Din Romania. Ce stim, ce nu stim?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Cu tablitele treaba-i lamurita de mult. Avem dovezi clare ca dacii stapaneau deja tehnologia wireless, prin urmare este de inteles ca primele tablite in Excell au fost completate pe teritoriul nostru.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Marele inventator Nikola Tesla sau Nicolae Teslea, este de origine istroroman. Numele initial de familie era Draghici, dar el a fost inlocuit in timp, prin porecla de Teslea, dupa meseria transmisa in familie, de dulgher (teslari). Henri Coanda il prezenta pe Tesla ca fiind roman banatean din Banatul sarbesc, dar in realitate prietenul sau Nicolae era istroroman din Croatia. La nici 30 de ani, Nicolae Teslea a emigrat in America, devenind un inventator prolific.

www.descopera.ro/stiinta/4009052-genialul-tesla-inventatorul-mileniului-ii" target="_blank">Aici despre Tesla si inventiile lui.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Un articol interesant pe www.astro-urseanu.ro/romanipecer.html" target="_blank">site-ul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Articolul are titlul "Nume romanesti pe cer" si prezinta formatiuni de pe diverse planete care poarta nume romanesti.
Exemple:
- un crater situat pe planeta Mercur a primit numele Eminescu;
- un crater de pe luna se numeste Haret, dupa numele matematicianului-astronom Spiru Haret.
Exista asteroizi cu nume romanesti, dintre cei ce fac parte din centura de asteroizi situata intre Marte si Jupiter. Parvulescu, Brancusi, Enescu, Eminescu, Donici sunt cateva nume de romani cu care au fost denumiti asteroizi.
Exista doua comete care poarta numele lui Victor Daimaca, un profesor de matematica din Targu-Jiu, pasionat de astronomie, care a descoperit doua comete in anul 1943.

www.formula-as.ro/2007/767/societate-37/cei-13-romani-care-au-botezat-cerul-7946" target="_blank">Aici este un alt articol despre "romanii care au botezat cerul".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Robert Charroux, (sau Robert Grugeau) a fost autor de carti de fictiune si a unor controversate carti de nonfictiune, el fiind pasionat de descoperirea "comorilor lumii". El a afirmat ca rachetele expediate de la Cape Kennedy si aripile "Delta" au fost inventate la Sibiu inca din 1555. Racheta spatiala cu trei etaje de carburant solid ("model Cape Kennedy") a fost inventata in 1529 si trimisa in spatiu cu succes in 1555, in prezenta a mii de spectatori de catre Conrad Haas, seful Depozitului de Artilerie de la Sibiu. Aceasta informatie provine dintr-un vechi manuscris descoperit de prof. Doru Todericiu, in 1961, la biblioteca din Sibiu.
Oricat de controversate ar fi persoana si opera lui Robert Charroux, manuscrisul de la Sibiu exista. Printre inventiile mentionate in manuscris se afla : racheta cu doua etaje de ardere (1529); racheta cu trei etaje (1529), baterie de racheta (1529), casuta zburatoare (1536), experimentarea principiului arderilor necesare la racheta cu mai multe etaje (1555), utilizarea aripioarelor de stabilizare avand forma literei delta (1555). "Casuta zburatoare", propulsata in aer de racheta, nu era nimic altceva decat anticiparea cabinei spatiale folosita de cosmonauti.
www.jurnalul.ro/special/romanul-care-a-descoperit-misteriorul-manuscris-de-la-1400-125679.htm" target="_blank">Aici un articol despre Doru Todericiu si manuscrisul descoperit de el la Sibiu. Cercetarile sale s-au concretizat in lucrarea "Preistoria Rachetei Moderne. Manuscrisul de la Sibiu (1400-1569)", publicata in 1969. Intrucat autorul a parasit tara, cartea a fost retrasa in 1970 si stocul existent - distrus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Exista intr-adevar o legatura intre Sibiu si programul spatial american, dar muuuuult mai veridica: Hermann Oberth.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Pana si marele inventator Herman Oberth a avut in tineretea lui probleme de credibilitate. Pasionat de astronautica din copilarie, si-a urmat visul si a construit rachete in mai multe trepte. Pe baza lor si-a publicat lucrarea de licenta in 1923. Dar teza nu i-a fost validata de universitatile din Munchen si Heidelberg, pe motiv ca ar fi prea fanteziste. Probabil ca pana si un om de o valoare incontestabila ca Herman Oberth a fost considerat in tinerete de catre unii ca ciudat, cine stie. Teza i-a fost acceptata totusi de Universitatea din Cluj, unde era profesor Augustin Maior, un alt inventator roman, care si-a dat seama ca se afla in fata unui mare pas catre o noua stiinta, cum era pe atunci astronautica. (www.romanialibera.ro/cultura/aldine/hermann-oberth-a-lucrat-deopotriva-pentru-hitler-si-pentru-nasa-247801.html" target="_blank">Aici un articol pe tema asta)
Ulterior Herman Oberth a lucrat atat pentru Hitler, cat si pentru NASA. In America a avut practic regim de prizonierat, toata echipa lui fiind pazita cu strasnicie pentru ca persoanele sau inventiile lor sa nu ajunga pe mana rusilor, cu care americanii erau in concurenta.
Revenind la veridicitate, daca e sa comparam un inventator al secolului XX, recunoscut pe plan mondial, care a creat, la scara istorica vorbind, practic "sub ochii nostri", a beneficiat de toate cuceririle stiintifice facute pana la el, de legislatie deja pusa la punct in ceea ce priveste brevetele, de posibilitatea de a publica si de a se face cunoscut, este pentru oricine o chestiune mult mai credibila decat un necunoscut, practic, de la care ne-a ramas un unic manuscris din secolul XVI care cuprinde schita unei rachete in trepte. Dar tocmai plasand in timp cele doua "povesti", a doua castiga mult la capitolul "inedit", dupa parerea mea. In plus, la vremea aceea, cui folosea o racheta? Tocmai de aceea mi s-a parut interesant si demn de mentionat. Descoperirea manuscrisului a fost si ea atestata pe plan international la congrese din Germania (1965), Spania (1966), Argentina (1967 - prezentata de savantul roman care a deschis primul curs de aeronautica din Romania, Elie Carafoli).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Daca tot a venit vorba de Augustin Sabiniu Maior, el este inventatorul telefoniei multiple, in anul 1906, pe cand lucra ca inginer la Serviciul Tehnic al Postelor din Budapesta. La sfarsitul anului 1906, el reuseste sa transmita cinci convorbiri simultane intre doua centrale telefonice situate la 15 km distanta si legate printr-o singura linie telefonica formata din doua conductoare electrice. Desi a expus suportul teoretic in anul 1907 in revista "Elektrotechnische Zeitschrift", iar in 1908 la Prima Conferinta Internationala a Inginerilor din Posta, Telefonie si Telegrafie a prezentat rezultatele cercetarilor sale in lucrarea "Telefonia armonica", Augustin Maior nu a brevetat solutia tehnica. Americanul George Owen Squier a realizat, la patru ani dupa Maior, in anul 1910, un alt sistem de telefonie multipla, mai rudimentar, cu ajutorul caruia transmitea numai doua convorbiri telefonice pe un cablu cu mult mai scurt. Squier breveteaza solutia tehnica si comercializeaza noua tehnologie. Astfel, prioritatea lui Augustin Maior in acest domeniu ramane doar la nivelul dreptului de autor. Chiar daca Squier a citat la bibliografie sase dintre lucrarile lui Maior, nu mentioneaza prioritatea acestuia. (www.gds.ro/Cultura/2010-08-21/Augustin Maior si telefonia multipla" target="_blank">Aici un articol despre Maior)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui glimmer
Romania are la Rosia Poieni cel mai mare zacamant de cupru din Europa.

La pachet cu www.realitatea.net/ancheta-rosia-poieni-apocalipsa-rosie-din-paradisul-verde-video_926225.html" target="_blank">unul din cele mai mari dezastre ecologice din Europa!
(aviz amatorilor care cred in gogosile RMGC)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Citat:
citat din mesajul lui glimmer
Romania are la Rosia Poieni cel mai mare zacamant de cupru din Europa.

La pachet cu www.realitatea.net/ancheta-rosia-poieni-apocalipsa-rosie-din-paradisul-verde-video_926225.html" target="_blank">unul din cele mai mari dezastre ecologice din Europa!
(aviz amatorilor care cred in gogosile RMGC)


Dezastrul de la Rosia Poieni exista zeci de ani. Abia acum, cand e privatizata compania miniera, cineva s-a gandit sa faca un reportaj-ancheta (eu, cel putin, nu stiu de existenta altuia). Tot ceea ce se intampla acolo si in alte parti unde s-a "semanat" la propriu moarte, se pare ca ne este specific. Vorba localnicei intervievate in reportaj: "Daca murim, murim, daca traim, traim."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Daca tot a venit vorba despre dezastrele ecologice de la noi, pe langa cele accidentale, sun cele care "sapa" de zeci de ani, sunt stiute, dar nu se face nimic. Dezastrele ecologice de la Rosia Poieni si de la Rosia Montana nu sunt singurele.

www.evz.ro/detalii/stiri/dezastre-ecologice-vizibile-dupa-inchiderea-minelor-829559.html#ixzz1qDFts47C" target="_blank">Un exemplu: urmele pe care le-a lasat mineritul in Maramures. Inchiderea mineritului la Cavnic, Borsa, Baia Sprie, ca si in jurul municipiului Baia Mare a lasat in urma zeci de halde cu mii de tone de steril. Din totalul de peste 300 de halde de steril numai la 65 dintre ele s-au efectuat lucrari de ecologizare, dar ineficiente. Asa cum se arata in articol, singura halda ecologizata e la Cavnic, unde a avut loc un experiment al Ministerului Industriilor din Olanda, care a platit 800.000 de euro.

www.jurnalul.ro/anchete/am-ras-padurile-acum-secam-raurile-si-paraiele-594931.htm" target="_blank">Aici si aici un articol si un fel de scrisoare deschisa despre cum 3.300 de rauri si paraie, din cele 4.011 existente, risca sa fie distruse sub paravanul producerii de "energie verde", adica "ecologic". Carpatii sunt atacati acum de "febra amenajarilor de microhidrocentrale" pe toate raurile si paraiele. Miza o constituie asa-numitele "certificate verzi", in baza carora patronii acestor microhidrocentrale vor primi anual milioane de euro, chipurile, pentru ca vor produce energie din surse regenerabile, "in conditii ecologice", deci, de protectie a mediului inconjurator. Dar, construind aceste microhidrocentrale, se distrug raurile si paraiele montane, rascolindu-le si mutilandu-le albiile, distrugand in acelasi timp, fauna si flora din aceste arealuri montane, in cele mai multe cazuri, declarate zone protejate.

Mergi la inceput