Licurici de ianuarie-februarie 2009 (164)
Raspunsuri - Pagina 15
DarkBendis spune:
Selene,
musai trebuie sa vezi CE POTI sa faci ca sa iesi din situatia asta - ca asa cum se vede de pe aici, de dinafara, lucrurile nu doar ca nu merg mai bine la voi, ba din contra.
Atata lume a venit si ti-a dat fel de fel de sugestii, cam la toate raspunsul tau a fost "yes, but..." Meditatii nu poti face din motivul x si y, ingrijit copii din motivele z si k, job "normal" nu poti din motivele a si b, predat engleza sau franceza la gradi din motivele alfa si omega. Nu spun ca motivele tale nu-s valabile pentru tine, dar ... problemele trebuiesc rezolvate, banii trebuiesc castigati cumva, situatia la ora actuala nu mai poate ramane asa cum e. Cumva trebuie sa gasesti solutii sa "elimini" motivele care te limiteaza...si neaparat "deblocheaza-ti" viata! Ca zau, de la sine nu se intampla nimic. Daca e vorba de probleme de sanatate, rezolva-ti-le cat mai repede, daca e vorba de obisnuinta impune-ti sa te obisnuiesti cu un program nou (adica nu exista "nu ma pot trezi la 7 dimineata", daca trebuie sa te trezesti la 7, la 7 te trezesti), daca e depresie cauta ajutor de specialitate, daca ai nevoie de ajutor de la familie (partener, rude... ca prieteni am inteles ca nu ai prin zona, nu ma refer la "prieteni virtuali") cere. Gandeste-te la ce solutii pot exista and go for it. Ca din stat la calculator si plans pe umar la o populatie de pe forum prea putin se rezolva, ba din contra. Asta daca intr-adevar vrei sa schimbi ceva in viata ta. Daca nu, degeaba discutam discutii aici, degeaba vin fetele cu idei, solutii...
Singurele limite sunt alea pe care ti le creezi tu! Deci repet: gandeste-te ce trebuie sa faci ca sa rezolvi situatia in care sunteti, ce solutii ar fi, ce motive iti stau in cale si... elimina motivele. Nu exista "nu pot". Exista "nu stiu" (aici poti invata), exista "nu sunt obisnuita sa" (te obisnuiesti)...exista "nu sunt joburi in orasul asta" (schimbi orasul), "nu e de lucru in domeniul meu" (schimbi domeniul) si asa mai departe. Bineinteles exista si "de fapt nu vreau "... Si asta e cu totul alta mancare de peste.
Dark Bendis
& The Goblin Prince (31.12.2008)
"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
Selene_Bunny spune:
Dark, o chestie pe care am observat-o si o intrebare pe care am mai pus-o, dar nu mi-a raspuns nimeni la ea.
Ca sa schimbi domeniul, cum spui tu, iti trebuie ceva - un curs de calificare (m-am interesat de ce cursuri se fac fara sa platesti, cum ar fi cursuri pentru someri, insa eu nu sunt inregistrata la Somaj Braila si nici nu am cum sa fiu, pentru ca la Finante Cluj sunt inregistrata ca avand venituri, si 1 leu sa fie, ai venit, nu esti somer), o practica neplatita sau platita. De practica nu stiu nimic, intr-adevar, daca face cineva si in ce conditii.
Intrebarea era: daca pentru orice job, de orice fel, ti se cere 1 an minimum de experienta, dar tu nu ai cum sa iti formezi aceasta experienta, ce sanse ai?
Uite ca eu nu pot sa scriu in CV minciuni, gen spirit de echipa, rezistenta la stres, capacitati de coordonare, multitasking si ce se mai scrie.
Altceva in afara de traduceri, am lucrat la firma matusii mele, si acolo faceam tot ce mi se cerea sa fac, daca era de tradus, traduceam, daca era de raspuns la telefon, raspundeam, daca era de insotit vreun client, il insoteam, daca era de masurat produsele, le masuram, daca era de ambalat, le ambalam.
Dar ca experienta, efectiv experienta, traducerile sunt tot ce am. Tot ce imi defineste mie valoarea de om al muncii.
Iar ca sa schimb orasul, ar trebui sa rup familia in doua. Specializarea lui D. il tine legat de orasele unde se pot fabrica nave. Iar cele doua cursuri facute si platite cu bani destui nu i-au servit la nimic, pana acum.
Cum spunea cineva, daca esti absolvent de studii superioare, nu te primeste intr-un supermarket sa aranjezi marfa pe rafturi. Ca esti supracalificat, ai studii superioare.
Iaca, s-a deschis C&A in Braila. Am trimis CV mai amuz vreo doua-trei saptamani. Ce, m-a luat cineva in seama? Si nici n-am mentionat traducerile, am inventat chestii, pentru ca imi plac produsele lor.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
DarkBendis spune:
OOOFOFFF!!! I rest my case!! Ce spui tu este EXACT la ce ma refer mai sus: singurele limite sunt alea pe care TU ti le impui. TU ai decis ca doar traducerile au valoare pentru tine, ca doar traducerile te definesc ca om al muncii - de aceea nu gasesti nimic, fara suparare. Pentru ca tu doar atata vrei, sa faci traduceri- dar uite ca ce vrei tu nu se prea gaseste. Ce faci? Curl up in a corner si astepti sa apara iar traduceri, sau te reinventezi si mergi inainte... crede-ma, ai cu ce. Pai numai din cate ai scris despre tine, si fara sa stau mult pe ganduri: ai 2 limbi straine+lb romana STIUTE BINE (deci nu engleza invatata dupa ureche si cata franceza a uitat profa de la liceu, si lb romana scris cu "k" in loc de "c" si limbaj sms), experienta de activitati administrative/secretariale, experienta la vorbit la telefon (vei fi surprinsa cat de putine persoane stiu sa vorbeasca CORECT si POLITICOS la telefon), experienta in lucrul cu calculatorul (ma gandesc ca stii WORD, Excell, probabil si Powerpoint), tehnoredactare, o facultate DE STAT si traditie terminata, lucrul cu clientii la firma matusii, nu mai vorbesc de traduceri (ceea ce inseamna ca esti sau ar trebui sa fi reliable, punctuala, sa stii sa te tii de deadlines. Ce ar mai fi: metodica, organizata, de ani de zile you run your own business...cum spui ca nu ai ce oferi? Dar daca tu decizi ca doar atat poti sa oferi, adica traduceri, ei bine, nu vei primi mare lucru... ca nu e de unde.
GET OUT OF THE BOX!! Neaparat refa-ti CV-ul, poate te ajuta fetele care se mai pricep la ce se cere pe piata romaneasca, la cum ar trebui sa arate un CV "modern" (si astea se schimba), schimba-ti modul de gandire (nu e usor, dar tu ai ramas blocata pe "nu pot, nu se poate" si asta nu e deloc in folosul tau)
La fel si cu D. El decide ca doar atata poate sa faca, ca doar atata stie... fair enough. Eu cred ca el poate sa faca mai multe, si ar avea mai multe de oferit - dar daca el spune ca tot ce poate sa faca e sa lucreze in industria navala, altceva nu va putea face.
Si eu sunt absolventa de filo ca tine, am lucrat in invatamant ani de zile... cand nu am mai putut, ca m-am mutat in alta tara, m-am "retrained" si am lucrat 7 ani in banking. Cand am realizat ca 1) nu ma reprezinta 2) nu se mai potriveste cu modul nostru de viata si nevoile noastre, am renuntat si acum fac altceva, imi conduc propria mea afacere de interpreting, fac un curs de specialitate ca sa pot cere tarife mai mari "de profesionist", si mai nou lucrez ocazional si in domeniul film/televiziune (ca extra in diferite productii). Daca peste 5 ani va trebui sa fac altceva, o sa fac altceva. Eu sunt ceea ce sunt, nu ceea ce fac. Sotul - in aceeasi situatie. Absolvent de fizica, a lucrat ani de zile in health promotion, cand nu am mai fost fonduri a facut si el career change, si acum lucreaza in IT. Schimbare de cariera la 40 de ani, dar daca trebuie, trebuie. Ce era sa faca, sa stea si sa planga ca nu mai sunt fonduri pentru ce stie el sa faca si pentru ce are experienta? A luat-o de la capat si gata!
Think out of the box si actioneaza, ca daca nu faci nimic, sansele ca lucrurile sa se imbunatateasca de la sine sunt tare mici, si zau ca pe asta nu te poti baza!
Dark Bendis
& The Goblin Prince (31.12.2008)
"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
blackgirl0 spune:
Off topic: Selene, depune CV la Selgros/Carrefour Braila pt un post la case. Au fost scoase posturi libere de curand, o verisoara de-a sotului s-a angajat asa, avand mult mai putina scoala ca si tine. Succes!
Ah, si te rog eu mult, ia foarte serios in considerare sa faci o postliceala sanitara/farmacie. Stiu ca se plateste, stiu ca vb de 3 ani, dar vei gasi mult mai usor de munca in sanatate (ma bazez si pe faptul ca se vor debloca posturi, ca poate te ia cumnata la ea la cabinet). In fine, poti face multe.
L.E. Ne mai vedem? Am trimis PM cu date de contact, dar probabil ca sunteti ocupati.
flowerbee spune:
Selene, tu esti traducator autorizat? Daca da, ti-ai depus specimenul de semnatura la birourile notariale? Esti pe lista de persoanelor autorizate ca traducatori si interpreti conform Legii nr. 178/1997?
Pe perioada facultatii, am stat in gazda la o doamna extraordinara care este traducator autorizat de limba rusa. Si acum mai face traduceri (rar insa si doar pentru cunostinte),desi are 88 ani si mintea mai clara decat a mea. Nu ducea lipsa de cereri.
Concluzia este ca se poate sa iti faci din traduceri si interpretariat o profesie din care sa castigi bani frumosi. Mai intai te faci cunoscuta si practici tarife mai mici, termene mai scurte si abia apoi poti avea si pretentii. Important e sa te stie lumea ca esti o persoana pe care se poate baza oricand, la standarde de profesionalism.
Bee
Mamica de fetita dulce ALEXIA - MARIA (20.01.2009)
Doamne, ai grija de noi si de copiii nostri!
ingrid70 spune:
Si eu pic ca musca-n lapte!La noi nu a venit niciodata iepurasul de Paste (parintii mergeau cu noi si ne innoiau din cap pana in picioare de Paste, dar nu cu/de Iepuras). Eu as vrea sa introduc chestia asta cu Iepurasul pt Alex (ca vede/aude la ceilalti copii), dar nu stiu exact cand vine: la noapte sau maine noapte?La Selene nu vreau sa-i spun nimic, ca eu is mai nervoasa de felul meu, si nu vreau sa se supere pe mine, chiar in saptamana mare. Doar atat, toti copii fac asa sau chiar mai rau (Alex) si ca are prea multe pretentii de la un copil de 3 ani. O balerina celebra a spus odata "Nu astepta nimic de la viata si viata iti va fi de catifea". Daca nu vei avea nici o "pretentie" de la Daria, te vei bucura de fiece lucru, incepand cu faptul ca e sanatoasa, desteapta, frumoasa, etc...In registrul, copii imita pe parinti, fi-miu striga pe strada, parc, magazine, in casa, pe leagan intr-una, ca intr-o poezie: "iubirea mea, esti fericit, esti sufletul meu, esti dragostea mea, esti viata mea, eu te iubesc", apoi face o scurta pauza si zice "mi-e dor de-de tine". Nu va zic cum se uita toata lumea dupa noi...., mi-e cam jena si, apoi mi-e jena ca mi-e jena. Nu-l opresc insa, niciodata, pentru ca stiu cat de scurta e aceasta perioada in care noi suntem totul pentru ei. Foarte repede vom fi inlocuiti de prieteni si colegi, si, mai tarziu, de iubiti, vom deveni "expirati" si "invechiti". Mie imi pare f rau ca Selene nu gaseste calea de a se bucura de fetita ei minunata, la aceasta varsta minunata si unica (si grea, dar cat mai greu, cu atat mai valoros)...Ah, si sa nu credeti ca toul e lapte si miere, avem si time-out-uri, si plansete, si vaicareli, si prostioare, si tipete, si suparari, si consecinte, si pedepse..., dar cand ma cadoriseste cu cuvintele alea se sterge totul, astfel incat, atunci cand ma intreaba cineva, daca e cuminte, raspund, invariabil, ca e foarte cuminte, desi e ca si Daria si uneori chiar mai rau. Am avut zile cand se tavalea pe jos, pe strada, la propriu; cand nu ieseam cu el din casa cate 2-3 zile de frica circului pe care-l facea la intoarcere. Cu tricicleta nu mai iesim, ca daca i-o atinge cineva se lasa foarte-foarte urat....
bpaula spune:
Buna dimineata
Noua ne-a adus cadou Marius de la gradinita un virus, suntem toti de la cel mai mic la cel mai mare bolnavi, care cum. Si maine ar trebui sa plecam la drum.
Vroiam sa va doresc Sarbatori Fericite!!!
Selene_Bunny spune:
Citat: |
citat din mesajul lui flowerbee Selene, tu esti traducator autorizat? Daca da, ti-ai depus specimenul de semnatura la birourile notariale? Esti pe lista de persoanelor autorizate ca traducatori si interpreti conform Legii nr. 178/1997? Pe perioada facultatii, am stat in gazda la o doamna extraordinara care este traducator autorizat de limba rusa. Si acum mai face traduceri (rar insa si doar pentru cunostinte),desi are 88 ani si mintea mai clara decat a mea. Nu ducea lipsa de cereri. Concluzia este ca se poate sa iti faci din traduceri si interpretariat o profesie din care sa castigi bani frumosi. Mai intai te faci cunoscuta si practici tarife mai mici, termene mai scurte si abia apoi poti avea si pretentii. Important e sa te stie lumea ca esti o persoana pe care se poate baza oricand, la standarde de profesionalism. Bee Mamica de fetita dulce ALEXIA - MARIA (20.01.2009) Doamne, ai grija de noi si de copiii nostri! |
Da, bee, de mult. Din 2003 in Cluj si din 2011 in Braila. Aici nu a fost nevoie mai repede, nu orice traducere care imi trece prin mana are nevoie de legalizare notariala.
Rusa face parte din alta categorie de limbi decat engleza si franceza, care sunt in categoria I - cele mai uzuale. Asta asa, off-topic.
blackgirl, am primit PM-ul. Multumesc de idee.
Lucrusoare de vanzare...
Selene_Bunny spune:
ingrid, poti sa spui, ca nu ma supar. Am dormit putin si prost, sunt cu ochii in gura, ieri am curatat casa vreo 8 ceasuri, azi mai am inca pe atat, n-am motiv sa ma supar, un motiv sa ma trezesc mi-ar trebui. (nota: intelegeti cum vreti ).
Daca ziua efectiva de Paste e duminica, atunci vine Iepurasul, duminica dimineata.
Lucrusoare de vanzare...
Porumbita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ingrid70 In registrul, copii imita pe parinti, fi-miu striga pe strada, parc, magazine, in casa, pe leagan intr-una, ca intr-o poezie: "iubirea mea, esti fericit, esti sufletul meu, esti dragostea mea, esti viata mea, eu te iubesc", apoi face o scurta pauza si zice "mi-e dor de-de tine". Nu va zic cum se uita toata lumea dupa noi...., mi-e cam jena si, apoi mi-e jena ca mi-e jena. Nu-l opresc insa, niciodata, pentru ca stiu cat de scurta e aceasta perioada in care noi suntem totul pentru ei. |
asa face si R... imi ia fata palme si imi zice frumusica mea, sufletul meu, iubirea mea... mi-a fost tare dor de tine... (culmea e ca eu nu am zis niciodata frumuselul meu, restul sufletel, iubirea lui mami le folosesc...)