Copil stangaci
Raspunsuri - Pagina 2
Vivela spune:
eu am o alta problema - tot legata cumva de subiect.
baiatul meu cel mare -care acum are 4 ani si jumatate, isi foloseste ambele maini cam in aceeasi masura si cam cu aceeasi eficienta. n-am reusit sa-mi dau seama pana acum daca e stangaci sau dreptaci, cat a fost mic mi-am zis ca o sa vad pe parcurs, cand mai creste. mingea o loveste cand cu piciorul drept, cand cu stangul, lucurile le apuca cu mana care ii e mai comod. de scris, ia creionul cand cu stanga, cand cu dreapta. de ex., incepe un desen cu dreapta, dupa 2 minute il muta in stanga si continua. dupa alte 2-3 minute muta iar creionul in mana dreapta.
dilema mea este urmatoarea: ar fi bine sa-l corectez cumva, sa-si stabileasca o singura mana pentru scris? stanga, dreapta, care ii e lui mai comod, dar sa fie una singura?
e curios pentru ca atunci cand scrie cu stanga (in special) tinde sa scrie de la dreapta la stanga si in oglinda, adica litere si cifre inversate. mi-a scris odata o pagina intreaga, de jos in sus si de la dreapta la stanga, dar si cu literele inversate.
lucrul acesta se intampla mult mai rar cand foloseste mana dreapta.
corap spune:
vivela, lasa-l in pace. (piciorul nu e relevant, am scris mai sus ca nu-i obligatoriu sa fie pe aceeasi parte cu mana si piciorul).
stiam ca fenomenul scrierii in oglinda e frecvent la stangaci (probabil si la ambidecstri adevarati - copilul tau poate fi ambidextru, pana la urma). pana la urma, trebuie doar convins de sensul scrierii. de aceea ajuta caietele liniate in partea de unde trebuie sa inceapa scrisul.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2117809/ - un articol despre scrisul in oglinda
(Lewis Caroll si Leonardo da Vinci au scris pagini intregi "in oglinda")
edit: despre mirror writing a mai fost deschis relativ recent (=in ultimul an) un subiect pe-aici. nu stiu care au fost concluziile, ca nu aveam cien stie ce interes pt subiect, dar poate gasesti ceva informatie relevanta pt tine.
ana_lia spune:
Cris si fetita mea de 2,7 luni foloseste cu precadere mana stanga, respectiv mananca mult mai bine cu ea, coloreaza, aduna jucarii, scrie pe tablita sau la tastatura calculatorului.
Noi suntem o familie de stangaci bunicul, eu si acum si fetita mea si acest lucru nu a deranjat niciodata.Eu de ex. am facut sport, scrima, era un mare avantaj faptul ca foloseam mana stanga, incomodam toti adversarii. In plus, se spune ca stangacii au latura creativa mult mai dezvoltata. Conluzia, decizia iti apartine dar este de preferat sa lasi natura sa-si urmeze cursul.
Vivela spune:
Corap, multumesc de raspuns. asa am zis si eu, il las in pace, i-am corectat de fiecare data directia de scris si i-am explicat cum se fac corect literele atunci cand le-a facut in oglinda.
am sarit ca arsa cand educatoarea lui de la gradinita mi-a zis ca incearca sa-l dezvete sa scrie cu stanga - invocand ca oricum scrie la fel de bine sii cu dreapta. si apoi m-am gandit ca poate nu e rau sa se stabilizeze cumva...de aici si dilema mea.
xxxwoman spune:
Intru si eu in clubul celor cu pitici stangaci (presupun ca-si mostenesc tatal care scrie cu dreapta execrabil si cu stanga ceva mai rotund :))), taie cu stanga, desface suruburi cu stanga... si tot asa.
De foarte mici am sesizat ca fac lucrurile cu stanga - tin jucariile, duc la gura, deseneaza.... Baietelul are 4 ani jumatate, fetita 2... amandoi sunt la fel. Pe cel mare daca-l atentionez sa mute creionul in dreapta muta pe moment si in 30 de secunde, involuntar, schimba iar pe stanga.... M-am gandit si eu la cum vom proceda cand vor ajunge la scoala, insa tot eu mi-am zis ca ar fi cazul sa fim suficient de deschisi la minte sa ii acceptam pe fiecare asa cum sunt... Sper sa nu fie nevoie sa-l educ fortat sa scrie cu dreapta. Eu sunt mandra de ei asa cum sunt - uite, suntem mai cu mot
cris_09 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ana_lia Noi suntem o familie de stangaci bunicul, eu si acum si fetita mea si acest lucru nu a deranjat niciodata.Eu de ex. am facut sport, scrima, era un mare avantaj faptul ca foloseam mana stanga, incomodam toti adversarii. |
Cris ,mami de pui nazdavan,Sebi ,www.eticker.co.za/tickers/7raxakae7qnsuro8.png" target="_blank">14.05.2010
Ramona2006 spune:
Hop si noi!
Tot asa, sintem o familie de stingaci, de la bunica incolo - atit stiu eu cel putin. Mama mea, eu, fii-meu si fii-mea, toti stingaci. Eu, bineinteles nascuta si crescuta in sist. de educatie comunist, nu am avut voie sa scriu cu stinga la scoala. Scrima am facut si eu si intr-adevar, este un f mare avantaj sa fii stingaci (am si diplomele cistigate sa dovedesc asta), la fel, am facut volei si mereu pe mine ma puneau sa servesc, cica tot asa, serva cu mina stinga "deruteaza adversarul".
Imi aduc aminte ca atunci cind am invatat sa scriu, eu scriam in oglinda...era f cool, insa au venit invatatorii comunisti si m-au pus rapid la rind cu ceilalti...
Nu m-am gindit niciodata sa incerc sa-i corectez pe ai mei copiii, poate ptr ca vin dintr-o famile unde nu era mare brinza sa fii stinga. Barbatu' inca se mira cind o vede pe fii-sa scriind cu stinga, el venind dintro- famile de dreptaci.
Cita vreme ptr ei este natural sa aiba mina stinga dominanata, nu vad de ce ar trebui noi sa incercam sa schimbam asta.
maraki spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cris_09 Eu m-am gandit ca o sa fie "deranjant" la scoala cand o sa dea cot in cot cu colegul,la masa...chestii din astea De asta ma intrebam daca ar fi bine sa-i sugerez sa foloseasca cealalta mana de pe acum Cris ,mami de pui nazdavan,Sebi ,www.eticker.co.za/tickers/7raxakae7qnsuro8.png" target="_blank">14.05.2010 |
Tocmai ca e stangaci nu va fi cot in cot cu colegul de banca. Copilul meu este stangaci, are 25 de ani. Este bucatar si taie foarte bine cu mana stanga. Cu dreapta e ca si cum am incerca noi sa taiem cu stanga si nu am reusi. Scrie cu stanga, face totul cu stanga si nu l-a afectat la nimic.
lavi02 spune:
Si fetita mea cea mica e stangace. La scoala fetitei celei mare sunt banci de un singur copil, deci (in unele scoli) nu apare problema de a incomoda colegul de banca.
Confirm, in invatamantul din Ro acum se merge pe ideea de a lasa copiii sa foloseasca mana la care au indemanarea mai mare.
Stiti cumva unde gasesc stilou ergonomic pentru stangaci?
corap spune:
stiu eu, stiu eu :)
in principiu, la orice librarie mai mare. am vazut si la imaginarium.
sau aici: http://schoolfriendly.ro/produs/1697/stilou-stangaci-blister-stilou-cu-penita-iridium-2-rezerve-baieti.html
si aici:
http://www.price.ro/preturi_herlitz_stilou_tornado_pentru_stangaci_+_patroane_862137_7_354196.htm
http://www.newtaskbirotica.ro/?p=productsList&iCategory=86
si aici foarfece http://dacomag.ro/produse/166-Articole-scoala/197-Foarfece/687-Foarfeca-stangaci.html