Cum pot sa intarc copilul fara sa o traumatizez?
Raspunsuri - Pagina 2
diamat spune:
numaieu
am inteles ca cea care a initiat topicul era extrem de obosita de trezirile foarte dese ale copilului si spera ca intarcarea o va ajuta sa isi revina. Insa, din ce povestesti tu, voi nu aveti aceasta problema.
Te pot intreba de ce te gandesti sa intarci?
Intr-un fel ciudat sara maria are dreptate. Formula incearca sa fie o alternativa la laptele matern, atunci cand nu se poate. Daca e vorba de presiunea celor din jur, cred ca asta ar fi un argument bun .Daca pana si cei care fac formula se chinuie sa faca pana la 3 ani, inseamna ca cel putin pana atunci laptele meu e cel mai bun. Nu?
Din experienta mea iti spun ca alaptarea copilului mai mare e o perioada extrem de frumoasa, cu care nu te intalnesti prea des in viata . Relatia aceea minunata intre voi nu dispare, creste si ea, in cu totul alt fel. Nu mai vorbesc de faptul ca laptele matern e cel mai sanatos dintre laptele unei mame pentru copilul ei, laptele unei vaci pentru vitelul ei si laptele unei vaci pentru vitelul ei - procesat pana nu mai ramane mai nimic in el si apoi umplut de vitamine sintetice in incercarea de a il face, totusi, mai acceptabil.
kular cumva aceste treziri sunt din cauza maselelor? Poti incerca sa identifici ce anume o supara atat de tare incat se trezeste asa des noaptea? Ma gandesc ca ar fi un pas bun in incercarea de a rezolva o problema. Gandeste-te ca nu doar tu esti obosita, nici ea nu se odihneste foarte bine. Poate ca daca ati fi amandoua mai linistite, adica ai reusi sa dai de cauza problemei, ai reusi si sa vezi iar alaptarea ca ceva placut. Si amandoua ati fi mai linistite
numaieu spune:
Diamat intradevar nu am problemele lui Kular , noi am trecut deja peste perioada asta si a fost la fel ca la ea.Cu treziri foarte dese poate din jumatate in jumatate de ora ,cu supt si ziua si noaptea.Am observat ca deja au inceput sa ii sparga ultimile maselute si cred ca o vom lua de la capat cu suptul noaptea de n-ori. Totusi ma gandesc ca daca nu il voi intarca acum mai tarziu ii va fi si mai greu,daca nu face el acest pas.Parerea celor din jur nu prea conteaza pentru mine pentru ca sunt la al doilea copil si am incercat sa nu mai fac greseala de a asculta "binevoiitorii" ca la primul copil.
ancamak spune:
Suptul pe perioada zilei l-am rezolvat ducandu-l la bunici .
Acum seara ma ia de mana, imi arata patul, perna unde sa stau ca sa vina si el sa se mufeze.
O cunostinta s-a dat cu masca de fata pe san si i-a zis ca-i bolnava. S-a uitat vreo saptamana la ea si gata.
freedelia spune:
Si pitica mea sigea noaptea de 2-3 ori, la un an jumate. Nunma deranja, pentru ca dormea cu noi, asa ca ii bagam tzitzi in gura si adormeam la loc instantaneu. Aoi am ramas gravida cu bb4 si am decis sa o dezvat de sputul noaptea, pentru ca stiumdin experienta ca nou nascutii pot suge orein sir noaptea si nu am vrut sa fie traumatizata.
La sfatul celor de la La Leche League, am inceput sa ii da mai putin, adica nu o lasam sa se sature, ii dadeam cateva minute si apoi ii scoteam tzitzi si ii souneam a acum tzitzi trebuie sa doarma, si ca si Jane trebuie sa doarma. Prima data a plans, am tinut-o in brate, i-am spus de zeci de ori de ce nu poate sa primeasca tzitzi, i-am zis ca o iubesc, am pupat-o. Dupa ce a plans vreo 10 minute, i-am spus ca mami ii mai da un pic de tzitzi, dar un pic, am repetat de nu stiuncate ori. I-am mai dat un pic, maxim un minut, apoi am scos tzitzi si a adormit, la mine in brate, cu mana pe tzitzi. In noaptea urmatoare, deja stia ca doar un pic, i-am amintit cand s-a trezit ca ii dau un pic, a zis ok. A chitait un pic, apoi a adormit din nou cu mana pe tzitzi. In mai putin de o saptamana deja nu se mai trezea decat spre dimineata, in jur de 5 si in decurs de cateva saptamani a inceput sa doqrma fara treziri. A fost usor, fara socuri, fara traumatisme.
Delia, 21+ cu si mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010)
POZE
Laura25 spune:
Selene, daca ai ceva cu care sa contribui la subiect, esti invitata mea. Daca nu, abtine-te! Multumesc.
Am sters 3 mesaje off-topic.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Sara_Maria spune:
Ilinca M. am propus formula deoarece se tot propunea intarcarea cu lapte de vaca sau capra. Intr-adevar din multe motive: medicale, serviciu etc esti obligata sa intrerupi alaptatul. Am subliniat - substituentul cel mai indicat este formula.
Laptele matern, de multe ori, in 3 ani nu mai are nici aceleasi calitati. In primul rand alimentatia ta ca mama nu mai poate fi atat de atent supravegheta ca la inceput, mineralele, vitaminele si sistemul tau imunitar pot avea fluctuatii foarte mari in 3 ani, poate sa apara stresul cotidian, nu vei fi intotdeauna 3 ani "protejata" de stress ca la inceput care pot influenta direct laptele sau mai exact in unele cazuri pot deteriora laptele pana, chiar la a ti se interzice de catre medic sa mai alaptezi si atunci intervine formula ca trecere si nu direct laptele de capra sau vaca.
Iar ca gust cel mai indicat pentru intarcare este laptele praf, fiind foarte apropiat cu cel matern.
Deci prin el reducem cat mai mult "trauma" la intarcare.
Ilinca_M. spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Sara_Maria Ilinca M. am propus formula deoarece se tot propunea intarcarea cu lapte de vaca sau capra. Intr-adevar din multe motive: medicale, serviciu etc esti obligata sa intrerupi alaptatul. Am subliniat - substituentul cel mai indicat este formula. Laptele matern, de multe ori, in 3 ani nu mai are nici aceleasi calitati. In primul rand alimentatia ta ca mama nu mai poate fi atat de atent supravegheta ca la inceput, mineralele, vitaminele si sistemul tau imunitar pot avea fluctuatii foarte mari in 3 ani, poate sa apara stresul cotidian, nu vei fi intotdeauna 3 ani "protejata" de stress ca la inceput care pot influenta direct laptele sau mai exact in unele cazuri pot deteriora laptele pana, chiar la a ti se interzice de catre medic sa mai alaptezi si atunci intervine formula ca trecere si nu direct laptele de capra sau vaca. Iar ca gust cel mai indicat pentru intarcare este laptele praf, fiind foarte apropiat cu cel matern. Deci prin el reducem cat mai mult "trauma" la intarcare. |
Astea sunt niste afirmatii nefondate, simple supozitii ca "laptele nu mai e bun" fiindca in 3 ani mama bla bla bla.
Sigur ca sunt de acord ca pot interveni numeroase motive pentru a intarca dar ce spui tu NU este un motiv, nu se poate dovedi stiintific ca in timp "laptele isi pierde proprietatile"(la vaca de ce nu si le pierde? ca aia da lapte toata viata:))), ca dieta mamei etc. Hai sa le interzicem africancelor din tarile subdezvoltate sa alapteze, ca "n-au destule vitamine in corp". Si eu n-am mai auzit ca medicul "iti poate interzice sa alaptezi"...i-auzi...bine ca nu zici ca e legiferata de lege alaptarea:)) Medicul iti poate recomanda sa nu alaptezi daca e spre binele tau si/sau al copilului (ai o boala incurabila si te secatuieste de puteri alaptatul/ te droghezi/ obisnuiesti sa te faci manga/ fumezi ca o locomotiva/ iei medicamentatie incompatibila cu alaptatul) dar de "interzis" zau ca n-am mai auzit...
Repet, nu combat intarcarea (desi eu nu am practicat-o, dar nu inseamna ca nu pot sa inteleg aceasta necesitate), dar mai real e un motiv precum cel al oboselii cronice a mamei.
Astea cu "laptele isi pierde proprietatile" si suptul e doar "de alint" sunt pseudo-argumente, poti sa le imbraci tu oricat de pompos, sunt pur si simplu niste speculatii nejustificate, no offence.
I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.
kular spune:
Cand plange noaptea o intreb uneori daca vrea gel, si stie de gelul de gingii. Cand o dor gingiile imi cere gelul, altfel nu il vrea. In ultima perioada nu l-a mai vrut, are 4 maselute deja, si nu se vede ca ar vrea sa apara ceva nou.
Ma gandeam sa incerc sa vorbesc cu medicul si sa ma folosesc de medicamente pentru oprit lapticul, in ideea ca daca se opreste lapticul nu o sa o mai intereseze.
Am incercat cu explicatii de genul: "nu poate mami sa-ti dea acum", sau "doar o gura si gata" si altele.... oricum s-a lasat cu urlete groaznice si nu am reusit sa o las mult timp asa si oricum a fost fara rezultate.
A mai incercat cineva cu pastilele? Stie cineva cum functioneaza medicamentele astea?
diamat spune:
Kular
in nici un caz sa nu o lasi sa suga dupa ce iei pastile. in afara de copil, e vorba si de corpul tau. pastilele astea incearca, pe o parte, sa opreasca lcatatia. pe de alta parte, corpul tau primeste semnale pentru a pastra lactatia, prin suptul copilului. nu le combina!
daca esti sigura ca asta vrei, incearca sa o faci cat mai bland cu putina. poti incerca ce ti-a sugerat delia, poti incerca sa scoti suptul de noapte. dar explicandu-i, povestind, cu grija fata de sentimentele ei.
alaptatul nu e doar hrana, tu stii asta. de fapt, din ce povestesti, copilul nu de foame se trezeste, ci pentru alinare. deci tot de ceva 'de suflet' are nevoie . vorbeste cu ea cat de multi poti, cu caldura, cu iubire, cu imbratisari. ai grija sa nu fie o experienta dureroasa, din punct de vedere afectiv, pentru ea.
a venit primavara [cel putin la noi ], poate reusiti sa stati mai mult pe afara si sa va umpleti de energie amandoua
kular spune:
of... nu m-am gandit ca nu e ok sa amestec pastilele cu alaptatul:(
cred ca ai dreptate...
Totusi nu am solutie pentru scosul alaptatului de noapte, pentru ca ea se trezeste si daca nu apar eu urla de te sperii si plange ... si nu mai vede nu mai aude pana nu ii dau sa suga intra in criza
De fapt asta se intampla si in timpul zilei... Daca ea vrea titi trebuie sa ii dau altfel intra in criza si nu reusesc sa o potolesc cu nici o metoda... cel putin din ce am incercat
Pentru nimic altceva nu face astfel de crize, nu urla, nu se da cu fundul de pamant, nu face urat pentru nimic altceva ... din punctul asta de vedere este super!!! Dar cand vrea titi parca e alta persoana