Copil stangaci
Baietelul meu de 1 an si 10 luni e stangaci,mananca cu stanga,deseneaza cu stanga,apuca jucariile cu mana stanga etc...
Eu cred ca inca pot corecta asta(de ex cand ii spun sa foloseasca cealalta mana pentru a colora,schimba creionul in mana dreapta),dar doar pana data viitoare
Eu vroiam sa va intreb daca are sens sa incerc sa-l "invat sa fie dreptaci"?(nu zic ca as reusi sigur-dar pot incerca)
Au dezavantaje multe stangacii?
Cris ,mami de pui nazdavan,Sebi ,www.eticker.co.za/tickers/7raxakae7qnsuro8.png" target="_blank">14.05.2010
Raspunsuri
Selene_Bunny spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cris_09 Baietelul meu de 1 an si 10 luni e stangaci,mananca cu stanga,deseneaza cu stanga,apuca jucariile cu mana stanga etc... Eu cred ca inca pot corecta asta(de ex cand ii spun sa foloseasca cealalta mana pentru a colora,schimba creionul in mana dreapta),dar doar pana data viitoare Eu vroiam sa va intreb daca are sens sa incerc sa-l "invat sa fie dreptaci"?(nu zic ca as reusi sigur-dar pot incerca) Au dezavantaje multe stangacii? Cris ,mami de pui nazdavan,Sebi ,www.eticker.co.za/tickers/7raxakae7qnsuro8.png" target="_blank">14.05.2010 |
Nu stiu de niciun dezavantaj. In filmele americane, vad o droaie de actori scriind/desenand cu stanga.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
corap spune:
da' de ce vrei sa-l corectezi?
momentan nici macar nu se poate spune ca-i stangaci, se va hoatari cam la 3-4 ani pe o anumita mana.
Eu am doi copii stangaci si pe bune, nu-i nicio tragedie
daca tii mortis sa-l "dezveti" de mana stanga (si daca este intr-adevar stangaci), chestia asta poate veni la pachet cu dificultati de verbalizare, cu balbaiala si dificultati de scriere.
din ce am citit, exista doua feluri de stangaci - stangacii naturali (la care stangacia este un factor genetic) si stangacii traumatici (scuze, nu am gasit alt termen, ce am citit am citit in engleza pentru ca in romana n-am gasit materiale documentare) - care sunt stangaci datorita unei traume (in general minore) suferite la nastere sau in copilaria mica.
se pare ca stangacii naturali sunt mai adaptabili la a scrie cu mana dreapta decat stangacii traumatici, la care exista mai multe efecte negative ale schimbarii mainii.
in plus, lateralitatea nu se manifesta numai la nivelul membrelor superioare (desi aici e cel mai evident), ci si la nivelul ochilor, urechilor si al membrelor inferioare. si poate fi diferita, in functie de persoana. de ex. eu sunt dreptace la membre, dar am ochiul si urechea stanga dominante.
daca mai vrei informatii, eu ti le dau cu placere.
dar gandeste-te bine la raportul intre beneficiile pe care ti le poate aduce schimbarea mainii (eu nu am gasait niciunul, sunt curioasa ce beneficii vezi tu) si riscurile pe care le implica.
oricum, momentan nu e vorba nici de stangaci si nu ar trebui sa-l fortezi intr-un anume fel. este foarte mititel.
cris_09 spune:
Eu m-am gandit ca o sa fie "deranjant" la scoala cand o sa dea cot in cot cu colegul,la masa...chestii din astea
De asta ma intrebam daca ar fi bine sa-i sugerez sa foloseasca cealalta mana de pe acum
Cris ,mami de pui nazdavan,Sebi ,www.eticker.co.za/tickers/7raxakae7qnsuro8.png" target="_blank">14.05.2010
J.D. spune:
Finn foloseste ambele maini la orice face. Nu m/am gandit niciodata sa/l corectez. Mi se pare un avantaj, nicidecum ceva ce trebuie corectat.
Finn Constantine 15.10.2009 si 35+ Euan Tudor
corap spune:
la scoala spiu ca e stangaci si sa-l puna in partea cealalta a mesei. pe bune, astea ti se par dezavantaje care sa merite efortul de a-i schimba mana.
uite, fa un efort si intr-o zi fa toate lucrurile cu stanga. absolut toate. inclusiv spalat pe dinti, legat sireturi si taiat ceapa. si gandeste-te ca efortul lui de a-si schimba mana ar trebui depus zi de zi. cat timp crezi ca ti-ar trebui sa obtii aceeasi dexteritate cu stanga. crezi ca ai reusi vreodata? merita?
e foarte important ca, daca e intr-adevar stangaci, sa il sustii si sa il inveti sa faca lucrurile ca stangacii, nu ca dreptacii dar cu mana stanga. de ex. cand il inveti sa taie painea, tb. sa il inveti sa tina painea in partea dreapta (adica sa fie pozitionata invers fata de cum o pozitionezi tu).
pentru sireturi: il inveti stand fata-in-fata, ca sa repete miscarea "in oglinda"
acum exista o sumedenie de ustensile speciale pt stangaci sau "ambidextre" (inclusiv stilouri, foarfece), asa ca nu o sa-i fie mai dificil decat unui dreptaci.
cris_09 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui corap la scoala spiu ca e stangaci si sa-l puna in partea cealalta a mesei. pe bune, astea ti se par dezavantaje care sa merite efortul de a-i schimba mana. uite, fa un efort si intr-o zi fa toate lucrurile cu stanga. absolut toate. inclusiv spalat pe dinti, legat sireturi si taiat ceapa. si gandeste-te ca efortul lui de a-si schimba mana ar trebui depus zi de zi. cat timp crezi ca ti-ar trebui sa obtii aceeasi dexteritate cu stanga. crezi ca ai reusi vreodata? merita? |
Saracutul el acum invata sa se descurce si eu vroiam sa-l incurc mai tare
Multumesc mult pentru raspunsuri
bobocel_07 spune:
Eu sunt un copil "corectat" de mama si de doamna invatatoare.Acum scriu cu dreapta desi mi-as fi dorit foarte mult sa scriu cu mana stanga.Schimbam mana cu care scriam doar cand erau ele de fata,cum se intorceau scriam tot cu stanga.Eu zic sa il lasi sa scrie cu ce mana vrea.Eu fac totul cu mana stanga, si as fi vrut sa scriu tot cu stanga.
bobocel_07
Mik spune:
Cris, si eu am un stingaci in casa (unul singur dintre cei 3 copii).
Primul sfat : nu-l corecta !
Nu stiu cu e in RO, insa aici stingacii sunt lasati pace, invata sa scrie cu mina stinga si nu deranjeaza pe nimeni. pentru a nu deranja colegul de banca il pune la stinga pupitrului daca sunt doi pe loc sau linga alt stingaci.
Ai o chestie totusi la care sa fii atenta : cind il inveti una-alta (de la mersul pe bicicleta la tricotat) sa-i explici miscarile in oglinda. Asa va invata mai usor.
Idem cind il duci la sporturi, poti preveni instructorul ca e stingaci.
(ca anecdota nostima, in primul an in Franta m-am trezit intr-un curs in amfiteatru intre stingaci si ma uitam ciudat la mina mea daca era cea buna pentru luat notite ).
corap spune:
cu placere. si daca mai ai intrebari, incerc sa iti raspund in masura in care ma pricep si eu.
edit: mik, si in ro stangacii sunt lasati liberi, prin toate institutiile (pre)scolare prin care i-am preumblat politica a fost de a-i lasa in pace. dar nici "metodica" pentru a-i invata pozitia corecta la scris nu exista, asa ca parintii ar trebui sa se ocupe de asta inaintea inceperii scolii - vorbesc de pozitia foii si de modul de a tine instrumentul de scris, precum si de tehica propriu-zisa, care e oarecum diferita la stangaci.
Mik spune:
Uitam : totusi unele chestii sunt facute pentru dreptaci, ca sa-l ajuti cauta foarfeca de decupat pentru mina stinga si stilou ergonomic pentru mina stinga cind va fi mai mare.
Al meu baiat (e mare acum) detecteaza singur chestiile pe care el le-ar vrea sa fie "pe cealalta parte" , ca de exemplu casa de inregistrat de la supermarché.
Si pe clasicul ibric din RO l-a vazut mai ciudat.
edit corap, nu stiam cum mai sunt tratati stingacii in Ro. Pe vremea erau contrariati si pusi sa fie dreptaci.
Am vazut ca am scris cam in celasi timp,