Strategii ptr un viitor sigur si imbelsugat(split)
Raspunsuri - Pagina 9
viviana spune:
Mihaela ai dreptate. Si acuma exista in cartea de istorie imagini cu oameni trasi pe roata, ba chiar la ora de istorie le-a povestit cum anume se proceda.
Copiii au primit explicatii despre o tortura folosita acum sute de ani, tortura care nu mai exista si in care ei nu sunt implicati si o percep ca pe-o poveste istorica.
Cand li se povesteste de iad si li se spune ca vor ajunge acolo daca nu sunt cuminti ei se simt direct implicati si direct amenintati. Se tem ca s-ar putea sa nu poata evita micile prostioare care i-ar trimite la Scaraotchi.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui michelle-usa Biblia este alcatuita din VT si NT. Cuprinde 66 de carti scrise de 40 de autori: imparati (David, Solomon etc..),profeti, pescari,oameni bogati, comandanti de lupta...deci din toate paturile sociale. Aceste manuscrise exista in original (facandu-se teste care sa le confirme perioada la care au fost scrise, locul) |
O precizare. Pentru niciuna din cartile, evangheliile sau epistolele din Biblie nu s-a descoperit originalul.
Maria_1 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
O precizare. Pentru niciuna din cartile, evangheliile sau epistolele din Biblie nu s-a descoperit originalul. |
Asa cum nici aricii........
michelle-usa spune:
si mie mi-a ramas in memorie si probabil vor ramane,imaginile de la biserica de la tara cu: flacarile iadului, balanza si fulgul si dracii...
eram copil si asta ma speria(recunosc ca am fost un copil poate mai sensibil in sensul asta).
nici acum nu vad sensul acestor imagini atita timp cat oamenii au Biblii si pot sa citeasca, erau pt alte vremuri cand astea nu era la indemana fieacaruia.
dar copil fiind, mergeam la biserica si eram fascinata de atmosfera de acolo dar si contrariata de ce vedeam.
pacat ca nimeni nu mi-a vorbit sa inteleg beyond aceste imagini, aceste icoane...asa ca am ramas cu frinturi care m-au marcat, si au denaturat realitatea.
mai tarziu in viatza am inceput sa inteleg ca Dumenzeu e dragoste- inainte de toate, ca Biblia e Cuvintul, ca exista bine si rau dar noi-oamenii avem putere si libertate sa alegem.
nu vorbesc de parintii atei-asta deja intra la o alta categorie, vb de cei care se considera crestini, care cred, sa nu isi departeze copiii de Dumnezeu, sa caute pe orice cale sa le arata aceasta dragoste care El o are pt noi si noi sa o avem pt semenii nostri.
La urma , urmei cred ca fiecare dintre noi doreste ca , copilul lui sa iubeasca aproapele.
asa cum spune aIsus, dragostea e cea mai importanta porunca, pt ca atunci cand iubesti, nu ucizi, nu furi, nu jignesti...
Iar Isus este exemplul suprem de dragoste si jertfa. Din dragoste pt noi si-a dat vitza, s-a coborit din Ceruri, sa eliberat de slava, a devenit pamantean umil si sarac...pt noi.
Isus sa fie exemplu pt copiii nostri.
-asta sper din toata inima sa invete copiii la scoala, la ora de religie.
Iar parintii sa citeasca, sa se documenteze sa poate distinge o invatatura falsa predata copilului, de cea adevarata.
michelle
michelle-usa spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
O precizare. Pentru niciuna din cartile, evangheliile sau epistolele din Biblie nu s-a descoperit originalul. |
FYI ...de la sursa
http://www.english.imjnet.org.il/htmls/page_1348.aspx?c0=14778&bsp=14389&bss933=13621
michelle
mihaela_s spune:
Eu mai incerc o data . Am mai spus la exemplele date de Michelle despre viata ei fericita, despre timpul petrecut in familie, despre dragoste...ca toate astea le are si un ateu.
Acum Maria tu spui ca:
citat din mesajul lui Maria_1 Apoi imi amintesc ca invatasem la religie......sa fi bun .....si imi strangeam jucariile vechi si hainele pe care nu le mai purtam si faceam pachete pentru copiii orfani din sate. Si insistam sa le ducem de Craciun la copiii fara mama. Si mai si plangeam cand ma gandeam la acei copii care stateau singuri in orfelinate. Mai tarziu (prin clasa a 8-a) o ajutam pe bunica mea sa se ridice sa faca pipi....ii duceam oala la baie.....ii asezam pernele (fara sa le spun parintilor)....si ma impresiona neputinta ei. Si plangeam fara sa ma vada. [b]Astea erau influente directe ale orelor de religie.[b] Si astazi sunt tare fericita ca s-a intamplat asa si am inteles de mica ce e aia sa nu fugi de suferinta, sa nu fii egoist, sa incerci sa te pui putin si in pielea altuia care nu are ce ai tu. Ma simt tare impacata cu modul in care am actionat si am gandit in copilarie. Lucruri de genul asta.....sensibilizarea asta a copiiilor NU se poate preda la ora de etica. Ca oricat ar fi ea de etica.....nu iti picura in suflet acel ceva. Iar orele de religie facute prost....in loc sa fructifice bunatatea copilului si generozitatea lui (nascuta) o strivesc sau o transforma in ceva total absurd si neverosimil. |
Iar eu iti spun ca si ateii sunt buni. Si ei sunt generosi, isi asculta aproapele, sunt milosi, darnici. Ca ei nu invata asta la orele de religie, ca asta tine de natura umana.
Eu cunosc(cunosteam cat eram in Ro mai bine zis) persoane care se duceau la biserica, erau credincioase. Si in rest, urau pe unii si pe altii, ii injurau, le doreau rau...in fine. Oameni buni si rai sunt si credinciosi si necredinciosi. Nu e nicio regula asa cum ai mentionat tu.
Eu cred ca voi credinciosii, ne vedeti pe noi necredinciosii la fel cum spun profesorii aceia de religie. Dar voi ne vedeti deja aici pe pamant arzand in flacarile iadului. Sa-mi fie cu iertare daca nu e asa, dar cand citesc ca Michelle spune ca ea, pentru ca e credincioasa sta cu familia in loc sa mearga in baruri, ca nu se gandeste la divort si sa isi insele barbatul, automat ne-a pus stampila in frunte, noua astora necredinciosi si flacarile la picioare. Eu cel putin asa am simtit. Iar eu nu am spus nimic nelalocul lui despre credinciosi decat ca va respect credinta.
Maria, eu traiesc de 5 ani intr-o societate unde 50% din populatie se declara oficial atee sau agnostica. E un popor cu bun simt, civilizat, care ajuta alte popoare sarace mai mult decat o fac altii, au grija de persoanele cu handicap intr-un fel in care putine popoare o fac, multi, foarte multi fac donatii si au in grija copii din tarile sarace, merg cu ajutoare acolo, Crucea Rosie si Salvati Copiii sunt doua din cele mai puternice organizatii din tara, sunt organizatii benevole daca nu stii. Exemplele ar putea continua, dar nu despre asta vorbim aici.
Voiam doar sa exemplific si sa incerc sa va deschid ochii asupra celor care nu cred in cele sfinte. Ca avem si noi o viata exact ca a voastra, ca nu suntem cu nimic mai prejos in valorile pe care le avem in viata, ca suntem si noi buni, inimosi, exact ca voi, ca ne invatam copiii sa fie la fel, ca ne iubim sotii si ei ne iubesc pe noi cu aceeasi dragoste cu care si voi va iubiti sotii si ei va iubesc pe voi, ca nu ne gandim sa ii inselam, ca inselatul asta nu tine de frica de doamne doamne ci de morala si ca...si ca...si ca...
Sa stiti ca nu suntem bau bau si credinta nu va face superiori asa cum nici pe noi lipsa ei nu ne face. Ca suntem egali. Aici, pe pamant. Mai departe pe mine nu ma intereseaza. Eu traiesc acum si aici. Si mi-ar face placere sa putem purta discutii de la egal la egal, fara superioritatea afisata de credinta pe care o aveti.
capcaunul spune:
citat din mesajul lui Maria_1 Asa cum nici aricii........ |
Incepi sa ne incurci
Pe arici ii studiaza Deceneus.
capcaunul spune:
Michelle, manuscrisele de la Marea Moarta sunt destul de divergente fata de textele canonului biblic.
Din contra, ele vin ca un contraexemplu perfect stereotipurilor autenticitatii Bibliei, intarind ideea ca VT este o compilatie a multor surse vechi, pierdute.
PS. Despre Manuscrisele de la MM am citit prima carte prin ... '80-'81
Maria_1 spune:
Mihaela, am citit raspunsul tau. Iti recomand cu mare drag Rene Girard - 'Prabusirea Satanei'.
Rene Girard este un antropolog....Nu e o scriere teologica sau cu iz bisericesc
O sa aflii de acolo (dintr-o sursa laica) niste lucruri nebanuit de interesante despre 'firea omului', despre 'toti oamenii sunt buni', despre 'mila fata de neputinciosi/victime', despre valorile omului contemporan in raport cu valorile omului de-a lungul istoriei.
Ti-o recomand cu sinceritate si (daca ai timp pt asa ceva) as fi foarte interesata de punctul tau de vedere vis-a-vis de teoriile pe care le propune acest antropolog.
Nici eu n-am spus nicaieri ca dispretuiesc ateii sau ca ii consider mai rai, mai urati sau .
Nu sunt de acord cu ateismul ca filozofie ... dar n-am nimic impotriva celor care aleg sa urmeze aceasta cale. Sper ca intelegi nuanta si nu te simti jignita de preferintele mele in materie de teologie si filozofie
Esti unul dintre putinii care au scris aici fara sa fie vehementi si ultra-personali....si de aceea imi permit sa-ti recomand cartea asta. Sunt dornica de dialog fara ambalari si excese de sentimentalism si stiu (din proprie experienta) ca dialogul cu un ateu sau un practicant al altei religii este posibil si poate deveni f interesant.
Subliniez ca mie.....bunatatea de care vorbeam in mesajul anterior.....mi-a fost indusa prin educatia religioasa. Asa am simtit si asta e certitudinea mea. Altii sunt asa de la mama natura. Altii invata de la parinti. Altii......nici nu sunt asa si nici nu invata de undeva. Oameni si oameni, experiente si experiente.
Nu m-am gandit sa ma dau drept exemplu de bunatate si genorozitate si sa se subinteleaga ca ateii sunt rai, egoisti, mincinosi, s.a.m.d.
Iar despre cat de asemanatoare e viata unui ateu cu viata unui crestin......mi se pare interesant sa dezvoltam..... daca mai apare cineva interesat, bineinteles
michelle-usa spune:
nope...
nu stiu ce surse ai citit dar esti departe de ce stiu eu, din ce am citit eu.
un exemplu care imi vine in minte acum este cartea lui Isaiah.
peste 90% din Isaiah din VT coincide cu manuscrisul descoperit la MM.
michelle