Parteneriatul intre stat si Biserica

Parteneriatul intre stat si Biserica | Autor: glimmer

Link direct la acest mesaj

Lansez subiectul cu o intrebare: credeti ca statul roman trebuie sa se implice in apropierea Bisericii de societate?

Intrebarea mi-a fost "inspirata" de www.dcnews.ro/2011/10/raluca-turcan-legea-privind-parteneriatul-dintre-stat-si-culte-nu-presupune-constructia-de-biserici-ci-ajutorarea-oamenilor/" target="_blank">acest articol, in care o politiciana ne explica cum sta treaba cu legea privind parteneriatul dintre stat si culte in domeniul serviciilor sociale. Este o lege al carei proiect a trecut de camera deputatilor si care mai deschide un "robinet" prin care sa curga bani de la buget catre Biserica, iar dumneaei ne spune ca "nu trebuie privit in context electoral proiectul, ci in vederea apropierii bisericii de societate."

Asta in conditiile in care B.O.R. se dovedeste o afacere de succes, neafectata de contextul economic, daca dam crezare unor surse, probabil documentate, cum este www.capital.ro/detalii-articole/stiri/biserica-cifra-de-afaceri-de-sute-de-milioane-de-euro-157710.html" target="_blank">aceasta. Intre timp, Biserica si-a deschis si un fel de banca numita "Casa de ajutor reciproc a clericilor si mirenilor", in plus se presupune ca exista venituri ascunse, iar B.O.R. nu plateste impozit la stat, pentru ca se ocupa de opere caritabile.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ch_dana spune:

Mi s-a cam acrit de BOR, practic in Bucuresti spatiile verzi dispar cu repeziciune in favoarea lacaselor de cult, iar de opere caritabile n-am prea auzit, cu mici exceptii (ex. Valea Plopului). In schimb, lacase faraonice "aspira" fiecare farama de resursa.

Biserica se indeparteaza singura de societate prin slujitorii ei hrapareti, ma indoiesc ca statul mai poate face ceva ca sa o apropie de societate (nu ca societatea ar fi prea "apropiata" si de statul roman...)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Las` ca popii sunt destul de protejati.....si sunt de acord cu CH-DANA.
Ce trebuie asa de multe biserici?.Aproape ma fac sa cred ca sunt locuri unde se spala banii...de cate ori am vazut colacii si pomenile date de oameni la biserica preotului date la purceii din curtea popii...



Madalina si Eva-Maria
https://picasaweb.google.com/lhmadalina/Dezastrul?authkey=Gv1sRgCIKAmOzUz-zXAw#5640047175923810098

TE IUBESC MINUNEA MEA ...ESTI ALFA SI OMEGA PENTRU MINE,RATIUNEA MEA DE A TRAI.....TE IUBESC.....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marumiha spune:

Parerea mea personala este ca nu vad un lucru bun ca preotii sa fie peste tot in vietile noastre si ca statul e bine sa se ocupe de alte probleme ale cetatenilor, iar biserica la fel.
Oamenii nu trebuiesc manipulati in nici un fel ,fiecare sa fie liber sa mearga sa se apropie de Dumnezeu ,sa-si caute religia fara sa fie inpins de la spate de nimeni.
Din cite am citit ,tarile cele mai dezvoltate sint cele in care se respecta regulile ,unde exista putina coruptie si unde biserica nu se implica f.tare.Nu cred ca exista o tara cu un nivel de trai ridicat in care biserica are o mare influenta.
Imi ajunge sa vad cum au decurs lucrurile in It.unde preotii sint prezenti peste tot ,unde un stat (cel mai mic din lume)este si cel mai bogat din lume.
Probabil ca si Biserica ortodoxa urmareste sa faca aceleasi lucruri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Am lansat intrebarea de la inceput, pentru ca mi se pare ca statul nostru s-a implicat din ce in ce mai mult in treburile bisericesti, cu trecerea anilor.

Statul nu a contribuit la salarizarea preotilor pana in 1999, cand a aparut Legea 142 ca forma de "sprijin" a statului pentru cultele religioase, la cererea acestora. Deci avem un stat laic care gaseste de cuviinta sa sprijine cultele religioase. Din 2009 au fost inclusi si salariatii Bisericii in prevederile legii 330/2009, privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, inlocuita si ea de o alta lege-cadru in decembrie 2010.

Eu inteleg asa: Biseria percepe taxe pentru serviciile religioase, are afaceri in diverse domenii de activitate, comert, turism, imobiliare, bancare, are profituri anuale considerabile, neimpozitate, in ideea ca Biserica se ocupa cu actele caritabile. Cu toate astea, statul roman contribuie la salarizarea preotilor, la constructia bisericilor (lucruri la care contribuie din plin si multi enoriasi). Altminteri, prin lege, cultele sunt independente, autonome si se organizaeaza conform prorpiilor statute, B.O.R. nu da socoteala despre cum administreaza patrimoniul si veniturile.

La sfarsitul anului trecut a fost din nou adusa in discutie legea privind parteneriatul dintre stat si culte in domeniul serviciilor sociale. Statul pare ca se implica din ce in ce mai mult in treburile Bisericii, in sensul sprijinirii ei. Desigur, foarte multi vad in asta un interes politic. Desigur, toti politicienii au negat la vremea lor asta si au dat-o in "spiritualitate", dar implicarea din ce in ce mai mare a statului nu poate fi gratuita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

glimmer, sunt de acord cu tine ca e foarte aiurea modul in care gasesc alesii sa cheltuie banii nostri. Ce putem face? concret, in afara de sanctiunea la vot care e zero, oricine vine in locul astora va face la fel pt ca mai mult conteaza sa spuna popa "votati cu x" decat nemultumirea celor ca tine si ca mine. Hai sa facem ceva! Ce putem face concret?



Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

glimmer, sunt de acord cu tine ca e foarte aiurea modul in care gasesc alesii sa cheltuie banii nostri. Ce putem face? concret, in afara de sanctiunea la vot care e zero, oricine vine in locul astora va face la fel pt ca mai mult conteaza sa spuna popa "votati cu x" decat nemultumirea celor ca tine si ca mine. Hai sa facem ceva! Ce putem face concret?



Aici, pe forum nu putem decat sa discutam, sa mai aflam una-alta, lucruri virtuale, in general, cam ce se face la mai toate subiectele.
In viata de toate zilele, iarasi probabil ca nu putem face mai nimic, mai ales ca multi oameni sunt sau se cred religiosi sau, in orice caz, le e teama sa se ridice impotriva "celor sfinte" (edit: aici incluzand ei si preotii, si Biserica).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Mie mai grav decat cheltuirea banilor nostri mi se pare strecurarea asta a bisericii in viata mea, a noastra, pe usa din dos.


Biserica trebuie sa se apropie singura de popor, biserica trebuie singura sa se califice prin faptele si prin ajutorul pe care il da enoriasilor sai.

Biserica trebuie ca singura sa dezvolte programe educative, religioase cu ajutorul comunitatii.

Statul nu are ce cauta aici.



Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Este si asta o cale, bine analizata psihologic, ca sa mai scada procentul atat de mar4e incredere CREDINTEI si nu Bisericii, greu de suportat de catre unii ...papusari!

Revin.Asta nu inseamna ca Biserica( ca administratie) nu este implicata!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Biserica este cel mai eficient agent electoral.
Cum sa nu-l finanteze politicienii?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Oare cand se vorbeste de finantarea lacaselor de cult, macar se face referire si la alte culte decat cea ortodoxa?
Sincer, nu prea vad sa se infiripe vreun parteneriat intre stat si moscheile din Dobrogea... Totul se va axa pe unitatile de cult ale BOR.

Mergi la inceput