sfat educational
Raspunsuri - Pagina 3
viviana spune:
Si fii-mea are liber la astfel de schimburi.
Insa intotdeauna a fost atenta la valoarea lor si niciodata nu a dat o jucarie care i-a placut.
Nu da niciodata la schimb jucarii primite de zilele ei de nastere sau de Craciun.
Asa am invatat-o spunandu-i ca daca o va face s-ar putea sa-i para rau.
Schimburile de stilouri, pixuri, penare sunt la ordinea zilei.
Insa: acum 2 ani a dat 2 milioane (de la pusculita) pe masinutele unui coleg, 20 la numar, vezi doamne, sa-l ajute sa-si cumpere bicicleta.
Nu cred ca e ceva nociv atata timp cat ii explici ca valoarea jucariilor date trebuie sa fie cat de cat apropiata cu a celor primite. Si treaba asta sa meraga in dublu sens. Sa nu se simta bine cu ideea ca a pacalit.
Acuma la noi e o alta problema. A strans la pusculita 1500 lei cu care vrea sa-si cumpere Iphone.
Mi-a cerut voie. Raspunsul meu a fost categoric nu.
S-a suparat pe mine mi-a facut reprosuri (ca e cea mai amarata din clasa, ca e cel mai urat imbracata, are cel mai urat penar, are trening - in timp ce celelalte fete au colanti (sac!)) si nu intelegea de ce cu banii ei nu are voie sa-si cumpere ceea ce-si doreste.
I-am explicat ca rolul meu este si acela de a o invata, indruma, ce sa faca cu banii. Mai intai nevoile si apoi dorintele.
Oricum i-am promis ca vom mai discuta la vara.
A inteles sper...
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Simonna spune:
Vrea sa schimbe? Liber, dar trebuie sa imi spuna si mie. Ce si cu cine. Ca poate ceilalti parinti nu sint de acord. Si poate celalat copilas o sa fie certat de parinti. Vrei sa-i faci rau unui prieten? Nu. Atunci intreaba-ma pe mine, eu sun la parinte si daca si ala e de acord, da-i bataie, faceti schimbul.
Are insa o lista de stuff pe care nu poate sa le dea, din momentul in care le-a primit i-am explicat care e valoarea lor, mai ales sentimentala (primit de la cutare, facut special pentru el de cutare).
Daca-i spui destul, o sa priceapa! :)
Of topic, de pe lista: ce poti sa faci cind ai nevoie de bani? Pui taraba la trotuar, in fata casei, si vinzi pietre.
Simonna
viviana spune:
Din mai multe motive.
1. Motivul principal rezida in caracterul ei. Este tot timpul pe fuga, dinamica, are impresia ca timpul merge prea incet pentru ea, se repede cu o graba uluitoare cu capul inainte ignorand pericolele.
Daca isi doreste ceva vrea acel ceva in momentul in care i-a trecut prin minte fara a se gandi la consecinte.
2. In momentul cand obtine ceva se plictiseste de acel ceva foarte repede si apare o noua tinta.
3. Acum un an la tanguielile ei i-am luat un Samsung de nu stiu care - era la moda in clasa. Si io-te ca dupa vreo 2 luni s-a plictisit de el. Acum imi spune ca are cel mai naspa telefon din clasa.
Este o incercare de a o tempera.
Ea isi doreste acel telefon pentru ca are Android.
Eu nu vreau sa aiba acces la internet prin telefon. Avem acasa.
Are laptop, Nintendo XL si telefonul ei fix. Ajunge.
Ce-i mult strica.
Si apoi mai sunt motivele de ordin tehnic. E 1500 lei cu abonament. Noi avem abonament nou pe 2 ani. Nu s-au terminat acei 2 ani. La liber e 2700 lei. Ceea ce e inadmisibil.
Sa mai astepte sa strangem puncte si vom vedea.
Si mai apoi, Celcesforaie i-a promis ca daca intra la un liceu bun ii va face cadou un iPhone. Da' ea nu vea sa mai astepte. Il vrea azi.
Cel mai probabail vrea sa se laude cu el la colegi.
Si daca vrea sa traiasca o clipa efemera si sa fie in centrul atentiei datorita unui telefon de nu stiu care trebuie sa se abtina.
Sa fie in centrul atentiei prin ceea ce ofera ea personal, prin propriile ei abilitati si nu prin obiecte fara insemnatate.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
marius spune:
Mda... varsta.
Ioana are in Iphone - de la Craciun incoace ... strang din fund vorba aia la capitolul bani
E greu intradevar financiar discutand.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
dana vio spune:
Alex face cadou verilor ei din jucariile ei. Dar eu ma uit ce le da si daca sunt din preferatele ei incerc s-o fac sa schimbe. Dar stie ca are liber doar la jucarii. Nepotul meu, 13ani, face si el schimburi la scoala. S-a "ars" si el de cateva ori, asta in conceptia noastra pentru ca el era foarte incantat de schimb. De fapt, a primit ce si-a dorit! Mie nu mi se pare foarte nociva chestia asta, chiar cu riscurile de rigoare. Asa invata! O sa simta/nu lipsa obiectului dat, data viitoare o sa stie. Alex a dat toate zanele din Clopotica de era sa plang eu dupa ele, dar ei nu-i pare rau deloc!
Eu zic, sa-i spui ca are voie sa dispuna in felul acesta de anumite jucarii/reviste/stii tu. Nici sa nu-l avertizezi de bani, poti sa-i dai idei.
Alexandra Maria
14.12.2007
danielatt spune:
Roxy, dar daca l-ai sfatui sa faca aceste schimburi doar si numai cu ceea ce ii apartine ? Adica nah, ma gandesc sa nu te trezesti maine poimaine ca te amaneteaza cu totul..bine, exagerez acum.
Insa ma gandesc ca ar trebui totusi si lasat liber acest instinct dar si ghidat in asa fel incat sa fie facut responsabil.
In momentul in care isi va negocia numai propriile bunuri, atunci va da o anumita valoare acelora, si asta duce mai departe la o dezvoltare instinctiva, o mica cultura financiaraetc.
Pana la urma nu este rau ca un copil sa fie capabil sa aprecieze valoarea lucrurilor.
roxy spune:
danielatt nu as fi contra sa isi dezvolte spiritul de afacerist (deja il are)dar nu o are pe asta cu valoarea bunurilor.La el chiar si jucariile lui sunt importante pe moment, si apoi daca se strica e ok, las ca ia mama sau tata alta.E cu totul alt fel de copil decat fratele lui, care pastra si o pereche de chiloti sa nu cumva sa se strice, am si acum jucarii de la el de cand avea un an sau mai mic, hainute de cand era el mic, dar avea si are si acum in el asa un sentiment sa nu strice , sa nu murdareasca...pe cand asta mic, e purcelu strazii cand vine de la gradinita (aici e super ok daca copilul se murdareste , cu cat mai tare cu atat e mai normal ), jucariile sunt doar ca sa te joci cu ele si nu mai ramane nimic in urma lui, demonteaza tot sa vada ce e inauntru (asta recunosc ca faceam si eu si-mi ramaneau piese in plus la remontare).
Asa ca asta cu schimbarea doar a ce ii apartine vreau si eu, dar cum fac cand obiectul dorintelor e mai puternic si ar da tot sa-l aiba...
inbox spune:
A mea inca nu a facut schimb de lucruri, insa are o lada de jucarii selecate de ea sa le vanda! Plus ca vrea sa-si deschida la vara un stand de limonada ca sa faca rost de bani pentru ce mai viseaza ea.
Lumea mea