Viata nemuritoare a Henriettei Lacks-HeLa Cells

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

Exact! Nu stiu cum e in alte tari europene, SUA sau Canada, dar la noi nu poti inmana niciun material biologic pacientului. Daca e nevoie de cercetari ulterioare, daca pacientul e nemultumit de rezultatul unui laborator, are dreptul sa ceara medicului lui refacerea analizelor la un alt laborator. Pe baza unui remis scris de medic, laboratorul trimite la un alt laborator, cel indicat de medic, materialul biologic. Dar in niciun caz pacientului.

In aceleasi principii eticae, laboratorul nu are voie sa dea rezultatele analizelor medicale direct pacientilor. Numai medicului care informeaza pacientul si ii poate da rezultatele.

la noi nu exista astfel de reglementari. cel putin cu lamele sau cu blocurile de biopsie se pot plimba pacientii sau apartinatorii lor de la un laborator la altul sau sa le ia acasa. cu sange sau derivatele lui nu, dar nu stiu daca e din cauza ca n-au voie sau pentru ca sunt produse care se degradeaza rapid.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Citat:
citat din mesajul lui mianna

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

Exact! Nu stiu cum e in alte tari europene, SUA sau Canada, dar la noi nu poti inmana niciun material biologic pacientului. Daca e nevoie de cercetari ulterioare, daca pacientul e nemultumit de rezultatul unui laborator, are dreptul sa ceara medicului lui refacerea analizelor la un alt laborator. Pe baza unui remis scris de medic, laboratorul trimite la un alt laborator, cel indicat de medic, materialul biologic. Dar in niciun caz pacientului.

In aceleasi principii eticae, laboratorul nu are voie sa dea rezultatele analizelor medicale direct pacientilor. Numai medicului care informeaza pacientul si ii poate da rezultatele.

la noi nu exista astfel de reglementari. cel putin cu lamele sau cu blocurile de biopsie se pot plimba pacientii sau apartinatorii lor de la un laborator la altul sau sa le ia acasa. cu sange sau derivatele lui nu, dar nu stiu daca e din cauza ca n-au voie sau pentru ca sunt produse care se degradeaza rapid.

Asculta, priveste si taci!...
Din brate fa-ti aripi de fier
Si zboara cu ele spre cer!...

Da stiu, stiam cand eram in Ro. Iar cand am ajuns aici si am inceput sa lucrez si am aflat de legile astea, am ramas uimita. Abia apoi am inteles de ce si cum, ca tine de regulile etice asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

in Austria mie mi-au dat doua eprubete „native” sa le duc la Infectioase sa verific statusul vaccinarii (ok, asta era 15 metri mai incolo :D)si frecvent mi se pune dosarul in brate sa ma duc la medic cu el.
Si inainte de splenectomie m-am plimbat cu ditai dosaru la radiografie si la anestezist.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

dosarul e una si probele biologice alta . Insa ciudat ca si in Austria se dau pacientului probele biologice...chiar si pana la usa vecina .

Mergi la inceput

pai de fapt...ce se poate intampla?
(mi le-au dat puse intr-un fel de pahar de plastic mai gros)
In afara ca pacientu pierde sau distruge proba, deci pacientul pagubeste, care e riscul?
presupun ca nu ar da unor pacienti care ar putea starni o epidemie.

Iar sa primesc prima analizele cred ca e ok din vreme ce toti medicii au in computer automat situatia pacientilor.
Mi le da si a doua zi la ghiseu daca le cer.

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Pacientii nu au de ce sa duca probe de la o usa la alta, nu e treaba lor. Teoretic poti face orice cu proba. E munca celui din spital/laborator sa faca asta, pentru asta e platit. E responsabilitatea lui ca proba sa ajunga in buna stare si in siguranta acolo unde trebuie.

Rezultatele nu ai de ce sa le vezi inaintea medicului. El e dator ca pe baza lor sa iti puna un diagnostic. Tu ce faci cu rezultatele? Ca dupa ce le-a discutat cu tine, le ceri, e OK. Ti se dau. Dar inainte nu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Sabina, laborantii si radiologii si restul, nu-s doctori. Sigur ca stiu sa interpreteze rezultatele, dar aici nu se face, e impotriva regulilor spitalelor. Aici singurul care iti da rezultatele este doctorul. De ex. si cand eram gravida, singurul lucru pe care a avut voie sa mi-l spuna la ecografie e sexul copilului. Atat. Si daca am spus ca nu vreau sa stiu, nici nu l-au transmis doctorului, ca nu cumva, din greseala sa-mi spuna.

_
Mami Nadia si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

VICTORIA

www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Citat:
citat din mesajul lui Sabina

pai de fapt...ce se poate intampla?
(mi le-au dat puse intr-un fel de pahar de plastic mai gros)
In afara ca pacientu pierde sau distruge proba, deci pacientul pagubeste, care e riscul?
presupun ca nu ar da unor pacienti care ar putea starni o epidemie.

Iar sa primesc prima analizele cred ca e ok din vreme ce toti medicii au in computer automat situatia pacientilor.
Mi le da si a doua zi la ghiseu daca le cer.

Cum mi-am alaptat copiii

Si ei de unde stiu care pacient ar provoca o epidemie si care nu? Desigur ca daca un pacient infectat cu ceva vrea sa straneasca o epidemie nu e necesar sa isi recolteze sangele infectat la laborator ca sa-l poata imprasia pe undeva, e suficient sa se taie la un deget si sa stinga butoane de lift, clante, intrerupatoare, o balustrada-doua, mai una in autobuz... deci se poate, dar e ne-etic sa ii ceara pacientului sa isi duca propria mostra de la o sectie la alta; pentru asta exista oameni special platiti, asta e jobul lor, asta fac toata ziua: preiau mostre din sectii si le transporta la lab. si preiau sange sau ce e nevoie din lab si il duc in sectii unde e nevoie.

_
Mami Nadia si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

VICTORIA

www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia

Mergi la inceput

inteleg punctul de vedere.
nu m-au pus sa duc la laborator, ci medicului meu care mi-a facut vaccinurile. A fost din curtoazie pt mine sa nu ma intepe de doua ori :) odata la hemato si altadata la vaccinuri. In mod normal, se iau analize si la sectia de vaccinari.
In fine, nu am vreo pozitie in treaba asta, doar am povestit.

Cu analizele insa nu inteleg. De ce sa nu le am?? Eu am un dosar cu aproape toate analizele mele. Ei mi le dau, nu mi le interpreteaza, imi pun dosaru in brate si ma trimit sus pe sectie sa vb cu medicul.
Oricum, eu stiu sa mi le interpretez si singura de-acuma :D

in orice caz, eu prefer sistemul asta decat cel in care nu ai acces la rezultate. In fond, cu rezultatele te poti duce apoi si la alt medic daca vrei/e nevoie.

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Sabina, nu am zis ca nu ai acces la rezultate, ai inteles gresit. Insa nu ai acces la ele direct de la laborator. Medicul care a cerut analizele e singurul in masura sa ti le dea. Eu am scris asta si mai sus, probabil nu ai citit.

Aici tot ce se intampla cu un bolnav e scris in jurnalul sau. Medicii scriu acolo comentarii, investigatii facute si rezultate. Ma rog, medicii dicteaza doar, scrie secretara :). Daca pacientul merge la alt spital, in alt oras, de unde nu au acces la aceste date, se trimite intre spitale jurnalul pacientului, nu umbla nimeni cu dosare la subbrat. DAR daca pacientul doreste, poate cere medicului de familie sa primeasca jurnalul medical. Are dreptul sa il citeasca.

Mergi la inceput