Magneziu (fier sau vit. B) pentru somn? Va ajuta?
Noi luam din cand in cand magneziu, este f. eficient, cu somn adanc si odihnitor. Dar nu-l bem in fiecare zi (praf dizolvat in apa), nici macar doua zile la rand.
Am constatat insa, in special la copii, ca noaptea urmatoare, in care nu le dau, adorm mai tarziu decat de obicei, ca si cum tot somnul se condenseaza in noaptea de dinainte, cea cu magneziu.
Intreb pentru ca pe la inceputul lunii mai au 4 zile cu examene la scoala iar baiatul, de obicei, nu doarme deloc bine. Asa ca i-as da putin de tot (1/4 - 1/2 din doza recomandata), 4 nopti la rand, pana termina cu examenele, dar mi-e teama sa nu aiba efect contrar cumva.
Luati in mod constant? Va ajuta sau va zapaceste orarul somnului?
Raspunsuri
anda2009 spune:
Eu iau magneziu de la inceputul lunii martie. Magne B6, mai exact. Si da, este primul an (din viata mea, nu glumesc, chiar si copil fiind aveam aceleasi probleme) cand nu resimt acut astenia de primavara si da, dorm muuult mai bine!
Deci eu as zice sa-i dai.
olimp spune:
buna si eu sunt consumatoare de magneziu, mie mi-a fost prescris in urma starilor de agitatie si anxietate pe care le avem , cauzate de stres , am parcurs anul trecut o perioada foarte grea din viata care si-a lasat ampenta. pot sa spun cu mana pe imina ca magneziu m-a ajutat enorm , m-a linistit si ma simt bine acum , il iau din august anul trecut. Eu iau Magnerot pentru ca nu are B-uri si nu imi face pofta de mancare.
Initial luam 3 pastile pe zi , ultima nu mai tarziu de ora 17 , am scazut trepata doza , acum iau o pastila dimnieata de mentinere.
olimp spune:
cosmi1975 eu iau magnerot de 500 mg , il gaseti la farmacii in cutii de 100 de comprimate , dar se dau si pe blistere , eu cumapar cutia intreaga este in jur de 50 ron dar sunt 100 de pastile imi ajung 3 luni.
initial cand luam 3 pastile pe zi ,am luat 2 luni fara oprire, apoi am facut 2 saptamani pauza, asta pana prin octombrie anul trecut , de atunci iau 3 saptamani si una pauza , mi-am facut de 2 ori analizele de atunci si sunt bune , nu am exces de magneziu caci el se consuma. Intra pe net si cauta Magnerot ( orotat de magneziu ) ai sa vezi la cate ajuta.
eu asa am de gand sa fac si de acum in contiunare , dr m-a asigurat ca in ritmul acesta nu se poate intampla nimic rau. Bafta.Daca mai ai intrebari te ajut cu placere.
ML spune:
Multumesc!
Spuneti atunci si ce s-a intamplat cu somnul cand ati facut pauza sau daca in timpul tratamentului cu magneziu vi s-a zapacit orarul.
Acum altele... poate aveti ceva de completat din propria experienta??... : baiatul a fost anemic cand era mititel, a luat fier un timp, s-a rezolvat. E un copil palid, slabut si incercanat, i-as da si niste fier (tot asa, putin, poate doza pentru un bebe) sau poate B complex, daca tot ati amintit. Eu am avut exact aceleasi probleme ca si el in copilarie (am luat fier si vit. B) si inca le am. Oare se mosteneste "slabiciunea" asta? Voi (sau copiii) sunteti anemice?
Iar ultima data cand mi-a prescris doctorita fier (adult fiind), eram muult mai vioaie ziua, aveam putere si... ma apuca un somn pe la 9-10 seara de nu-i rezistam, ceea ce, sub nici o forma nu mi se intampla acum, fara fier.
In comparatie, atunci cand iau magneziu, dorm perfect, daca... ma duc nu mai tarziu de 10 la culcare. De ajung la 12 noaptea, este ca si cum nu l-as fi luat plus ca nu-mi da starea aia placuta de musai sa ma prabusesc in pat :), cum imi era cand luam fier.
Scuze ca le-am complicat, am sa schimb titlul sa nu mai induc in eroare.
olimp spune:
ML
eu in copilarie nu imi aduc aminte sa fi trebuit sa iau minerale , povestea mea incepe la maturitate , anul trecut cum am mai spus am avut un sfarsit de am plin de evenimente neplacute ( 3 decese in decurs de 2 luni, practic ni-i s-a injumatatit familia , eu stres la servici , nu mai rezistam ) . Pana intr-o zi cand am picat jos , au chemat salvarea m-au pus in perfuzii si mi-am revenit pentru o perioada , dupa care tot mai rau , aveam aritmii cardiace, tahicardie , extarsistile ventriculare etc. Seara picam de obosita dar nu puteam adormii , ma fataiam in pat , imi era somn dar el nu mai venea. Dimineata cand ma sculam eram ca o curca beata , nu aveam aer sa respir , cearcane , oboseala continua , fara chef de viata.
Am inceput sa investighez , cardiologie , si analize mai amanuntite ale sangelui si am descioperit : lipsa FE, Ca , Mg, K si Na , erau toate cumulate .
Am inceput cu Fe si Mg , fier am luat 3 luni , acum am reluat (fiind operata de fibrom de o saptamana) , Mg iau de atunci in coace , Ca o luna da o luna ba , K am luat din medicament prescrise pt aritmii si Na din sarea cea de toate zilele.
Pot sa spun ca Fe mi-a redus satrea de oboseala continua , parca tot timpul as fi tras la caruta de una singura , iar Mg a rezolvat restul , de cand iau Mg dorm bine , nu mai am probleme.
Eu cred ca fiecare organism reactioneaza in felul sau , cert este ca toate mineralele au rolul lor, mie de exemplu Mg mi-a spus sa-l iau cel tarziu pana la ora 17 , nu mai traziu ca da energie , poate si in cazul tau luand Mg seara si nu mergi cand organismul ar dorii sa doarma , la culcare , te tine apoi treaz. Nu stiu nu sunt medic sa dau sfaturi , spun doar ce am constat eu pe pielea mea.
ML spune:
Multumesc de raspuns, Olimp; si eu am trecut prin probleme f. asemanatoare - stres (au murit la scurt timp tata si bunica apoi curand dupa, mama a fost operata de cancer) si o slabiciune generala pana am lesinat. Mi-au spus ca am lipsa de potasiu (mi-o luase inima razna, la fel, la cardiologie au iesit rezultatele f. bune; si mie mi-a spus doctorita sa mananc mai sarat!), ceva calciu, ceva fier.
La fel ca si tine sunt obosita mai mereu plus ca nu ma pot concentra, imi cade parul daca nu mananc proteine si-mi apar tot felul de eczeme, deci, se prea poate sa fie o combinatie de factori.
Eu am avut malabsorbtie in copilarie, abia acum la peste 40 incep sa pun ceva pe mine, cat eram copil si adolescenta, as fi putut sa mananc cu caruta si nimic nu se intampla.
Se recunoascte cineva in descriere?
Interesant ce spui despre magneziu si energia, Olimp. Am gasit aici, printere alte "X" combinatii, magneziu cu calciu si magneziu 100%. Eu stiu ca magneziul relaxeaza muschii si sistemul nervos (calmeaza) iar calciul da energie si invigoreaza. Eu iau magneziu simplu, nu are calciu, deloc, dar se prea poate sa fie si altele care imi lipsesc (sper nu o doaga :) ) in joc.
olimp spune:
da ML am uitat sa mentionez si mie imi cadea parul inainte sa fac tratament , eu sunt o persoana cu tendinta spre ingrasare , nu am avut probleme de malnutritie .
Stiu ca CA si Mg trebuie luate separat altfel se elimina una pe cealalta , se iau la distanta de 5 ore minim , iar Fe si Ca la fel nu se administreaza deodata , in schimb Mg si Fe nu au treaba, asa ca eu dimineata iau Mg si Fe si Ca la amiaza.
Exeme nu am avut , dar niciodata nu poti sti cum rectioneaza organismul , pe baza unui sistem imunitar scazut te pot ataca tot feleul de exeme, eu am , cu un an inainte (am fost operata la cap de un chis suprainfectat si am facut 6 luni de antibiotice intraveniose si perfuzii sa reusesc sa scap de infectie) sitemul imunitar imi era la pamnat si mi-au aparut pe corp pe torace si antebrat niste pete rosiatice care cum se vindecau deveneau scortoase , si apoi dispareau . Am fost la doctor si mi-a zis ca este un atac al unei ciuperci care toata lumea o are pe piele doar ca se manifesta si prolifereaza cand scade imunitatea. Am luat vitamine si a trecut.
msl1 spune:
ML,
ma regasesc eu in descrierea ta; totusi eu nu am avut malabsorbtie in copilarie (dar suspectez ca as fi avut giardioza din cauza apei de acolo multa lume are) o data ce m-am mutat aici in mediu curat mi-a trecut;
am avut (si inca am) anemie (dupa ultima nastere cred ca am fost la limita de transfuzie) si fata cea mica este anemica si exact cum ai descris tu slabuta incercanata , cred ca se mosteneste.
Totusi, cu magneziu, eu iau sub forma de maganghinar mai tot timpul, dar pe mine nu ma ajuta sa dorm...dimpotriva ma cam agita, asa ca nu il iau dupa masa-seara si la fel si vit cu fier nu le pot lua dupa ora 12-1 la amiaz altfel nu mai dorm noaptea!