Strugurasi de Sept-Oct 2011 *56*

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lali_mete spune:

Buna dimineata!
O cafea mare,frappe, ness, lapte,ceai,ce vreti voi va daruiesc de dimineata!

Alayna eu nu am folosit Pampers aproape deloc la Teodora. Am luat numai un singur pachet de 20 cand nu am avut cum sa ajung la dm sa imi iau scutecele pe care el foloseam atunci. Eu nu am folosit de la Pampers pentru ca la calitatea pe care o au aici sunt prea scumpi. Mi se ppar la fel de buni Dm, Toujurs, si Helen Harper ( dupa spusele altei mamic,cunt urmatorii pe lista mea sa ii incerc). Sunt mai aspectuosi, ca sunt mai subtiri si mai moi,atat. La absorbtie sunt la fel ca ceilalti,ba chiar ma dispera senzatia aia de scutec plin cu apa cand iei copilul in brate si are scutecul plin. La celelalte scutece nu am patit-o. Si la mine miroseau ciudat cei de la Pampers,dar la celelalte nu am patit,deci e invers decat la voi. Sa stii ca nu se compara calitatea celor din Germania cu cei de aici. Am putut face comparatie la vecina mea. Iar de pret ce sa zic,tin minte ca ea ii luase de acolo la pretul celor de la Toujur de la noi.

Despre gaurile in urechi si mitul conform caruia simt mai putina durere ,mie mi se pare logic sa fie doar un mit. Ca e tot om,are tot piele si carne pe el de la nastere,nu e din cauciuc o perioada sa nu simta cand le facem gauri pe ici,pe colo. Doar ca nu se fereste cand ii faci a doua gaura. Daar , luand la puricat ideea de "gauri de cercei" am ajuns la concluzia ca i-am cam incalcat un drept copilei,si anume ala de a face ce doreste cu urechile sale,facand gauri ca am vrut eu,si nu ea. Daca o sa vrea sa isi faca mai multe gauri sau tatuaje cand o sa mai creasca nu o sa ma opun,nici daca o sa vrea sa fumeze . O sa ii pun la indemana informatii referitoare la toate. Si o sa aleaga singura. Acum pe astea i le-am facut,are cercelusi , ii sta frumos cu ele,dar tot piercing se cheama.
Legat de povesti si de "bau-bau" ,chiar daca o sa auda si din alta parte asemenea chesii, eu vreau sa stie ca bau-bau e ceva ce nu exista ,de ex.
Lena cam aceeasi "lista" o am si eu . Eram in parc intr-o zi,si cei de la Polaris( firma de gunoi din Constanta) ,maturau aleile din parc. Si se trezeste o tanti sa ii spuna lui PAul "uite,daca nu esti cuminte,tiganii te fura,te baga in sacul ala mare,si nu o mai vezi pe mami!". A facut fi-miu o moaca de om lovit,si mai-mai sa planga. Atunci l-am luat de manuta si i-am zis ceva de genul" nenea face curat ,tanti MINTE , nenea face curat ca tu sa te poti juca pe jos,sa desenezi cu creta si sa te tarai in genunchi cu masinutele! Hai sa ii multumim lui nenea ca face asta,si sa dam noroc cu el!" . Bineinteles ca femeia s-a simtit lezata, a spus ca "cine stie pe ce spurcaciuni a pus ala mana,si eu am LASAT copilul sa puna mana pe el".
Jeesus,si nu suntem rasisti deloc,a?
De atunci,de cate ori vede tigani APul ,el spune " nenea, gunoi" si uneori le face cu mana.
Cu "bau-bau,mosul, baba" etc, nu ii voi speria niciodata. Am sechele si acum de la "bau-bau din magazie". Baietelul vecinilor a stat trei saptamani la una din bunici,pentru ca mama lui a fost plecata la tatal lui,in Spania. Femeia( care mi se pare putin toanta uneori la ce metode aplica) ,sa nu umble copilul la aragaz, i-a spus ca in bucataria de vara,unde gateste,este bau-bau si il mananca,la fel si cu WC-ul din curte, si cu toate locurile periculoase pentru copii. Nu era mai simplu sa ii spuna ca se poate arde,si il ustura,il doare, etc? Si ca in wc poate cadea,ca el e mic,sau si mai bine,sa asigure usile,si intr-un loc,si in altul,sa nu mai fie periculoase? Stiu ca el e mai energic,se catara mai mult decat PAul, dar la mine de cate ori a fost,niciodata nu mi-a umblat la aragaz.
Eu sunt de parerea ca daca nu ne mintim copiii, nu e nevoie sa ii speriem cu "fantasme" .

Povestile horor,gen "Scufita rosie " ,le-ati urmarit vreodata pe scena ? Cu sunete si tot tacamul? Este infiorator sa asculti la un moment dat. Mie si "Capra cu trei iezi" mi se pare dura. Iezii sunt mancati,lupul moare in flacari... Da,se trag invataminte, sa nu deschizi usa strainilor ca se pot intampla tragedii , iar raufacatorii sunt pedepsiti intr-un final,dar na,tot dur mi se pare.
Mai sunt si cantecelele gen " Un motan cat un pisoi, Pupaza din tei. " ,care nnu imi plac deloc.

Seidana hai mai,cum de plange ii trebuie ceva ? Nuuu,"e rasfatata,razgaiata si alintata,si o sa ti se urce in cap intr-o zi daca o mai pupi in dos atat! Eeee,parca nu a mai avut lumea copii!". Primesc raspunsul asta despre PAul,cand plange ca s-a lovit,si vine sa "ii pup buba". Ele,duamnele alea cu "experienta,ca doar au crescut 5-10 copii,ai lor si de pe scara blocului" , ar fi dat una generoasa leaganului,topoganului, sau la ce alt obiect ar mai face referire "buba", iar apoi,daca un copil l-ar lovi ,din greseala sau intentionat pe Paul,cand acesta ar riposta,si ar da " na na" ,cum au dat ele obiectului,ar primi o palma peste mana ca "nu-i frumos" . Genul asta de educatie am primit si eu,si nu vreau ca ai mei copii sa simta vreodata rusinea de li se spune de fata cu toti copiii rusiiiine sa-ti fie,esti baiat/fata mare si nu stii sa te porti, sau, ai facut pipi in pat noaptea trecuta si esti mare, nu mananci singur, nu stii sa mergi cu tricicleta.Ori altceva. Iar,cand nu se simte in siguranta,se ascunde in brate la mine,si il iau ,cat mai pot, chiar daca e si Teodora in mei-tai. Oooo,ce imi aud urechile atunci , si ce raspunsuri le dau inapoi! Nu urate,ca baga Paul la cap,ci mai degraba de genul " nu le asculta Paul,pe ele nu a avut cine sa le iubeasca atunci cand erau mici! Dar pe tine mami te iubeste,si cat nu te poti apara singur,te apar eu! " . Mor iar pe aceleasi "duamne" care aduc nepotii/copiii cu hainele cele mai bune la groapa cu nisip,si urla efectiv apoi la copil sa nu se aseze in nisip,sa "stea pe vine", sa nu arunce cu nisip in ceilalti,sa nu arunce ceilalti cu nisip in ei, sa nu puna nisip ud pe ei,sa nu se aseze pe alee,sa nu se taraie pe jos pe creta" ,numai "Nuu, i-a mana, piciorul,nu pune, nu face!" auzi.
Pai daca nu ii lasam sa isi gestioneze conflictele singuri,cum sa invete? Eu stau intre ei,in nisip, si ne jucam impreuna,ocazie cu care explic , pana mi se toceste limba ,ca nisipul intra in nochi,ochiul are buba,si doare pe copil. altii aplica metoda " ii dau una la buci,ca a doua oara sa nu mai faca !" . Poate ca nu mai face , dar nici nu a inteles de ce nu e bine.In mintea lui intelege" daca ma joc sunt rau,si ma bate " sau " nu am facut nimic si iau bataie " , si de acolo o gramada de probleme.

Si as putea continua dar as deveni plictisitoare. Si nu,nu e datorita curentului " nu mai bateti copiii, aplicati AP!", ci e o promisiune facuta mie de cand eram copil si luam bataie fara explicatii, nu stiam ce gresesc,sau cand faceam ceva, indiferent ca pozitiv sau negativ, ma gandeam "dar daca ma bate mama?". Aici trebuie sa lucrez,sa invat cum sa explic copilului,ca atunci cand este pus in fata unei alegeri, sa se gandeasca " oare cum e corect /bine/in avantajul meu sa fac?? Ce ar fi facut mama/tata in locul meu?" . Nu as vrea sa existe in mintea lui propozitia " daca afla mama,ma omoara!" cum gandeam eu cand faceam indiferent ce prostioara. Asta pentru ca am auzit des "eu te-am facut,eu te omor! " pentru chestii ce acum mi se par puerile.

DBunny, eu am vorbit despre astea cu socrii de cand erami nsarcinata cu PAul,si slava Domnului, au vazut ca este bine asa,si s-au educat si ei odata cu mine si copilul in privinta asta.
Poate Noa se joaca,stii,se lasa pe vine,sa o ridici tu in sus,asa ,ghemu-uita. O poti pune,sau poti merge la un ortoped sa iti spuna exact ce si cum. Dupa parerea mea,daca le indreapta bine,cand sta pe spate se impinge cu picioarele in palmele tale, "batzaie" cand o pui in picioare, in sensul ca o pui pe picioruse si "face salturi" sau se lasa pe vine,e bine. Dar e totusi mica, ce ai vrea? Nu e bine nici sa nu ne pese de nimic, dar nici sa vrem sa fie exact ca la carte. Paul,care e nascut tot pe 1 oct, de 1 iunie nu statea in picioruse,si daca il asezam in vre-un premergator,sau leagan"chilotel" ,strangea picioarele ca broscuta sub el.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns klau_ditza spune:

Lali povestea ta cu na-na, bau bau etc etc m-a pus pe ganduri rau... Din toamna pana in decembrie cand vine mama in tara trebuie sa imi gasesc bona (si asta pentru ca soacra nu vrea sa stea cu el, desi initial asa a zis). Oricat mi-as educa eu copilul fara bau bau, cand vine bona ce ma fac? Unde sa gasesc eu o bona ok pentru copilul meu? Care sa aiba grija sa il invete doar lucruri bune, sa nu il agreseze fizic, psihic... Of !
Povestea cu nenea cu gunoiul... cool. Pana la urma cineva trebuie sa mature strazile, cineva trebuie sa spele WC-uri, sa sape santuri etc. Trebuie sa respectam si acesti oameni.

Mergi la inceput

Klau , simplu : spui exact ce si cum,si iti asumi responsabilitatea. Adica,spui clar ca nu vrei sa ii fie frica de nimic,ci sa stie ca exista consecinte,si asta numai asa il puteti invata, spunand adevarul pe limba lui,la limitele lui. Nu exista intrebare la care sa nu ii poti raspunde copilului sa inteleaga ceva. Daca bona nu intelege asta,si nu poate aplica,inseamna ca nu e buna pentru meseria asta. Nu spune nimeni ca ele,bonele,sa ne invete copiii ceea ce vor invata la gradinita,dar nici sa il puna in fata televizorului,si sa se uite impreuna la telenovele,ori bona sa faca curatenie ,sa faca mancare,si copilul sa satea tot in fata tv-ului,evetual privind la Dexter. Sau si mai bine, privind la "happy tree friends" si ascultand /"un motan cat un pisoi" . Si cand vine dupa ea in bucatarie,sa ii spuna ca daca n usta cuminte, o sa il bata,si o sa vina si mosu' ,sa il bage in sac,si sa il dea la tigani,sa cerseasca pe strada. Glumesc , azi sunt mai binedispusa,ca nu au mai facut febra copiii.

Pinky, sa va fie de bine iesirea la Cluj ! Lasa ca recuperezi tu ! Spor la treaba!

Mergi la inceput

Dbunny, voiam sa mai scriu si ca nu ii doftoricesc singura pe copii ,,in nici un caz la febra asa mare. Am vb intaicu dr-ul de familie, am intrebat daca e ok ce vreausa fac,mi-a spus ca da, si in caz de trece de 40 ,sau sunt letargici fie si la 38.5 , sa merg la urgenta cu ei .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dbunny spune:

lali la ce varsta a inceput sa umble paul¿

Klau si eu votez ´verde-n fata´: faci o lista cu ce vrei, si ce astepti de la bona/bunica si o lipesti de frigider(dupa ce te-ai asigurat ca toata lumea a citit-o si-a inteles-o)

fetele citesc un fisier despre alergii, si m-am gandit ca vine bine sa-l pun si aci:

Exista cam 170 alimente care pot cauza reactii alergice. S-au identificat alergenii cei mai tari: laptele, oul, alunele, nucile,migdale, pestele, fructele de mare, soia si graul. Grupul asta este responsabilul a 9o% din alergiile alimentare.

Din grupul urmator fac parte: susanul, semintele de floarea soarelui, macul, fasolea, mazarea, lintea, sulfitii si latexul.

Cand introduci alimentele astea poate aparea urmatoarea simptologie cutanata(urticarie, eczeme, prurit), respiratorie(rinita, astm), gastrica(greata, voma, diaree, durere de stomac). Toate astea pot aparea singure sau combinate.In unele cazuri pot aparea efecte mai grave: soc anafilactic, spasmul bronhiilor acut,angioedema cailor respiratorii.
Cu scopul de a minimiza riscurile alergice, este recomandata intarzierea incorporarii anumitor alimente sugarilor(peste, oua, capsuni, intre altele).si bineinteles NU grabei de a suprima alaptarea in favoarea biberonului

Mergi la inceput

Lena,ramasesem datoare cu un raspuns: mananca bucatele, daca ce trebuie mestecat este destul de moale,sau fiert bine. Cum toate in ciorbita erau fierte bine,le plimba prin gurita si le mesteca cu gingiile.

Mergi la inceput

Seidana,cum este sanul azi ? Cred ca am mai intrebat odata,dar mai intreb sa fiu sigura ca nu doar am avut de gand !

Mikka,.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns JadeJador spune:

seidana merci frumos pt informatii
ce nr de scutece ai luat ?
care e diferenta dintre premium si premium duo ? doar ca sunt mai multe in pachet ?

_

de T 8+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LenaC spune:

salutare

Oana nu cred. primii facuti nu aveau pudr de roscove... si la care am mai pus nu mi-au parut amari

Sei, my point exactly

Dbunny, umplu usa frigiderului cu directive :))))
Legat de picioare, si noi ca si Nourash.

Lali, chiar imi plac povestile tale. sa ne mai spui

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns May3 spune:

interesant ce spui acolo Lali. si eu sunt pentru cresterea copilului fara bataie si speriat de genul politia/tiganii etc. sper sa imi si iasa.
iar exemplele astea chiar ma ajuta.
imi amintesc ca asta vara si eu i-am spus nepoata-mii ca uite ce fetita mare esti si stai in brate la mamaie
ideea e ca am crescut asa si fara sa vrem ne-au ramas niste chestii intiparite in minte.
eu sunt pentru totul cu moderatie. nu vreau nici sa exagerez sa ma duc in partea ailalta in care analizez fiecare gest de-al meu vis-a-vis de copil.
sa fim seriosi o a fie situatii in care, rupta de oboseala de la servici, ii mai spui copilului ceva care nu e chiar ok.
sa vedem cum lucrez eu la rabdare, ca imi cam lipseste.
si cand imi amintesc de crizele de isterie ale nepoata-mii... :)) nu stiu cum as putea sa gestionez o astfel de criza la Beatrice.

cu gaurile in urechi nu va suparati pe mine, dar cred ca exagerati

in alta ordine de idei bona si-a revenit. am scos-o din depresie cu programe romanesti puse la calculator, lapte cald, prajiturele, am scos-o in oras la shopping. de acum seara cand venim ii pun romanii si duminica - fiindca aia e ziua ei libera. a iesit din starea aia si s-a gandit, a vorbit si cu familia ei si a acceptat oferta mea de a sta pana face fata 2 ani.
am pus niste reguli clare si voi avea grija in continuare de ea sa nu se simta straina, luand-o cu noi pe afara cand mai iesim in weekend etc. dar o sa pastrez si o anume distanta ca sa nu se mai intample ce s-a intamplat.
eu sunt happy fiindca Beatrice s-a obisnuit cu ea si bona e f inimoasa si, chiar daca nu face totul cum fac eu si e ceva mai protectiva decat mi-as dori (de ex n-o lasa pe Beatrice pe jos ca sa nu raceasca), are potential fiindca asculta ce-i zic si imi urmeaza indicatiile.
am inceput deja sa ii explic ca Beatrice ca sa evolueze trebuie lasata sa experimenteze, ca daca o tii numai in brate sau pe canapea intr-un spatiu mic o ingradesti, mai ales ca ea este capabila sa faca mai multe acum. si vad ca a priceput si a pus-o azi dim pe Beatrice pe jos.

sa speram ca o sa fie sanatoasa si noi o sa avem bani sa o tinem cat ne-am propus :)

ieri am fost cu Beatrice in vizita. e cam pt prima data. si a fost ffff cumintica

cam atat. azi suntem liberi pe aici. am de facut curat :D

Mergi la inceput