasupra mai era si sassaita. Mie chiar imi placea ca era dulce dar ...nu am fost atat de nebuna incat sa las copilul asa pentru ca-mi placea mie cum vorbeste,hihihi.
Cauta cuvinte cu rr si pronunta-le cat mai clar si rar in fata lui.
Eu fac exercitii de vorbire cu fetita de care am grija la gradinita, cu nevoi speciale, care la 3 ani nu vorbeste si tot repetand clar unele cuvinte, a inceput sa repete: mama, tata, apa, vreau, mancare(in engleza) si merge.
Pup ca tre sa fug la clasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aqai spune:

Multumesc mult tutror, observ ca ne apropiem din ce in ce mai mult de momentul in care si copiii vostri au inceput sa-l pronunte pe r.

iau toate sugestiile voastre, combinam cu ce-am mai facut si ne tinem pumnii!

O zi minunata va doresc!

Sa alegi îndoiala ca filozofie a vietii e ca si cum ai alege nemiscarea ca mijloc de transport. (YM)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catrinik spune:

Cam la 5 ani jumatate a reusit fi-miu sa-l spuna pe R.
Pina atunci nu era chip, de intrasem si eu in panica si vroiam sa merg la logopd.
Asa .... intr-o buna zi l-a trinit pe R clar si corect.

Mergi la inceput