lica nu stia sa zica lau latusca lamulica
Raspunsuri - Pagina 3
ina.click spune:
Aqai, nu am vrut sa te descurajez! Sunt sigura ca il va spune corect pe R
eu n-am avut de la cine invata, oricum. M-a crescut bunica de pe mama, si era raraita.
daca voi parintii spuneti R corect , clar, des si daca puneti in practica sfaturile sunt sigura ca veti avea rezultate. Mult succes!
michelle-usa spune:
nici al meu la 8 ani nu spune "r" corect, e un "r"ingituit.
iar brr, hrr...nici atit!nu-si imagineaza cum putem spune noi ca lui nu-i iese.
in engleza nu se cunoaste , ca in genral "r"ul e mai ingituit, dar e sesizabil in romana cand spune "tlei,vlei...laciusca".
aici au fost testati la scoala si dusi la cursuri cei care nu pronuntza corect, dar pe el nu l-a selectat.
si eu tot incerc cu el, ram...ratuzca..ramurica.
michelle
greieras spune:
Nici fetita mea nu a putut sa-l zica pe R pana pe la aproape 6 ani. Cand era mica pronunta "iatza" (ratza). Mai tarziu a inceput sa zica un R englezesc, dar slab chiar si pentru engleza. Si eu m-am ingrijorat putin la inceput, dar faceam exercitii cu ea in masina in timp ce mergeam pe undeva. I-am aratat si unde sa puna limba ca sa faca sunetul. Am incercat pe R in cuvinte dar nu reusea, apoi am facut doar cu sunete gen brrrr, rrrrr. Pana intr-o zi cand, in masina a putut sa zica rrrrr. Dar nu a putut sa-l pronunte decat la inceputul cuvantului pentru o perioada, abea mai tarziu si la mijlocul cuvantului. A luat ceva exercitiu, dar ei i-a placut. Nu fortam niciodata lucrurile ca sa nu fie frustrata de nereusite. Faceam cate un pic in fiecare zi.
Sincer, eu nu prea am intalnit adulti care sa nu-l poata pronunta pe R (ma refer in Romania) si asta mi-a dat speranta.
diana_jors spune:
Alex spune un "r" englezesc - se aude a fi "r", dar nu ii vibreaza limba el face logopedie de ceva vreme - noua ni s-a recomandat sa facem exercitii pentru motricitatea/mobilitatea limbii, pana va reusi el sa o "vibreze".
Exemple de exercitii www.cristinatohanean.com/logopedie/exermotricitateauzfon.asp" target="_blank">sunt aici.
Bafta!
ina.click spune:
ma chinui zilnic cu excercitiile astea de cand ati deschis topicul.
mai stii, poate poate... :)
pentru copii e mult mai usor, pentru adulti insa, dupa 30j de ani de zis r din gat e infernal
diana_jors spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ina.click ma chinui zilnic cu excercitiile astea de cand ati deschis topicul. |
Adica de 5 zile?
Dureaza destul de mult pana reuseste sa emita sunetul, apoi mai dureaza cateva saptamani pana sa constientizeze ce spune gresit, apoi mai dureaza cateva saptamani ca sa foloseasca din start sunetul corect in vorbire.
Era doar FYI, chestiile astea nu se rezolva peste noapte
Later edit: am observat mai tarziu ca te refereai la tine insista cu lipaitul pisicii si limba facuta jgheab, pana la urma reusesti cumva sa o vibrezi
Aqai spune:
si noi tot caraim si haraim dar cand vine vorba tot latza si nu ratza zicem :)
sunt mortali cand cel mare incearca sa ii explice celui mic :)
Sa alegi îndoiala ca filozofie a vietii e ca si cum ai alege nemiscarea ca mijloc de transport. (YM)