Alaptand la 4 ani - pe coperta(2)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Bird70 nu, nu cred ca-i nesanatos ca un copil de 4 ani are inca nevoie sa suga ... cata vreme nu-si petrece toata ziua asa.
Cel putin in clasa de "maternelle" -gradi a fiica-mii in Franta la trei ani majoritatea copiilor aveau un "doudou" din care sugeau, jumuleau sa adoarma la amiaza (o jucarie sau o carpulitza cu sau fara suzeta) Fiica-mea cat a supt n-a avut nimic. Nu a ales ea sa intrerupa... La scurt timp dupa adormea sugandu-si degetelul. S-a desprins de asta pe la cinci ani cand i-am cumparat niste hamsteri si a trebuit sa aleaga... pana atunci...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

In Australia foarte rar am vazut copii cu suzeta, indiferent de varsta. Ma face sa cred ca e o chestie de 'traditie' locala. La fiica-mea la gradi nu imi amintesc sa fi vazut copii de 3-4 ani cu suzeta. La 4,5 ani fiica-mea a inceput scoala si acolo nici la pranz nu dormeau, nici pomeneala de suzeta. Profesoara le citea o poveste dupa pranz si copiii stateau pe beanbags in liniste. Pe cate unul il mai fura somnul , dar nu aveau program de dormit ci program linistit.

Eu sunt convinsa ca suptul (san, suzeta, biberon) la 4 ani este o obisnuita si nu o nevoie.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Daca-i doar obisnuita... apai sa stii ca eu cu degetul fiica-mii am luptat pasnic (adica fara pedepse sau pus ceva pe deget...) dar fara succes. Si nu cred ca-s singura...
Alti parinti (pe DC cetii) se confrunta cu lapte din biberon sau de nici unde. Si-l lasa mama cu biberon ca sa nu renunte la lapte...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC
Si-l lasa mama cu biberon ca sa nu renunte la lapte...

Pentru mine asta e comoditate. Poti sa pui fructe in laptele ala si sa-l faci un smoothie si sa vezi cum il bea copilul . Poti sa faci tot lapte cu fructe si sa-i faci inghetata din el, sa-l dai cu cereale, sa-i faci porridge, etc.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Eh vezi bird70 fiecare judeca dupa ale lui fireste ca daca pui ceva dulceag in el il va bea si din cana, dar pentru mine asta e o comoditate mare cu iz de mituire. Pentru mine alimentele se mananca cat mai aproape de natural. A schimba gustul prin adagarea de dulce mi se pare o plaga a vremurilor moderne. In loc de lapte natur, iaurt natur sau lapte batut sau kefir.. gasesti toate variantele cu ciocolata, fructe si alte soiuri de zaharuri... "ca sa le manance " copiii.
Daca poate sa manance ceva natural sugand, apai sa suga decat sa-l dau indulcit.

Cerealele adaugate in lapte sunt si ele de multe feluri. Simple care arareori fac laptele mai atractiv sau dulcege. Cu miere, cu ciocolata, cu fructe.... Eh eu am ramas la cele simple.

Cu pretul unei mari incapatanari copiii mei nu au mancat nimic dulceagin afara fructele mancate crude sau puree pana pe la cinci-sase ani. Dar au mancat de toate. Abia atunci am inceput sa facem prajituri in casa cu ei si sa mancam cu moderatie din ele.

De asemenea eu nu pun fructe in lapte/iaurt pentru ca cele doua alimente combinate sunt departe de a facilita o digestie usoara. Cel putin stomacul fetitei nu le tolereaza. Ii miroase imediat gurita si stomacul o ia la vale. Mananca fructe separat de lactate si e absolut ok asa.

Asa ca eu cred ca ce ti se pare comoditate... s-ar putea sa nu fie. M-am chinuit ceva pana copiii s-au diversificat fara adjuvante. Avem valori diferite. Nici mai bune, nici mai rele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Am scris si am sters, ca suna agresiv... Insa o fraza tot las si anume ca pina la urma s-a ajuns, ca in toate discutiile de pe DC, ce parinti necomozi si harnici sint unii, ce copii echilibrati (e musai sa subliniez cuvintul) au crescut pentru ca "le-au luat" obiectele de supt... spre deosebire de altii cu probleme, comozi, lenesi, care cine stie ce niscaiva probleme emotionale au de le fac acest lucru copiilor, si anume sa le lase obiectele pina renunta ei la ele...

AB_AC, ne cam asemanam in "comoditati" si valori.

Cornelia

PS Unde am dezabrobat a fost pentru anumite cuvinte folosite, cheie, etichetabile la adresa copiilor care indraznesc sa suga ceva la 4 ani, eventual in loc sa linga ceva dulce sau a discursului modern... iar unde am aprobat a fost din toata inima.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Citat:
citat din mesajul lui gmmm

Agresivitatea "pro" este (adesea) mai subtila, de-asta lui andacos ii e greu sa dovedeasca de ce ea percepe mesajele pro-alaptare ca fiind agresive.

Cind spui "este dreptul copilului sa fie alaptat", pare un mesaj anodin, cu care toata lumea nu poate decit sa fie de acord.
Totusi, daca stai si te gindesti, el se bate cap in cap cu mesajul cu care toata lumea este (pare) de acord, si anume ca la el in casa, fiecare face ce vrea.

Cit m-a enervat pe mine (in trecut) ipocritul "fiecare face cum crede, insa cel mai bun pentru copil este alaptatul"...


Eu aici iti dau dreptate (edit: e o greseala, am vrut sa fie de acord la mesaj si am apasat pe celalat buton si nu se mai poate corecta), e un soi de ipocrizie, moderna as putea spune, de acomodare, ceva de genul toata lumea are loc sub soare... si o gasesti nu numai in ceea ce priveste alaptarea, ci in orice (incepind cu homosexualii si terminind cu negrii).

Si in cazul de fata, la mine se termina ipocrizia la incalcarea drepturilor unui individ, in acest caz bebelusul nou-nascut... caci nu el a ales sa se nasca. Si asta pentru ca am analizat si studiat, apoi experimentat si simtit mult viata intrauterina si imediat post-nastere a acestui individ (si din nou editL: precum si prima copilarie si influentele ei in viata adulta). Pot sa-ti spun in citeva secunde, la nivel senzorial ce simte copilul, mai ales cel mic, de 0-5 ani, inainte de a sti exact ce simt eu sau alt adult de linga mine... si nu ma laud, e un fapt, observat deja cu ochiul liber in viata personala, ca mama, si cea profesionala, mai redusa in noul domeniu, dar pozitiva... cunosc felul de plins al unui bebelus si identific cauza, chiar daca imi este complet strain.

Indiferent ca unii ma vor percepe agresiva sau nu, nu mi-am schimbat discursul niciodata si nu o voi face nici acum. Nu tin sa atac pe nimeni, nu sint agresiva cu nimeni, dar accept faptul ca pot fi percepute ca agresive rindurile care urmeaza, insa prefer sa accept riscul, decit sa incerc sa acomodez... tocmai pentru ca nu sint ipocrita.

Credeam ca e clar, ca sint categoric si fara urma de ipocrizie pro-alaptare si stat linga mama cit mai mult posibil, orice e mult decit deloc. Am argumente girla, studii serioase, stiintifice (date asa, usor la o parte sau pervertit discursul pentru ca nu corespund individului nou si valorilor societatilor actuale... le pun la dispozitie la cerere, din pacate nu in romaneste, ci in engleza si in franceza. In plus, un instinct animalic nealterat prea mult fata de pui, pe care la inceput il numeam maternel, nu e, e doar animalic... cel maternel este o constructie sociala, deci influentata la greu de valorile societale, de curentele existente la un moment dat in respectivele societati si de limitele si parerile majoritatii...

Asa ca spun ca cine e suta la suta pentru alaptat (repet, problemele de sanatate fizica, mintala, ereditatea, si chiar financiare-reale, nu de confort material - nu intra aici, ca sa nu se creada ca vorbesc despre mamele care au incercat, dar nu au putut, din diverse motive, toate motivele analizate cu obiectivitate pot fi acceptate ca valabile) nu poate sa spuna ca in casa la tine faci ce vrei.

Cine este pro-alaptat se lupta pentru drepturile copilului de a-si suge laptele un minim de zile sau luni pentru ca cunoaste reala valoare a acelui lapte si a relatiei cu cea care poseda sinul (din nou, acolo unde e posibil)... si de aceea eu nu am spus niciodata fiecare face cum crede... da, categoric da, nevoile mamei sint importante, dar dupa ce incerci sa dai copilului ce-i apartine, de fapt. Aici e nevoie de sprijin, de intelegere, de informare, de educare... pre-natala si post-natala... devii mama, intotdeauna am spus asta.

Dupa aceea, intervin alegerile, sigur ca voi pleda din nou pentru drepturile copilului, informind mama... dar daca mama, in deplina cunostinta de cauza, face alegerile ei, chiar daca nu sint ale mele, eu ma retrag. Dar asta daca nu vine si spune, incercind sa duca la litera de lege (caci majoritatea decide) ca asa e normal, cum face ea si anormal cum fac eu (ea si eu sint generale) si ca alegerea mea imi afecteaza copiii in sensul ca pot deveni incestuosi, pedofili, deraiati, dependenti, dezechilibrati, cu probleme emotionale si alte epitete dragute de la acest subiect.

Din punctul meu de vedere poti fi pro-mama, respectind-o in alegeri dupa ce un minim de drepturi ale copiilor a fost respectat, dar nu poti fi si pro-alaptat, si neutru si pro- si contra in acelasi timp... ori esti pentru si faci orice pentru a informa mamele, ori esti contra... ori indiferent, ca doar copiii cresc oricum pina la urma si uita.

Nu sint nici fatalista, cred cu disperare in capacitatea de reziliere a fiintei umane si in fortele pe care le au de "deveni" ele insele in orice moment al vietii, dar consider ca se face mult mai greu la virsta adulta si ca se incearca prea mult sa se minimalizezeprimii ani ai vietii umane si influenta parintilor, consecintele actelor lor in viata copiilor.

Si asta spune o mama care devine incontinuu x 3... de multe ori cu frustrari, cu trintiri cu fundul de pamint si suferinta.

Si acum puteti face orice analiza pe text doriti, dar nu retractez ce spun de ani de zile pe DC, pe FB, in discutiile cu prietenii si cunoscutii si in lumea reala. Si cu asta am terminat, cred ca am spus tot ce aveam de spus la acest subiect.

Cornelia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC
Pentru mine alimentele se mananca cat mai aproape de natural.

Ideal ar fi sa bea laptele din canuta. Dar daca copilul nu vrea laptele decat din biberon, cred ca e ok sa oferi un smoothie pentru o perioada pana uita copilul de biberon. Apoi poti reveni la lapte si gata. Poti face smoothie dintr-o banana si un pahar de lapte, cu putin iaurt natural si putina scortisoara. Pui cateva cuburi de gheata si il dai la blender.

Citat:
De asemenea eu nu pun fructe in lapte/iaurt pentru ca cele doua alimente combinate sunt departe de a facilita o digestie usoara. Cel putin stomacul fetitei nu le tolereaza. Ii miroase imediat gurita si stomacul o ia la vale. Mananca fructe separat de lactate si e absolut ok asa.

Imi pare rau ca nu-i pica bine fetitei. Majoritatea copiilor nu au astfel de probleme. Nici eu nu cumpar cereale indulcite si nu sunt de acord cu ele. Noua ne plac cereale care au bucatele de fructe uscate in ele, neindulcite. Merg bine cu lapte . Mie imi plac si capsuni taiate jumatati si afine proaspete in bolul de cereale.

Citat:
M-am chinuit ceva pana copiii s-au diversificat fara adjuvante.

EXACT!! te-ai chinuit, ai incercat. Nu ai oferit canuta, copilul a zis nu si l-ai lasat in legea lui pana i-a fost rusine sa mearga cu biberonul la scoala.

Stiu ce inseamna sa cresti un copil care se opune la absolut orice schimbare. E multa-multa munca si de multe ori e greu sa stai pozitiv, sa nu apelezi la pedepse, sa nu renunti.

Nelia,
care e parerea ta? care sunt avantajele alaptatului la 4 ani?

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Mai rau e sa fii pro decat contra. Persoanele care sunt pro devin agresive prin simplul fapt ca iti baga pe gat convingerile lor prin care au aderat la o mentalitate.
La subiect nimeni nu mi-a raspuns si nici lui Bird de ce e ok sa fie un copil alaptat la 4 ani si mai incolo. S-au invartit in jurul cozii pana sa te ia ameteala, dar ceva concret, nu. Sau mai bine zis, logic.
Experientele sau cunostintele despre cazuri nu tocmai benefice rezultate in urma alaptatului pana tarziu sunt ignorate. Pana la urma e si asta o modalitate de a discuta, ce-i drept.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ingrid S

Mai rau e sa fii pro decat contra. Persoanele care sunt pro devin agresive prin simplul fapt ca iti baga pe gat convingerile lor prin care au aderat la o mentalitate.
La subiect nimeni nu mi-a raspuns si nici lui Bird de ce e ok sa fie un copil alaptat la 4 ani si mai incolo. S-au invartit in jurul cozii pana sa te ia ameteala, dar ceva concret, nu. Sau mai bine zis, logic.
Experientele sau cunostintele despre cazuri nu tocmai benefice rezultate in urma alaptatului pana tarziu sunt ignorate. Pana la urma e si asta o modalitate de a discuta, ce-i drept.

Ingrid S si Diana

Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues


Ingrid, mie alaptatul pina la 4 ani mi se pare o exagerare. Punct.
Nu am nevoie sa fie cineva de acord cu mine.
Nici nu am nevoie sa ma contrazica cineva.
Multe dintre argumentele asa-zis de ordin psihologic, mie personal nu imi pica bine. Ce e aia "copilul nu e pregatit"? Parintii ne-au diversificat la 3 luni; noi diversificam copiii la 6 luni. Chiar daca incepi diversificarea la 1 an - desi eu nu cred ca vreun medic, in vreun viitor al medicinii, va recomanda asa ceva - e cale luuunga pina la 4 ani. Cind va fi pregatit? Cind va renunta la sin la presiunea sociala? Ca la 4- 5 ani nu cred ca se duce mindru la gradi sa spuna ca el mai papa tzitzi...Cind copilul are dinti, mesteca, maninca de toate, mi se pare ca pusul la sin nu face decit sa il bage intr-o faza de...regresie, cumva. Cam asa cum se intimpla in familiile cu frati de virste oarecum apropiate, cind fratele mai mare incepe sa se poarte ca un bebelus ca sa capete aceeasi doza de atentie...CIND e el pregatit, conform acestor teorii, sa renunte la sin?

Faptul ca la 4 ani copilul suge din biberon nu mi se pare ca demonstreaza nimic. Poate suge din biberon pt ca asa s-a invatat, asa s-a invatat si mamica lui, e comod ca nu se varsa laptele...asta nu inseamna ca nu poate sa bea din cana. sau cu paiul! Dar de unde sa stie ca poate, daca nu i s-a oferit laptele ala in nimic altceva, niciodata..?

Cind vorbim de diversificare, parerile specialistilor sunt cumva pe aceeasi lungime de unda intr-o privinta: majoritatea copiilor sunt cumva conservatori. Se spune ca e nevoie sa ii prezinti copilului un aliment de 7- ori inainte ca acesta sa il accepte fara retineri si sa aiba impulsul interior de a-l consuma (nu la insistentele mamei, nu cu pacaleli, nu cu rugaminti, pur si simplu copilul s-a obisnuit, prin expunere treptata si repetata, cu culoarea, forma, textura alimentului rspectiv). De ce ar fi altfel in procesul de schimbare a...recipientilor din care se bea laptele?
A nu se intelege ca sinul e un recipient, remarca era facuta in contextul in care discutam despre copilul care mai bine suge la sin decit din biberon.

A, si vreau sa mai contrazic ceva, o afirmatie facuta de Ilinca, conform careia fiecare mama vede alaptatul ca pe ceva inutil dincolo de virsta la care ea si-a intarcat copilul.
Subiectiv vobind, eu imi doresc sa imi intarcat fata cu citeva luni mai tirziu, poate pe la 2 ani, asa, cu siguranta dupa eruptia premolarului care a erupt la mai putin de o saptamina de la intarcare si care a facut ca perioadele de colici sa fi fie considerate parfum...Obiectiv vorbind, intarcarea ei la 1 an si 5 luni a fost tirzie, avind in vedere cit de greu se lasa diversificata si ce contributie (nu) mai avea laptele matern pt ea, la aceasta virsta.

Legat de inversunarea perceputa de ambele "tabere" la "tabara" cealalta, e cumva normal ca cine a alaptat dupa 2 ani sa se simta atacat atunci cind se generalizeaza vorbindu-se despre aspectul incestuos al alaptatului...chiar daca se vorbeste despre asta cu referire la copii de peste 4 ani. Eu, cunoscind-o pe Ilinca si altfel, pot sa bag mina in foc ca nu e nimic incestuos in relatia ei cu fiica-sa; totusi, poza de pe coperta mult disputata, mi-a dat si mie un sentiment neplacut, aproape de cuvintele grele care s-au folosit...alea cu abuz, incest, pedofilie etc. Cred ca abuz mi s-a parut cel mai potrivit in acest context.

Alaptatul copilului adoptat mi se pare o exagerare crasa, in afara cazului in care adopti un copil de, sa spunem, 8 luni, si alaptezi deja un alt copil. De ce sa pui la sin un copil mai mare decit atit, intarcat, diversificat etc, sau sa declansezi lactatia hormonal...nu stiu, mi se pare nefiresc, mi se pare exagerat. Asta-s eu...

Agresivitatea campaniilor pro-alaptare a fost generata de curentul anterior, care invata mamele ca laptele praf e la fel de bun si ca e perfect ok sa il aleaga, chiar daca ele ar fi putut alapta bine merci. Nu existau grupuri de suport - nici macar virtuale, ca cel de pe DC - nu existau medici suficient informati (sau erau f rari), asa ca...s-a intervenit agresiv, inclusiv cu afirmatii "devastatoare" de genul "alaptatul face copiii mai sanatosi/destepti/frumosi/echilibrati, creeaza cea mai sanatoasa relatie de atasament mama-copil" etc.

Dar alaturi de asta, trebuie spus si ca mentiunea ca :laptele matern este de preferat" inclusa in textul reclamelor la laptele praf, a aparut numai dupa ce producatorii de lapte praf au fost obligati dpdv legal in acest sens...



http://scrisoaredelamosul.blogspot.com/

http://pisigri.blogspot.com/

Mami de Ilinca (5.03.2009)

Mergi la inceput