Retete sanatoase pentru copii sanatosi Editia 2-a
Raspunsuri - Pagina 10
Anda08 spune:
dankutzab - PILAF CU PORUMBEL
www.desprecopii.com/Images/Upload/dpilaf.jpg" border="0">
Va doresc o zi buna !
Cea mai mare avere a omului e saracia deoarece nimeni nu va incerca vreodata sa ti-o ia , nimeni nu te invidiaza pentru ea si creste pe masura trecerii timpului ... Socrates
Adee spune:
Chiftea uriasa din carne de pui si spanac
1 kg carne tocata pui
2 oua
1 legatura ceapa verde
1 legatura usturoi verde
400 gr spanac
30 ml ulei
sare, piper
hartie de copt
Cureti spanacul, il speli si il oparesti 5 minute in apa, apoi il scurgi bine. Cureti ceapa si usturoiul si le toci marunt. Amesteci carnea toacata cu ceapa si usturoiul taiate marunt, cu 2 oua, si cu spanacul tocat marunt. Se pune sare si piper dupa gust si se amesteca toate ingredientele. Se ia o tava de cozonac, se unge cu ulei, se pune hartie de copt si se pune compozitia in tava; se unge deasupra cu ulei si se baga la cuptor 1 ora si 30 minute la foc mediu.
Anda08 spune:
Adee - Chiftea uriasa din carne de pui si spanac
www.desprecopii.com/Images/Upload/adchif.jpg" border="0">
Va doresc o zi buna !
Cea mai mare avere a omului e saracia deoarece nimeni nu va incerca vreodata sa ti-o ia , nimeni nu te invidiaza pentru ea si creste pe masura trecerii timpului ... Socrates
madlene_87 spune:
Malai dulce
- 12 linguri faina de grau
- 9 linguri faina de porumb
- ½ cana de ulei de floarea soarelui
- 500 gr iaurt
- 1 praf de copt
- o cana de miere
- putin sare
Mod de preparare:
Mierea se aseaza intr-un bol peste care adaugam uleiul si se amesteca bine. Separat amestecam cele 2 tipuri de faina impreuna cu praful de sare sic el de copt. Apoi rasturnam compozitiile din cele 2 boluri in unul singur si adaugam peste ele si iaurtul. Amestecam pana obtinem o compozitie uniforma. Pregatim o tava in care asezam hartioe de copt si rasturam aluatul. Il dam la cuptorul bine incins cca 40 minute. Pofta Buna.
madlene_87 spune:
Va doresc tuturor un Paste Fericit, multa sanatate si multe bucurii.
HRISTOS A INVIAT!
Anda08 spune:
madlene_87 - Malai Dulce
www.desprecopii.com/Images/Upload/mmalai.jpg" border="0">
Va doresc o zi buna !
Cea mai mare avere a omului e saracia deoarece nimeni nu va incerca vreodata sa ti-o ia , nimeni nu te invidiaza pentru ea si creste pe masura trecerii timpului ... Socrates
coryalecs spune:
Hristos a inviat!!! Lumina in suflete si o primavara frumoasa tuturor! Incerc sa postez si eu aici retetele mele. Din greseala le-am trimis pe mail apoi am vazut ca trebuiau postate aici si doar fotografiile pe mail. Poate ca nu sunt cele mai speciale, poate ca nu sunt cele mai interesante, dar sunt preparate cu multa grija si din iubire pentru copilas.
Salata de legume
- 4 morcovi
- 4 cartofi mari
- 1 telina mare
- 1 pastarnac
- 1 radacina patrunjel
- 200 g mazare
- jumatate piept de pui
- 2 galbenusuri
- sare
- ulei de masline si ulei de floarea-soarelui
Fierbem pieptul de pui, toate legumele, radacinoasele. Fierbem 2 oua tari din care folosim doar galbenusurile. Tocam marunt pieptul de pui si legumele fierte. Le asezam intr-un castron, adaugam mazarea fiarta si ea, sare, apoi maioneza din galbenusurile fierte, ulei de masline si ulei de floarea-soarelui si putina zeama de lamaie. Amestecam bine si asezam pe un platou.
Clatite cu nuca si gem de visine
- 1 lingura scortisoara
-3 buc. oua
- 1000 gr lapte
-4 lingura ulei
-1 varf sare
-100 gr zahar pudra
-400 gr faina alba
-1 lingura zahar vanilat
-1 lingura esenta rom
-150 gr nuci macinate
-250 gr gem visine
Ouale se bat spuma, se adauga laptele, zaharul pudra, sarea, esenta, scortisoara , faina si uleiul. Intr-o tigaie de teflon pusa pe foc se pun la prajit clatitele si pe o parte si pe cealalta. Se lasa la racit pe o farfurie intinsa. Se umplu cu gem si nuca. Pofta buna!
Budinca cu migdale, nuci si gem de zmeura
- 100g unt
- 140 g zahar
- 4 oua din care 3 separate
-75 g migdale si miez de nuca
- 40 g faina
- putin praf de copt
- gem de zmeura
Se bate bine untul intr-un vas adaugand 100g zahar pana se ingroasa, adaugam un ou intreg, 3 galbenusuri, apoi migdalele si nucile taiate mici, faina, praful de copt si esenta de vanilie.
Se coace, dupa racire peste blat se intinde gemul, se lasa putin sa patrunda gemul in blat. Separat facem bezea din albusurile ramase adaugand treptat zahar
i esenta. Se aseaza bezeaua deasupra si se mai da la cuptor cam 15 minute.
Dorsilia spune:
Mamaliguta cu urda si ou fiert
Este un meniu potrivit pentru o cina usoara, atat pentru copii cat si pentru adulti.
Avem nevoie pentru 3-4 portii de:
- 200-250 gr urda de vaca (Lacto Solomonescu tot iau din Real, are gust ok) rasa
- 2 oua fierte tari
- 20 gr unt
- malai de porumb, cativa pumni buni, dupa cat de vartoasa va place mamaliga
- sare (eu prefer insa legume de la Alnatura bio pentru supa, se gasesc la magazinele DM, o lingura pun cam la 1,5 litri de apa)
Preparare: punem intr-un ceaun sau oala cu fund triplu 1,5 l de apa cu legumele deshidratate pentru supa Alnatura. Cand apa clocoteste bine presaram malaiul in ploaie amestecand continuu, apoi lasam sa clocoteasca amestecand doar din cand in cand. In vreo 20 de minute mamaliguta e gata asa ca adaugam untul si amestecam bine. O lasam putin sa se racoreasca pana curatam ouale fierte de coaja si radem urda. Apoi luam un vas termorezistent sau un vas rotund de sticla rotund cam de 20 cm in diametru, il clatim cu apa rece si asezam rondele de ou fiert pe fund, peste care turnam cam de 2 degete mamaliguta. Peste mamaliguta punem un strat generos de urda rasa, si radem putin si ou fiert. Adaugam urmatorul strat de mamaliguta, (de un deget grosime) peste care punem iar urda rasa si ou, apoi iar mamaliguta si iar urda si ou, dupa care ultimul strat va fi cel de mamaliguta. Lasam sa se racoreasca 10 minute dupa care putem rasturna vasul pe un platou. Vom obtine o mamaliguta estetica, usor de feliat si mai ales delicioasa si satioasa.
Hamburgheri cu carnita de pui
Avem nevoie de:
- chifle simple sau cu susan mai preferam noi
- piept de pui proaspat
- mustar, ceapa verde, ketchup/rosii proaspete/salata verde
- cartofi
- condimente
- felioare subtiri de mozzarella (optional; am descoperit o mozzarella buna la gust Biomilk se numeste, doar in Kaufland am gasit-o)
Preparare:
- am pus 30 de minute la marinat pieptul de pui taiat fasii inguste si scurte intr-un amestec de ulei cu condimente (busuioc, cimbru, curry, piper, sare, boia dulce, usturoi)
- am prajit apoi cartofii pai folosind 2-3 cartofi potriviti
- am pus pe gratar fasiile mici de piept de pui si le-am perpelit acolo pana s-au copt, asta n-a durat mult fiindca erau deja marinate si pieptul de pui tanar
- apoi am purces la umplerea chiflelor cu cele de mai sus, putem alege o varietate de moduri de a umple chiflele, adaugand sau eliminand din condimente conform preferintei fiecaruia, putem face deci hamburgheri personalizati:)
Branzoaice pufoase
Avem nevoie:
Pentru umplutura de:
- 500 grade de branza dulce (recomand Napolact, din Real),
- un galbenus de ou,
- un plic de zahar vanilat,
- un pumn de stafide aurii inmuiate in prealabil vreo 30 de minute in lapte cald + o fiola de esenta de rom,
- 4-5 linguri de zahar, dupa preferinta, oricum branza de care spuneam nu e deloc acra si nici plina de zer
Amestecam toate ingredientele si obtinem o pasta hranitoare si savuroasa, mie imi placea sa fiu pe aproape cand facea mama branzoaice pentru ca era o placere sa mananc asa bunatate cu degetul direct din castron :)
Pentru maia:
- 50 ml lapte caldut
- 25 gr drojdie Pakmaya
- o lingurita de miere
- o lingurita de faina Boromir
Diluam cubul de drojdie in laptele cu miere si adaugam faina, omogenizam si lasam la crescut 10 minute.
Pentru aluat:
- 500 gr faina Boromir
- 2 oua intregi
- 100 ml lapte caldut
- 100 gr unt topit
- 50 gr zahar
Pentru uns branzoaicele:
- 50 gr unt topit
Preparare:
Maiaua o omogenizam cu ingredientele pentru aluat, framantam si obtinem un aluat pufos; daca aluatul e prea moale mai adaugam maxim 30 gr faina.
Lasam 1 ora jumate aluatul la crescut sub un servet intr-un loc caldut, dar nu langa calorifer sau langa alta sursa de caldura. Apoi ne suflecam manecile si trecem la treaba serioasa, cea care nu ne prea mai permite sa punem mana pe aparat, asa ca solicitam ajutor de la asistentii de nadejde:)
Intidem deci aluatul, nu foarte subtire, cam de jumatate de deget, (depinde, daca aveti degetele foarte subtiri de un deget :)) si taiem patratele cam de 10/10 cm
Punem umplutura, o portie zdravana de branza dulce cu stafide aurii, nu o umbra, cum gasim prin unele branzoaice din comert:)
Adunam din cele 4 colturi patratelele de aluat si mai lasam la crescut o ora, in tava unde le-am pus pe hartie cerata.
Ungem cu pensula pentru prajituri branzoaicele de-acum dolofane, au crescut in ora ce le-am lasat-o la dispozitie dupa ce le-am umplut; le dam la copt in cuptorul preincalzit, la foc moderat, pentru 20-30 minute, verificand din cand in cand sa vedem cum se rumenesc.
Productia totala de branzoaice pudrate cu zahar cu aroma de vanilie
Branzoaicele s-au bucurat de un succes rasunator:)
Calde sunt o minunatie, dar sunt foarte bune si a doua sau a treia zi, putin incalzite la microunde sau neincalzite, savurate langa o cana de cacao/cafea cu lapte, sau ceai.
Anda08 spune:
Dorsilia - Branzoaice pufoase
www.desprecopii.com/Images/Upload/dorsib.jpg" border="0">
Va doresc o zi buna !
Cea mai mare avere a omului e saracia deoarece nimeni nu va incerca vreodata sa ti-o ia , nimeni nu te invidiaza pentru ea si creste pe masura trecerii timpului ... Socrates
Anda08 spune:
coryalecs - Salata de legume
www.desprecopii.com/Images/Upload/corys.jpg" border="0">
coryalecs - Clatite cu nuca si gem de visine
www.desprecopii.com/Images/Upload/coryc.jpg" border="0">
coryalecs - Budinca cu migdale, nuci si gem de zmeura
www.desprecopii.com/Images/Upload/coryb.jpg" border="0">
Va doresc o zi buna !
Cea mai mare avere a omului e saracia deoarece nimeni nu va incerca vreodata sa ti-o ia , nimeni nu te invidiaza pentru ea si creste pe masura trecerii timpului ... Socrates