Piersicute de iulie august (26)

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Laura32 spune:

Nu suntem toate la culcare Fleur , ma bucur ca ai mai cumparat cate ceva ... sper ca a mai ramas ceva din salariu

24+ Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Daconst spune:

Să ne întoarcem la venirea pe lume a unui copil, într-o familie în care mai există băieței sau fetițe
de trei-patru ani. Acești copii trebuie avertizați cu mult timp înainte, trebuie să li se explice ce e cu sarcina
mamei lor?
Celor mari ar trebui să li se explice că se va naște un copilaș și că nu se știe dacă va fi băiat sau fată;
copilul va înțelege astfel de ce mama lui pregătește un pătuț. Dar în nici un caz mama să nu se mire că
tot ce face ea nu e privit cu ochi buni; de pildă, dacă ea se învîrte în jurul pătuțului pe care îl aranjează,
copilul îl lovește ca din întîmplare cu piciorul… Mama nu trebuie să-i spună niciodată că e un copil rău.
El se află în fața unei situații neobișnuite. Se fac pregătiri pentru un alt bebeluș, iar pentru el să fii bebeluș
nu e așa bine ca atunci cînd ești mare.
Uneori mamele spun: „O să mai cumpărăm un bebeluș.“ Dar asta înseamnă să-ți bați joc de o ființă
umană care știe foarte bine că înainte a fost și el bebeluș. La nivel inconștient, ființa umană știe tot de
cînd e mică. „Inteligența“ inconștientului este aceeași ca și la adulți. De aceea, de fiecare dată cînd avem
ocazia să vorbim copiilor despre problemele de viață, trebuie să le prezentăm simplu, așa cum sînt.
Numai că în legătură cu acest copil care se va naște, cel mare va spune: „De ce? Mie nu-mi trebuie.
– Dar acest copil nu este pentru tine.“ Cu toate acestea, în multe familii, părinții spun: „Un frățior sau o
surioară pentru tine.“ În felul acesta, copilul se așteaptă, bineînțeles, să aibă imediat pe cineva de o seamă
cu el, pentru că el mai știe și alți copii care au frați și surori. Atunci, spune: „Să vină cît mai repede.“ –
„Dar știi foarte bine că și tu erai bebeluș cînd te-ai născut.“ I se vor arăta fotografii. „Privește cum erai
cînd erai mic. Vezi, și el se va naște tot așa.“ Iar dacă va decide de la început: „Oh! dacă e băiat, nu-mi
trebuie“ sau „dacă e fată, nu-mi trebuie“, i se poate răspunde: „Să știi că nu are deloc nevoie să-l iubești
tu, și el are părinți ca și tine.“ Deseori, un copil căruia i s-a spus că nu e nevoie să-și iubească frățiorul
sau surioara, îi va iubi foarte mult, pentru că e ceva natural. Cînd un copil spune că nu-și iubește frățiorul
sau surioara e o prostie pe care o aruncă mamei sale, încercînd să o enerveze, să o scoată din pepeni,
cum se spune.

www.flickr.com/photos/9613794@N05/" target="_blank"> Lucas Paul(18.01.07)

23+ sapt

Mergi la inceput

Să luăm acum cazul unei familii care are deja copii ceva mai mari decît cei despre care am vorbit
pînă acum – cinci, șase sau șapte ani. Aceștia nu au reacții de respingere la apariția unui frățior sau a
unei surioare, dar și reacțiile lor sînt uneori neașteptate.
Începînd cu vîrsta de cinci-șase ani, un copil îl vrea pe cel mic pentru el. Vrea să aibă grijă de el mai
bine decît mama sau tatăl lui. Trebuie să fim foarte atenți la acest lucru pentru că există pericolul de a-l
deturna pe copil de la propriul lui destin, de băiat sau de fată care trebuie să crească printre copiii de
seama lui și care riscă să devină o adevărată mămică sau un adevărat tătic. E foarte rău atît pentru el cît
și pentru cel mic, deoarece, de acum înainte, pentru el, mama va avea două chipuri și două voci. Pe cît
se poate, mama și tatăl trebuie să-și spună că sînt, pentru fiecare copil care se naște, părinții unui copil
unic. Și el este, într-adevăr, unic, prin vîrstă și nevoile sale. Evident, ceilalți pot să ajute, să sprijine, să
coopereze. Dar nu trebuie să devină o obligație pentru ei. Cel mai bun procedeu: vor să aibă grijă de cel
mic? „Bine, haide, astăzi îți dau voie.“ Fără însă ca aceasta să devină o justificare pentru mamă: „Dacă
are grijă el, eu îmi văd de treabă.“ E foarte rău pentru cel mic. Profit de ocazie ca să vă spun că, după
părerea mea, nu e bine ca nașul celui mic să fie un frate mai mare. Copiii nu pot înțelege ce înseamnă o
legătură spirituală. Pentru ei, e același lucru cu o legătură bazată pe autoritate. Este rău din două motive:
în primul rînd, pentru că e mult mai bine să alegi nași adulți, care sînt cu adevărat în măsură să-l ajute
pe copil dacă, dintr-un motiv sau altul, mama sau tatăl nu pot s-o facă; iar apoi, cred că este mult mai
interesant să ai nași care nu fac parte din familie. Nici măcar bunici sau bunice. Știu că există obiceiuri
de felul ăsta. Ce să-i faci, asta e!

23+ sapt

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adarev spune:

Fleur, s-o crezi tu ca dormim. Eu sunt la un restaurant cu sotul si Mai Multi prieteni sa ascultam o formatie de muzica popular pe care ei o doresc la nunta. Eu sunt olteanca de fel, pana acum cantara muzica instrumental moldoveneasca. Trage si Nectarie picioare prin burta. Cred ca se simte in hora.

Ada

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adarev spune:

Dana ptr.11ani scrie ceva?

Ada

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui adarev

Dana ptr.11ani scrie ceva?

Ada

Nu scrie,dar eu zic ca e tot varianta a doua,cea de la 5-6 ani in sus.
Oricum e interesanta cartea.

23+ sapt

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fleurdelise spune:

Fetelor, sunteti tari !
Auzi la mine, sa cred ca dormiti la ora asta ...adevarul e ca adaug din reflex + 7 ore la ora mea si iesea 10 si ceva...oricum devreme...dar cred ca in Ro nu s-a trecut inca la ora de vara? ca acum sunt + 6 ore la voi
Ada, hai in hora cu Nectarie!
Gagici, m-ati binedispus! mama ce-as asculta si eu niste Laura Lavric ceva acuma (eu is moldoveanca...) si mi-ar tropai singure picioarele!

Interesante pasaje Daconst, din ce carte sunt? Mi-ar place s-o citesc cap-coada. Stiti cumva daca a pus Ilenutza cartea aia pe mailul comun, ca nu am intrat inca?

Laura, mi-a mai ramas din salar niste maruntis pt chirie si o factura ceva...

Eu mai dau cu sapa vreo ora si gata, weekend, nu am nici un plan, astept sa se mai incalzeasca pe aici, ca e soare dar frig si nimic verde inca...

Nu va mai zic noapte buna ca mi-o iau, weekend placut cu activitatile voastre preferate si piersicute active!

26 + X Ioan

"Copiii sunt mesajele vii pe care le trimitem unor vremuri pe care nu le vom vedea" (John W. Whitehead)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns balanta_tm spune:

asa fleur, deci ai luat salariul si mana grebla ti s-a facut la farmacie .
ada, si eu sunt olteanca (de la valcea).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ali24 spune:

fleur ce crezi tu ca ne culcam odata cu gainile?nici noi nu dormim...
ada azi la populara ,maine la club...esti tare ce mai.tine o tot asa
dana -multumim ca ti ai facut timp sa ne trimiti si noua..e interesant ce zice acolo.cand m ai gasesti ceva ce crezi ca ar fi bine sa stim te rog sa ne pui si noua

26+
rafael albert(25.05.2007)

Mergi la inceput

Fleur,la mine e 21 abia...deci mai stau prin zona.
Cartea e exact cea despre care spunea Ilenutza,Cind apare copilul de Dolto.
Chiar faina,imi place.

23+ sapt

Mergi la inceput