lege impotriva violentei domestice
Raspunsuri - Pagina 4
ramiris spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramonika va grabiti cu presupunerile Leditia vrei sa spui ca nu am dreptate? (ma refer la mamele mai putin educate din mediul rural, nu la cele de pe forum) ramiris soacra-mea e de nota 11 si barbatu-meu bucatareste mai ceva ca mine deci vorbesti in necunostinta de cauza. mi-am petrecut destule vacante la tara la bunici, asa ca stiu despre ce vorbesc. matusa-mea nu a luat niciodata o palma de la sotul ei (desi certuri au mai fost). ei bine, era sa-si ia o palma de la baiatul ei (la varsta adolescentei). a ridicat palma la ea, desi nu a atins-o pana la urma. si multe alte cazuri, in care surorile erau puse sa gateasca pt. fratii lor, sa-i serveasca, ca doar ei sunt barbati si ele femei. plus faptul ca li se dadea mereu dreptate baietilor (chiar de catre mama) si multe altele de genul. dar hai sa nu deviem de la subiect. o astfel de lege e binevenita, insa sta si in mainile noastre ca mame sa schimbam ceva. Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz zebra roz |
Ramonika, n-am facut nici un fel de aluzie la tine sau la familia ta, reciteste si ai sa vezi ca vorbeam de chestiuni de principiu.
Raman la opinia mea ca afirmatia ta ca e responsabilitatea mamelor de baieti este deplasata. Atunci cand ai facut afirmatia n-ai nuantat-o in nici un fel, ai zis mame de baieti punct. Mi se pare ca doar incerci s-o intorci.
Afirmatiile tale referitor la familie, neamuri, ce-ai vazut la tara confirma de fapt presupunearea mea ca vorbesti de fapt influentata fiind de traditiile si conceptiile patriarhale romanesti.
Am pus cu rosu schimbarea ta de macaz, asta e o atitudine normala, e treaba mamelor sa-si educe copii, nu doar mamelor de baieti. Si asta vine tot din idei preconcepute, hai sa speram ca barbatul o sa fie cum trebuie si daca nu...n-a avut noroc saraca. Norocul ti-l mai faci si singur.
Ideea e sa ne educam SI fetele sa-si seteze niste standarde si sa nu accepte sa fi tratate prost si abuzate, sa nu accepte pozitia de victima.
Sa le invatam ca iubire nu inseamna violenta, gelozie, ingradirea libertatilor. Chiar si a libertatii de a iesi din cand in cand numai cu prietenele. Stiu multe femei care si-ar dori dar sotii nu sunt de acord invocand diverse motivatii care de care mai tampite (cea mai tare e "te iubesc prea mult ca sa te las undeva fara mine") desi ei ies linistiti cu "baietii". Mie si asta mi se pare abuziv, sa-i impui cuiva din spirit de posesie reguli care-l fac nefericit.
Letitia1 spune:
Concur intru totul cu ce a zis Ramiris si consider complet deplasata ideea ca mamele de baieti sint sursa abuzurilor in familie. Ramonika, daca ai cumva ceva studii pe subiectul asta sau articole publicate, poate le pui aici. Pina atunci hai sa ne abtinem de la asemenea catalogari, pe care le-am mai auzit si la subiectul cu egalitatea femeii cu barbatul in care iarasi mamele de baieti erau vinovate ca nu-i invatau sa deretece prin casa destul.
Letitia1 spune:
BTW, sa nu uitam ca sint si barbati abuzati psihic (legea se refera la abuzul in familie, nu numai la femei abuzate). Sa fie mamele de fete responsabile de asta?
Aqai spune:
Am citit in multe carti de specialitate ca abuzul psihic e in foarte multe cazuri greu de perceput, chiar si de persoanele abuzate.
Sorry de off-topic, insa ma tot gandesc ca toate masurile legislative in domeniu sunt... tardive. In acest caz nu am putea sa ne gandim la preventie? Din ce in ce mai des ma gandesc ca pe langa un test de sange obligatoriu inaintea casatoriei ar fi super bine-venita o evaluare psihologica serioasa. Rezultatele de impartasit celor 2 si apoi sa ia macar o hotarare in cunostinta de cauza.
Ma tine sau nu ma tine sa il/o iau de partener/a?
Sa alegi îndoiala ca filozofie a vietii e ca si cum ai alege nemiscarea ca mijloc de transport. (YM)
J.D. spune:
citat din mesajul lui Aqai Am citit in multe carti de specialitate ca abuzul psihic e in foarte multe cazuri greu de perceput, chiar si de persoanele abuzate. Sorry de off-topic, insa ma tot gandesc ca toate masurile legislative in domeniu sunt... tardive. In acest caz nu am putea sa ne gandim la preventie? Din ce in ce mai des ma gandesc ca pe langa un test de sange obligatoriu inaintea casatoriei ar fi super bine-venita o evaluare psihologica serioasa. Rezultatele de impartasit celor 2 si apoi sa ia macar o hotarare in cunostinta de cauza. Ma tine sau nu ma tine sa il/o iau de partener/a? Sa alegi îndoiala ca filozofie a vietii e ca si cum ai alege nemiscarea ca mijloc de transport. (YM) |
Eu nu vad necesitatea testelor de sange inainte de casatorie. Cred totusi ca ar fi multe persoane care nu ar accepta realitatea cand ar fi puse fata in fata cu rezultatele testelor psihologice. Si ce te faci in cazurile in care abuzul apare dupa un timp de convietuire, desi in tot acest timp partenerul a fost ok?
Si eu cred ca ar trebui pus accentul pe preventie. Educatie in primul rand.
Finn Constantine 15.10.2009 si 33+ Euan Tudor
J G spune:
Probabil ca abuzul poate aparea dupa un timp, orice poate aparea dupa un timp, inclusiv boala psihica. Insa de cele mai multe ori exista SEMNE, mai mereu aceleasi, pe care partenerii-victime ori nu le recunosc, ori le ignora.
Abuzatorii sunt cam toti facuti de aceeasi mama.
Poate daca ar exista o educatie in sensul asta, ar face o diferenta.
salcia spune:
Aqai, poate n-ar fi rau testul psihologic inainte de casatorie (desi, asa cum spuneau si fetele, se poate ca abuzul sa se declanseze mai tarziu...), dar ce te faci cu abuzul care exista in cupluri necasatorite?
Intr-adevar educatia e extrem de importanta, atat pentru baieti, cat si pentru fete. Din pacate, drumul e lung si dificil la noi, in societatea asta patriarhala si traditionalista, in care institutiile, in loc sa sa-si doreasca evolutie si progres, par sa faca totul sa ne mentina aproape de Evul Mediu (exagerez, dar nu foarte tare totusi). Si cand spun institutii, ma refer atat la justitie, cat si la scoala, biserica etc.
In Romania nu pare atat de grav sa mai dai "cate o palma" femeii, copilului, si cu atat mai putin nu par grave alte tipuri de abuz, de ex. controlul exercitat de unul dintre parteneri asupra celuilalt - ce spunea si Ramiris: n-ai voie sa iesi cu fetele (nu te las ca eu te iubesc si te protejez, nu de alta, dar eu ies cu baietii), parerea ta nu conteaza in luarea unor decizii importante, banii ii administrez eu (si pe ai mei, si pe ai tai), treburile casnice, copiii etc. iti revin by default si tot asa. Sunt multe familii in Romania in care asta e normalitatea, din pacate (ba chiar cred ca femeile respective nici nu isi pun problema ca ar putea fi altfel).
Rolurile astea traditionale incep sa se induca din copilarie, de catre familie (fetitele trebuie sa fie cuminti, dragute, politicoase, baietii trebuie sa fie puternici, sa nu planga etc., pana si jucariile sunt impartite pe genuri), si apoi societatea nu face decat sa le confirme.
Pentru mine, daca as avea un copil, ar fi o durere imensa ca el sa aiba un partener abuziv sau sa fie el abuzatorul. Si m-as considera responsabila.
Ramonika spune:
citat din mesajul lui Letitia1 Ramonika, daca ai cumva ceva studii pe subiectul asta sau articole publicate, poate le pui aici. Pina atunci hai sa ne abtinem de la asemenea catalogari, |
nu stiam ca iti trebuie articole publicate ca sa-ti spui parerea pe un forum public s-a schimbat regulamentul si n-am aflat eu?
Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
zebra roz
Ramonika spune:
citat din mesajul lui ramiris Atunci cand ai facut afirmatia n-ai nuantat-o in nici un fel, ai zis mame de baieti punct. Mi se pare ca doar incerci s-o intorci. |
reciteste primul meu mesaj. am scris ca ma refer la mamele de la tara in general, nu la cele educate de pe forum.
Am pus cu rosu schimbarea ta de macaz, asta e o atitudine normala, e treaba mamelor sa-si educe copii, nu doar mamelor de baieti. |
nu e nici o schimbare de macaz. raman la ideea mea. cand am scris despre "noi" m-am gandit si la mine, da, pt. ca e posibil ca pe viitor sa fiu si eu mama de baiat.
in schimb sunt de acord cu partea a 2-a a mesajului tau.
Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
zebra roz