Capusele ...pericol, actiune, tratament

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Care este ciclul biologic al capuselor?

Majoritatea sunt ceea ce se numesc capuse cu trei gazde, ceea ce înseamna ca în timpul cresterii, care dureaza doi ani, paraziteaza trei tipuri diferite de gazde. Toate capusele au un ciclu de viata format din patru etape: oua, larve, nimfa si adult. Ca exemplu am luat cazul capusei întâlnite la caprioare.

Capusa caprioarei, ajunsa în stadiul de adult, îsi depune ouale pe sol primavara. Mai târziu în cursul verii, în functie de temperatura si umiditate, ouale trec la stadiul de larva. Larvele, care sunt mai mici decât punctul de la sfârsitul acestei propozitii, gasesc un animal( prima gazda, de obicei o pasare sau o rozatoare), se hranesc cu sângele acestuia timp de mai multe zile, dupa care se desprind si cad înapoi pe sol. În cazul capuselor caprioarei, aceasta se întâmpla cel mai adesea în luna august. În pamânt, larvele bine hranite trec acum la stadiul de nimfe.

Fiecare femela depune aproximativ 3.000 de oua.

Nimfele ramân inactive în timpul iernii si devin active odata cu venirea primaverii. În acest moment nimfa gaseste un animal (a doua gazda, o rozatoare, un animal de companie sau chiar un om) si începe iarasi sa se hraneasca. Odata ce s-a hranit suficient, nimfa se desprinde de gazda si cade înapoi pe sol. Aici se transforma din nou, de aceasta data în capusa-adult. Pe timpul toamnei, masculul si femela gasesc un alt animal ( a treia gazda – o rozatoare, un animal de companie sau un om), se hranesc cu sângele lui si se împerecheaza. Odata ce au consumat suficient sânge, masculul si femela cad amândoi iarasi pe sol. Masculul moare, iar femela continua sa traiasca în timpul iernii si depune oua la venirea primaverii, încheind ciclul. Daca nu gasesc un animal de la care sa se hraneasca cu sânge toamna, capusele-adult supravietuiesc în stratul de frunze uscate pâna la urmatoarea primavara când se vor hrani si împerechea si vor depune oua.

Alte specii de capuse pot atinge un maximum de activitate pentru fiecare etapa a ciclului evolutiv în alte perioade ale anului fata de capusa caprioarei, pe care am descris-o mai sus. În România, ele sunt foarte active în lunile mai, iunie si iulie. Cabinetele veterinare si centrele universitare va pot furniza informatii despre perioada în care capusele sunt foarte active în zona unde locuiti.

Ce boli transmit capusele?

Capusele pot transmite sau provoca:

Babesioza (Piroplasmoza)

Ehrlichioza

Haemobartoneloza

Bartoneloza

Leishmanioza

Borelioza sau boala Lyme

Tularemia

Meningoencefalita viral#259;.

De aici: http://www.adoptiicaini.ro/capusele-ciclu-biologic-anatomie-si-boli-pe-care-le-transmit/


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denisamov spune:

a folosit cineva vreun produs impotriva capuselor?
ma refer la spray-uri etc.
Adica putem fi protejati daca folosim aceste spray-uri?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Madanic spune:

Am fost muscata de o capusa cand eram copil, 12 ani. Imi amintesc ca am gasit-o la baie, era ca un bob negru pe abdomenul meu. Nu vazusem una pana atunci, dar am chemat-o pe mama sa vada si mi-a spus ea ca e capusa. De scos a scos-o fara ac, a apucat-o cu mana si cand a ridicat-o i se vedeau ca niste tentacule micute care se miscau.
Asta era prin 92, si nu se auzise de boala asta deci nu am mers la medic sau sa ma tratez cu ceva. Probleme de sanatate am avut destule, insa nu-mi amintesc sa fi avut eritemul asta de care se vorbeste. Sa ma duc sa-mi fac analizele astea? Sau sa consider ca am scapat?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

La ce a spus Mihaela am de adaugat doar niste poze cu eritemul provocat de Lyme.
Are o forma speciala. In engleza se numeste ochi de bou pentru ca e alb pe mijloc cu un cerc rosu in jur.

http://www.canlyme.com/rash.html


Madanic eu as face un test. Daca iese negativ insa nu inseamna nimic. Boala poate fi in stadiul de chist.

Denisa spray-urile gen Autan sunt destul de eficace, dar... nu-s recomandate copiiilor in general. Cel mai bine e sa pui pantaloni lungi, deschisi la culoare cu sosete peste si sa controlezi constant copiii la venirea acasa. Capusele tind sa migreze spre partea superioara a trunchiului.

blaazer din ce descrii tu muscatura nu pare sa fi fost de capusa, iar chisturile vizibile nu au legatura cu boala lui Lyme.

roxy capusele umflate de sange se desprind singure. In fapt multi bolnavi de Lyme nu au nici o amintire a muscaturii de capusa.

Mergi la inceput
Mergi la inceput
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bee spune:

Am facut analizele si au iesit proaste. IgM pozitiv, cu valoarea 1,9 cand peste 1,1 este rezultatul pozitiv. Pitica a fost muscata acum aproape 2 luni, capusa a fost scoasa la spital si a facut tratament cu antibiotic 2 saptamani. Insa e drept ca se plange de greata de o vreme, de stari de rau inexplicabile.
Luni o sa merg cu ea si la Matei Bals, sa vedem ce-i de facut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns radugabriela spune:

Bee, imi pare nespus de rau!!!!! Sanatate multa ii doresc fetitei tale si sa sa faca bine cat mai repede!!!


Eu mai am o nelamurire:
Care e diferenta intre IgM si IgM cu confirmare Western Blot?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

IgM si IgG

Este vorba de anticorpi.

Orice organism si al tau si al meu si in general un organism viu in mod natural (sau uneori artificial) are propriul sistem de aparare dirijat impotriva factorilor externi sau corpi straini si se numeste generic sistem imunitar.

Una din formele de manifestare a sistemului imunitar sau de aparare este format de dezvoltarea de anticorpi adica un fel de soldati ca sa-i numim asa pe care ii fabrica organismul cu rolul de a se apara impotriva bacteriilor in cazul nostru.
In momentul in care o bacterie este identificata corpul gazda prin sistemul imunitar incearca sa se apere.
In prima faza, cea mai rapida, dezvolta un anticorp (un soldat) cunoscut generic sub denumirea "anticorp IgM"
Pentru fiecare virus sau bacterie prima reactie de apararea a organismului este fabricarea rapida de anticorp specific de aparare de tip IgM. Odata confectionat acest anticorp ramane toata viata in organism. Daca este depistat un astfel de anticorp IgM specific se poate concluziona ca a existat o bacterie sau corp strain de data recenta care a provocat acest raspuns imunitar rapid din partea corpului gazda.
Anticorpii "model" IgG apar mai tarziu si prezenta acestora indica faptul ca acest organism gazda a fost "atacat" de mai mut timp de un corp strain sau sa apar de exemplu si ca un raspuns imunitar la actiunea unui vaccin specific.
Trebuie mentionat insa ca prezenta acestor anticorpi nu presupune neaparat si prezenta bacteriei, ci doar probabilitatea prezentei ei.
De asemenea testele care evidentiaza prezenta acestor structuri pot fi relativ usor afectate de diferiti factori perturbatori unul fiind de exemplu actiunea unui antibiotic administrat recent. In cazul in care se intampla aceasta "falsificare" a unui rezultat datorata cum spuneam unui factor extern se mai numeste "rezultat fals pozitiv sau fals negativ".
Din nefericire si in prezent aceasta incertitudine sau rezultate contradictorii duc la instalarea unei stari de nesiguranta a unui pacient, care se asteapta sa primeasca raspunsuri sigure.
O forma de cresterea a nivelului de corectitudine a unui raspuns din punctul meu de vedere este fie reluarea sistematica a testelor specifice cu reducerea la maxim a factorilor posibil perturbatori fie efectuarea de teste cu un grad mai ridicat de precizie.


www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

BEE....imi pare rau.....vezi fa ecva ca sa nu-ti fie copilul in pericol.

Mergi la inceput