SARCINA EXTRAUTERINA-informatii
Ma puteti ajuta cu informatii despre sarcina extrauterina?
1.Care este cel mai sigur mod de a depista o sarcina extrauterina?
2.Un test de sarcina obisnuit sau o echografie pot detecta o sarcina extrauterina?
3.Care sint simptomele si cat poate evolua sarcina pina la primele simptome?
4.Care sint repercursiunile unei sarcini extrauterine?(inafara de faptul ca poate rupe trompa si nu ajungi sa duci sarcina la capat)
5.Am citit pe un site ca in cazuri rare,se poate duce sarcina extrauterina la termen.Ma intreb daca oare e posibil si cum?
Eu am menstruatia inchisa la culoare,cu cheaguri de sange, parca nu la fel de mult cantitativ fata de alte luni,dureri puternice in partea dreapta(dar si in stanga persista dureri).Am fost diagnosticata nu cu mult timp in urma cu anexita cronica dreapta,si dupa tratament durerile s-au mutat pe stanga.Acum durerile au revenit,pe ambele parti , dar pe dreapta e rau de tot.
Ultimul contact sexual a fost pe 7 septembrie,de atunci am avut menstruatie dar nu ca de obicei, ceva mai putin.Ma simt foarte slabita, mereu obosita.
Va multumesc celor care pot raspunde la aceste intrebari.
Alecsia cea noua pe site
Raspunsuri
beatrix spune:
Graviditatea
Sarcina extrauterina
Articol realizat de: Sudacevschi Rodica, medic
Ea se mai numeste sarcina ectopica si apare in cazul cind ovulul fecundat (vezi conceptia) se implanteaza si incepe sa se dezvolte in afara cavitatii uterine. Cel mai des (in 90 % cazuri) aceasta are loc in trompele uterine, mai rar in ovare sau cavitatea abdominala.
Sarcina aextrauterina se intilneste destul de des. Aproximativ 2 % din toate sarcinile se pot complica cu implantarea fatului in afara uterului.
De ce are loc implantarea ovuluui fecundat in trompele uterine ?
Aceasta complicatie apare atunci cind ovulul fecundat nu se poate deplasa prin trompa uterina spre uter pentru a se implanta. Pentru a supravetui, ovulul fecundat sau (blastocitul) se implanteaza in straturile trompei uterine.
Daca aceasta implantare a avut loc atunci fatul incepe sa se dezvolte si creste in cavitatea trompei. Din motivul ca diametrul trompei uterine nu este suficient pentru dezvoltarea normala a fatului, atunci mai devreme sau mai tirziu se produce tragedia - ruperea trompei uterine.
Aceasta stare este foarte periculoasa pentru femeie din motivul ca in urma ruperii vaselor sangvine ale trompei, are loc o hemoragie abundenta care in cazul ca nu este oprita la timp (chirurgical) poate pune in pericol viata femeii.
In cazuri rare trompa uterina nu se rupe iar fatul se dezvolta pina la sfirsitul graviditatii. Acest copil se va naste cu probleme, cu vicii din cauza ca sa dezvoltat intr-un spatiul insuficient pentru dezvoltare.
Care sunt cauzele sarcinii extrauterine?
Cauzala implantarii "gresite"a ovuluilui fecundat sunt multiple. Insa toate se reduc la modificarea permiabilitatii trompei uterine, ingustarea ei, lezarea stratului intern al trompei sau schimbarile proprietatii secretului mucos.
Care sunt femeile cu risc pentru sarcina extrauterina ?
Femeie in virsta de 30 ani sau mai mult;
Suportarea unei astfel de sarcini in anamneza (in trecut);
Interventii chirurgicale suportate la nivelul trompelor uterine sau a cavitatii uterine;
Boli cronice inflamatorii a trompelor uterine sau ovarelor (anexite, ooforite);
Prezenta in trecut sau in present a endometriozei;
Fumatoarele cornice.
In afara de aceste cause un risc il reprezinta si fertilizarea extracorporala (interventie care se aplica in cazul infertilitatii, in popor se mai numeste "concepere in eprubeta " )
De prevenit sarcina extrauterina este practic imposibil. Insa daca femeia intra in grupele de risc enumarate mai sus, atunci mai bine daca aceasta problema va fi discutata preventiv cu ginecologul. Diagnosticul precoce la timp a sarcinii extauterine poate scadea evdent probabilitatea gravelor complicatii.
Care sunt semnele si diagnosticul unei sarcini extrauterine ?
Diagnosticul da sarcina ectopica la termenii mici de graviditate se stabileste foarte greu, din cauza ca ea se mascheaza sub forma unei sarcini normale sau intirzierea menstruatiei. Dar cel mai des simptom intilnit la majoritatea femeilor sunt durerile in partea de jos a abdomenului (din dreapta sau din stinga.)
Mai deosibim si alte simptome cum ar fi :
Retinerea menstruatiei mai mult de 10-15 zile;
Semnele sigure de graviditate;
Eliminari moderate sangvinolente vaginale.
Uneori femeile considera ca aceasta este menstruatia, insa mai apoi se vor alatura si alte simptome:
Dureri intense in regiunea inferioara a abdomenului, din dreapta sau stinga;
Slabiciune generala, din cauza singerarii in cavitatea abdominala.
In cazul aparitiei acestor simptome nu ezitati si adresati-va imediat la medic!
Cel mai des diagnosticul de sarcina extrauterina se pune pe baza examinarii -ultrasonografiei. Uneori pentru diagnostic ajuta determinarea gonadotropinei corionice (hormonal graviditatii) in singele femeii. Continutul acestui hormonin cazul sarcinii ectopice este mai mic decit in sarcina obisnuita.
Foarte informativa poate fi examinarea endoscopica a cavitatii abdominale(adica examinarea cavitatii abdominale cu ajutorul unui aparat optic, introdus printr-o mica incizie in peretele abdominal anterior.)
Inca odata mai subliniem: cu cit mai precoce este stabilit diagnosticul cu atit mai mic este riscul aparitiei complicatiilor.
Tratamentul sarcinii ectopice
Pentru intreruperea sarcinii extrauterine se folosesec diverse metode.
Daca diagnosticul a fost stabilit la timp, atnci trompa uterina poate fi salvata. De obicei se folosesec medicamente (metotrexat) care provoaca moartea fatului.
Uneori se foloseste o metode delicata chirurgicala- introducerea solutiei concentrate de glucaza in cavitatea trompei printr-un aparat endoscopic.
Insa daca aceasta sarcina a fost diagnosticat tardiv, atunci se va recurge la inlaturarea trompei uterine. In cazul cind a avut loc ruperea trompei uterine, inlaturarea ei este obligatorie, pentru a salva viata femeii.
Ce tine de perspectivele planificarii unei sarcini pe viitor si nasterea unui copil sanatos putem sa va linistim. Sarcinile ectopice repetate se intilnesc nu asa de des. Este necesar de efectuat tratamentul preventiv a maladiilor "primare " existente. Dupa interventia chirurgicala la trompa uterina este necesar de inlaturat aderentele formate si de restabilit permiabilitatea trompelor.
In cazul cind au fost inlaturate ambele trompe uterine, o speranta la nasterea unui copil il reprezinta fertilizarea extracorporala.
--------------------------------------------------------------------------------
http://www.iubire.md/ro/pregnancy/extrauterin.shtml
Buna Alecsia!
Sper sa te poata ajuta ce ti-am trimis mai sus! incearca pe google si cred ca poti gasi mai multe informatii!
bafta multa!
Bia
PERSEVERENTA GENEREAZA SUCCESUL!
aurelursu@k.ro spune:
Alecsia, si eu am crezut ca am sarcina extrauterina acum 3 saptamani. Ti-ai facut vreun test de sarcina? Sarcina extrauterina se vede la ecografie. pupici, gabi
Alecsia spune:
quote:
Originally posted by aurelursu@k.ro
Alecsia, si eu am crezut ca am sarcina extrauterina acum 3 saptamani. Ti-ai facut vreun test de sarcina? Sarcina extrauterina se vede la ecografie. pupici, gabi
Da , mi-am facut mai multe teste de urina.Au iesit negative.Nu am facut insa echografie .
Tia spune:
quote:
Originally posted by beatrix
Cel mai des diagnosticul de sarcina extrauterina se pune pe baza examinarii -ultrasonografiei. Uneori pentru diagnostic ajuta determinarea gonadotropinei corionice (hormonal graviditatii) in singele femeii. Continutul acestui hormonin cazul sarcinii ectopice este mai mic decit in sarcina obisnuita.
Alecsia, mie partea asta mi se pare interesanta pentru tine.
Alecsia spune:
quote:
Originally posted by Tiaquote:
Originally posted by beatrix
Alecsia, mie partea asta mi se pare interesanta pentru tine.
Va multumesc pentru raspunsuri, insa eu sint din provincie si inca nu am reusit sa gasesc un cabinet care sa faca analiza asta din singe.
anis spune:
Totdeauna mi s-a facut pielea gaina, cand aud de sarcina extrauterina....brrr, sper sa ma ocoleasca treaba asta!
Informatiile sunt foarte bune!
AniS
Alecsia spune:
Am gasit un singur cabinet care face acest test.Costa 1 200 000 lei si rezultatul in 2 saptamani.
aurelursu@k.ro spune:
Alecsia, daca esti insarcinata (indiferent daca sarcina este normala sau extrauterina) iti iese a doua liniuta pe test, cel putin asa ma- asigurat doctorul meu.Intr-adevar HCG este mai mic la sarcina extrauterina, dar iese liniuta. Eu mi-am facut o ecografie si , de fapt, era chist. Deci, se vede si la ecografie. Si eu am dureri la ovarul cu chistul. Eu zic sa-ti faci o ecografie care poate "detecta" localizarea sarcinii. Tine-ma la curent si du-te repede la doctor. pupici gabi
coco spune:
Am o intrebare: cum sunt durerile la o sarcina extrauterina?!
Nu de alta da' acum 3 zile m-a pocnit o durere cumplita la ovare si chiar si in spate-la colon. Am fost la un dr. internist care m-a vazut la ecograf ( a vazut ovarul stang inflamat).M-a trimis la ginecolog-probabil maine ajung si acolo. Am avut dureri ca nu m-am putut misca- fara explicatie?!
Coco
aurelursu@k.ro spune:
Coco, probabil de la ovarul inflamat iti vin durerile. Mie mi-a spus doctorul ca orice sarcina se vede de la doua saptamani, fie ca e normala, fie extrauterina. pupici, gabi