Viata nemuritoare a Henriettei Lacks-HeLa Cells

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

aha, inteleg.

In Austria sistemul e destul de asemanator cu cel romanesc (UNELE privinte, alea pe care le vede pacientul, ca altfel... )

adica, functioneaza privat cu stat bine merci, medicii au si cabinet unde te pot vedea contra cost, dar la analize de cheama de obicei in spital ca acolo se fac cel mai bine si sunt pe asigurare samd samd.

In Romania exista unele laboratoare private mai bune ca unele spitale, si nici nu-ti trebuie trimitere, eu imi fac Hemograma lunara obligatorie fara niciun fel de hartie de la medic (ok, eu am, dar nu imi cere nimeni ). O fac contra cost, gratis e voie doar odata pe an. Cu rezultatul, pe care il primesc pe mail, ma duc la dr (aca iese prost, daca iese bine, dau telefon in Ro si scriu la Viena. De scris la Viena scriu si daca iese prost :D)
Pt mine e super mega perfect sistemul asta, cum sunt eu intre doua tari dpdv medical si nu numai :) Nu stiu ce m-as fi facut daca trebuia sa merg lunar pana la Fundeni (f f departe)

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

PS La noi in Romania, jurnalul il scrie medicul....a mea inca scrie de mana :))
In Austria isi scrie tot medicul singur, dar totul e computerizat, cum e normal. Rar sa aiba secretare. Ma refer la spitalul cel mare, nu stiu cum e la unele mai mici.

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Inteleg si eu Sabina. Eu m-am obisnuit cum e aici si am cam uitat sistemul romanesc.

Aici privatii sunt privati, nu lucreaza si la stat si sunt putini. Mai mult sunt psihiatrii si in rest clinici private. Nu (prea) sunt cabinete private. E foarte usor de comunicat, in multe spitale e acelasi sistem unde se afla tot despre pacienti, iti trebuie numai numarul personal al pacientului ca sa vezi ce si cum despre el. Intreaga lui istorie medicala adica. In restul spitalelor se doreste introducerea sistemului tocmai sa usureze circulatia informatiilor intre spitale.

In fine, nu asta era discutia, ajungem iar la sisteme sanitare . Scuze de deviatie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

Sabina, nu am zis ca nu ai acces la rezultate, ai inteles gresit. Insa nu ai acces la ele direct de la laborator. Medicul care a cerut analizele e singurul in masura sa ti le dea. Eu am scris asta si mai sus, probabil nu ai citit.

Aici tot ce se intampla cu un bolnav e scris in jurnalul sau. Medicii scriu acolo comentarii, investigatii facute si rezultate. Ma rog, medicii dicteaza doar, scrie secretara :). Daca pacientul merge la alt spital, in alt oras, de unde nu au acces la aceste date, se trimite intre spitale jurnalul pacientului, nu umbla nimeni cu dosare la subbrat. DAR daca pacientul doreste, poate cere medicului de familie sa primeasca jurnalul medical. Are dreptul sa il citeasca.

pur si simplu...

Hobby

calator de profesie

Exact, asa e si aici. Si mie imi dau rezultatele analizelor Victoriei in fiecare saptamana, am ditai dosaru'. Dar mi le da sus, pe sectie, e 'dreptul' meu sa le cer, sa le primesc, dar nu mi le da nimeni la laborator. Si daca ii vreau tot dosarul cu toate procedurile, analizele, notitele medicilor, TOT, ma duc si le cer de la arhiva. Si mi se elibereaza, pe semnatura, si contra-cost. Aici nic macar nu au voie sa le trimita la alt spital sau la alt doctor, oricat lea-r cere cineva, decat cu semnatura mea.

_
Mami Nadia si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

VICTORIA

www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia

Mergi la inceput

Mihaela

Nici mie nu mi le da de la laborator...tot de la un ghiseu :)

dar de ce in Canada ti le da contra cost?

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Ghiseu? Aici nu sunt ghisee :). Decat unde platesti. Oricum ghiseul nu e medicul, rezultatele nu ar avea ce cauta acolo. In sistemul de aici adica. Dar am inteles ca acolo e altfel, chiar si in Austria.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Sabina

Mihaela

Nici mie nu mi le da de la laborator...tot de la un ghiseu :)

dar de ce in Canada ti le da contra cost?

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina, analizele saptamanale mi le da gratuit. Dar dosarul ei medical, daca-l vreau pe tot, cu toate procedurile, cu toata medicatia, deci tot istoricul medical, astea le primesc contra-cost de la arhiva. Se plateste ptr. ca mi le scoate la imprimanta :) practic, plus timpul lucratoarei de la arhiva.

Aici NU exista cabinete medicale private. Singurele private sunt dentale si oftalmologice. Ahhh, si chirurgia plastica :)

_
Mami Nadia si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

VICTORIA

www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Vreau sa fac o observatie cu prvire la legatura dintre calitatea cercetarii in domenii experimentale si bani. Exista meritocratie, dat din pacate nimeni nu poate avea ocazia sa isi puna amprenta asupra unui domeniu, oricat de bun biolog,sau chimist,sau fizician e cineva. Pentru ca in ziua de azi, cercetarea experimentala cere bani. Multi bani. Cel mai apreciat este acel om de stiinta care este cel mai bun la adus bani. Fara bani nu se pot obine nici un fel de rezultate. Profesorul nu sta in laborator sa creasca celule. El se duce la washington dc sa socializeze sau sa fie in sedinte cu cei ce dau bani. Cu banii, angajeaza studenti si cercetatori care cresc celulele si deseori aduc si idei. Cand profesorul este evaluat cel mai important criteriu de evaluarfe este acela al sumei de bani pe care o poate aduce. Lucrarile si numarul de studenti din grup rezulta doar din asta. Apoi cu cati mai multi studenti, cu atat mai multe lucrari,care duc la obtinerea la mai multi bani si ciclul se repeta. Asta este realitatea. Sigur ca banii aia nu sunt in buzubarul profesorului, ci investiti in cercetarea lui. Dar cu cat un profesor e mai plin de succces,cu atati mai multi bani are si in buzunar, cei mai buni dintre ei castigand toti peste 200k din leafa si cateva sute pe ora din consulting. Multi isi deschid companii satelit. Nu este o meserie banoasa pentru cei mediocri...la capitolul strans bani.

Mergi la inceput

Nu stiu cum e in Romania sau Austria cu doarul acesta de care zici tu, adevaru e ca nu l-am cerut, nu m-a interesat inca.

Mihaela, e un fel de recpetie unde te anunti pt analize si pt convorbirea cu medicul. Acolo mi le da daca le cer :) dar de obicei, dupa catva timp de la anlize intri la consultatke si le vezi acolo. Insa cum profesorii astia mari sunt f ocupati, (al meu e si f f zapacit cand nu e de viata si de moarte),se mai da si la pacient sa mearga cu dosarul sus la medic. Dar nu m-a trimis medicul cu doasrul inapoi niciodata, daca stau bine sa ma gandesc.

eh, cate bordeie, atatea obiceie.
Imi amintesc de o discutie asemnataoare cu un cerc de prieteni despre doctorate si sustineri: in State intr-un fel, in Anglia intr-un fel, in Austria intr-un fel samd samd.

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Sabina, adevarul e ca si pe mine m-au rugat asistentele sa cobor la laborator sa aduc sange ptr. transfuzia Victoriei, sa nu mai asteptam dupa... hmmm... nici nu stiu cum ii zice, persoana platita sa faca asta. Pe de alta parte, insa, asta era sange curat, verificat si era ptr. copilul meu! Nu ma apucam eu sa irosesc sangele cand stiam ca ea are nevoie.

_

VICTORIA

Mergi la inceput