Strategii ....(split stiinta - descoperiri)
Raspunsuri - Pagina 15
mihaela_s spune:
simplyana, ciclul de proliferare inseamna ciclul prin care trece o celula ca sa se divida. Cu acele faze G1, S, G2, M si G0. In tot timpul ciclului, diferite proteine actioneaza in diferite faze. Majoritatea sunt nutrienti, unele proteine au si alte roluri: ca tot vorbea Monica de melanom, in faza S proteina p21 restrictioneaza celula sa treaca in faza urmatoare, in cazul in care aceasta are un defect in ADN. Celula incearca sa repare defectul si daca nu poate, se omoara singura (apoptoza). astfel defectul de ADN nu trece mai departe.
Astfel de proceduri se numesc controale si sunt doua in ciclul celulei: intre G1 si S si intre S si M. Controalele astea se fac de catre proteine (se numesc genregulatoriska proteiner in suedeza, in romana probabil se numesc ceva de genul proteine care regleaza genele sau cicline?).
Ei bine, in cazul bolii Monicai de ex. aceasta proteina p21 a suferit o mutatie, la sinteza ei (de aceea tratamentele se fac cu acea proteina, se introduce in corp proteina buna in locul celei defecte). Ceea ce duce implicit ca functia ei sa nu mai poata fin indeplinita, aceea de a controla ADN-ul si celula e lasata sa avolueze mai departe cu acel defect (el apare mai devreme sau mai tarziu, sunt mii de defecte in ADN in procesul de inmultire a celulelor).
Ei bine de aici totul merge exponential. Din celula asta defecta, ies doua celule cu ADN defect, din astea doua alte 4 si asa mai departe. Toate poarta acelasi defect de ADN, ceea ce face ca aceste celule sa se comporte cu totul anormal, depinde de defect.
Ele isi produc singure proteinele-factori de crestere astfel ca cresc mult mai rapid decat restul celulelor si implicit se inmultesc mai rapid (restul celulelor primesc aceste proteine-factori de crestere din afara), apoi aceste celule devin de nerecunoscut pentru alte proteine care opresc procesul de crestere (organismul are multe procese de aparare, dar celulele canceroase stiu sa se substraga acestora), ele nu mai raspund semnalelor de apoptoza (sinucidere-celulele normale fac asta), au defect si in kromozom, se inmulteste rapid, fara pauze), isi construiesc singure reteaua de alimentare (vasele de sange, restul celulelor nu fac asta), au capacitatea de a se infiltra in alte organe unde produc metastaze (din nou, celulele normale nu fac asta).
Astfel de proteine ca cea de mai sus (p21) sunt mai multe, toate avnd rol de reglare in ciclul de inmultire (proliferare) a celulei. De aici
Nu stiu cat de explicita am fost, cred ca nu e tocmai basic dar mai simplu de atat nu cred ca pot explica.
mihaela_s spune:
Monica, chiar nu a pe cine intreba, dar din ce am invatat noi depinde mult de stadiul de melanom, de cat de afectati sunt nodulii limfatici din apropiere, daca e metastazat sau nu (grad 1-4)...noua ni s-au prezentat pe scurt tratamentele si melanomul a fost amintit la tratamentele imunologice unde celulele T si NK sunt stimulate, sau tratamente cu interferon (anticorpi monoclonali) IL-2, anti-CD20 sau anti-CD25 (am citat din cursul meu, pentru ca noi nu invatam in amanunt tratamente.
Ce ni s-a mai spus este ca e foarte personal tratamentul, ca depinde de multi factori(cum am spus mai sus) si ca la stabilirea tratamentului se pun de acord chirurgul, medicul patolog si oncologul. Aici se lucreaza in echipa :). Iar 85% din pacienti se vindeca.
mihaela_s spune:
Am gasit un site unde scrie mai clar despre tratamentele ce se practica aici: dakarbazin ca si citostatic. Tratament imunologic: interferon alfa.
Tratamente mai noi: ipilimumab (de care aminteai si tu) scrie ca e pentru melanoamele inoperabile sau metastaze, vemurafenib (pentru pacientii care au mutatie BRAF, cca 50% din totalul bolnavilor cu melanom).
monica70 spune:
MIHAELA eu din pacate-s deja stadiul IV ,in mai 2010 a fost scoasa alunita de pe spate,la ganglionul santinela doar la imunohistochimie s-au depistat cateva celule,dar fiindca deja erau acolo,in sept.2010 mi-au fost scosi ganglionii de la axila dreapta,in oct. am inceput si cu interferon,dar in dec. deja a aparut recidiva la axila ,ma rog ,au mai fost scosi inca 4 ganglioni afectati,dupa cateva luni iar recidiva acolo.Eu am refuzat chimio si am cautat studiu clinic,am gasit cel mai aproape la Debrecen in Ungaria si din fericire am BRAF pozitiv .Sunt pe medicament din august anul trecut,acum chiar astept mail sa vad la ultimul CT (de vineri) cum mai stau ,ca am un nodul suspect la plaman.In august era de 10 mm,imediat dupa tratament a scazut la 5 mm,apoi a urcat iar la 8 si 16 mm ... acum o fi de cca 3 cm probabil deci e posibil sa ma scoata din studiul clinic.ma asteptam sa ma scoata cand a crescut la 16 mm,dar au zis ca ei considera ca imi face bine tratamentul ... e drept ca ma simt super ok.Oricum daca imi fac papucii,o sa caut sa intru in studiu sau cu ipilimumamb sau cu anti-pd1 proaspat aparut si in Europa.Sau mai exista si varianta cu inhibitorul Mek,asta e "verisor" cu Braf ala ... totul ca sa trag de timp.
Deci m-am lamurit si cu Suedia ... au fix ce se da si in Romania - dacarbazin si interferon Dar probabil au pe undeva si ipilimumab , ca asta si la noi a aparut deja in anumite spitale din Bucuresti,in cantitati mici ce-i drept si nu prea se stie,ca na ... nu ajunge pentru toata lumea ...
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
mihaela_s spune:
Si americanii trateaza altfel?
Ooof, imi pare rau sa citesc ca e mai avansat la tine...tin pumnii sa nu fie grav cu nodulul la plaman si sper sa gasesti un tratament adecvat(cel cu BRAF suna bine daca ungurii de accepta in continuare).
Nah, pe aici ce am scris eu sunt tratamente deja legalizate, nu numai studii clinice. Dar aveam eu o banuiala ca sunt cam laudarosi . Desi statisticile suna bine...daca sunt reale...asta nu mai stiu.
monica70 spune:
MIHAELA pai da americanii trateaza deja (si) altfel melanomul .Avand in vedere ca astea doua - vermurafenib si ipi (ii zic asa pe scurt ca mi se incurca limba-n gura ) le-au aprobat anul trecut, deja se prescriu pe banda la ei (ii limiteaza doar tipul de asigurare medicala din cate am mai citit).Dar la stadiul III se mai prescrie inca si interferon,insa pot sa aleaga/sa prefere in locul lui ipi ... mai exista si chimio ceva amestecaturi pe-acolo nu doar dacarbazin,mai exista IL-2 de care aminteai si tu.Si la metastaze craniene - raze dar doua tipuri WBR si SRS,din cate am inteles cu primul se radiaza tot craniul,cu al doilea doar tumorile locale si daca-s mici.Asta din urma nu stiu daca exista pe la noi,dar primul cred ca da.Plus mai mult de-o gramada de alte substante exista doar in studii clinice ... dar asa din studiu clinic in studiu clinic,mai cu chirurgia,mai cu una alta ,sunt care o lalaie cu melanom avansat si de ani de zile.Acolo exista foarte multe optiuni,multe studii de faza I,din cate am vazut eu prin Europa se baga mai mult studii de faza II si III - adica dupa ce vad cat de cat ca functioneaza Asta ce-l iau eu e de faza III,e de fapt vermurafenib ala aprobat,dar in varianta celor de la GSK,cel aprobat e de la La Roche.
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
mihaela_s spune:
Inteleg, pai tratamentele sunt atunci destul de apropiate aici si in SUA. Si aici se fac studii clinice dar nu stiu eu de ele. E posibil sa fie asemanatoare. Totusi ma gandesc ca nu pot profesorii (multi dintre ei sunt medici) sa ne spuna chiar prostii. Datele statistice sunt luate de la nivel national, de la cei care sunt autoritatea de stat in sanatate.
Insa din ce am invatat eu, aici gradul I de melanom nu primeste tratament. Gradul I se opereaza si atat, inseamna ca melanomul nu s-a extins deloc. Probabil ca de asta nu gasesti studii in Europa pe grad I. Abia la gradul doi am citit ca se extirpa si 1 pana la 3 ganglioni santinela si se verifica si ei. E posibil ca SUA sa aiba alte criterii de grupare a melanomului si de aici diferentele. Nu stiu, doar presupun.
monica70 spune:
MIHAELA stai ca ai incurcat-o oleaca : la melanom stadiile-s la fel peste tot adica I,I,II si IV si n-au absolut nicio legatura cu fazele studiilor clinice (I,II,III) care se fac pentru absolut toate tipurile de medicamente inainte de a fi aprobate,sunt studii nu doar pentru cancer.
Aici se pot cauta studiile clinice aflate in UE
https://www.clinicaltrialsregister.eu/ctr-search/search?query=melanoma&page=1
pentru SUA exista alt site ceva cu cancergov era parca.
Luna trecuta vermurafenib ala a fost aprobat si in Europa - denumirea sa comerciala e ZELBORAF www.revista-hipocrate.ro/index.php?section=content&view=art&id=217" target="_blank">http://www.revista-hipocrate.ro/index.php?section=content&view=art&id=217
Chiar sunt curioasa daca la voi se aude ceva de el,adica daca deja s-a aprobat cumpararea si prescrierea bolnavilor de melanom ...
Asta e un pic mai naspa decat ce-l pe care il iau eu,ca are la efecte adverse o mare sensibilitate la soare,cel pe care-l iau eu,cel de la GSK, n-are defectul asta ... dar mai dureaza un pic pana il vor aproba.
Si referitor la ce ai invatat,asa e nici la gr.I si nici la II de melanom nu se primeste tratament,doar ... se asteapta.E posibil ca recidiva sa nu mai apara defel niciodata,sau sa apara rapid.Am citit de cazuri in care o persoana avea stadiul IA (sanse 95%) si a reaparut dupa cativa ani Si altii cu stadiul IIIC care-s bine mersi.Caracteristica melanomului e ca ... nu exista nicio regula,e total imprevizibil.Si ce am mai citit,e singurul tip de cancer care e de tip imunologic/imunitar,sau nu stiu exact cum sa ii zic ,adica se poate vindeca singur ,doar prin sistemul imunitar de-aia se si da interferonul ala la stadiul III,la fel celelalte gen ipi ,IL-2 si ce-o mai fi.Exista chiar metastaze de melanom,fara sa fie gasita tumoarea initiala ... in multe cazuri cica ar fi disparut,sistemul imunitar ar fi facut-o sa dispara.
Dar banuiesc ca la chestii astea te pricepi mai bine tu sa explici.
Eu mai sunt curioasa de o chestie: la toate defectele astea la gene,cu mutatii se vorbeste de proteine ... atunci exista ceva legatura intre teoria naturista cum ca daca nu consumi proteine cancerul se vindeca? Dar cea cu glucoza/zaharul? De asta din urma am mai citit unele confirmari si in articole stiintifice.Voua v-au zis ceva pareri pe temele astea?
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank">http://www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
XIO spune:
Monica, riscul unei persoane care are in familie rude de sange cu neoplasme sau care a avut neoplasm este evident mai ridicat decat al unei persoane fara astfel de antecedente.
Sunt neoplasme care apar simultan, sunt legate intre ele, sunt neoplasme care apar datorita tratamentului folosit in cazul altor neoplasme samd.
Orice om poate sa dezvolte un tip de cancer, factorii de risc se cuantifica in fctie de neoplasm, dar astea banuiesc eu ca le stii :)
maine vine o doamna cu melanom malign operat, o voi intreba ce tratamente a facut, ti le scriu si tie, ca sunt curioasa cam ce se face dpdv oncologic.
monica70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO sunt neoplasme care apar datorita tratamentului folosit in cazul altor neoplasme |
Un exemplu la chestia asta: medicamentul ala aprobat zelboraf ara ca efect advers aparitia la 20% dintre persoanele tratate cu el, a cancerului de piele nemelanomatos,carcinom ii mai zice (care rar metastazeaza) la asta ce-l iau eu, am vazut ca proportia de aparitie a carcinoamelor era de doar 0 virgula nu-stiu-cat %
XIO astept sa imi zici ce tratamente a facut doamna respectiva.
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"