Romanul de dragoste
Buna,
Aveti vreo parere despre ce anume cautam noi intr-un roman de dragoste? Ce-l face satisfacator, sau chiar de neuitat? Sigur, ideal ar fi o mare combinatie de calitati, dar daca ar fi sa alegem doar cateva, care ar fi? Pentru mine de exemplu sunt personajele , nu neaparat perfecte dar greselilor lor trebuie sa intre in limitele mele de acceptare. Daca unul dintre ele face ceva ce depaseste puterea mea de intelegere si-mi devine antipatic atunci, gata, s-a terminat.
Pentru voi ce este? Povestea neobisnuita sau obisnuita dar scrisa intr-un mod diferit? Dialogul? Sfarsitul fericit? Sau nefericit? Multa actiune in jurul idilei sau dimpotriva, o poveste centrata pe idila?
Raspunsuri
monixy spune:
Probabil , ca in orice expresie artistica , traim sau retraim la nivel virtual toate posibilitatile vietii .
Memorabil este , mai ales , ineditul , iar asta depinde si de varsta si de experienta cititorului .
Ceea ce mi se parea interesant in romanele de dragoste la 18 ani , acum la aproape 40 mi se pare superficial sau iluzoriu . Si ma refer atat la emotii , cat si la idei si comportamente . Asta poate si pentru ca n-am citit eu mari opere literare . Sau e vorba de conflictul intre scriitori si cititori din generatii diferite
De fapt , ca sa raspund concret despre preferintele mele , nu imi plac romanele fixate pe tema asta , mai degraba admir cateva elemente sensibile intr-o structura complexa de teme .
maria_alexia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monixy Probabil , ca in orice expresie artistica , traim sau retraim la nivel virtual toate posibilitatile vietii . Memorabil este , mai ales , ineditul , iar asta depinde si de varsta si de experienta cititorului . Ceea ce mi se parea interesant in romanele de dragoste la 18 ani , acum la aproape 40 mi se pare superficial sau iluzoriu . Si ma refer atat la emotii , cat si la idei si comportamente. [...] De fapt , ca sa raspund concret despre preferintele mele , nu imi plac romanele fixate pe tema asta , mai degraba admir cateva elemente sensibile intr-o structura complexa de teme . |
Perfect de acord, n-as fi putut exprima atat de exact.
Partea cu care nu sunt de acord am omis-o, caci contrazice fix primele fraze, cele legate de cautarea prin lectura de noi vieti si de experienta.
Monixy, o adevarata placere sa-ti descopar si blogul .
Ioana_Pos spune:
Despre ce romane vorbim? Daca nu ma lasa neuronu', marile romane de dragoste sunt fie drame, fie fresce sociale sau amandoua. Cele care se termina bine sunt putine in literatura, daca nu punem la socoteala cohortele de Brownuri, Steeluri scl care sunt toate asa cum spui tu, 'o poveste (aceeasi! ) centrata pe idila'.
Singurul roman de dragoste care mi-a placut si s-a termina bine e Mandrie si Prejudecata, dar l-as defini ca satira in primul rand si ca roman de dragoste in subsidiar.
Ca sa raspund la intrebarea ta: imi plac romanele care spun 'ceva' indiferent de amorurile tesute pe langa.
monixy spune:
Maria
Pentru mine e mereu o placere sa citesc conversatiile din aceasta zona a forumului .
Referitor la subiect , cu o mica modificare in titlu , poate ar fi mai multe de spus despre dragoste (d)in romane . Si in general , si in particular .
Despre romanele simple , cliseistice , autoarea cartii Necredincioasa spunea ca in adolescenta le ajuta pe fetele ca ea , crescute in traditiile si dogmele unui sistem inchis , sa intrezareasca si alta viata , mult diferita .
Partea negativa e ca realitatea devenea si mai sumbra prin comparatie ....(vise bovarice)
Sigur ca acest lucru , de trezire , e mult mai realist daca se face prin intermediul unor valori consacrate , dar acestea nu sunt mereu accesibile .
Un exemplu tot din zona musulmana este Citind Lolita in Teheran , in care o profesoara discuta cateva carti mari cu studentele ei , de aici rezulta ca dragostea si libertatea sunt acelasi lucru .
aiamoni spune:
Adica cum, un roman care are o idila in centru (normal ca mai sunt chestii pe langa, dar ma refer la ideea principala) n-are cum sa fie foarte bun? Trebuie neaparat sa fie despre altceva?
Dati-mi niste exemple macar de carti cu alt subiect principal dar care au si o idila si le considerati bune.
Ioana_Pos spune:
Hamlet? Legele Lear? Asta daca prin idila nu intelegi neaparat o poveste pozitiva :) de dragoste.
Mik spune:
Ce intelegi prin roman de dragoste ?
Dintre sentimentele prezentare "amorul" e central sau cum ?
Dupa mine o buna treime din romane sunt "de dragoste".
In categoria asta nu includ Barbara Cartland (nu stiu daca am scris bine) si nici Sandra Brown (iar nu-s sigura de grafie).
aiamoni spune:
Pai da, un roman in care tema principala e povestea de iubire. Adica nu "The Help", chiar daca exista acolo o mica poveste de dragoste, ci "Invitatie la vals", sa zicem, sau "The Notebook".
Ioana_Pos spune:
Pai, obiectiv vorbind poti sa vezi ce romane au castigat Nobelul de exemplu si cate dintre ele erau romane de dragoste. Senzatia mea e ca nu prea multe...
Eu nu-mi amintesc vre-un roman de dragoste care sa fi fost un mare hit dpdv al criticilor...
galisia spune:
Ne cautam,ca in orice poveste, pe noi insine.
La varsta intrebarile cautam sa aflam,apoi visam,aspiram ,asteptam.Traim,cautam din nou raspunsuri,la un moment dat inspiratie si apoi da,si ...consolari.
Cautam viata.Si cand cartile sunt bune,o gasim.
Romanele despre dragoste nici nu au de fapt aceasta "eticheta",pentru ca dragostea este atat de amestecata cu tot ceea ce presupune existenta incat a incerca sa o "prezinti " aseptic ,exclusiv ,inseamna a o saraci de orice esenta si continut.