Nu am crescut in greutate
Avem un bebelus de 2 saptamani care a invatat sa suga mai greu... Eu am nascut prin cezariana si lapticul a venit si el mai greu... Am mers la neonatolog si ne-a spus ca avem inca 3 kg, exact cat aveam cand am iesit din maternitate... Fetita s-a nascut cu 3,200 si a papat mai mult lapte praf cat am stat in spital.. Acasa nu i-am mai dat pentru ca a reusit sa prinda sanul si sa suga si pana sa invete sa faca asta am preferat sa ma mulg si sa ii dau tot lapte de la mine... Acum, ne-a recomandat sa ii dam totusi si supliment de lapte praf ca sa luam in greutate si am incercat sa ii dam dar nu il accepta...refuza din start biberonul sau vomita lapticul ulterior. nu stiu deloc ce sa fac pentru ca ea adoarme la san si pare satisfacuta dupa ce papa, dar faptul ca nu a luat in greutate ma ingrijoreaza si ma face sa cred ca nu papa suficient. vi s-a intamplat asta, mamici? Voi cum ati proceda... Nici nu stiu ce sa fac pentru ca am inteles ca laptele praf trebuie luat la 3ore iar eu nu reusesc sa ii fac norma pentru ca nu il ia...
Raspunsuri
miro79 spune:
Pe Sara am nascut-o cu 3.150 iar la iesirea din spital avea tot 3 kg. Am nascut-o prin cezariana si laptic n-am prea avut de loc. Ma mulgeam zilnic si ii dadeam cat aveam (chiar daca era vorba doar de 10 ml). M-am chinuit mult si pentru ca nu stia si nu vroia sa suga de la san asa ca am hranit-o cu biberonul. Ce am invatat eu din experienta asta ( Sara mai are putin si face 5 anisori) este ca nu rezolvi nimic fiind stresata. Incearca sa ii dai acelasi tip de lapte formula pe care l-a papat si in maternitate, nu alt fel caci s-ar putea sa-l refuze. Nu o forta sa bea niciodata ceva cand nu vrea caci ai vazut si tu ca o sa vomite mai tarziu - asa pateam si eu cu Sara. La fel ca si tine ma stresam si eu si nu mai stiam ce sa-i dau si nu numai la laptic ci si cand am inceput diversificarea. Tare mofturoasa a fost. Si acum la fel de greu mananca fata de alti copii. Partea pozitiva este ca cu toate ca a fost mereu o slabatura (mergeam cu ea la control si erau copii mult mai mici decat ea si de 2 ori mai grasuti) este sanatoasa, vioaie si-i merge mintea brici. Ai rabdare, multa rabdare si o savezi ca totul o sa fie bine.
Ilinca_M. spune:
Mami_cris, in primul rand linisteste-te, nu e niciun motiv de panica.
In primul rand cantarirea bebelusului se face pe acelasi cantar; a fost cantarita fetita pe acelasi cantar si la iesirea din maternitate si la doctor? Poate fi o diferenta intre cele doua si in realitate fetita sa fi luat macar vreo 200 de grame ceea ce e foarte bine pentru doar 2 saptamani de viata.
Eu mi-am cantarit fetita strict 1 data/ luna, pe acelasi cantar, la medicul de familie. Deci habar n-am cat a luat in greutate in primele 2 saptamani, poate nici n-a luat, da' nestiind nu am avut niciun stres:))
Pe scurt, eu stiu ca nu e bine sa facem o obsesie din cantarit, sa facem "proba suptului" si alte minunatii inutile ci sa urmarim:
- suge copilu' bine? tu spui ca fetita tocmai a invatat sa suga si e satisfacuta la san, deci asta e bifata.
- e vioaie, are un aspect sanatos, e bine-dispusa, nu pare a avea un discomfort vizibil si de durata?
- uda destule scutece intr-o zi, face shushu destul de des? (ei, am uitat care e "norma" dar stiu ca schimbam o gramada de scutece/ zi in primele luni:)))
- nu da semne de deshidratare?
Daca toate astea-s bifate, nu trebuie sa te stresezi. Cata vreme s-a obisnuit sa suga, nu-i mai da formula nici lapte de-al tau in biberon. Sanul e de ajuns. Cantareste-o doar 1 data pe luna, pe acelasi cantar. Sa-i dai un lapte pe care nu-l accepta si-l vomita ulterior...nu-i faci decat rau. Nu te stresa ca-i transmiti agitatia ta. Succes si spor in continuare la alaptat! (si vezi ca urmeaza puseele de crestere, sa fii pregatita, nu e prea placut)
I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.
CT spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ilinca_M. - uda destule scutece intr-o zi, face shushu destul de des? (ei, am uitat care e "norma" dar stiu ca schimbam o gramada de scutece/ zi in primele luni:))) |
5-6 scutece pe zi.
Mami_cris, unde stai? Te-ar ajuta sa stai de vorba cu o consultanta LLL? Rox te-ar putea ajuta probabil, ori personal, ori recomandandu-ti o consultata la tine in apropiere: http://atasatlasanulmamei.blogspot.de/
mami_cris spune:
Multumim mult pentru raspunsuri...
Formula de lapte pe care incercam sa o luam la recomandarea neonatologului este aceeasi care i s-a dat si in maternitate... Iar la unele mese o ia, la altele o vomita sau refuza biberonul de la bun inceput.
La intrebarea 'suge bine' am inceput eu sa imi pun cele mai mari probleme pentru ca ea pare satisfacuta, dar tot ar mai suge... V-am zis ca suptul la noi poate dura si doua ore :( de aceea ma intreb daca suge eficient... Fac difereenta acum intre primul ei supt, cand a terminat dupa vreo 10 minute si apoi era atat de ghiftuita incat a adormit instantaneu o data ce a lasat sanul ldin gurita...acum nu mai se intampla asta si nu pot sa inteleg de ce??
Scutece murdarim aproape dupa fiecare masa, deci cu asta cred ca stam bine :)
Vioaie si bine dispusa este mai dgraba cand o trezim noi ca s-au facut cele trei ore si o schimbam apoi ii dam de papa, la fel ca in maternitate... Daca o lasam sa doarma ea cat vrea si o iau din patut cand incepe sa planga...ca eu cam asta intelegeam prin alaptat la cerere, este foarte plangacioasa ca abia reusim sa o infasam, cred ca vrea sa treaca direct la masa. Din acest motiv am cam renuntat sa o las sa se trezeasca atunci cand vrea ea si deja ii e prea foame...
Semne de deshidratare din cate le cunosc eu...nu avem din fericire... In schimb este destul de somnolenta si asta intelesesem ca e si datorita icterului fiziologic... Si in plus avem de luat niste picaturi anticolici, Alinan, care si acelea din cate am citit pe prospect dau somnolenta... De aia si adormim probabil atat de repede la san si nu apucam sa ne saturam mai rapid de supt...
Noi suntem din Constanta...si deocamdata intrebam medicii pediatri despre aceasta problema. Stim si despre LLL dar inca nu am apelat la un consultant al lor mai ales ca sunt pe bucuresti din cate am inteles.
BraveGirl spune:
In primele saptamani de viata locul nou-nascutului este la sanul mamei. Deci poate sa suga si 2 ore, poate sa suga si 10 min si apoi sa doarma, etc. La 2 sapt este un puseu, daca nu ma insel, si suge mai mult. Daca uda suficienti pampersi, nu-ti face griji si nu indopa inutil copilul cu LP. LP este inamicul nr 1 al alaptarii. De asemeni, nu e nicio tragedie daca nu a luat in greutate in primele 2 sapt. Mai ales ca nu ai precizat dc a fost cantarita pe acelas cantar, ca asa cum au spus fetele, e posibil sa fi luat macar 100g dar fiind alt cantar, arata 3kg. De ex, baietelul meu la controlul de 7 zile luase in greutate 50g. Atat. Dar la o luna luase peste un kg. Pe la 2 sapt a inceput sa suga mult, des, cu pofta de regurgita de intram in panica, crezand ca nu-i mai ramane nimic in stomacel. Dar cd am vazut la 1 luna cat a luat in greutate m-am linistit.
si am continuat cu pana luna trecuta (deci 1 an si apoape 4 luni )
Sara_Maria spune:
Draga mamai_cris,
In primul rand felicitari pentru minunea ta! In primul rand nu te stresa.
NU face din cantar un stres.
In al doilea rand, trebuie sa vezi cat caca face fetita. Stiu un caz in care mamica s-a dus la doctor spunand ca fetita este constipata, insa ea de fapt nu sugea suficient. Laptele matern este singurul care se digera in proportie extrem de mare, materii fecale rezultand foarte putine.
Daca papa si e satisfacuta, face si caca normal, atunci trebuie intrebat un medic... Daca nici caca nu face atunci inseamna ca nu papa suficient si pur si simplu nu se manifesta cand ii este foame. Formula nu se da din 3 in 3 ore ci la cerere ca si sanul.
Mult succes si sanatate!
CorinaDani spune:
mami cris, poate nu ar fi rau sa renunti la varianta infasatului. unii copilasi se simt foarte bine asa, altora nu le place deloc. incearca sa vezi ce se intampla daca lasi fetita neinfasata.
Oxana_Elisa spune:
Buna mamicilor, Si eu am nascut prin cezariana o fetita de 3 kg dar din maternitate am iesit cu 2,800. Ea la fel minca la inceput fr putin , medicul ā-mi zicea ca e mica si nu are putere la sumpt de aceasta manānca asa de putin, in prima luna a luat in greutate doar 600 gr pe cānd ati copii iau cāte 1 kg si....
dar acuma avem 2 luni si bebeita mea manānca mai bine, suge mai cu putere dar oricum nu e tare māncacioasa
stati linistite ca sunt unii copii sugari activi si altii mai pasivi, ei ā-si iau kit trebuie si manānca kit trebuie lor, a mea daca manānca mai mult vomita tot....
asa ca nu va speriati daca bebe e activ atunci nu va ingrijorati
andieelen spune:
N-are rost sa te ingrijorezi. Noua la maternitate ni l-a cantarit pe bebe cu tot cu scutecel si a constatat ca avea 2950g. Am plecat cu el acasa la o saptamana si la 2 sapt la pediatru bb avea 3000 g fara scutec.
la 3 sapt a avut 3500 g.
nu creste la fel in fiecare sapt. eu zic sa continui cu sanul
maria0408 spune:
Iti dau si eu acelasi sfat ca fetele. Nu renunta si nu trece inca pe formula, abia dupa o luna/doua poti spune daca a luat sau nu cum trebuie in greutate. Fetita noastra a avut 2 kg la iesierea din spital si a inceput la fel sa suga foarte greu, eu avand cezariana si laptele venind greu, ea fiind ff mica si fara forta. la inceput adica aproape 2 luni i-am dat din bibe, lapte scos cu pompa iar apoi a supt pana la un an.Este adevarat ca pe parcurs a inceput sa scada cantitatea de lapte de la mine si am introdus si formula dar numai atunci.