Recompensa pt. rezultate scolare - gresit?
Raspunsuri - Pagina 8
nelia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cristoiu scrie-mi si mie te rog, ma intereseaza. sau scrie aici pe forum, ca poate vor mai multi. |
Ca tot am timp si rabdare, am cautat si am gasit. Sint doua, dar prima m-a ajutat mai mult:
Adele Faber - Siblings Without Rivalry: How to Help Your Children Live Together So You Can Live Too
Nancy Samalin: Loving Each One Best: A Caring and Practical Approach to Raising Siblings
Raspunsul are doua cuvinte cheie: iubire si respect! Pentru fiecare dintre copii.
Cornelia
Ce n'est pas en regardant la lumière qu'on devient lumineux, mais en plongeant dans son obscurité. Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
Me comprends-tu, au moins en ce moment toi? Non, tu me juges fou; tu m’examines; tu te gardes de moi. Mais si tu parviens à saisir un jour ma souffrance, viens me le dire et je serai heureux une seconde, peut-être. (Maupassant, Solitude).
rrox3 spune:
ML nici eu nu cred in ideea cu frontul comun al parintilor in orice conditii. Suntem diferiti, uneori avem pareri diferite si uneori chiar sunt ireconciliante. Cand astfel de idei sunt despre copiii, copilul trebuie protejat. Asta e mai presus decat frontul comun.
Felicitari amandurora pentru teste!
Poate chiar ar fi interesant sa aplici si tu pe sot, fix ce aplica el pe copii. Sa invete experiential, daca altfel nu vrea.
Nu cadea in capcana sa il dragalesti mai mult pe baiat, compensatoriu. Si asta se va interpune in relatia dintre frati si nu doar atat.
witeflower spune:
Recompensa nu e ceva rau cand vrei sa intaresti un comportament( in cazul de fata pregatirea si buna purtare la scoala).
Numai ca trebuie sa o folosesti asa cum trebuie si cat trebuie.
De exemplu, e benefic ca un copil sa primeasca o rasplata/premiu sau macar o apreciere din tot sufletul (care e, pana la urma tot o rasplata, cand vine din partea parintelui) - atunci cand a muncit o vreme, s-a straduit, a facut niste eforturi vizibile si a progresat. Nu pt orice note bune de peste saptamana. Mai degraba la sfarsit de semestru, de an sau in alte momente speciale.
O rasplata trebuie meritata. Asta inseamna ca un copil merita rasplatit pt un 10 la fizica, dar altul merita rasplatit si pt un 6, daca acel 6 a fost obtinut in urma unor eforturi sustinute, poate copilul chiar nu poate mai mult la fizica. Altul poate ia 10 fara prea mult efort, nu face sens sa il rasplatesti toata ziua. Dar il poti rasplati dc se clasifica bine la un concurs sau daca isi mentine note bune pana la sfarsitul anului, sau daca ia note mari si la ceea ce invata mai cu greu.
Iar rasplata nu inseamna neaparat ceva important, sau costisitor, dar conteaza sa fie ceva ce si-a dorit copilul, ceva ce il incanta (de ex un obiect, o jucarie, un stilou cu inscriptie, sau o activitate mai speciala, pe care o faceti mai rar si care l-ar incanta). O bomboana, ceva dulce... e aiurea cand primeste sora ta si tu nu. Dar e aiurea pt ca ea primeste si tu nu. Fiindca, in rest, poti obtine si altfel ceva dulce, in alte momente. Se banalizeaza un pic recompensa cu dulciurile... Si tinde sa semene mai mult a... dresaj. Numai ca nu e un dresaj reusit, devreme ce exista si alte moduri in care copilul poate obtine dulciurile dorite.
Dar nu e benefic sa ii promitem dinainte premiul intotdeauna. Daca rasplata e promisa, copilul poate intelege ca el pt aceasta rasplata munceste. Ori, in ceea ce priveste invatatura, e bine sa descopere si alte motive.
Rasplata promisa (previzibila)functioneaza mai ales la copiii care nu prea sunt motivati sa invete, sau au dificultati de invatare. Atunci venim cu aceasta motivare "din exterior", care il ajuta pe copil sa progresesze, sa isi formeze niste deprinderi. Dar si in acest caz, e bine trecem treptat la recompense pe intervale mai lungi,ca sa ii dam posibilitatea copilului sa isi descopere si alte motive de a invata... nu doar rasplata externa.
jozsaerika spune:
scuze de off topic
nelia nu cumva ai cele 2 carti in format electronic? crezi ca ai putea sa mi le trimiti?
nu am habar cum sa abordez rivalitatea/gelozia intre copii mei
multumesc