Viata nemuritoare a Henriettei Lacks-HeLa Cells
Raspunsuri - Pagina 8
mihaela_s spune:
Dar asta se spune de atatea pagini bune! Ca producatoarea celulelor nu are niciun merit, pentru ce ar avea pretentii la bani? Meritul e al celui care le-a cultivat. Chiar daca facuse asta cu zeci sau sute de bolnave, chiar daca celulele Henriettei au fost unice, legea nici macar in ziua de azi nu plateste pentru celule canceroase.
De asta e altceva cu ovulele si sperma. Alea nu sunt produse care oricum trebuie scoase, ca o tumoare. Ci se doneaza de buna voie. Nu salveaza vieti, cum s-a spus si de asta cand e vorba de organe e altceva.
Mie mi se pare logic, o spun iar desi in van...oricum nu mai am ce adauga la subiect.
Dezbatere placuta.
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Sabina revenind la Henrietta, ea nu avea cum sa traga foloase din tumoarea ei, tumoarea trebuia scoasa, era ceva ce ei nu-=i trebuia in niciun caz. s-a facut un mare bine scotand-o, daca ar fi putut, ar fi aruncat-o singura. cum ar veni, gunoiul cuiva., comoara altcuiva. nu devina comoara ta imediat ce prinde valoare pentru altul.... |
Asta este un punct de vedere interesant care poate intra ca argument intr-o discutie etica ...
Gunoiul cuiva - comoara altcuiva ? Mi-a placut asta
AB_AC spune:
citat din mesajul lui buflea Cat despre "ideea ta" eu zic ca faci o greseala ca nu te gandesti la bani ... nu este nimic imoral in a obtine avantaje materiale dintr-un act de creatie. |
daca vrei asta te duci in industrie, daca vrei sa diseminezi ideile tale, daca vrei sa inveti cu si de la altii te duci in universitate. Succesul nostru se masoara nu prin cont ci prin amprenta pe care am lasat-o in timp. Si asta-i mai greu de obtinut.
Tu nu intelegi ca banul ar strica tot. Nu aleg cercetatorul care are patentul cel mai ieftin. Sau care are cel mai bun comparat cu banii departamentului meu. Il aleg pe cel mai bun si gata. Asta este frumusetea. Si daca n-ai fost ales si nu esti citat este in primul rand lipsa ta si nu se acopera cu trei spoturi publicitare sau un pret de Walmart.
Scrisesem un mesaj mai lung in care incercam sa te fac sa intelegi ca e o trasatura comuna intre un cercetator si un altul indiferent de domeniu.
Poate sa se supere Ruxij cat vrea, e cinstit sa-ti spun ca "you don't get it" si nici tipa care a scris nu o pricepe mai mult ca tine. Evident ca-n viata reala la job sau aiurea te-as lasa sa vorbesti, dar m-as asigura sa te scot din orice functie in care ai putea decide ceva legat de buget unui proiect. Cam asa arata "politetea" pe dedesubt. Si da lumea academica e deja infiltrata de bani si interese, dar are si multa meritocratie, cu mult mai multa decat alte lumi. Are si mii de defecte: mediocritate, meschinarie, dar cum se castiga mai putin multi rechini fug.
Industria are si ea calitatile ei:o ingeniozitate diferita si o robustete. Si toate facute repede si eficace. Si asta necesita coordonare si costa.
monica70 spune:
citat din mesajul lui AB_AC cei mai multi isi doneaza tumorile pentru a incerca sa previna ca altii sa sufere la fel. ... Nici vorba sa pretinzi ceva. Nu conteaza ce profit ar face cei care ar reusi sa gaseasca o cura. |
Asa m-am gandit si eu cand am semnat ca-mi pot utiliza tumorile la cercetarea melanomului dar si la orice alta cercetare ce nu are legatura cu el (pentru asta a fost act aditional special)
Dar vreau sa va povestesc o faza,apropo de chestia asta.Eu pentru a putea fi acceptata in studiul clinic in care-s inscrisa acum, trebuia sa duc o proba de tumora sa i se faca analiza genetica in SUA.Cum am avut mai multe recurente la axila aveam cateva probe a laboratorul spitalului din Cluj,dar aveam si la un laborator privat din Cluj,ca o biopsie am facut-o la ei.M-am dus sa le ridic pe toate cate erau,zic sa am destule,sa las macar doua "lame" sau cum se cheama - la astia si sa mai am la indemana in caz ca-mi trebuie la vreun alt studiu clinic pe viitor,sa nu ma mai duc special la Cluj pentru asa ceva.Ei bine,la spitalul de stat,n-am avut nicio problema,au fost toti draguti la laborator,am semnat de primire si pa si pusi.In schimb,sa vedeti chestie la laboratorul privat ! Imi cauta madam aia probele in arhiva,mi le aduce,ma pune sa semnez si la sfarsit imi zice sa le returnez in termen de 6 luni.Ca cica-s proprietatea lor Eu nu stiam care-i treaba cu studiul clinic,daca dupa analiza le mai primesc inapoi sau ba,asa ca am intrebat-o ce se intampla daca nu i le aduc inapoi in termen.Cica "veti suporta consecintele legii" Efectiv am iesit de-acolo stricandu-ma de ras,ma si vedeam la zdup ca mi-am furat tumoarea proprie si personala Totusi,precauta din fire , am trimis la analizele alea 2 probe de la laboratorul de stat,iar pe-alea de la cel privat inca le am acasa .Din august anul trecut si pana acum au trecut deja cele 6 luni,dar inca nu m-am trezit cu vreo citatie la usa,insa mai astept, cine stie ce urmeaza.Va tin la curent
PS Deci in concluzie cel putin la noi in tara ,daca-i chiar asa cum zicea tanti aia,probele pacientilor devin proprietatea ... laboratoarelor.
Precizare: cand am scris ca am semnat,m-am referit ca am semnat in cadrul studiului clinic,cand am trimis probele alea in SUA la analize.In RO nu m-a pus nimeni sa semnez nimic la nicio operatie facuta.
AB_AC spune:
Monica iti doresc sa fii bine si devii "cancer free" si pe la 90-100 sa primesti citatie ca furasi probele si nu mai poti produce altele.
Sa fii bine!
buflea spune:
citat din mesajul lui monica70 PS Deci in concluzie cel putin la noi in tara ,daca-i chiar asa cum zicea tanti aia,probele pacientilor devin proprietatea ... laboratoarelor. |
Asa este si aici ... sincer ma si surprinde faptul ca exista o asemenea lege in Romania.
Cand pentru prima data in anii '90 s-a pus problema dreptului de proprietate a materialului genetic in procesul lui Moore de care am amintit anterior, decizia curtii a fost ca materialul genetic, odata detasat de corpul uman, nu mai apartine proprietarului prin urmare proprietarul nu mai are nici un fel de drept asupra lui ... mie mi s-a parut ca in decizie nu spune "cui" totusi apartine acel material genetic, ceea ce, daca am dreptate, cred ca este o nunata importanta ... in sensul ca daca materialul genetic nu mai apartine nimanui, practic poate fi exploatat de oricine doreste, in folosul stiintei desigur dar si in scopuri de comercializare.
Asta mi se pare mie ca este in favoarea industriei farmaceutice si bio-medicale care pot obtine profit din comercializarea materialelor de studiu (ca sa le spun asa generic). Exista multe companii mici cae nu fac nici un fel de research ci sunt doar simplii distribuitori / comercianti de materiale necesare cercetarii.
Cum transcriu eu asta in cazul tau ?Stim sigur ca tumorile tale nu-ti mai apartin si pot fi exploatete de toate laboratoarele la care le-ai trimis.
citat din mesajul lui monica70 Precizare: cand am scris ca am semnat,m-am referit ca am semnat in cadrul studiului clinic,cand am trimis probele alea in SUA la analize.In RO nu m-a pus nimeni sa semnez nimic la nicio operatie facuta. |
Foarte bine semnalat acest lucru ... tot in urma procesului Moore, curtea a mai stabilit ca, desi bolnavul nu mai are drept de proprietate asupra materialului remis, totusi personalul medical este obligat sa informeze pacientul despre intentiile lor in ceea ce priveste acel material ... banuiesc ca asta este tot un fel de "dreptate etica" dar nematerializata financiar ... cu alte cuvinte esti informat ca tesutul ala va fi folosit la studiul X fara insa sa conteze daca tu esti sau nu de acord cu asta.
buflea spune:
citat din mesajul lui mihaela_s De asta e altceva cu ovulele si sperma. Alea nu sunt produse care oricum trebuie scoase, ca o tumoare. |
Da, cred ca ai dreptate, aici trebuie sa fie nuanta ... ca sperma, sangele, ovulele se obtin prin decizia benevola a pacientului si nu fac parte din nici un fel de tratament ... combinat cu faptul ca donarea lor nu afecteaza sanatatea donatorilor a fost posibila dezvoltarea unei industrii pe aceste "materiale" cu remunerarea donatorului ... deci ele nu reprezinta exceptii, asa cum s-a banuit la inceput ci doar se clasifica diferit din punct de vedere legal si de aceea, tot legal, se trateaza financiar diferit. Donarea de organe nu o intra in aceeasi categorie pentru ca afecteaza functionarea organismului donator si nu se doreste incurajarea financiara a acestui tip de donatie ... in fine, cel putin oficial.
AB_AC spune:
citat din mesajul lui buflea Donarea de organe nu o intra in aceeasi categorie pentru ca afecteaza functionarea organismului donator si nu se doreste incurajarea financiara a acestui tip de donatie ... in fine, cel putin oficial. |
Se incurajeaza donarea. Si cum unele organe "mor" repede, gen plamani, etc...ai mentinunea de donator pe permisul de conducere pentru ca in accidentele de trafic sa fie prelevate organele fara a astepta familia.
Nu se poate transforma in comert in care dai viata cui plateste. Ordinea la viata e pe criterii strict medicale: cat de mult ai nevoie si cat de multe sanse ai sa supravietuiesti transplantului si de cand astepti.
Victoria_mami spune:
Eu din mesajul Monicai mai vad o problema de etica: material bio-medical inmanat pacientului! Indiferent ca e colectat de la acel pacient sau de la altul, transferele de materiale bio-medicale ar fi normal sa se faca intre institutii, laboratoare pe cai speciale, nicidecum inmanate unui pacient care nu stie cum sa le manuiasca. (Monica, vorbesc in general, te rog sa nu-mi iei mesajul personal. )
(Am editat ptr. ca am inversat litere.)
_
Mami Nadia si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008
VICTORIA
www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia
mihaela_s spune:
citat din mesajul lui Victoria_mami Eu din mesajul Monicai mai vad o problema de etica: material bio-medical inmanat pacientului! Indiferent ca e colectat de la acel pacient sau de la altul, transferele de materiale bio-medicale ar fi normal sa se faca intre institutii, laboratoare pe cai speciale, nicidecum inmanate unui pacient care nu stie cum sa le manuiasca. (Monica, vorbesc in general, te rog sa nu-mi iei mesajul personal. ) (Am editat ptr. ca am inversat litere.) _ Mami Nadia si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008 VICTORIA www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia |
Exact! Nu stiu cum e in alte tari europene, SUA sau Canada, dar la noi nu poti inmana niciun material biologic pacientului. Daca e nevoie de cercetari ulterioare, daca pacientul e nemultumit de rezultatul unui laborator, are dreptul sa ceara medicului lui refacerea analizelor la un alt laborator. Pe baza unui remis scris de medic, laboratorul trimite la un alt laborator, cel indicat de medic, materialul biologic. Dar in niciun caz pacientului.
In aceleasi principii eticae, laboratorul nu are voie sa dea rezultatele analizelor medicale direct pacientilor. Numai medicului care informeaza pacientul si ii poate da rezultatele.